ΚΕΕΛΠΝΟ

Αγωγή Υγείας

Γενικές Πληροφορίες

Το Γραφείο Αγωγής Υγείας δραστηριοποιείται στο πλαίσιο της πρωτογενούς πρόληψης, έχοντας ως κύριο σκοπό την ενημέρωση-ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση του γενικού πληθυσμού και των ειδικών πληθυσμιακών ομάδων σχετικά με νοσήματα και ατομικές συμπεριφορές που καθορίζουν την υγεία. Χρησιμοποιεί κλασικές ενημερωτικές και εκπαιδευτικές μεθόδους, διαδραστικές παρεμβάσεις με τη συμμετοχή του κοινού και εργαλεία επικοινωνίας της υγείας, για τη διάδοση ιατρικών γνώσεων και κοινωνικών μηνυμάτων. Με αυτόν τον τρόπο υπηρετεί σταθερά τον σκοπό προαγωγής της υγείας των πολιτών.

Αντικείμενο

Το Γραφείο Αγωγής Υγείας ανταποκρίνεται σε αιτήματα για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όσον αφορά σε θέματα πρόληψης της HIV λοίμωξης και των Ηπατιτίδων, στη συστηματική χρήση προφυλακτικού, στην ανάπτυξη δεξιοτήτων διαχείρισης της σεξουαλικότητας και στην υιοθέτηση ασφαλέστερων σεξουαλικών συμπεριφορών, σε μια ευρύτερη εκπαιδευτική προσέγγιση της σεξουαλικότητας ως βασικού στοιχείου της ζωής και στην ενίσχυση του αισθήματος ευθύνης στην μετέπειτα συμπεριφορά του ατόμου, καθώς και σε θέματα υγιεινής. Τέτοιου είδους εκπαιδευτικές ενημερώσεις μπορούν να υλοποιηθούν σε σχολεία, ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, στρατόπεδα και στρατιωτικές σχολές, εκδηλώσεις δημοτικών αρχών κ.α.

Η βασικότερη δραστηριότητα του Γραφείου Αγωγής Υγείας είναι η ενημέρωση μαθητών, καθηγητών και συλλόγων γονέων σε σχολεία σε όλη τη χώρα, σχετικά με την Πρόληψη της HIV λοίμωξης και των Ηπατιτίδων, καθώς σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας ο ΕΟΔΥ, και συγκεκριμένα το Τμήμα Παρεμβάσεων στην Κοινότητα για τον HIV/AIDS, έχει την επιστημονική ευθύνη για τον συγκεκριμένο θεματικό άξονα.

Σκοπός της εν λόγω παρέμβασης είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των παιδιών και των νέων σε θέματα πρόληψης της HIV λοίμωξης και των Ηπατιτίδων, στη συστηματική χρήση προφυλακτικού, στην ανάπτυξη δεξιοτήτων διαχείρισης της σεξουαλικότητας και στην υιοθέτηση ασφαλέστερων σεξουαλικών συμπεριφορών, σε μια ευρύτερη εκπαιδευτική προσέγγιση της σεξουαλικότητας ως βασικού στοιχείου της ζωής και στην ενίσχυση του αισθήματος ευθύνης στην μετέπειτα συμπεριφορά του ατόμου, καθώς και σε θέματα υγιεινής.

Η εν λόγω παρέμβαση απευθύνεται στους μαθητές της Γ’ τάξης του Γυμνασίου και όλων των τάξεων του Λυκείου. Την παρέμβαση υλοποιούν εξειδικευμένα στελέχη του Γραφείου Αγωγής Υγείας του ΕΟΔΥ, καθώς και ιατροί και επαγγελματίες υγείας των Δημόσιων Δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, των ΤΟΜΥ, των Νοσοκομείων ΕΣΥ και υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων, εφόσον έχουν καταρτιστεί στο εν λόγω αντικείμενο από το Γραφείο Αγωγής Υγείας και το Τμήμα Παρεμβάσεων στην Κοινότητα του ΕΟΔΥ, μέσω συγκεκριμένου προγράμματος εκπαίδευσης εκπαιδευτών.

Υλικό Αγωγής Υγείας για τον μαθητικό πληθυσμό

https://www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-prwtobathmias-frontidas-ygeias/draseis-kai-programmata-agwghs-ygeias/agwgh-ygeias/draseis-kai-parembaseis-eyaisthhtopoihshs-kai-enhmerwshs-toy-mathhtikoy-plhthysmoy/prolhpsh-loimwksewn-hiv-aids-hpatitides/5871-enhmerwtiko-yliko

 

Επικοινωνία

Email: healthedu@eody.gov.gr

Φόρμα αιτήματος ενημέρωσης (word)

 

Προϊσταμένη Τμ. Παρεμβάσεων στην Κοινότητα και Γρ. Αγωγής Υγείας

Ιωάννα Ιγνατιάδη

Τηλ: 210-5212025

Email: i.ignatiadi@eody.gov.gr

 

Ψυχολόγοι Γρ. Αγωγής Υγείας

Κωνσταντίνα Παναγοπούλου

Τηλ: 210-5212069

Email: k.panagopoulou@eody.gov.gr

 

Χρήστος Χρυσομάλλης

Τηλ: 210-5212036

Email: c.chrysomallis@eody.gov.gr

 

Αγγελική Γιαννουλοπούλου

Τηλ: 210-5212825

Email: a.giannoulopoulou@eody.gov.gr