Διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο για τον μητρικό θηλασμό και την παιδική διατροφή
Εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα τον μητρικό θηλασμό και την παιδική διατροφή πραγματοποίησαν στελέχη του PHILOS, το διήμερο 3 – 4 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη, με τη συνεργασία της UNICEF και της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Save the Children. Στο σεμινάριο συμμετείχαν περίπου 30 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων όπως νοσοκόμες, μαίες, ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί.
Η εκπαίδευση περιελάμβανε τα ακόλουθα θεματικά πεδία:
- Κατανόηση του υποσιτισμού και των συνεπαγόμενων κινδύνων.
- Βέλτιστες πρακτικές σίτισης νηπίων και παιδιών.
- Προσδιορισμός των προκλήσεων που αντιμετωπίζει στην παρούσα χρονική περίοδο ο μητρικός θηλασμός στην Ελλάδα και τρόπους υπερνίκησης τους.
- Δυνατότητες υποστήριξης των γυναικών – προσφύγων.
Για την υλοποίηση του σεμιναρίου χρησιμοποιήθηκε μια μεγάλη ποικιλία διαδραστικών και συμμετοχικών μεθόδων όπως: ομάδες εργασίας, παρουσιάσεις, ανοιχτές συζητήσεις και πρακτικά παραδείγματα, προερχόμενα από την εμπειρία των διοργανωτών.
Η εκπαίδευση των συμμετεχόντων συμπεριλάμβανε την χρήση και προσαρμογή τυποποιημένων εκπαιδευτικών πακέτων που ετοίμασαν από κοινού οι UNICEF και Save the Children καθώς και υλικού που παράχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος ΑΛΚΥΟΝΗ.
Το εκπαιδευτικό σεμινάριο ήταν χωρισμένο σε τρεις ενότητες: Αρχικά, έγινε επισκόπηση του φαινομένου του υποσιτισμού και καθορίσθηκαν τα αίτια και οι συνέπειες του για τα παιδιά και τις γυναίκες. Επίσης, εξετάσθηκε η σημασία του μητρικού θηλασμού και της παιδικής διατροφής σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, και αναλύθηκαν τα ψυχολογικά εμπόδια, οι μύθοι και οι παρερμηνείες που έχουν δημιουργηθεί γύρω από αυτόν.
Επιπλέον, έγινε ενημέρωση σχετικά με τις διεθνείς συμφωνίες που υπάρχουν για την υποστήριξη βρεφών και παιδιών που βρίσκονται σε επείγουσα κατάσταση, συμπεριλαμβανομένων των οδηγιών που έχουν εκδοθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την προσφυγική κρίση. Τέλος, στους συμμετέχοντες δόθηκαν τα κυριότερα εργαλεία για την πραγματοποίηση τεχνητών θηλασμών καθώς και ο διεθνής κώδικας σχετικά με το μάρκετινγκ των υποκατάστατων μητρικού γάλακτος.
Η εκδήλωση αποτελεί συνέχεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στις 13 Μαρτίου στη συμπρωτεύουσα, με τη συμμετοχή του Ε.Κ.ΕΠ.Υ, του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ και στελεχών ΜΚΟ, όπου εξετάσθηκαν οι ευκαιρίες περαιτέρω εκπαίδευσης του υγειονομικού και επιστημονικού προσωπικού που εργάζεται στο PHILOS.