Ενημέρωση διαπιστευμένων συντακτών από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας Γκίκα Μαγιορκίνη
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Καλησπέρα σας από το Υπουργείο Υγείας. Ξεκινά η ενημέρωση από την Aναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.
Κυρία Υπουργέ, ο λόγος σε εσάς.
Μ. ΓΚΑΓΚΑ: Ευχαριστώ πολύ. Καλησπέρα σε όλους. Η πανδημία φαίνεται να έχει λίγο οριζοντιωθεί. Εννοώ ότι είναι σε μια σταθερή κατάσταση, με τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα να είναι 2.322.
Από αυτά τα 505 είναι στην Αθήνα, τα 300 στη Θεσσαλονίκη, ενώ ανεβαίνουν αρκετά και υπάρχει υψηλό επιδημιολογικό φορτίο σε ορισμένες περιοχές της χώρας, όπως η Πιερία, η Βόρεια Ελλάδα, που μας ενδιαφέρει πάρα πολύ και την παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά.
Επιπλέον, οι διασωληνωμένοι είναι σήμερα στους 359 και δυστυχώς 42 άνθρωποι έχασαν χθες τη ζωή τους από Covid.
Θέλω να επαναλάβω και πάλι ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι ο εμβολιασμός έχει προχωρήσει καλά. Έχουμε πάνω από το 62% του πληθυσμού εμβολιασμένο. Το γενικό πληθυσμό. Ακόμα μεγαλύτερο στις μεγαλύτερες ηλικίες, αλλά μας ενδιαφέρει να καλύψουμε το 100%, ιδιαίτερα στις ευπαθείς και στις μεγαλύτερες ηλικίες, γιατί είναι σημαντική η ασφάλεια για τον καθένα ξεχωριστά και βέβαια και για το σύνολο, αλλά βασικά για τον κάθε ασθενή και για τον κάθε πολίτη ξεχωριστά.
Άρα ο κίνδυνος νόσησης και ακόμα περισσότερο ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης, εισαγωγής σε ΜΕΘ και θανάτου είναι 10 φορές ή και περισσότερο μικρότερος στους εμβολιασμένους πολίτες, στους εμβολιασμένους ανθρώπους.
Επομένως είναι πάρα πολύ σημαντικό οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι να εμβολιαστούν. Και αυτό είναι το μήνυμα που θέλω να δώσω σήμερα. Η παράκληση των υγειονομικών, των ειδικών είναι να εμβολιαστούν οι συνάνθρωποί μας που είναι στις μεγαλύτερες ηλικίες κατά προτεραιότητα.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Σας ευχαριστούμε πολύ κυρία Υπουργέ. Ο λόγος στην κυρία Παπαευαγγέλου.
Μ. ΠΑΠΑΕΥΑΓΓΕΛΟΥ: Ευχαριστώ. Καλησπέρα σας. Η πορεία, λοιπόν, της πανδημίας στη χώρα μας εμφανίζει μία ύφεση τις τελευταίες τρεις εβδομάδες με το μέσο κυλιόμενο αριθμό των νέων κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών να ανέρχεται στα 2.109 νέα κρούσματα ανά ημέρα και το συνολικό αριθμό των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια να υπολογίζεται στις 19.000. Αξίζει να σημειωθεί ότι τις επόμενες 15 ημέρες θα πρέπει να παρακολουθούμε τον αριθμό των νέων κρουσμάτων που ανακοινώνονται αναγνωρίζοντας ότι βρισκόμαστε σε μία μεταβατική περίοδο όπου οι πρακτικές ελέγχου τροποποιήθηκαν.
Πιο συγκεκριμένα, θα δούμε κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων που θα διενεργούνται καθώς όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές της χώρας θα κάνουν δύο τεστ κάθε εβδομάδα.
Ταυτόχρονα, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα πρέπει να κάνουνε ένα με δύο rapid test κάθε εβδομάδα ανάλογα με το περιβάλλον εργασίας τους.
Παράλληλα οι Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ θα εξετάζουν μόνο εμβολιασμένους που προσέρχονται είτε λόγο συμπτωμάτων, ή κάποια παιδιά που χρήζουν επιβεβαίωσης του θετικού αυτοδιαγνωστικού τεστ.
Είναι, λοιπόν, κατανοητό ότι η αλλαγή της πολιτικής στον τρόπο διενέργειας συστηματικών προληπτικών αυτοδιαγνωστικών και εργαστηριακών διαγνωστικών ελέγχων θα έχει πιθανά σαν αποτέλεσμα την αύξηση των νέων κρουσμάτων σε ένα περιβάλλον με αυξημένο testing και μείωση της θετικότητας.
Ενδεικτικά θα ήθελα να αναφέρω ότι από τις 90.000 τεστ που γινόντουσαν καθημερινά της προηγούμενης εβδομάδος, στις αρχές αυτής της εβδομάδας φτάσαμε τις 350.000 τεστ ανά ημέρα. Είχαμε δηλαδή σχεδόν τετραπλάσιο αριθμό διαγνωστικών ελέγχων. Έτσι, είναι λογικό να παρατηρηθεί και μία περαιτέρω μείωση της θετικότητας στο 1,5% περίπου.
Όλοι οι δείκτες των διαγνωστικών ελέγχων παρακολουθούνται συστηματικά συνολικά, καθώς και ανά περιφερειακή ενότητα και ανά ηλικιακή ομάδα, έτσι ώστε έγκαιρα να προβλέπουμε τυχόν εξάρσεις της πανδημίας.
Έχουμε πλέον μεγάλη εμπειρία από την οικιακή χρήση των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Και είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση των δεδομένων ανά περιοχή της χώρας από τον καθηγητή κύριο Τσιόδρα, η θετικότητα των self-test συμβαδίζει με αυτή των εργαστηριακών ελέγχων ανά Περιφέρεια επιβεβαιώνοντας ότι η διενέργεια των self-test συμβάλλει σημαντικά και αξιόπιστα στην επιτήρηση της πανδημίας.
Όπως έχει πολλές φορές ήδη τονιστεί η έγκυρη διάγνωση του ασυμπτωματικού κρούσματος μέσω του self-test, προστατεύει αποτελεσματικά τόσο το οικογενειακό και εργασιακό περιβάλλον του ασθενή, ενώ παράλληλα αποτελεί και ένα σημαντικό όπλο Δημόσιας Υγείας για τον περιορισμό της διασποράς του ιού στην κοινότητα, τον έλεγχο δηλαδή της πανδημίας τελικά.
Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων αυξάνει σταδιακά κάθε εβδομάδα συνεχώς και σήμερα το 53% των νέων κρουσμάτων αφορά σε άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 35 ετών.
Τα κρούσματα σε παιδιά και εφήβους σταθερά αφορούν στο 20% με 21% του συνόλου των κρουσμάτων από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα. Λόγω του αυξημένου συστηματικού ελέγχου στα πλαίσια λειτουργίας των σχολείων, καθώς και της αύξησης της κινητικότητας των παιδιών, όπως έχει ήδη διευκρινιστεί, ενδέχεται να παρατηρηθεί μια αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων στα παιδιά και τους εφήβους τις επόμενες εβδομάδες.
Σύμφωνα πάντως με τα πρώτα δεδομένα, η χρήση αυτοδιαγνωστικών ελέγχων στους μικρούς μαθητές κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς πριν λίγες μέρες, είχε σαν αποτέλεσμα τη διάγνωση 212 ασυμπτωματικών παιδιών ηλικίας 5 έως 17 ετών στην επικράτεια, ποσοστό περίπου 20% του συνολικού αριθμού των διαγνώσεων στην ηλικιακή αυτή ομάδα.
Τα δεδομένα από την ιχνηλάτηση που διενεργεί ο ΕΟΔΥ σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία δείχνουν ότι σήμερα η ενδοοικογενειακή διασπορά αποτελεί το συχνότερο αίτιο μετάδοσης της λοίμωξης στην κοινότητα.
Κάνω λοιπόν έκκληση σε όλους και ιδιαίτερα στους ανεμβολίαστους και ευάλωτους συνανθρώπους μας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Άτομα με πιθανή έκθεση στον ιό, είτε λόγω εργασίας ή κινητικότητας, καλό είναι να προσέχουν ιδιαίτερα όταν επισκέπτονται ευάλωτους ή ανεμβολίαστους συγγενείς τους.
Αναφορικά με την κατανομή των κρουσμάτων ανά περιφερειακή ενότητα, σύμφωνα με τον επιδημιολογικό χάρτη που συνθέτουν κάθε εβδομάδα οι επιδημιολόγοι της Επιτροπής μας αλλά και με τα ποσοστά θετικότητας ανά Περιφέρεια που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ, αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο όπως ήδη είπε και η Υπουργός, εμφανίζουν αρκετές περιοχές όπως είναι η Πιερία, η Ημαθία, η Πέλλα, η Ευρυτανία, η Αργολίδα και η Ηλεία.
Αξιοσημείωτο, όμως, είναι ότι δεν παρατηρείται αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου σε περιοχές με αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη.
Αυτό όμως που κυρίως εντυπωσιάζει όταν εξετάσει κάποιος την ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων στις διάφορες περιοχές της χώρας, είναι η απόλυτη συσχέτιση, θα έλεγα η γραμμική σχέση, που εμφανίζεται μεταξύ της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού και του αριθμού των κρουσμάτων στους ενήλικες άνω των 55 ετών.
Των ανθρώπων, δηλαδή, που αποτελούν την ομάδα πληθυσμού που έχει μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσει βαριά και να χρειάζεται νοσηλεία.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, από στοιχεία αυτής της εβδομάδας, είναι η σύγκριση της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας και Πιερίας, όπου και στις δυο περιοχές παρατηρείται υψηλό επιδημιολογικό φορτίο τις τελευταίες μέρες.
Παρατηρούμε σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων στις ηλικίες άνω των 55 ετών, που έχει μια εμβολιαστική κάλυψη μόλις 40%, σε σχέση με την Αργολίδα όπου το 53% του πληθυσμού της έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό.
Το ίδιο, όμως, ισχύει και σε περιοχές με χαμηλό σχετικά επιδημιολογικό φορτίο. Για παράδειγμα, σύμφωνα και πάλι με τα δεδομένα αυτής της εβδομάδας, συγκρίνοντας την ηλικιακή κατανομή στις διάφορες περιοχές της Αττικής, όπου το επιδημιολογικό φορτίο είναι σταθερό, βλέπουμε ότι στη Δυτική Αττική, την περιοχή με την χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη στην περιοχή, μόλις 40%, έχουμε σημαντικό αριθμό κρουσμάτων σε ενήλικες άνω των 50 ετών, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες της Αττικής όπου εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού.
Η διαπίστωση, λοιπόν, σύμφωνα με τα δεδομένα το εμβόλιο.gov.gr ότι η εμβολιαστική κάλυψη των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών παραμένει σταθερή και δεν αυξάνεται τις τελευταίες εβδομάδες είναι εξαιρετικά δυσοίωνη.
Είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να πείσουμε τους ανεμβολίαστους συνανθρώπους μας ηλικίας άνω των 50 ετών και ιδιαίτερα αυτούς που είναι άνω των 65 ετών να πάνε να εμβολιαστούν, έστω και σήμερα.
Σήμερα, που πλέον όλος ο πλανήτης συζητάει για την χορήγηση της τρίτης δόσης στις ειδικές ομάδες πληθυσμού και αυτούς που εμβολιάστηκαν στις αρχές του χρόνου, πριν από αρκετούς μήνες.
Αντίθετα, αξίζει να σχολιαστεί θετικά η σταθερά αυξανόμενη εμβολιαστική κάλυψη των εφήβων μας και η υψηλή εμβολιαστική κάλυψη των φοιτητών μας που ήδη ξεπερνάει το 73%.
Οι φοιτητές μας έχουν πετύχει εμβολιαστική κάλυψη παρόμοια με αυτή των ενηλίκων ηλικίας 50 με 54 ετών, δείχνοντας και κοινωνική ευθύνη αλλά και την αγωνία τους να επιστρέψουν στα Πανεπιστήμια και στις αίθουσες διδασκαλίας.
Παρατηρούμε μια σταθερή αποκλιμάκωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με τον συνολικό αριθμό των νοσηλευόμενων στην επικράτεια να ανέρχεται στους 2.172 ασθενείς.
Οι νέες εισαγωγές, τόσο στις απλές κλίνες όσο και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας μειώνονται. Ο κυλιόμενος μέσος όρος των νέων εισαγωγών του επταημέρου μειώθηκε στις 207 εισαγωγές ανά μέρα, όμως το 68% των νοσηλευόμενων αφορά σε ασθενείς ηλικίας άνω των 55 ετών, υποστηρίζοντας την έκκληση που κάνουμε για άμεσο εμβολιασμό των ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας.
Ο αριθμός των ασθενών που παραμένουν διασωληνωμένοι λόγω κορονοϊού, αλλά και των συνανθρώπων μας που χάνονται καθημερινά, παρουσιάζει μια σταθεροποίηση.
Σύμφωνα με τις νοσηλείες στη χώρα μας το RT υπολογίζεται στο 0,84, ενώ τα μαθηματικά μοντέλα προβλέπουν ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε ένα σταθερό αριθμό διασωληνωμένων ασθενών, εδώ που είμαστε και τώρα, περίπου μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.
Επιλέγουμε λοιπόν να προχωρήσουμε τους επόμενους μήνες με μία διαφορετική φιλοσοφία πια, επιστρέφοντας σταδιακά στις δραστηριότητές μας, με κύρια όπλα για την προσωπική μας, για την ατομική μας προστασία, τον εμβολιασμό μας, αλλά και την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας για όσο χρόνο ακόμα η πανδημία συνεχίζει να είναι εδώ.
Σας ευχαριστώ πολύ και θα είμαι στη διάθεσή σας για ερωτήσεις.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Ευχαριστούμε πολύ κυρία Παπαευαγγέλου. Ο λόγος στον κύριο Μαγιορκίνη.
ΓΚ. ΜΑΓΙΟΡΚΙΝΗΣ: Καλησπέρα και από μένα. Να δούμε πως κινείται η πανδημία στον υπόλοιπο κόσμο.
Μέχρι σήμερα έχουμε περισσότερες από 227.000.000 μολύνσεις και σχεδόν 4,7 εκατομμύρια θανάτους με τη νόσο σε παγκόσμια κλίμακα.
Ο ρυθμός των νέων διαγνώσεων εξακολουθεί να δείχνει πτωτική τάση με 9% μείωση εντός της τελευταίας εβδομάδας, καθώς καταγράφηκαν 550.000 διαγνώσεις ανά ημέρα.
Ο ρυθμός των θανάτων επίσης κινείται πτωτικά με μείωση 6% εντός της τελευταίας εβδομάδας και 8.600 θανάτους ανά ημέρα. Η επιδημία στην Ευρώπη εντός της τελευταίας εβδομάδας, επίσης, δείχνει τάσεις ύφεσης με μείωση 5% στις διαγνώσεις, αλλά 3% αύξηση στους θανάτους.
Η αύξηση όμως αυτή ήταν μικρότερη από την αύξηση που είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός των νέων διαγνώσεων κινείται στο επίπεδο των 119.000 διαγνώσεων ανά ημέρα, ενώ ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε σε περίπου 1.590 ανά ημέρα.
Από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες, οι 26 δείξαν βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης. Σημαντική βελτίωση είχαμε στη Γαλλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Δανία, επίσης και το Ηνωμένο Βασίλειο άρχισε να δείχνει βελτίωση, ενώ σημαντική επιδείνωση παρατηρείται στην Αυστρία, την Πολωνία και τις περισσότερες Βαλκανικές χώρες.
Στην Ελλάδα με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε σημαντική μείωση για 3η εβδομάδα στη σειρά.
Συγκεκριμένα, εντός της τελευταίας εβδομάδας καταγράφηκαν περίπου 12% λιγότερες διαγνώσεις απ’ ότι την προηγούμενη εβδομάδα.
Ο αριθμός των θανάτων έδειξε σημαντική μείωση για πρώτη φορά μετά από καιρό, με περίπου 18% λιγότερους θανάτους απ’ ότι την προηγούμενη εβδομάδα.
Η πίεση στο Σύστημα Υγείας παρουσιάζεται ελαφρώς, αλλά σημαντικά βελτιωμένη σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις μονάδες εντατικής θεραπείας μειώθηκε περίπου 6%, ο αριθμός των νέων εισαγωγών με τη νόσο έχει υποχωρήσει σε αρκετά λιγότερες από 250 και πλησιάζει κοντά στις 200 ανά ημέρα, ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων – εξιτηρίων δείχνει σημαντικά σημεία υποχώρησης κάτω από τη μονάδα.
Σχετικά με την παρέμβαση δημόσιας υγείας για προσυμπτωματικό έλεγχο με αντιγονικά self-test. Μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 50,3 εκατομμύρια συσκευές self-test σε περίπου 4,7 εκατομμύρια πολίτες. 33,6 εκατομμύρια είναι οι ηλεκτρονικές δηλώσεις. Το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματία υγείας μέχρι εχθές βράδυ ήταν περίπου 98.000.
Με βάση, λοιπόν, αυτά τα στοιχεία και όπως προείπε και η κυρία Παπαευαγγέλου, η επιδημία στην Ελλάδα βρίσκεται σε φάση συρρίκνωσης για τρίτη συνεχή εβδομάδα, κάτι που πλέον αποτυπώνεται και στην πίεση που υφίσταται το Σύστημα Υγείας.
Καθότι ο αριθμός των εκτελούμενων τεστ, εντός της τελευταίας εβδομάδας είναι ιδιαίτερα αυξημένος, θα πρέπει να βλέπουμε με προσοχή τους αριθμούς των διαγνώσεων οι οποίες είναι φυσικό να αυξηθούν σε αυτή τη μεταβατική περίοδο.
Η εικόνα θα είναι πιο ξεκάθαρη μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, οπότε όμως αναμένουμε και μία αύξηση της μεταδοτικότητας λόγω αύξησης του χρόνου που περνάμε στους κλειστούς χώρους.
Σε κάθε περίπτωση, νομίζω ότι αξίζει να τονίσουμε ότι το φετινό φθινόπωρο με όπλα τον εμβολιασμό και τα εύκολα προσβάσιμα και γρήγορα τεστ έχουμε τη δυνατότητα να το αντιμετωπίσουμε, την πανδημία δηλαδή, πιο αποτελεσματικά με λιγότερο κοινωνικό κόστος.
Ευχαριστώ πολύ.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Μαγιορκίνη. Να περάσουμε σε κάποιες ερωτήσεις.
Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ: Καλησπέρα σας. Κυρία Υπουργέ, έχουμε σε εξέλιξη μία ΕΔΕ στο Γεννηματά, στην Καβάλα δύο γιατρούς που τους έστειλε ο Διοικητής στον εισαγγελέα και θα δούνε φαντάζομαι και πολλοί άλλοι υγειονομικοί που έχουνε ανάλογη δράση την πόρτα εξόδου. Έχετε εικόνα για ανάλογη δράση σε άλλα νοσοκομεία και κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα που εκεί υπάρχει και θέμα με τα πλαστά πιστοποιητικά τα εισαγόμενα από τις βαλκανικές χώρες; Και αν έχετε εικόνα, αν σας έχουν ενημερώσει οι αρχές για τα εικονικά πιστοποιητικά που «πουλούνε» κάποιοι επιτήδειοι στο διαδίκτυο. Και μία ερώτηση για εσάς, κυρία Παπαευαγγέλου και τον κύριο Μαγιορκίνη. Έχουμε τα πρώτα κρούσματα σε παιδιά στα σχολεία και δη στα δημοτικά. Υπάρχουν ήδη γονείς που ανησυχούνε και κυρίως οι γονείς των μικρότερων παιδιών και δεν θέλουνε να στείλουνε τα παιδιά τους στα σχολεία περιμένοντας πότε θα αρρωστήσουν άλλα 12, 13, 14 για να κλείσει το τμήμα. Τι έχετε να πείτε σε αυτούς τους γονείς, που είναι λογικό, κυρίως στους γονείς των μικρών παιδιών που φοβούνται και βλέπουν όλο αυτό το σχεδιασμό με μία επιφυλακτικότητα. Σας ευχαριστώ πολύ όλους.
Μ. ΓΚΑΓΚΑ: Ό,τι έρχεται από τα νοσοκομεία αναφέρεται, προχωράει προς τις διοικήσεις των ΥΠΕ στη Βόρεια Ελλάδα και ελέγχονται όλα. Ελέγχονται όλα. Αυτό μπορώ να σας πω. Η ενημέρωση είναι συνεχής. Όταν έχουμε επιβεβαιωμένα προβλήματα θα έχετε ενημέρωση. Αυτή τη στιγμή οποιαδήποτε υποψία υπάρχει ελέγχεται. Αυτό μπορώ να πω. Ευχαριστώ.
Β. ΠΑΠΑΕΥΑΓΓΕΛΟΥ: Αναφορικά τώρα με τους γονείς που ανησυχούν να πω ότι και εγώ είμαι μητέρα και κατανοώ την αγωνία τους. Από την άλλη θα πρέπει να δείξουν εμπιστοσύνη και ιδιαίτερα οι γονείς των παιδιών της μικρής ηλικίας του Δημοτικού, γιατί είναι γνωστό ότι όσο μικρότερο είναι το παιδί τόσο πιο ήπια θα περάσει τη λοίμωξη.
Εφόσον λοιπόν έχουμε εμβολιασμένους γονείς δεν θα πρέπει να ανησυχούν. Και ο σχεδιασμός έχει γίνει ακριβώς με στόχο και φιλοσοφία να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία.
Όταν τα παιδιά μέσα στην τάξη έχουν ένα κρούσμα θετικό σκεφθείτε ότι κάνουν 4 τουλάχιστον τεστ μέσα στις επόμενες 7 μέρες.
Υπάρχει δηλαδή, εφόσον τηρηθούν οι οδηγίες και γίνουν στις σωστές μέρες και έτσι όπως έχουμε δώσει την οδηγία τόσο τα διαγνωστικά τεστ τα rapid όσο και τα self-test στο σπίτι, δεν υπάρχει φόβος για τόσο μεγάλη διασπορά γιατί κάθε παιδί από το Α1 τμήμα που βρίσκεται θετικό θα μένει σπίτι.
Συνεπώς θα μπορέσουμε σε ασυμπτωματική φάση πριν αρχίσει να μεταδίδει έντονα και φορώντας βέβαια τη μάσκα και κρατώντας όλα τα μέτρα της ατομικής υγιεινής, τα ανοιχτά παράθυρα και όλα αυτά μέσα στην τάξη, έχουμε τη δυνατότητα με αυτό τον τρόπο κάθε θετικό κρούσμα να το απομονώνουμε και συνεπώς να μειώσουμε τη διασπορά μέσα στην τάξη.
Είναι ένα σχέδιο που το έχουμε σκεφτεί σοβαρά και το έχουμε συζητήσει πολύ και ευελπιστούμε ότι θα πετύχει γιατί και άλλες χώρες, όπως είπα και την προηγούμενη φορά και μελέτες και μαθηματικά μοντέλα, έχουν δείξει ότι ο συνδυασμός της μάσκας και του έντονου τεστ πραγματικά μειώνει πάρα πολύ σημαντικά, 85% όπως είπα και την προηγούμενη φορά, τη διασπορά μέσα στην τάξη.
Θέλω λοιπόν να πω στους γονείς να μας εμπιστευτούν. Ότι όλα τα κάνουμε με διάβασμα, με σκέψη, συνεκτιμώντας την εμπειρία άλλων χωρών και βέβαια να μας ακούσουν και να κάνουν τα τεστ έτσι όπως πρέπει να τα κάνουν γιατί αυτό θα βοηθήσει και τους ίδιους και όλη την κοινότητα και το σχολείο τους.
Μ-Ν ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ: Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να μας αποσαφηνίσετε λιγάκι το θέμα με τις κινητές μονάδες υγείας του ΕΟΔΥ. Είπατε ότι είναι μόνο για εμβολιασμένους που έχουν συμπτώματα. Θέλω να ρωτήσω αν αυτό έχει ξεκινήσει ήδη, δηλαδή εννοώ να κάνουν τεστ μόνο οι εμβολιασμένοι πλέον από τη Δευτέρα γιατί βλέπουμε στα αποτελέσματα υψηλές θετικότητες. Δηλαδή αν αυτές οι θετικότητες είναι σε εμβολιασμένους πολίτες ή αν θα ξεκινήσει, αναμένεται να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα και πως ακριβώς θα ελέγχουν οι εργαζόμενοι ή απλά μπορεί να πάει όποιος θέλει στην κινητή μονάδα και δεν μπορεί να πάρει βεβαίωση από τον ΕΟΔΥ θετικού τεστ ή αρνητικού;
Β. ΠΑΠΑΕΥΑΓΓΕΛΟΥ: Δεν ξέρω αν μπορεί η Υπουργός να πει κάτι πιο σχετικό. Εγώ δεν έχω γνώση ακριβώς το πώς εφαρμόζεται αυτό.
Ξέρω ότι η οδηγία μας είναι ότι μόνο οι εμβολιασμένοι έχουνε πρόσβαση στις δημόσιες δομές Υγείας.
Οι εργαζόμενοι οι οποίοι κάνουνε το rapid test δυο φορές την εβδομάδα για να προσέλθουν στην εργασία τους πρέπει να πάνε στον ιδιωτικό τομέα.
Άρα στις ΚΟΜΥ ή στα Κέντρα Υγείας είναι λογικό να θεωρήσουμε ότι πηγαίνουν μόνο είτε άνθρωποι με συμπτώματα, είτε παιδιά που έχουνε θετικό αυτοδιαγνωστικό και πάνε να το επιβεβαιώσουν.
Είμαστε, όμως, όπως είπα και εγώ και ο κύριος Μαγιορκίνης, σε μια μεταβατική περίοδο. Άρα θα ήμουνα πολύ σκεπτική στο πώς διαβάζω τα νούμερα αυτή την εβδομάδα ή και στις αρχές της επόμενης.
Ας κάνουμε λίγο υπομονή και μετά θα ξεκινήσουμε από την επόμενη βδομάδα να το έχουμε σαν βάση και να συγκρίνουμε τις επόμενες. Είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο οπότε μην κρατιέστε από τα νούμερα πάρα πολύ.
ΓΚ. ΜΑΓΙΟΡΚΙΝΗΣ: Να συμπληρώσω ότι οποιοσδήποτε πολίτης έχει συμπτώματα, έχει πρόσβαση. Δηλαδή, είτε εμβολιασμένος, είτε ανεμβολίαστος έχει πρόσβαση στο Σύστημα Υγείας. Δηλαδή, αν κάποιος έχει συμπτώματα αυτό που δεν μπορεί να κάνει ένας ανεμβολίαστος είναι να κάνει τεστ για να το προσκομίσει. Ασυμπτωματικός, έτσι; Αυτή είναι η διαφορά.
Για να μην υπάρχει αμφιβολία και να μην υπάρχουν και πολίτες οι οποίοι νομίζουν ότι έχουν αποκλειστεί από το Σύστημα Υγείας.
Κανένας πολίτης δεν έχει αποκλειστεί από το σύστημα υγείας, εφόσον το έχει ανάγκη. Είναι τελείως διαφορετικό το ένα και τελείως διαφορετικό το άλλο.
Οπότε θα πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν μας ότι μπορούμε να βλέπουμε υψηλές θετικότητες γιατί, ένα, μιλάμε για άτομα πλέον που κάνουνε, που έχουνε συμπτώματα και πηγαίνουνε πιο συχνά και το δεύτερο είναι επιβεβαιώσεις από self test. Αν κάποιος έχει ένα self test θετικό σίγουρα μπορεί να πάει στις ΚΟΜΥ να κάνει επιβεβαίωση για να δει αν είναι θετικό ή όχι. Δεν υπάρχει αμφιβολία σε αυτό.
Αλλά δεν μπορεί να πάρει το αρνητικό για να το προσκομίσει για αυτές, για συγκεκριμένες δραστηριότητες.
Σ. ΚΩΣΤΑΡΑ: Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να ρωτήσω εάν υπάρχει κάποιο σχέδιο, κάποιο πλάνο από το υπουργείο Υγείας και γενικότερα προκειμένου να πειστούν οι γονείς να προχωρήσουν στον εμβολιασμό των παιδιών, δεδομένου ότι τα τελευταία περιστατικά με παρενέργειες παιδιών μετά τον εμβολιασμό μούδιασαν, κατά κάποιο τρόπο, ακόμα και εκείνους που είχαν προγραμματίσει τον εμβολιασμό των παιδιών τους για το φθινόπωρο.
Β. ΠΑΠΑΕΥΑΓΓΕΛΟΥ: Ήδη έχει αναρτηθεί στο, στην ιστοσελίδα emvolio.gov.gr ένα κείμενο με ερωτοαπαντήσεις για τους γονείς. Προγραμματίζουμε webinars με όλες τις σχολικές μονάδες αλλά και κεντρικά, όπου οι γονείς θα μπορούν να συμμετέχουν και να κάνουν ερωτήσεις σε ειδικούς με στόχο να λύσουν τις απορίες τους.
Και βέβαια να σημειωθεί ότι όσο αυξάνει ο όγκος των παιδιών που εμβολιάζονται θα αυξηθούν και τα περιστατικά που θα αναφέρονται με παρενέργειες.
Είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό και υπάρχει χρονική συσχέτιση, αλλά όχι απαραίτητα αιτιολογική συσχέτιση.
Σ. ΣΚΟΥΡΟΓΙΑΝΝΗ: Καλησπέρα. Κύριε Μαγιορκίνη, ήθελα να ρωτήσω κάτι. Η συζήτηση για τις ενισχυτικές δόσεις του εμβολιασμού δημιουργούν ένα γενικότερο κλίμα αμφισβήτησης –όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και γενικότερα- και στο κλίμα αυτό έχει συντείνει ότι πρόσφατα και η Pfizer και η Moderna έβγαλαν κάποιες δικές τους μελέτες που δείχνουν ότι μετά το 6μηνο πέφτει πάρα πολύ η προστασία και είναι αβέβαιο αν διατηρείται μέχρι το χρόνο. Αυτό το τελευταίο το είπε η Moderna. Ενώ έρχονται άλλες μελέτες να διαφωνήσουν και να πουν ότι ειδικά της Moderna το εμβόλιο έχει ακόμα πιο μεγαλύτερη και πιο μακροχρόνια περισσότερο και από της Pfizer. Όλα αυτά τη στιγμή που οι εταιρείες έχουν ζητήσει να τους δοθεί έγκριση για τρίτη δόση. Και στο ίδιο κλίμα βρίσκεται και ο FDA σε αυτές τις διεργασίες.Τι ακριβώς μπορούνε να προκαλέσουν τον πολίτη; Εσείς που έρχεστε σε πολύ μεγάλη επαφή με τις μελέτες και όλα τα συμπεράσματα ποια είναι, θα λέγαμε τελικά, η προστασία που έχει στο γενικό πληθυσμό ο εμβολιασμός, αν έχετε υπόψη σας, όχι στους ανοσοκατεσταλμένους. Δηλαδή να βλέπαμε άτομα που δεν έχουν ειδικές συνθήκες.
ΓΚ. ΜΑΓΙΟΡΚΙΝΗΣ: Το θέμα με την τρίτη δόση είναι κάτι το οποίο ακόμα το εξετάζουμε και τα δεδομένα λένε κατ’ αρχάς ότι μπορεί να πέφτει, ίσως να πέφτει σε ένα ποσοστό –όχι πολύ μεγάλο- η προστασία που προσφέρουν. Ίσως όμως. Δεν έχουμε ένα ισχυρό «ναι» να πούμε ότι όντως πέφτει σημαντικά.
Και επειδή το πιο σημαντικό κομμάτι φαίνεται ότι διατηρείται, δηλαδή το κομμάτι που αφορά την προστασία από θάνατο και την προστασία από το να μπούμε στο νοσοκομείο, αυτό δεν φαίνεται να επηρεάζεται τόσο σημαντικά για το γενικό πληθυσμό, τουλάχιστον με τις μελέτες που βλέπουμε μέχρι στιγμής.
Μπορεί να πέφτει το ποσοστό της πιθανότητας να κολλήσουμε το οποίο, έτσι και αλλιώς γνωρίζουμε ότι τα εμβόλια δεν προσφέρουν αποστειρωτική ανοσία.
Οπότε είμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο να κατανοήσουμε κατά πόσο η τρίτη δόση θα είναι χρήσιμη στο γενικό πληθυσμό στη φάση της πανδημίας που είμαστε τώρα ή όχι.
Ίσως να είναι πιο χρήσιμο σε μια έξαρση της πανδημίας να δώσουμε ενισχυτικές δόσεις. Δηλαδή γίνεται και αυτή η συζήτηση με σκοπό να ρίξουμε το RT.
Σε κάθε περίπτωση, τα δεδομένα συγκλίνουν ότι είναι χρήσιμο στους ανθρώπους, οι οποίοι μάλλον δεν έχουν μεγάλη αποτελεσματικότητα από το αρχικό σχήμα και αυτοί είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι και οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας.
Η συζήτηση συνεχίζεται, δεν έχει κλείσει, οπότε είναι κάτι το οποίο το συζητάμε, βλέπουμε τα δεδομένα. Μην ξεχνάμε ότι τα εμβόλια εγκρίθηκαν πρόσφατα σχετικά, οπότε θα πρέπει να συνεχίσουμε να βλέπουμε σε βάθος χρόνου πόση είναι η ανοσία τους. Δεν ξέρουμε, μπορεί σε 12 μήνες να χρειάζεται σίγουρα η ενισχυτική δόση, λέω εγώ τώρα ένα σενάριο.
Αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχει μια ισορροπία, λεπτή ισορροπία την οποία θα πρέπει να δούμε προσεκτικά και να αναλύσουμε τα δεδομένα. Νομίζω είναι ακόμα νωρίς για να βγάλουμε συμπέρασμα.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Ευχαριστούμε πολύ. Επόμενη προγραμματισμένη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου.
Καλό σας βράδυ.