ΚΕΕΛΠΝΟ

Έναρξη διεθνούς διημερίδας “Καλές Πρακτικές στην Εφαρμογή του ΔΥΚ”

|
08.06.2018

Αθήνα, 7 Ιουνίου  2018


Θέμα: «Έναρξη διεθνούς διημερίδας “Καλές Πρακτικές στην Εφαρμογή του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού»

Με συμμετοχή 200 καλεσμένων, στελεχών και εκπροσώπων διεθνών και τοπικών φορέων, υπηρεσιών και Υπουργείων, ξεκίνησε σήμερα το πρωί στο Μουσείο Ακρόπολης η διεθνής διημερίδα που διοργανώνει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Εκτελεστικό Οργανισμό Καταναλωτών Υγείας, Γεωργίας και Τροφίμων (CHAFEA), υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας.

Την επιστημονική συνάντηση χαιρέτισαν ο Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, κ. Θ. Ρόζενμπεργκ και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, κ. Ι. Μπασκόζος.  Κατά τη διάρκεια της εισαγωγικής του ομιλίας ο κ. Ρόζενμπεργκ τόνισε ότι στόχος του διήμερου είναι να φέρει σε επικοινωνία και επαφή τους πολυποίκιλους συντελεστές και παράγοντες που εμπλέκονται στη σωστή εφαρμογή του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού (ΔΥΚ).

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας αναφέρθηκε στη σημασία της σημερινής συνάντησης για την αντιμετώπιση των μεγάλων θεμάτων δημόσιας υγείας από την πλευρά της εφαρμογής του ΔΥΚ. Ο κ. Μπασκόζος επισήμανε ότι: «η χώρα δέχεται τεράστιο αριθμό μετακινούμενων πληθυσμών (πρόσφυγες – μετανάστες και τουρίστες) και η κλιματική αλλαγή θα επιτείνει τη μετακίνηση των πληθυσμών, άρα είναι αναγκαία η εφαρμογή του ΔΥΚ», υπογράμμισε ότι η διυπουργική συνεργασία και η εξασφάλιση της σύμπραξης των απαραίτητων υποδομών είναι στόχος του Υπουργείου, ενώ έκλεισε τον χαιρετισμό του τονίζοντας  ότι η Διεθνής συνεργασία σε πνεύμα αλληλεγγύης, ανταλλαγής τεχνογνωσίας και αλληλοβοήθειας είναι απαραίτητη.

Την τελετή έναρξης τίμησε με την παρουσία του ο Υπουργός Υγείας, κ. Α. Ξανθός, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων τη σημασία του ΔΥΚ για την παγκόσμια υγειονομική ασφάλεια υπογραμμίζοντας ότι: «Γίνεται προσπάθεια να αναβαθμίσουμε και να ενδυναμώσουμε τις υπηρεσίες υγείας, προωθώντας κρίσιμες μεταρρυθμίσεις με έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα, την πρόληψη και τις πολιτικές δημόσιας υγείας, με κομβικό στόχο την καθολική κάλυψη των αναγκών υγείας του πληθυσμού».

Τέλος, την τελετή έναρξης χαιρέτισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Γενική Διεύθυνση Υγείας), κ. Α. Λαναράς, ο οποίος τόνισε τη σημασία του νομικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας καθώς και τη σημασία της ολοκληρωμένης και ορθής εφαρμογής του και στη χώρα μας.

Η ημερίδα περιλαμβάνει 6 θεματικές ενότητες και θα ολοκληρωθεί αύριο το μεσημέρι.

                                                    

(Ο Υπουργός Υγείας Κος Ανδρέας Ξανθός – Greek Minister of Health Mr A. Xanthos)


(1η σειρά, 1ος από αριστερά ο ΓΓΔΥ Κος Ιωάννης Μπασκόζος – 1st row, 1st to the left the General Secretary of Public Health Dr I. Baskozos)


( Ο Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Κος Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ – The President of the HCDCP Prof. Th. Rozenberg)

Από το Γραφείο Τύπου & Επικοινωνίας 
210.5212034-03