Ενημέρωση διαπιστευμένων συντακτών από τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Κυρίες και κύριοι, καλησπέρα σας από το Υπουργείο Υγείας. Ξεκινάει η ενημέρωση από τον Υπουργό Υγείας, κύριο Βασίλη Κικίλια. Μαζί του σήμερα η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κυρία Νίκη Κεραμέως και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, κύριος Βασίλης Κοντοζαμάνης.
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ευχαριστώ. Χαιρόμαστε πολύ που έχουμε σήμερα μαζί μας την Υπουργό Παιδείας, τη Νίκη Κεραμέως, μαζί με τον Αναπληρωτή Υπουργό.
Κυρίες και κύριοι, σήμερα έχουμε 3.445 κρούσματα, εκ των οποίων τα 1.670 στην Αττική, τα 398 στην Θεσσαλονίκη – εξακολουθεί να μας ανησυχεί η Θεσσαλονίκη – τα 114 στην Αχαΐα, τα 85 στο Νομό Λαρίσης, τα 74 στην Πέλλα, που πλέον πιέζεται και αυτή. Έχουμε 749 συμπολίτες μας διασωληνωμένους και, δυστυχώς, 75 θανάτους.
Θα ξεκινήσω από το testing. Εχθές είχαμε ρεκόρ τεστ, 75.182 δειγματοληψίες. Θα ήθελα να θυμίσω ότι τον Μάρτιο του 2020 ξεκινήσαμε με 800 τεστ την ημέρα.
Επίσης, εχθές είχαμε ρεκόρ εμβολιασμών στη χώρα μας. Έγιναν σχεδόν 60.000 εμβολιασμοί, 59.969. Και σήμερα θα ξεπεράσουμε τις 57.000 εμβολιασμούς και συνολικά έχουν γίνει, από την αρχή των εμβολιασμών μέχρι τις 16:00 η ώρα σήμερα, 1.983.180 εμβολιασμοί: 1.246.256 εμβολιασθέντες με την πρώτη δόση, κάλυψη 12,53%, και 686.924 και με τις δύο δόσεις.
Και αύριο φιλοδοξούμε να σπάσουμε το φράγμα των 2 εκατομμυρίων εμβολιασμών.
Τα λέω όλα αυτά, γιατί παρά τη δυσκολία στην οποία βρίσκεται η χώρα, οι ευρωπαϊκές χώρες και ο πλανήτης με το τρίτο κύμα της πανδημίας, αισιοδοξούμε με τον τρόπο με τον οποίο καλύπτουμε τον εμβολιασμό πως σύντομα θα μπορούμε να πούμε ότι σημαντικά κομμάτια της κοινωνίας, των συμπολιτών μας έχουν εμβολιαστεί, ειδικά οι πιο μεγάλοι σε ηλικία, οι ευπαθείς ομάδες, οι άνθρωποι οι οποίοι είναι μάχιμοι στις θέσεις ευθύνης.
Και αυτό θα εξελιχθεί με τέτοιο τρόπο μέχρι τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού, μέχρι το τέλος Ιουνίου, έτσι ώστε να μπορούμε να πούμε φτάνοντας εκεί ότι όλοι αυτοί οι οποίοι θέλουν να εμβολιαστούν στη χώρα και πληρούν τις προϋποθέσεις έχουν εμβολιαστεί.
Είναι προφανές ότι όσο περισσότερα εμβόλια έρχονται τόσο περισσότερους εμβολιασμούς θα πραγματοποιούμε. Για του λόγου το αληθές, τον Ιανουάριο είχαμε κατά μέσο όρο 10.840 εμβολιασμούς, το Φεβρουάριο ανεβήκαμε στους 25.667 εμβολιασμούς κάθε μέρα μέσο όρο, το Μάρτιο φτάσαμε ημερησίως στους 32.390 εμβολιασμούς κατά μέσο όρο. Και τον Απρίλιο έχουμε μέχρι σήμερα 47.034 εμβολιασμούς ημερησίως. Και μέχρι αυτή τη στιγμή, το μήνα Απρίλιο έχουν γίνει περισσότεροι από 284.000 εμβολιασμοί.
Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Κυρίες και κύριοι, 15 μήνες μετά επίθεση του κορονοϊού και παρά τις οδυνηρές απώλειες, συνεχίζουμε να παλεύουμε όρθιοι, συνεχίζουμε τον αγώνα ως την τελική υγειονομική νίκη η οποία πια διαφαίνεται στον ορίζοντα.
Η Ελλάδα, η χώρα που πέρασε μέσα από δέκα χρόνια σκληρών περιοριστικών πολιτικών, δίνει επάξια μία διπλή μάχη μέσα στις υγειονομικές δομές.
Πρώτον για την φροντίδα και την θεραπεία των ασθενών και δεύτερον για τον ασφαλή και οργανωμένο εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού.
Πρωταγωνιστές είναι οι ιατροί, οι νοσηλευτές, οι τραπεζοκόμοι, οι καθαρίστριες, οι διασώστες του ΕΚΑΒ, όλοι αυτοί που είναι δίπλα στον κάθε πολίτη με αγάπη και σεβασμό, με αυταπάρνηση και επαγγελματισμό.
Όλοι οι Έλληνες τους ευγνωμονούμε σήμερα αλλά και κάθε μέρα. Ευχαριστώ.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ. Το λόγο έχει η κυρία Κεραμέως.
Ν. ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Σας ευχαριστώ πολύ και ευχαριστώ πολύ, κύριοι Υπουργοί, για τη φιλοξενία σήμερα εδώ στο Υπουργείο Υγείας.
Κυρίες και κύριοι, ανακοινώνουμε σήμερα τη δια ζώσης επαναλειτουργία των Λυκείων από την ερχόμενη Δευτέρα 12 Απριλίου.
Τα γενικά και επαγγελματικά Λύκεια όλης της χώρας ξεκινούν και πάλι τα μαθήματα στην τάξη τηρουμένων όλων των μέτρων που έχουμε ήδη λάβει, όπως η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, οι σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες, η συστηματική χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί, οι τακτικοί αερισμοί των χώρων, πόσο μάλλον και τώρα που και ο καλός καιρός βοηθά, τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων και ούτω καθεξής.
Επιπλέον, προστίθεται στα ήδη ισχύοντα άλλο ένα σημαντικό προληπτικό μέτρο: η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού τεστ κορονοϊού δύο φορές την εβδομάδα για κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό Λυκείου, προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή προστασία της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Και εδώ θα ήθελα να τονίσω ότι η σύσταση για δύο τεστ την εβδομάδα ήταν σύσταση της Επιτροπής των ειδικών, η οποία έγινε αποδεκτή από την Κυβέρνηση.
Τα τεστ θα είναι απαραίτητα για την προσέλευση στο σχολείο τη Δευτέρα και την Πέμπτη. Βάσει του ΑΜΚΑ τους μαθητές και εκπαιδευτικοί των Λυκείων θα προμηθεύονται δύο δωρεάν τεστ κάθε εβδομάδα από το φαρμακείο. Η διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού τεστ κορονοϊού προβλέπεται τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς.
Ως προς την σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η διενέργεια self-test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για την διενέργεια του τεστ στους μαθητές.
Το self-testing είναι μια διαδικασία εύκολη και απλή. Μια διαδικασία που χρησιμοποιείται και σε άλλες χώρες, συγκεκριμένα για την λειτουργία των σχολείων.
Τα βήματα είναι τα εξής:
Γονείς, κηδεμόνες, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα παραλαμβάνουν δωρεάν το self-test, μαζί με ενημερωτικό υλικό από το φαρμακείο, χρησιμοποιώντας το ΑΜΚΑ τους. Το πρώτο τεστ μπορούν να το παραλάβουν μαθητές και εκπαιδευτικοί Λυκείου από αύριο σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη και την Παρασκευή στην υπόλοιπη χώρα.
Ήδη, ωστόσο, οι διανομές έχουν προχωρήσει πάρα πολύ καλά. Αν δεν κάνω λάθος, κύριε Υπουργέ, είμαστε πιο μπροστά ακόμα και από αυτόν τον προγραμματισμό. Από την ερχόμενη Δευτέρα θα μπορούν να παραλάβουν και το δεύτερο τεστ, προκειμένου ακριβώς να είναι σε θέση να κάνουν δυο τεστ την ερχόμενη εβδομάδα.
Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί θα κάνουν τα self-test στο σπίτι τους. Συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ. Άρα το πρώτο τεστ θα μπορεί να γίνει την Κυριακή το βράδυ ή την Δευτέρα το πρωί.
Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr, που είναι ήδη σε λειτουργία. Στην πλατφόρμα θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test.
Αν το self-test είναι αρνητικό, για τους μαθητές θα εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας αυτής. Οι μαθητές θα φέρουν την σχολική αυτή κάρτα μαζί τους όλη την εβδομάδα και θα την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας και της Πέμπτης.
Για τους εκπαιδευτικούς θα εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της ίδιας πλατφόρμας.
Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή στο σπίτι, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν μία χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα, τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.
Αν το self-test είναι θετικό, θα εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της ίδιας πλατφόρμας για την διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test σε δημόσια δομή.
Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην ιστοσελίδα self-testing.gov.gr.
Αν το επαναληπτικό, πλέον, τεστ είναι θετικό, θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.
Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό οι μαθητές- εκπαιδευτικοί θα λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και θα επιστρέφουν στο σχολείο.
Ήδη έχει αποσταλεί στα φαρμακεία και έχει δοθεί στην δημοσιότητα επεξηγηματικό υλικό, καθώς και σχετικό βίντεο για την ενημέρωση όλων.
Κυρίες και κύριοι, προτεραιοποιήσαμε ως Κυβέρνηση το άνοιγμα των λυκείων για δύο βασικούς λόγους. Πρώτον, γιατί τα Λύκεια έχουν παραμείνει κλειστά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τις άλλες δομές. Και δεύτερον, γιατί όπως ξέρετε πλησιάζουν και οι Πανελλαδικές Εξετάσεις.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής εκδίδει κατευθυντήριες γραμμές και οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς μας σχετικά με την κάλυψη της ύλης, δεδομένης της αναστολής της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων μας.
Τον περασμένο μήνα εκδόθηκαν οδηγίες για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Τις αμέσως επόμενες ημέρες εντός της εβδομάδας εκδίδονται και κυκλοφορούν οδηγίες σχετικά με την κάλυψη της ύλης στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Είναι μία συνεχής διαδικασία την οποία παρακολουθεί πολύ στενά και εποπτεύει το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
Παράλληλα, το Ινστιτούτο παρακολουθεί και ζητήματα ψυχοσυναισθηματικής φύσεως που συνδέονται με την πανδημία και την αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων μας.
Συζητάμε συστηματικά με την Επιτροπή των ειδικών και για τις λοιπές δομές εκπαίδευσης και ελπίζουμε σύντομα να είμαστε σε θέση να επαναλειτουργήσει η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία και για λοιπές δομές εκπαίδευσης.
Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί μας μαθητές και μαθήτριες, εκπαιδευτικοί, γονείς, μοιραζόμαστε απολύτως μαζί σας την ανάγκη τα παιδιά μας να ξαναβρεθούν στις τάξεις.
Κατανοούμε απολύτως την κόπωση, την κούραση από την πανδημία. Κατανοούμε επίσης τα όρια της τηλεκπαίδευσης η οποία, όσο χρήσιμη είναι, δεν μπορεί όμως παρά να είναι μία λύση ανάγκης.
Ανοίγουμε σταδιακά και με ασφάλεια τα σχολεία. Ευχαριστούμε θερμά τους ειδικούς μας για τις άοκνες προσπάθειες, την επιστημονική συμβουλή, τη διαρκή τους στήριξη.
Ευχαριστούμε θερμά όλους τους υγειονομικούς μας, όπως είπε ο κύριος Υπουργός, και πόσο μάλλον και τη σημερινή ημέρα με ιδιαίτερο συμβολισμό. Τους υγειονομικούς μας που δίνουν μέρα-νύχτα αγώνα για τον κάθε ένα και την κάθε μία, για όλους μας.
Ευχαριστούμε όμως πάρα πολύ και τους μαθητές μας, τους σπουδαστές, τους φοιτητές, τους γονείς τους, τους εκπαιδευτικούς, για την τεράστια προσπάθεια που έχουν καταβάλει όλο αυτό το διάστημα, που ξεπέρασαν δυσκολίες και συνέβαλαν καθοριστικά προκειμένου να συνεχιστεί όσο πιο απρόσκοπτα γίνεται η εκπαιδευτική διαδικασία υπό αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες.
Το διάστημα αυτό, χάρη στις καταλυτικές προσπάθειες όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας, συντελέστηκε ένα πραγματικό άλμα στον ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης.
Ερχόμαστε να χτίσουμε πάνω σε αυτό το άλμα με 112 εκατομμύρια ευρώ, από τα πρώτα του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία θα αξιοποιηθούν για να μπορέσουν 560.000 νέες και νέοι να ενισχύσουν τον τεχνολογικό τους εξοπλισμό, να χτίσουμε όλοι μαζί πάνω σε αυτές τις ψηφιακές δεξιότητες που αποκτήθηκαν το διάστημα αυτό και να μπορέσουν όλοι να συμμετάσχουν στον εμπλουτισμό της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας με ψηφιακά εργαλεία που λαμβάνει χώρα τώρα.
Στην πλατφόρμα digital-access.gov.gr θα βρείτε όλες τις σχετικές πληροφορίες για την επιδότηση 200 ευρώ που δίνεται στις νέες και στους νέους μας για την ενίσχυση της συμμετοχής τους στον ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης. Σε μόλις δύο μέρες λειτουργίας της πλατφόρμας, έχουν εγκριθεί πάνω από 85.000 αιτήσεις.
Κλείνω, κυρίες και κύριοι, με την εξής σκέψη. Παρά την κούραση, παρά την κόπωση που είναι απολύτως κατανοητή και τη βιώνουμε όλοι μας, όσο πιο πιστά τηρήσουμε για λίγο ακόμη τα μέτρα, τόσο πιο κοντά ερχόμαστε στην κανονικότητα. Τόσο πιο κοντά ερχόμαστε στο να ξεπεράσουμε πιο γρήγορα την πανδημία.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων. Κύριε Κοντοζαμάνη, έχετε το λόγο.
Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Καλησπέρα σας. Ξεκινάει αύριο η διάθεση των δωρεάν self-test για τους πολίτες από τα φαρμακεία της χώρας και ειδικότερα για τις κατηγορίες πολιτών που ανέφερε η κυρία Υπουργός, για τους μαθητές δηλαδή 16-18 ετών και τους εκπαιδευτικούς.
Τα τεστ ήδη βρίσκονται στα ράφια των φαρμακείων. Μέχρι σήμερα έχουμε παραλάβει 2.000.000 τεστ και μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα έχουμε παραλάβει άλλα 7.000.000 τεστ.
Πρόκειται για ένα τεράστιο εγχείρημα. Η χώρα μας, όπως έχουμε πει, πρωτοπορεί σε αυτό τον τομέα και εφαρμόζει αυτό το μέτρο σε ευρεία κλίμακα και βλέπουμε ότι και άλλες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, ακολουθούν τη δική μας στρατηγική.
Τα self-test, το έχουμε ξαναπεί, είναι ένα χρήσιμο όπλο που έχουμε αυτή τη στιγμή στα χέρια μας, προκειμένου να ανοίξει ξανά με ασφάλεια η δραστηριότητα στη χώρα μας.
Και θέλω να τονίσω για μία ακόμη φορά, ότι η δράση αυτή είναι συμπληρωματική στις δράσεις στοχευμένου και τυχαιοποιημένου ελέγχου που λαμβάνουν χώρα στην Πατρίδα μας και αφορά κυρίως στην έγκαιρη ανίχνευση ασυμπτωματικών φορέων του ιού, οι οποίοι δεν είχαν λόγο να εξεταστούν.
Και είναι γνωστό από τη βιβλιογραφία ότι περίπου 1 στα 3 άτομα που είναι φορείς του νέου κορονοϊού δεν έχουν συμπτώματα και το μεταδίδουν χωρίς να το γνωρίζουν.
Θερμές ευχαριστίες στα στελέχη καταρχάς του Υπουργείου Υγείας και των άλλων συναρμόδιων Υπουργείων όπως το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την Πολιτική Προστασία, την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, τις Ένοπλες Δυνάμεις, που έχουν ενώσει δυνάμεις, όπως και στο πρόγραμμα εμβολιασμού του πληθυσμού «Ελευθερία», έτσι ώστε τα self-test να διατεθούν στους πολίτες της χώρας μας.
Τι διαφορά έχουν τα self-test από τα rapid test. Θέλω να υπογραμμίσω ότι το self-test είναι ρινικό τεστ ταχείας ανίχνευσης, ανήκει δηλαδή στην κατηγορία των rapid test, των ταχέων τεστ, και έχει κατεπείγουσα έγκριση διάθεσης και χρήσης από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές ως αυτοδιαγνωστικό.
Διαφέρει επομένως ως προς τα υπόλοιπα ταχέα τεστ, επειδή η λήψη είναι πιο απλή ως διαδικασία, καταρχάς είναι ρινικό το δείγμα αντί για ρινοφαρυγγικό ή στοματοφαρυγγικό, και δεν απαιτεί την επίβλεψη επαγγελματία υγείας.
Επισημαίνεται δε, ότι η διαδικασία έγκρισης, διάθεσης και χρήσης του ρινικού τεστ ταχείας ανίχνευσης του κορονοϊού ως αυτοδιαγνωστικό, έχει υιοθετηθεί από πολλούς ευρωπαϊκούς ρυθμιστικούς Οργανισμούς, όπως ο Οργανισμός της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Τσεχίας, της Αυστρίας, της Πορτογαλίας και άλλων χωρών.
Τα τεστ ταχείας ανίχνευσης, τα γνωστά σε όλους μας rapid test που κυκλοφορούν στην αγορά μέχρι σήμερα, προορίζονται για τον εντοπισμό του κορονοϊού σε ρινοφαρυγγικά δείγματα ή σε συνδυασμό ρινοφαρυγγικών και στοματοφαρυγγικών δειγμάτων, χωρίς ένδειξη για αυτολήψη.
Όπως γνωρίζετε, ο διαγωνισμός ο οποίος έχει ολοκληρωθεί για τα self-test ρητά προέβλεπε ατομικές ή πολλαπλές συσκευασίες. Τα πρώτα τεστ που θα διατεθούν στο κοινό, που παρέχονται στους πολίτες σε αυτή τη φάση, είναι σε συσκευασία 25 ατομικών τεμαχίων και είναι επιδεκτικά ατομικής διανομής.
Τη συσκευασία συνοδεύουν απλές οδηγίες στα ελληνικά, με εικονίδια για την εύκολη κατανόηση της διαδικασίας από μη ειδήμονες, ενώ επόμενες παραλαβές θα είναι και σε ατομικές συσκευασίες.
Ένα ερώτημα που τίθεται τώρα που θα διατεθούν στους μαθητές των σχολείων τα self-test, είναι αν μπορούν οι μαθητές να το κάνουν μόνοι τους. Ενήλικοι μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μπορούν μόνοι τους, ανήλικοι μαθητές άνω των 13 ετών επίσης μπορούν μόνοι τους, αλλά υπό την επίβλεψη των κηδεμόνων ή γονέων τους και σε ανήλικους κάτω των 13 ετών το τεστ θα διενεργείται από τους γονείς ή κηδεμόνες των παιδιών.
Όπως και σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, η σύσταση είναι να απορρίπτονται τα τεστ στα οικιακά απορρίμματα με προσοχή. Όπως πρέπει να φροντίζουμε τα απορρίμματά μας ώστε να μην ρυπαίνουν το περιβάλλον και να μην εκτίθεται κανείς σε αυτά, με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να απορρίπτουμε και τα self-test.
Η κυρία Υπουργός εξήγησε τη διαδικασία δήλωσης στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και σε ό,τι αφορά την δήλωση θετικού ή αρνητικού αποτελέσματος. Να σημειώσω στο σημείο αυτό, ότι η ιστοσελίδα self-testing.gov.gr είναι στον αέρα. Η φόρμα δήλωσης, όμως, του αποτελέσματος θα είναι λειτουργική από την Κυριακή, 24 ώρες, δηλαδή, πριν την έναρξη των μαθημάτων.
Η κυρία Υπουργός επίσης ανέφερε πού οι πολίτες μπορούν να κάνουν το δεύτερο επιβεβαιωτικό τεστ. Να επαναλάβω ότι στην ίδια ιστοσελίδα υπάρχει σύνδεσμος ο οποίος παραπέμπει σε σταθερά σημεία που θα λειτουργούν συγκεκριμένες ώρες, από Δευτέρα έως Παρασκευή και την Κυριακή και εκεί αναγράφονται και οι ώρες λειτουργίας του κάθε σημείου.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η προσκόμιση του παραπεμπτικού, το οποίο δύναται να είναι είτε σε ηλεκτρονική μορφή, στο κινητό των πολιτών, είτε σε χαρτί.
Εάν κάποιος έχει υποβληθεί σε μοριακό έλεγχο 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των σχολείων, δεν απαιτείται εκ νέου έλεγχος με self-test. Σε κάθε περίπτωση, και επιτρέψτε μου να το πω αυτό με την ευκαιρία της εορτής της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας και σε όσα ανέφερε ο Υπουργός, η Πολιτεία συνεχίζει να έχει ως στρατηγική της την αντιμετώπιση της πανδημίας, την προστασία της υγείας των πολιτών.
Και σήμερα, λόγω της ημέρας, θα πρέπει για μία ακόμη φορά να τονίσουμε τα δυο πολύ σημαντικά όπλα που έχουμε στην διάθεση μας.
Το πρώτο είναι ο εμβολιασμός του πληθυσμού και το δεύτερο είναι η τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να βγούμε νικητές, και θα βγούμε, από αυτή την μάχη.
Ευχαριστώ πολύ.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Κοντοζαμάνη. Να περάσουμε σε ορισμένες ερωτήσεις.
Μ. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ: Κυρία Κεραμέως, πότε προσανατολίζεστε να επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές των άλλων βαθμίδων και ποιοι θα έχουν σειρά στην προτεραιοποίηση των τεστ αυτοδιάγνωσης; Το έχουν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές Λυκείου. Θα ακολουθήσουν οι μαθητές Γυμνασίου και Δημοτικών ή οι εργαζόμενοι στο λιανεμπόριο; Κύριε Κοντοζαμάνη, απευθύνατε έκκληση από την Θεσσαλονίκη στους ιδιώτες ιατρούς στην Μακεδονία να συνδράμουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, γιατί ακριβώς η Θεσσαλονίκη και η Κοζάνη δοκιμάζονται. Υπάρχει ανταπόκριση; Εξετάζεται η επίταξη υπηρεσιών τους;
Ν. ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση. Όπως έχουμε πει επανειλημμένως, και οι αρμόδιοι Υπουργοί το τονίζουν διαρκώς, αυτή η διαδικασία είναι μια δυναμική διαδικασία. Πηγαίνουμε βήμα-βήμα, με προσεκτικά βήματα και πάντοτε μετά από συζήτηση με την Επιτροπή των ειδικών, οι οποίοι μας έχουν καθοδηγήσει με εξαιρετικό τρόπο έως σήμερα στη διαχείριση αυτής της πρωτοφανούς κρίσης.
Βήμα-βήμα, λοιπόν, θα συζητάμε και συζητάμε κάθε επόμενο στάδιο στη διαδικασία αυτή. Αυτή τη στιγμή η μόνη απόφαση που έχει ληφθεί αφορά στην επαναλειτουργία των Λυκείων όλης της χώρας. Προφανώς, εν ευθέτω χρόνω, θα συζητηθούν σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια και ζητήματα που αφορούν στις λοιπές εκπαιδευτικές δομές.
Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Σε ό,τι αφορά την επίταξη των γιατρών επιτρέψτε μου να πω, το τονίζουμε άλλωστε σε κάθε ευκαιρία, ότι η μάχη αυτή δεν έχει ακόμα τελειώσει.
Και στην Αθήνα έγινε έκκληση σε ιατρούς συγκεκριμένων ειδικοτήτων να ενισχύσουν τις δυνάμεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Και επειδή αυτό δεν κατέστη δυνατό, προβήκαμε στη λήψη του μέτρου της επίταξης.
Πράγματι, είχα την ευκαιρία στη Θεσσαλονίκη σήμερα το πρωί, να συναντηθώ με τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και μετά να συνομιλήσω και με τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης και νομίζω ότι υπήρχε συνεννόηση και συναντίληψη ότι αυτή τη μάχη πρέπει να τη δώσουμε όλοι μαζί.
Θα γίνει κάλεσμα εκ νέου σε όλους τους ιδιώτες γιατρούς προκειμένου να συνδράμουν τις δυνάμεις μας, όχι μόνο στην Αθήνα όπως είπα και στη Θεσσαλονίκη, αλλά και άλλες περιοχές της χώρας, εάν χρειαστεί.
Από την πρώτη ημέρα της πανδημίας έχουμε καταστήσει σαφές και ο Υπουργός και εγώ και όλη η Κυβέρνηση, ότι θα πάρουμε οποιοδήποτε μέτρο χρειαστεί, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τη δυσχερή αυτή κατάσταση.
Και ένα από τα μέτρα αυτά που έχουμε, ένα έσχατο μέτρο, είναι η επίταξη. Ευχαριστώ.
Μ. ΚΑΪΤΑΝΙΔΗ: Κύριε Υπουργέ, το άνοιγμα των σχολείων θα δώσει μία πιο εν τω βάθει επιδημιολογική εικόνα για το σύνολο της χώρας. Παράλληλα όμως εγκυμονεί ο κίνδυνος να συμβάλλει και αυτό στο ήδη αυξανόμενο κύμα ασθενών προς τα Νοσοκομεία. Μετά το Θριάσιο που μετατράπηκε σε Νοσοκομείο all Covid, τι προβλέπει ο σχεδιασμός του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της ενδεχόμενης αύξησης νέων κρουσμάτων και συνεπακόλουθα νοσηλειών σε Αττική, Αχαΐα, Δυτική Μακεδονία και Θεσσαλονίκη;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ευχαριστώ για την ερώτηση. Κατ’ αρχάς θέλω να πω ότι ο στόχος μας είναι, το εξήγησα και πριν στην παρουσίασή μου, καθώς επιταχύνεται ο εμβολιασμός, καθώς βελτιώνονται οι καιρικές συνθήκες, καθώς όλοι μας κάνουμε εκκλήσεις και νομίζουμε ότι ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας συμμορφώνεται εδώ και πάρα πολύ καιρό, προσπαθεί, τηρεί τα μέτρα και περιμένει ευλαβικά να δει να βελτιώνονται οι συνθήκες, ο σκοπός και ο στόχος είναι αυτός. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία.
Για τις δύσκολες εβδομάδες που έχουμε περάσει και για αυτά τα οποία ενδεχομένως θα έρθουν σε ό,τι έχει να κάνει με επιδημιολογικά δεδομένα επιμέρους περιοχών της χώρας, πάντα γίνεται προσπάθεια ενίσχυσης, περαιτέρω ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Νομίζω ότι το σύνολο της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, οι ΥΠΕάρχες μας, οι Διοικητές των Νοσοκομείων, οι γιατροί, η ελληνική Κυβέρνηση, έχουν κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό,.
Προφανώς έχουμε εξηγήσει ότι είναι μια νόσος Δημόσιας Υγείας η Covid, που τελικά φτάνει ως πρόβλημα και πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, άρα γίνεται ένα θέμα για την περίθαλψη στο οποίο ήδη έχουμε πάρει πολύ τολμηρές αποφάσεις και έχουμε ανακοινώσει και υλοποιήσει ριζοσπαστικά μέτρα, που ποτέ ξανά στη Μεταπολίτευση δεν έχουν υλοποιηθεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Θυμίζω, συνεφημέρευση ιδιωτικών θεραπευτηρίων με τα Νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Στήριξη, συνεφημέρευση του Ε.Σ.Υ. με τα στρατιωτικά Νοσοκομεία. Το Ε.Σ.Υ. με τα στρατιωτικά Νοσοκομεία και τα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Στην Αττική το ΝΙΜΤΣ και το 251, το 424 στρατιωτικό Νοσοκομείο στην Μακεδονία, τους ιδιώτες ιατρούς και όποιον άλλον έχει χρειαστεί προκειμένου να συνεισφέρει.
Σε αυτή την πορεία και με αυτή τη στρατηγική θα συνεχίσουμε. Ξέρετε ότι δεν προαναγγέλλω μέτρα, παρά μόνο όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο και με βάση τον σχεδιασμό.
Η προσπάθεια είναι αποκλιμάκωση. Και σε αυτό παρακαλώ θερμά ως Υπουργός Υγείας, να συμβάλλουν και να βοηθήσουν όλοι. Νομίζω ότι είμαστε κοντά μετά από μια πολύ-πολύ μεγάλη περιπέτεια, οδεύουμε προς αυτό, όλοι το επιζητούν, όλοι το θέλουν. Αλλά πρέπει να υπάρχει ψυχραιμία, σύνεση, υπομονή, σωστή στάθμιση των δεδομένων.
Και είναι προφανές ότι θα πάμε σε καλύτερους μήνες μετά το Πάσχα των Ορθοδόξων και σε ό,τι έχει να κάνει με τις καλοκαιρινές διακοπές και την καλοκαιρινή σεζόν και σε ό,τι έχει να κάνει με τις οικονομικές δραστηριότητες και σε ό,τι έχει να κάνει με την κοινωνία μας και τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει.
Και φυσικά, τα είπε πολύ σωστά η κυρία Υπουργός, με τα σχολεία μας, με πρώτη προτεραιότητα τα παιδιά τα οποία δίνουν Πανελλαδικές Εξετάσεις. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, υπάρχει αγωνία στους γονείς, στους μαθητές, στις οικογένειές τους και φυσικά σε εμάς που έχουμε την ευθύνη.
Α. ΣΒΩΛΟΥ: Κυρία Κεραμέως, πρόκειται να χρησιμοποιήσουν τα self-test και τα παιδιά του Γυμνασίου όταν θα επιστρέψουν στο σχολείο; Κύριε Κικίλια, έχουν υπάρξει αναταράξεις στο εμβολιαστικό πρόγραμμα λόγω μη εμφάνισης ή μετάθεσης του ραντεβού από πολίτες που θα εμβολιάζονταν με το εμβόλιο της Οξφόρδης; Καθώς όταν έρχεται το sms, από το διάστημα των δόσεων είναι σε θέση να γνωρίζουν ποιο εμβόλιο θα τους γίνει.
Ν. ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση. Όπως είπα προηγουμένως, για την ώρα δεν υπάρχει απόφαση ακόμα σχετικά με την επαναλειτουργία των Γυμνασίων. Όταν αυτή συζητηθεί εκτενώς στην Επιτροπή, προφανώς θα συζητηθούν και ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις για τη λειτουργία και των Γυμνασίων.
Θα συζητηθούν όλα αυτά εκτενώς με την Επιτροπή των ειδικών και προφανώς εν ευθέτω χρόνω θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις όταν θα έχει ληφθεί μία τέτοια κυβερνητική απόφαση.
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Σε ό,τι έχει να κάνει με τον εμβολιασμό, τα στατιστικά στοιχεία σας τα έδωσα πριν. Να πω για την προσέλευση για το εμβόλιο της AstraZeneca, ότι είναι της τάξεως του 93,1% ο μέσος όρος των τελευταίων ημερών. Είναι ακόμα πολύ υψηλός.
Να πω επίσης ότι μόλις ολοκληρωθεί η συνέντευξη Τύπου, θα συμμετάσχω στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας, μαζί με τον ΕΜΑ, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, με βάση τις νέες οδηγίες τις οποίες σήμερα εξέδωσε για το συγκεκριμένο εμβόλιο.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό το οποίο θα πρέπει να τονιστεί και παρακαλώ πάρα πολύ για υπεύθυνη ενημέρωση με ψύχραιμο τρόπο και χωρίς πομφόλυγες επικοινωνιακές που δημιουργούν πρόβλημα στην κοινωνία και στο πρόγραμμα εμβολιασμού και στην προσπάθειά μας, σωστά, έγκυρα, έγκαιρα να ενημερώσουμε για την ασφάλεια των πολιτών και των εμβολίων.
Θέλω να πω ότι χωρίς καμία αμφιβολία, βλέπετε τι μάχη γίνεται καθημερινά στα Νοσοκομεία μας και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Είπε λοιπόν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα πλεονεκτήματα και το όφελος του εμβολιασμού για τις κοινωνίες και τους ανθρώπους, είναι πολύ-πολύ μεγαλύτερο από τις όποιες παρενέργειες παρατηρούνται στα εμβόλια.
Τα υπόλοιπα αφού ολοκληρωθεί η Σύνοδος των Ευρωπαίων Υπουργών Υγείας και φυσικά ενημερωθεί η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός.
Δ. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ: Κύριε Κικίλια, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας ιατρών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας δήλωσε σήμερα πως η θνητότητα ασθενών με COVID-19 στην Ελλάδα είναι αυξημένη σε σχέση με άλλες χώρες. Με βάση τα στοιχεία του ECDC για το 2021, η Ελλάδα κατέχει την 13η θέση μεταξύ 54 ευρωπαϊκών χωρών. Μήπως η δυσμενής αυτή εξέλιξη σχετίζεται με την πίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας; Κύριε Κοντοζαμάνη, η πρόωρη ανακοίνωση για τα self-test έχει οδηγήσει σε μία σειρά από πρακτικά προβλήματα, όπως αυτά που καταγγέλλουν σήμερα οι φαρμακοποιοί. Πώς θα ξεπεραστούν; Τα θετικά δείγματα από μαθητές και εκπαιδευτικούς θα περιλαμβάνονται στο καθημερινό επιδημιολογικό δελτίο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ναι. Ευχαριστώ για την ερώτηση, έχει ενδιαφέρον. Τα εξειδικευμένα στοιχεία πολλές φορές μπερδεύουν τον κόσμο αντί να ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα.
Δεν καταλαβαίνω, ο δείκτης θνητότητας πώς τεκμαίρεται επιστημονικά. Είναι μη επιστημονική η τοποθέτηση και η θέση, μιας που όλοι γνωρίζουν ότι ο δείκτης θνησιμότητας, δηλαδή, ένας μακάβριος μεν δείκτης, ο οποίος δείχνει τους θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού, είναι ο δείκτης τον οποίο χρησιμοποιούν και το ΕCDC και τα ανάλογα συστήματα ελέγχου της Αμερικής, όπως και της Ευρώπης. Εκεί η Ελλάδα βρίσκεται στην 33η θέση σε 54 χώρες στην Ευρώπη. Αν θέλετε μπορείτε να μπείτε στο site του ΕCDC και να το δείτε.
Επίσης, δεν μπορεί να συγκρίνει κανείς στοιχεία μεταξύ χωρών που βρίσκονται σε διαφορετικό στάδιο της επιδημίας. Δηλαδή, σε άλλες φάσεις, σε άλλες χώρες βρίσκονται σε μια κάμψη επιδημιολογική, άλλες στο peak ενός επιδημιολογικού κύματος, με άλλα χαρακτηριστικά.
Θα έλεγα ότι επειδή ακούγονται πολλές φωνές, νομίζω ότι η πολυφωνία και ο πλουραλισμός είναι, όταν δεν γίνεται κατάχρηση, δείγμα Δημοκρατίας και σωστής επικοινωνίας. Καλό είναι να είμαστε πολύ-πολύ προσεκτικοί τι στοιχεία δίνουμε, πώς τα επικοινωνούμε και ποιο είναι το αντίκτυπο στον μέσο πολίτη.
Ο μέσος πολίτης και συγκεκριμένα ο μέσος Έλληνας πολίτης δεν είναι υποχρεωμένος να ξέρει επιδημιολογικά στοιχεία, στατιστικά και επιμέρους λεπτομέρειες.
Οπότε η πρόταση μου θα είναι απλά, οργανωμένα και τεκμηριωμένα να επικοινωνούνται τα στοιχεία τα οποία πραγματικά έχουμε στην διάθεση μας και είναι επιστημονικά τεκμηριωμένα, με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να γίνεται κατανοητή η προσπάθεια την οποία όλοι υπηρετούμε, την προσπάθεια να σωθούν ανθρώπινες ζωές και να περιφρουρηθεί η Δημόσια Υγεία.
Και αυτό νομίζω συμβάλλει στο να υπάρχει και ψυχραιμία και κατανόηση από τον κόσμο και να μπορεί ο κόσμος να πειθαρχεί στα μέτρα αυτά και στις συμβουλές αυτές των ειδικών, που γίνονται για την προστασία της ζωής του, της οικογένειάς του και της ελληνικής κοινωνίας.
Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Επιτρέψτε μου να πω ότι η διάθεση και η ανακοίνωση για τα self-test δεν ήταν πρόωρη. Εδώ και τρεις εβδομάδες, η Κυβέρνηση έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της για τη διάθεση των self-test σε όλους τους πολίτες.
Και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, τηρώντας τις προθεσμίες και το χρονοδιάγραμμα το οποίο είχαμε θέσει, τα έχουμε στη διάθεσή μας και από αύριο ξεκινάει η διάθεσή τους στο κοινό.
Πράγματι υπήρξε μία αναστάτωση, κυρίως σε ό,τι αφορά τις πρώτες συσκευασίες τις οποίες έχουμε παραλάβει, οι οποίες όμως επιδέχονται ατομικής διανομής.
Και οι επόμενες παρτίδες και τα επόμενα τεστ τα οποία θα παραλάβουμε θα είναι και σε ατομικές συσκευασίες και νομίζω ότι θα είναι ακόμα πιο εύκολη η δουλειά όλων μας.
Σε ό,τι αφορά την καταχώρηση των τεστ στην πλατφόρμα, τα επιβεβαιωτικά τεστ θα καταχωρούνται κανονικά. Τα self-test δεν θα καταχωρούνται. Όμως τα δεύτερα τεστ, τα επιβεβαιωτικά που θα γίνονται, θα καταχωρούνται κανονικά έτσι ώστε να συμπληρώνεται με ορθότητα η επιδημιολογική εικόνα που έχουμε στη διάθεσή μας.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Πριν σας αφήσουμε, πάμε να δούμε το σχετικό βίντεο με τις οδηγίες για το self-testing. Καλό βράδυ σε όλους.