Είδος τροφίμου |
Λιγότερο ασφαλής επιλογή |
Ασφαλής επιλογή |
Πουλερικά και κρέας |
- Ωμά ή μη επαρκώς μαγειρεμένα πουλερικά (κοτόπουλο, γαλοπούλα) ή κρέας (χοιρινό, αρνίσιο και μοσχαρίσιο)
- Αλλαντικά που δεν έχουν ψηθεί/θερμανθεί, χοτ-ντογκ και λουκάνικα ξηρής ζύμωσης
- Αλείμματα κρέατος, πατέ που διατηρούνται στο ψυγείο
|
Πουλερικά και κρέας μαγειρεμένα επαρκώς ώστε η εσωτερική τους θερμοκρασία να είναι ασφαλής:
- α) πουλερικά (κοτόπουλο, γαλοπούλα) μαγειρεμένα στους 74οC
- β) κρέας (χοιρινό, αρνίσιο και μοσχαρίσιο) μαγειρεμένα στους 63οC (το αφήνετε να ξεκουραστεί για 3 λεπτά πριν το κόψετε ή το καταναλώσετε)
- γ) κιμάς (μοσχαρίσιος και χοιρινός) μαγειρεμένος στους 71οC
- Αλλαντικά, χοτ-ντογκ και λουκάνικα ξηρής ζύμωσης που έχουν θερμανθεί στους 74 οC
- Αλείμματα κρέατος, πατέ σε σφραγισμένες συσκευασίες που δε χρειάζεται να διατηρηθούν στο ψυγείο πριν το άνοιγμα
|
Σαλάτες |
Προμαγειρεμένες σαλάτες, όπως:
- Coleslaw (λάχανο, καρότο, μαγιονέζα)
- Πατατοσαλάτα
- Τονοσαλάτα
- Σαλάτα με κοτόπουλο ή αυγό
|
- Σαλάτες (πατατοσαλάτα, τονοσαλάτα κτλ) που έχουν παρασκευαστεί σε οικιακό περιβάλλον
|
Φρούτα και λαχανικά |
- Ωμές ή μη επαρκώς μαγειρεμένες φύτρες λαχανικών (π.χ. φασόλια)
- Φρέσκα φρούτα και λαχανικά, όπως μαρούλι και άλλα φυλλώδη λαχανικά, που δεν έχουν πλυθεί επαρκώς
|
- Μαγειρεμένες φύτρες λαχανικών
- Επαρκώς πλυμένα φρούτα και λαχανικά
|
Χυμός |
|
|
Γάλα |
- Μη παστεριωμένο γάλα και προϊόντα παρασκευασμένα από αυτό
|
- Παστεριωμένο γάλα και παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα
|
Τυρί |
- Μαλακό τυρί από μη παστεριωμένο γάλα (π.χ. μανούρι, ανθότυρο, μπρι, καμαμπέρ, μπλε τυρί τύπου ροκφόρ)
- Ωμό τυρί κομμένο σε φέτες
|
- Σκληρό τυρί, όπως φέτα, γραβιέρα, cheddar
- Τυρί cottage, τυρί κρέμα
- Παστεριωμένα μαλακά τυριά που έχουν θερμανθεί στους 74 οC (εσωτερική θερμοκρασία)
- Τυρί σε φέτες που έχει θερμανθεί/ψηθεί στους 74ΟC
|
Αυγά |
- Ωμά ή μη επαρκώς μαγειρεμένα αυγά (μελάτα) και φαγητά τα περιέχουν, όπως:
- Συνοδευτική σάλτσα για σαλάτα του Καίσαρα (Ceasar’s salad).
- Ωμή ζύμη
|
- Αυγά επαρκώς μαγειρεμένα (σφιχτά, όχι μελάτα)
- Φαγητά με αυγό (φριτάτα, σουφλέ, κις) μαγειρεμένα στους 74 οC (εσωτερική θερμοκρασία), αν περιέχουν κρέας ή πουλερικά
- Φαγητά με αυγό μαγειρεμένα στους 71οC (εσωτερική θερμοκρασία), αν δεν περιέχουν κρέας ή πουλερικά
- Φαγητά που περιέχουν παστεριωμένα αυγά και που δε θα μαγειρευτούν σε ασφαλείς θερμοκρασίες, όπως μους και ντρέσινγκ σαλάτας
|
Ψάρια και θαλασσινά |
- Ωμά ή μη επαρκώς μαγειρεμένα ψάρια ή οστρακοειδή (συμπεριλαμβανομένου και σούσι, σεβίτσε)
- Καπνιστά θαλασσινά που έχουν διατηρηθεί στο ψυγείο (εκτός αν πρόκειται για μαγειρεμένο φαγητό)
- Για εγκύους: ψάρια με μεγάλες ποσότητες υδραργύρου (π.χ. ξιφίας)
|
- Ψάρι μαγειρεμένο στους 63 οC (εσωτερική θερμοκρασία)
- Οστρακοειδή μαγειρεμένα μέχρι να ανοίξει το κέλυφος (και επιπλέον μαγείρεμα 3-5 λεπτά για τα στρείδια)
- Καπνιστά ψάρια σε σφραγισμένες, αεροστεγείς συσκευασίες ή σε συσκευασία που δε χρειάζεται να διατηρηθεί στο ψυγείο πριν το άνοιγμα
- Καπνιστά ψάρια μαγειρεμένα
- Για εγκύους: ψάρια που περιέχουν μικρότερες ποσότητες υδραργύρου (π.χ. γαρίδα, σολωμός, μπακαλιάρος)
|
Αλεύρι |
|
- Ζύμη και κουρκούτι που φέρουν ένδειξη ότι μπορούν να καταναλωθούν ωμά.
|