ΚΕΕΛΠΝΟ

21-9-2016 Ημερίδα με τίτλο: «Η Ελονοσία στην Ελλάδα Σήμερα»

|
22.09.2016

Αθήνα, 21 Σεπτεμβρίου 2016


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ημερίδα με τίτλο: «Η Ελονοσία στην Ελλάδα Σήμερα»


Σήμερα, Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) και η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) συνδιοργάνωσαν ημερίδα με τίτλο «Η Ελονοσία στην Ελλάδα Σήμερα». Διακεκριμένοι επιστήμονες της επιδημιολογίας, της εντομολογίας, της βιολογίας, της κλινικής και εργαστηριακής ιατρικής συζήτησαν τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα που σχετίζονται με την ελονοσία στη χώρα μας.

Την ημερίδα άνοιξε με την ομιλία του ο Κοσμήτορας της ΕΣΔΥ, κ. Α. Βατόπουλος, ο οποίος μίλησε για τη σημασία της θεμελίωσης της Δημόσιας Υγείας σε σταθερά επιστημονικά δεδομένα, επισημαίνοντας ότι αυτό αποτελεί τον κεντρικό στόχο της σημερινής εκδήλωσης. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., κ. Θ. Ρόζενμπεργκ, ο οποίος εξήρε το ρόλο των επιστημόνων του Οργανισμού που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή επιτήρησης και παρέμβασης για τον έλεγχο της ελονοσίας και υπογράμμισε τη σημασία της εργαστηριακής υποστήριξης από την ΕΣΔΥ καθώς και της συμβολής όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, κ. Ι. Μπασκόζος, υπογράμμισε ότι απαιτούνται ευρείες συνεργασίες για να γίνει αποτελεσματική η προστασία της Δημόσιας Υγείας της χώρας σε αντίθεση με τις κραυγές και τις αντιεπιστημονικές τοποθετήσεις που προκαλούν σύγχυση στον πληθυσμό.

Παρέμβαση πραγματοποίησε ο Υπουργός Υγείας, κ. Α. Ξανθός, ο οποίος όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «Παρά τις κοινωνικές και οικονομικές δυσκολίες που περνάει η χώρα μας, έχουμε ένα αξιόπιστο σύστημα Δημόσιας Υγείας που μας κάνει να αισθανόμαστε ασφαλείς απέναντι σε δυνητικούς κινδύνους τους οποίους, όμως, δεν πρέπει να υποτιμούμε.» Στη συνέχεια τόνισε ότι: «Όσον αφορά στο προσφυγικό, το Υπουργείο Υγείας αντιμετωπίζει το ζήτημα αυτό με έμφαση στην πρόληψη και με σοβαρό σχεδιασμό που επικαιροποιείται ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν, πάντα βάσει αυστηρών επιστημονικών κριτηρίων. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι πληθυσμός ευάλωτος και όχι επικίνδυνος ούτε εξοριστέος.»

Στην ημερίδα συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Π. Τατούλης καθώς και ο Αντιπεριφερειάρχης Αττικής, κ. Γ. Καραμέρος, καταθέτοντας την εμπειρία τους στην καταπολέμηση των κουνουπιών.

Πραγματοποιήθηκε παρουσίαση των επιδημιολογικών, εντομολογικών και κλινικών δεδομένων. Έγινε σαφές ότι περιστατικά ελονοσίας με εγχώρια μετάδοση εμφανίζονται στην Ελλάδα από το 2009 (7), 2010 (4), 2011 (42), 2012 (20), 2013 (3), 2014 (0), 2015 (6), 2016 (μέχρι σήμερα 6). Αυτά δεν πρέπει να συγχέονται με τα εισαγόμενα κρούσματα που είναι αναμενόμενα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Επιπλέον, παρουσιάστηκαν αναλυτικά τα μέτρα πρόληψης και ενισχυμένης επιτήρησης της ελονοσίας, τα εντομολογικά δεδομένα για το ανωφελές κουνούπι, καθώς και η εργαστηριακή προσέγγιση και η κλινική αντιμετώπιση των ασθενών.

Στην ενότητα που αφορούσε την ασφάλεια του μεταγγιζόμενου αίματος παρουσιάστηκαν τα άκρως αυστηρά μέτρα ασφάλειας αίματος που λαμβάνονται από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και αναφέρθηκε ότι ουδέποτε μέχρι σήμερα έχει μεταδοθεί ελονοσία μέσω μεταγγιζόμενου αίματος στη χώρα.

Από την ημερίδα συμπεραίνεται ότι η ελονοσία είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα για τη χώρα που αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά. Η Δημόσια Υγεία απαιτεί επιστημονική τεκμηρίωση, χωρίς μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Το θέμα της ελονοσίας είναι σύνθετο και απαιτεί διεπιστημονική συνεργασία και συνέργεια πολλών φορέων.


Από το Γραφείο Τύπου
210.5212034-035