ΚΕΕΛΠΝΟ

Επιδημίες και συμβάντα στον κόσμο Προληπτικά μέτρα για τους ταξιδιώτες 20 Ιανουαρίου 2020

|
21.01.2020

Κρούσματα πνευμονίας από νέο στέλεχος κοροναϊού (2019-nCoV)

Στην πόλη Wuhan, επαρχία Hubei, στην Κίνα εμφανίστηκε συρροή κρουσμάτων πνευμονίας. Στις 9 Ιανουαρίου 2020 οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για νέο στέλεχος κοροναϊού. Έως τις 17 Ιανουαρίου 2020 αναφέρθηκαν 44 επιβεβαιωμένα κρούσματα πνευμονίας από το νέο στέλεχος κοροναϊού και δύο θάνατοι σε άτομα με υποκείμενο νόσημα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κυρίως πυρετό και αναπνευστική δυσχέρεια και οι ακτινογραφίες θώρακα έδειξαν σοβαρές αλλοιώσεις και στους δύο πνεύμονες. Οι υγειονομικές αρχές της Κίνας εντόπισαν και παρακολουθούν 763 στενές επαφές των κρουσμάτων. Έως σήμερα δεν υπάρχουν αναφορές για μετάδοση από άτομο σε άτομο ή μετάδοση σε επαγγελματίες υγείας. Από την προκαταρκτική επιδημιολογική έρευνα προέκυψε ότι τα περισσότερα κρούσματα είτε εργάζονται είτε επισκέπτονται συχνά την αγορά θαλασσινών της πόλης Wuhan όπου εκτός από θαλασσινά πωλούνται κοτόπουλα, νυχτερίδες, μαρμότες και άλλα άγρια ζώα. Η αγορά έκλεισε την 1η Ιανουαρίου 2020 ώστε να καθαριστεί και να απολυμανθεί. Η πόλη Wuhan έχει 19 εκατομμύρια πληθυσμό και είναι πρωτεύουσα της επαρχίας Hubei που ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 58 εκατομμύρια πληθυσμό.

 

Γεωγραφική κατανομή εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων (n=44) πνευμονίας από το νέο στέλεχος κοροναϊού (2019-nCoV) έως τις 17 Ιανουαρίου 2020

Πηγή : https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/Risk%20assessment%20-%20pneumonia%20Wuhan%20China%2017%20Jan%202020.pdf

 

Το Υπουργείο Υγείας της Ταϋλάνδης ανακοίνωσε δύο εργαστηριακά επιβεβαιωμένα εισαγόμενα κρούσματα νέου κοροναϊού (2019-nCoV) από την πόλη Wuhan, Επαρχία Hubei, Κίνα.

Στις 16 Ιανουαρίου το Υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ένα εργαστηριακά επιβεβαιωμένο κρούσμα νέου κοροναϊού (2019-nCoV) σε άτομο που είχε ταξιδέψει στην Wuhan, Κίνα.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ δεν υπάρχουν περιορισμοί, προς το παρόν, σε σχέση με ταξίδια ή συστάσεις για έλεγχο στις πύλες εισόδου.

 

Αν ταξιδεύετε προς την πόλη Wuhan συνιστάται :

 

Αν επιστρέφετε από την πόλη Wuhan και εμφανίζετε συμπτώματα συνιστάται :

 

Λύσσα

Το 2019 αναφέρθηκαν 4 περιπτώσεις θανάτων από λύσσα, στην Ευρώπη, στη Νορβηγία(1), στην Ισπανία (1), στην Ιταλία (1) και στη Λετονία (1), σε ταξιδιώτες που επέστρεψαν από ταξίδι στις Φιλιππίνες, στο Μαρόκο, στην Τανζανία και στην Ινδία αντίστοιχα.

 

Οδηγίες

Η λύσσα αποτελεί σπάνια νόσο για τον ταξιδιώτη. Ωστόσο, η περίοδος επώασής της μπορεί να είναι πολύ μακρά (έως και 7 έτη) και είναι 100% θανατηφόρος. Τα άτομα που ταξιδεύουν προς τις περιοχές αυξημένης ενδημικότητας πρέπει να είναι ενημερωμένα σχετικά με τον κίνδυνο μόλυνσης. Άτομα που πρόκειται κατά τη διαμονή τους να παραμείνουν αρκετές ώρες στο ύπαιθρο, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας, ή που πρόκειται να ασχοληθούν με δραστηριότητες που θα τους φέρουν σε στενή επαφή με ζώα, βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο, ακόμα και αν η διάρκεια παραμονής τους είναι μικρή.

Η προληπτική χορήγηση του εμβολίου της λύσσας σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας συνιστάται στα άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο έκθεσης όπως:

Οδηγίες για το  εμβόλιο της Λύσσας και για τα Γενικά Προφυλακτικά Μέτρα για πρόληψη από δήγμα ζώου αναγράφονται στο σύνδεσμο  Λύσσα, εμβόλιο Λύσσας,  και στο σύνδεσμο «Συχνές απαντήσεις για τη Λύσσα»

Ιός του πυρετού της κοιλάδας Rift (Rift Valley Fever)

Στο Σουδάν, από τις 28 Ιουλίου έως τις 21 Δεκεμβρίου 2019, αναφέρθηκαν 493 κρούσματα πυρετού της κοιλάδας Rift (RVF), συμπεριλαμβανομένων 11 θανάτων, στις πολιτείες Red Sea, River Nile, Kassala, Al Jazirah, White Nile, Khartoum και Al Qadarif.

Στις περιοχές όπου αναφέρθηκαν τα ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα RVF σε ανθρώπους, εμφανίστηκαν ταυτόχρονα αποβολές και θάνατοι σε κατσίκες που βρέθηκαν θετικές για τον RVF.

Ο πυρετός της κοιλάδας Rift (RVF) είναι μια ιογενής νόσος. Μεταδίδεται κυρίως από την επαφή με μολυσμένο αίμα ζώου, με την εισπνοή αέρα κοντά σε μολυσμένο ζώο που σφαγιάζεται, με την πόση μη επεξεργασμένου γάλακτος από μολυσμένο ζώο, ή μέσω τσιμπήματος μολυσμένου κουνουπιού. Ζώα όπως οι αγελάδες, τα πρόβατα, οι κατσίκες και οι καμήλες είναι πιθανόν να μολυνθούν. Σε αυτά τα ζώα μεταδίδεται κατά κύριο λόγο από τα κουνούπια.

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια, πυρετός, μυϊκοί πόνοι και κεφαλαλγία και διαρκούν έως και μία εβδομάδα ή και σοβαρά όπως απώλεια όρασης 3 βδομάδες μετά τη μόλυνση, μολύνσεις του εγκεφάλου και αιμορραγία. Όσοι παρουσιάσουν αιμορραγία εμφανίζουν αυξημένες πιθανότητες θανάτου.

 

Οδηγίες

Οι ταξιδιώτες συνιστάται να είναι ενημερωμένοι ότι η νόσος μεταδίδεται μέσω δήγματος μολυσμένου κουνουπιού και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την Προστασία από τα έντομα. Επίσης, συνιστάται η αποφυγή κατανάλωσης μη παστεριωμένου ή μη βρασμένου γάλακτος, ωμών ή μη επαρκώς μαγειρευμένου κρέατος, ενώ θα πρέπει να αποφεύγεται η επαφή με ζώα όπως τα βοοειδή, οι κατσίκες και τα πρόβατα, ιδιαίτερα αν πραγματοποιείται γέννα, σφαγή ή τεμαχισμός τους. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ δεν υπάρχουν περιορισμοί σε σχέση με το εμπόριο ή τα ταξίδια.

 

Κίτρινος πυρετός

Μάλι

Από τις 3 Νοεμβρίου έως τις 8 Δεκεμβρίου 2019 αναφέρθηκαν 3 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κίτρινου πυρετού, συμπεριλαμβανομένων 2 θανάτων στο Μάλι.

Νιγηρία

Από την 1η Ιανουαρίου έως τις 10 Δεκεμβρίου 2019 αναφέρθηκαν 4189 ύποπτα κρούσματα κίτρινου πυρετού σε 604 από τις 774 περιοχές των 36 πολιτειών της Νιγηρίας. Τα 207 κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν εντοπίζονται στις πολιτείες Bauchi, Katsina, Edo και Ebonyi.

Βενεζουέλα

Στις 13 Νοεμβρίου 2019 ανακοινώθηκε ένα κρούσμα κίτρινου πυρετού στη Βενεζουέλα. Πρόκειται για άνδρα 46 ετών από την περιοχή Gran Sabana, πολιτεία Bolivar.

Βραζιλία

Στη Βραζιλία αναφέρεται εποχική αύξηση των κρουσμάτων του κίτρινου πυρετού από τον Δεκέμβριο έως τον Μάιο. Την περίοδο 2016-2017 (778 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 262 θάνατοι) και την περίοδο 2017-2018 (1376 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 483 θάνατοι) ο αριθμός των κρουσμάτων του κίτρινου πυρετού ήταν πολύ μεγαλύτερος από τα προηγούμενα έτη. Η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται εν μέρει στη γεωγραφική εξάπλωση των κρουσμάτων κίτρινου πυρετού σε περιοχές που θεωρούνταν ότι δεν υπήρχε κίνδυνος μετάδοσης του νοσήματος.

Την περίοδο 2018-2019 (Ιούλιος 2018 έως Μάρτιος 2019) αναφέρθηκαν στη Βραζιλία 75 επιβεβαιωμένα κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων 17 θανάτων, στις πολιτείες São Paulo (62), Paraná (12) και Santa Catarina (1). Στην πολιτεία του São Paulo, αναφέρθηκαν επιβεβαιωμένα κρούσματα στους δήμους: Eldorado (16), Iporanga (15), Barra do Turbo (6), Cajati (5), Cananeia (4), Jacupiranga (4), Pariquera-açu (4), Juquia (1), Registro (1), Serra Negra (1), Sete Barras (1), Ribeira (1), Vargem (1) και 2 κρούσματα δεν εντοπίστηκαν σε συγκεκριμένο δήμο. Στην πολιτεία Paraná, ανακοινώθηκαν επιβεβαιωμένα κρούσματα στους δήμους : Guaraqueçaba (2), Antonina (2), São José dos Pinhais (2), Morretes (1), Andrinópolis (3), Paranaguá (1) και 1 κρούσμα δεν εντοπίζεται σε συγκεκριμένο δήμο. Στην πολιτεία Santa Catarina ανακοινώθηκε 1 επιβεβαιωμένο κρούσμα κίτρινο πυρετού που κατέληξε.

Την ίδια περίοδο από τον Ιούλιο 2018 έως τον Μάρτιο 2019 επιβεβαιώθηκαν 33 επιζωοτίες σε πέντε πολιτείες : São Paulo (20), Rio de Janeiro (8), Minas Gerais (1), Mato Grosso (2) και Paraná (2).

 

Συστάσεις εμβολιασμού κίτρινου πυρετού στη Βραζιλία

Πηγ:https://wwwnc.cdc.gov/travel/yellowbook/2020/preparing-international-travelers/yellow-fever-vaccine-and-malaria-prophylaxis-information-by-country/brazil#seldyfm948

 

 Οδηγίες

Οι ταξιδιώτες συνιστάται να είναι ενημερωμένοι ότι η νόσος μεταδίδεται μέσω δήγματος μολυσμένου κουνουπιού και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την Προστασία από τα έντομα. Το εμβόλιο του κίτρινου πυρετού συστήνεται σε όλους τους ταξιδιώτες ≥9 μηνών, τουλάχιστον 10 ημέρες πριν την αναχώρηση, που θα επισκεφθούν περιοχές με κίνδυνο μετάδοσης του ιού του κίτρινου πυρετού. Μία δόση εμβολίου κίτρινου πυρετού παρέχει επαρκή προστασία εφ’ όρου ζωής και δεν χρειάζεται αναμνηστική δόση.

Επίσης, οι ταξιδιώτες συνιστάται να είναι ενημερωμένοι για τα σημεία και τα συμπτώματα του κίτρινου πυρετού και να αναζητήσουν άμεσα ιατρική φροντίδα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και επιστρέφοντας από περιοχή με κίνδυνο μετάδοσης του ιού του κίτρινου πυρετού.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ δεν υπάρχουν περιορισμοί σε σχέση με το εμπόριο ή τα ταξίδια.

 

Ιλαρά

Από την 1η Δεκεμβρίου 2018 έως και τις 30 Νοεμβρίου 2019 αναφέρθηκαν 13460 κρούσματα ιλαράς (10589 επιβεβαιωμένα), σε 30 χώρες της Ευρώπης. Ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων αναφέρθηκε στις χώρες : Γαλλία (2674 κρούσματα), Ρουμανία (1746), Ιταλία (1689 κρούσματα), Πολωνία (1532) και Βουλγαρία (1201). Την ίδια περίοδο αναφέρθηκαν 1 θάνατοι στη Ρουμανία (5), στη Γαλλία (2), στην Ιταλία (1), στην Ουγγαρία (1) και στο Ηνωμένο Βασίλειο (1).

Επιπλέον, επιδημία ιλαράς είναι σε εξέλιξη από τον Ιούνιο του 2017 στην Ουκρανία. Από την έναρξη της επιδημίας το 2017 ανακοινώθηκαν περισσότερα από 115000 κρούσματα ιλαράς, συμπεριλαμβανομένων 41 θανάτων. Από την αρχή του 2019 έως τις 6 Νοεμβρίου 2019 αναφέρθηκαν 58276 κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων 20 θανάτων.

 

Αριθμός κρουσμάτων ιλαράς σε χώρες της ΕΕ, Νοέμβριος 2019

Πηγή : https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/measels-rubella-monthly-report-january-2020.pdf

 

Οδηγίες

Η ιλαρά είναι ιογενής λοίμωξη υψηλής μεταδοτικότητας. Μεταδίδεται αερογενώς και με σταγονίδια. Ο χρόνος επιβίωσης του ιού στον αέρα ή σε επιφάνειες αντικειμένων είναι μικρότερος των 2 ωρών. Ο χρόνος επώασης είναι περίπου 10 ημέρες (κυμαίνεται από 7-18 ημέρες). Τα συμπτώματα της ιλαράς εμφανίζονται 7 με 14 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό και περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, καταρροή, επιπεφυκίτιδα και εξάνθημα. Η μετάδοση γίνεται 4 ημέρες πριν την έκθυση του εξανθήματος και έως 4 ημέρες μετά.

Οι Έλληνες ταξιδιώτες συνιστάται να είναι εμβολιασμένοι με το εμβόλιο MMR, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Συστήνεται ο εμβολιασμός με το συνδυασμένο εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

Σε περίπτωση ταξιδιού σε ενδημικές περιοχές ή σε περιοχές με επιδημία σε εξέλιξη, όπου είναι αυξημένος ο κίνδυνος έκθεσης στον ιό της ιλαράς, μπορεί να χορηγηθεί μία δόση του εμβολίου (MMR) σε βρέφη 6 έως 12 μηνών. Καθώς η ανοσολογική απάντηση σε βρέφη κάτω των 12 μηνών είναι μειωμένη, συνιστάται εμβολιασμός με δύο επιπλέον δόσεις του MMR, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

Επίσης, ιδιαίτερο κίνδυνο διατρέχουν οι ταξιδιώτες που επισκέπτονται συγγενείς και φίλους (VFR’s), που συμμετέχουν σε εκδηλώσεις μαζικής εστίασης (όπως αθλητικές διοργανώσεις, φεστιβάλ, προσκύνημα). 

Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας το συντομότερο δυνατόν:

 

Αιμορραγικός πυρετός Ebola  

Από τον Αύγουστο του 2018 είναι σε εξέλιξη επιδημία αιμορραγικού πυρετού Ebola (EVD) στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Έως τις 14 Ιανουαρίου 2020 ανακοινώθηκαν 3406 κρούσματα (3288 επιβεβαιωμένα, 118 πιθανά κρούσματα), συμπεριλαμβανομένων 2236 θανάτων. Τα κρούσματα εντοπίζονται στις επαρχίες South Kivu, North Kivu και Ituri. Την τελευταία εβδομάδα αναφέρθηκαν κρούσματα στις περιοχές Mabalako, Beni και Musinne.

Στην Ουγκάντα ανακοινώθηκε στις 29 Αυγούστου ένα εισαγόμενο κρούσμα (κατέληξε στις 30 Αυγούστου) στην περιοχή Kasese που συνορεύει με το North Kivu. Μέχρι σήμερα δεν ανακοινώθηκαν αυτόχθονα κρούσματα στην Ουγκάντα.

Ο αιμορραγικός πυρετός Ebola είναι μία πολύ σπάνια αλλά θανατηφόρος ιογενής λοίμωξη για την οποία δεν υπάρχει κατάσταση φορείας. Η περίοδος επώασης διαρκεί από 2 έως 21 ημέρες και ακολουθείται από απότομη εμφάνιση υψηλού πυρετού, μυαλγίας, διάρροιας, κεφαλαλγίας, κόπωσης και κοιλιακού άλγους. Μπορεί επίσης να υπάρχει εξάνθημα, πονόλαιμος και επιπεφυκίτιδα. Ο ασθενής καθίσταται μολυσματικός μόλις εκδηλωθεί ο πυρετός.

Ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω επαφής με αίμα, ιστούς και σωματικά υγρά ασθενών ή νεκρών, που νόσησαν από αιμορραγικό πυρετό Ebola, συμπεριλαμβανομένης και της επαφής ή επαναχρησιμοποίησης μολυσμένων βελονών από πάσχοντες. Ο ιός μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω επαφής με νεκρά ή ζωντανά μολυσμένα ζώα (π.χ. πίθηκοι), καθώς επίσης και με σεξουαλική επαφή.

Παρόλο που η μετάδοση του ιού Ebola μεταξύ των ανθρώπων μέσω αιωρούμενων σταγονιδίων δεν έχει αναφερθεί ποτέ σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, συνιστάται η χρήση μάσκας και οφθαλμικής προστασίας σε περίπτωση που ο ασθενής εμφανίζει αναπνευστικά συμπτώματα ή εμετούς.

 

Γεωγραφική κατανομή επιβεβαιωμένων και πιθανών κρουσμάτων αιμορραγικού πυρετού Ebola, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και Ουγκάντα, έως τις 14 Ιανουαρίου 2020

Πηγή: https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/communicable-disease-threats-report-12-18-january-2020-week-3.pdf

 

Οδηγίες

Γενικά, ο κίνδυνος προσβολής ενός ταξιδιώτη από τον ιό Ebola κατά την επίσκεψή του στις πληγείσες περιοχές και την εμφάνιση συμπτωμάτων μετά την επιστροφή είναι εξαιρετικά χαμηλός, ακόμα και μετά την επίσκεψή του σε περιοχές όπου έχουν αναφερθεί κρούσματα. Επιπλέον, η πιθανότητα εισαγωγής κρουσμάτων στην Ευρώπη θεωρείται πολύ χαμηλός.

Οι ταξιδιώτες που επισκέπτονται τις πληγείσες περιοχές συνιστάται να είναι ενημερωμένοι για τον τρόπο μετάδοσης της νόσου και να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας όπως: να αποφεύγουν την άμεση επαφή με σωματικά υγρά ασθενών και με εργαλεία ή αντικείμενα που έχουν χρησιμοποιηθεί από ασθενείς και να αποφεύγουν την επαφή με ζώα.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, εάν εμφανίσουν συμπτώματα συμβατά με τον αιμορραγικό πυρετό Ebola, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να αναζητήσουν άμεση ιατρική βοήθεια και να είναι καλά ενήμεροι για τις κατάλληλες υπηρεσίες υγείας στον προορισμό τους.

Υπάρχει πιθανότητα ένας ταξιδιώτης ο οποίος έχει εκτεθεί στον ιό Ebola και έχει αναπτύξει συμπτώματα να ταξιδέψει με αεροπλάνο ή άλλο μέσο μεταφοράς, χωρίς να ενημερώσει την εταιρεία μεταφορών για το πρόβλημα του. Οι ταξιδιώτες αυτοί θα πρέπει να αναζητήσουν άμεση ιατρική βοήθεια κατά την άφιξη, να αναφέρουν το πρόσφατο ιστορικό ταξιδιού τους και στη συνέχεια να απομονωθούν για να αποφευχθεί η περαιτέρω μετάδοση. Οι πληροφορίες αυτές είναι σημαντικές δεδομένου ότι πρέπει να διερευνηθούν οι επαφές με τον ασθενή κατά τη διάρκεια της πτήσης ή άλλου μέσου μεταφοράς για τη πρόληψη διασποράς της νόσου.

Μετά την επιστροφή, λαμβάνοντας υπόψη το χρόνο επώασης της νόσου (2-21 μέρες), οι ταξιδιώτες που είχαν επαφή με ασθενείς προσβεβλημένους από τον ιό Ebola ή που υποψιάζονται πιθανή έκθεση στον ιό Ebola στις πληγείσες περιοχές, θα πρέπει να λάβουν τις ακόλουθες προφυλάξεις για 21 ημέρες: 1) να παραμείνουν σε περιοχή όπου υπάρχει πρόσβαση σε κατάλληλες υπηρεσίες υγείας όσον αφορά τη διαχείριση της νόσου, 2) να ζητήσουν άμεση ιατρική φροντίδα (μέσω αριθμών τηλεφώνου ανοικτής τηλεφωνικής γραμμής π.χ. ΕΟΔΥ, 210-5212000) και να αναφέρουν το πρόσφατο ιστορικό ταξιδιού τους εάν αναπτύξουν συμπτώματα συμβατά με τη αιμορραγικό πυρετό Ebola.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός όσον αφορά το εμπόριο και το ταξίδι προς τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, συμπεριλαμβανομένης της καραντίνας για τους ταξιδιώτες που φθάνουν από πληγείσες περιοχές.

 

Δάγκειος πυρετός

Το 2019 αναφέρθηκαν 18206 κρούσματα δάγκειου πυρετού, συμπεριλαμβανομένων 14 θανάτων.

Στη Γαλλία ανακοινώθηκαν δύο αυτόχθονα κρούσματα δάγκειου πυρετού. Το πρώτο κρούσμα εντοπίζεται σε κάτοικο της περιοχής Vallauris, Alpes-Maritimes, Provence-Alpes-Côte d’Azur. Το κρούσμα, που επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά, εμφάνισε συμπτώματα στις 30 Αυγούστου 2019 και δεν έχει ιστορικό ταξιδιού εκτός Γαλλίας. Το δεύτερο κρούσμα εντοπίζεται σε κάτοικο της περιοχής Caluire-et-Cuire − Lyon – Rhône, Auvergne-Rhône-Alpes. Το κρούσμα εμφάνισε συμπτώματα στις 14 Ιουλίου 2019, δεν έχει επιβεβαιωθεί εργαστηριακά και δεν έχει ιστορικό ταξιδιού εκτός Γαλλίας.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου 2019, ανακοινώθηκαν στην Ισπανία δύο κρούσματα δάγκειου πυρετού, σε άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες (MSM), στην περιοχή της Μαδρίτης. Το πρώτο κρούσμα, που είχε ιστορικό ταξιδιού στην Κούβα και στη Δομινικανή Δημοκρατία, επιστρέφοντας είχε σεξουαλική επαφή με το σύντροφό του χωρίς προφύλαξη  ο οποίος εμφάνισε συμπτώματα μια εβδομάδα αργότερα. Είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται κρούσμα δάγκειου πυρετού μέσω σεξουαλικής μετάδοσης.

Αμερική και Καραϊβική

Στην Αμερική και στην Καραϊβική, το 2019 αναφέρθηκαν 3104000 ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων 1523 θανάτων. Ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων εντοπίζεται στις χώρες: Βραζιλία (2201115), Μεξικό (268458), Νικαράγουα (186173), Κολομβία (127553) και Ονδούρα (112708).

Ασία

Το 2019 αναφέρθηκαν κρούσματα δάγκειου πυρετού στις χώρες : Ταϋλάνδη (86418 κρούσματα, κυρίως στις περιοχές Chiang Rai και Ubon Ratchathani), Καμπότζη (65000 κρούσματα), Μαλαισία (127407, 176 θάνατοι), Μαλδίβες (4984 κρούσματα), Φιλιππίνες (420453 κρούσματα, 1565 θάνατοι), Σιγκαπούρη (16003 κρούσματα), Βιετνάμ (320702 κρούσματα, 54 θάνατοι), Σρι Λάνκα (103924), Μπαγκλαντές (101354 κρούσματα), Πακιστάν (24547 κρούσματα).

Αφρική

Το 2019, στη Μπουρκίνα Φάσο αναφέρθηκαν 7980 κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων 12 θανάτων.

Το 2019, στη Réunion αναφέρθηκαν 18206 κρούσματα δάγκειου πυρετού, συμπεριλαμβανομένων 14 θανάτων.

Αυστραλία και Ειρηνικός Ωκεανός

Στην Αυστραλία από τις αρχές του έτους έως τις 18 Δεκεμβρίου 2019 αναφέρθηκαν 1419 κρούσματα δάγκειου πυρετού.

Στη Νέα Καληδονία από τις αρχές του έτους έως τις 17 Δεκεμβρίου 2019 αναφέρθηκαν 3914 κρούσματα δάγκειου πυρετού.

Στη Γαλλική Πολυνησία (Tahiti, Bora-Bora, Moorea, Nuku-Hiva, Raiatea, Huahine, Rangiroa, Ua Pou, Tahaa, Hiva Oa, Ua Huka, Tubuai, Fatu Hiva) από τις αρχές του έτους έως τις 29 Δεκεμβρίου 2019 αναφέρθηκαν 3137 κρούσματα δάγκειου πυρετού.

 

Γεωγραφική κατανομή κρουσμάτων δάγκειου πυρετού, 2019

Πηγή : https://www.ecdc.europa.eu/en/publications-data/geographical-distribution-dengue-cases-reported-worldwide-2019

 

Οδηγίες

Οι ταξιδιώτες συνιστάται να είναι ενημερωμένοι ότι η νόσος ενδημεί σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές, ότι μεταδίδεται μέσω νύγματος μολυσμένου κουνουπιού και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την Προστασία από τα έντομα. Δεν υπάρχει εμβόλιο για την προφύλαξη από τη νόσο. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ δεν υπάρχουν περιορισμοί σε σχέση με το εμπόριο ή τα ταξίδια.

Οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από ενδημικές περιοχές συνιστάται να παρακολουθούν την υγεία τους για 2 εβδομάδες μετά την επιστροφή τους.

 

MERS-κοροναϊός (MERS-CoV)

Από την 1η Ιανουαρίου 2019 έως τις 8 Ιανουαρίου 2020 αναφέρθηκαν 222 κρούσματα με λοίμωξη από MERS-CoV, στη Σαουδική Αραβία (204), στο Ομάν (13), στο Κατάρ (3) και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (2), συμπεριλαμβανομένων 61 θανάτων.

Από τον Απρίλιο 2012 έως τις 31 Οκτωβρίου 2019, αναφέρθηκαν 2494 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα με λοίμωξη από MERS-CoV, συμπεριλαμβανομένων 912 θανάτων, στις χώρες: Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Ιορδανία, Ομάν, Κουβέιτ, Αίγυπτος, Υεμένη, Λίβανος, Ιράν, Τουρκία, Αυστρία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, Ολλανδία, Τυνησία, Αλγερία, Μαλαισία, Φιλιππίνες, Νότια Κορέα, Κίνα, και ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ δεν υπάρχουν συστάσεις για έλεγχο στις πύλες εισόδου ή περιορισμοί σε σχέση με το εμπόριο ή τα ταξίδια.

 

Επιβεβαιωμένα κρούσματα MERS-CoV, 1 Ιανουαρίου 2019 έως 8 Ιανουαρίου 2020, Σαουδική Αραβία

Πηγή : https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/communicable-disease-threats-report-11-jan-2020-PUBLIC.pdf

Οδηγίες

Ο κίνδυνος για τον ταξιδιώτη θεωρείται χαμηλός. Οι κοροναϊοί είναι μία ομάδα ιών που συνήθως προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις με ποικίλη σοβαρότητα στον άνθρωπο και στα ζώα. Εκτιμάται ότι περίπου το ένα τρίτο των λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού στον άνθρωπο μπορεί να προκαλείται από κοροναϊούς. Ο ακριβής τρόπος μετάδοσης δεν είναι ακόμα γνωστός. Υπάρχουν πάντως σαφείς ενδείξεις περιορισμένης μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο. Τα μέτρα προφύλαξης περιλαμβάνουν την τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής, συστήνεται:

 

Μετά την επιστροφή

Συνιστάται η παρακολούθηση της υγείας του ταξιδιώτη για 14 ημέρες. Αν κατά τη διάρκεια αυτών των 14 ημερών παρουσιαστεί πυρετός και βήχας ή δυσκολία στην αναπνοή ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό, πρέπει να αναζητηθεί ιατρική βοήθεια άμεσα και να ενημερωθεί ο ιατρός για το πρόσφατο ταξίδι, ή να γίνει επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ.

 

Πολιομυελίτιδα

Το 2019 ανακοινώθηκαν συνολικά 143 κρούσματα από τον ιό της πολιομυελίτιδας WPV1 στις ενδημικές χώρες – Αφγανιστάν (26), Πακιστάν (117) και 249 κρούσματα cVDPV (ιού πολιομυελίτιδας που περιέχεται σε εμβόλιο OPV) στις χώρες Βιρμανία (cVDPV1, 6 κρούσματα), Μαλαισία (cVDPV1, 1 κρούσμα) Φιλιππίνες (cVDPV1, 1 κρούσμα και cVDPV2, 10 κρούσματα), Αιθιοπία (cVDPV2, 5 κρούσματα), Ανγκόλα (cVDPV2, 86 κρούσματα), Γκάνα (cVDPV2, 11 κρούσματα), Δημοκρατία του Κονγκό (cVDPV2, 63 κρούσματα), Ζάμπια (cVDPV2, 1 κρούσμα), Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (cVDPV2, 17 κρούσματα), Κίνα (cVDPV2, 1 κρούσμα), Μπενίν (cVDPV2, 6 κρούσματα), Νίγηρας (cVDPV2, 1 κρούσμα), Νιγηρία (cVDPV2, 18 κρούσματα), Πακιστάν (cVDPV2, 12 κρούσματα), Σομαλία (cVDPV2, 3 κρούσματα), Τόγκο (cVDPV2, 4 κρούσματα), Τσαντ (cVDPV2, 3 κρούσματα).

Ο ιός της πολιομυελίτιδας μεταδίδεται από άτομο σε άτομο κυρίως μέσω της κοπρανο- στοματικής οδού και σπανιότερα μέσω της στοματο-στοματικής οδού, σε συνθήκες χαμηλού υγειονομικού επιπέδου. Ο ιός ανιχνεύεται πιο εύκολα και για μεγαλύτερο διάστημα στα κόπρανα, από ότι σε φαρυγγικές εκκρίσεις. Όπου το επίπεδο υγιεινής είναι υψηλό, η εξάπλωση μέσω φαρυγγικών εκκρίσεων μπορεί να είναι σχετικά πιο σημαντική. Σε σπάνιες περιπτώσεις, το γάλα, η τροφή και άλλα αντικείμενα μολυσμένα με κόπρανα έχουν ενοχοποιηθεί ως αγωγοί. Δεν υπάρχουν αξιόπιστες ενδείξεις εξάπλωσης μέσω εντόμων. Το νερό και τα λύματα ενοχοποιούνται σπανίως. Στις περισσότερες περιπτώσεις η πολιομυελίτιδα δεν εμφανίζει συμπτώματα, ενώ τη σοβαρή παραλυτική μορφή της νόσου εκδηλώνει λιγότερο από 1% όσων μολύνονται από τον ιό. Η πολιομυελίτιδα προλαμβάνεται με εμβολιασμό.

 

Οδηγίες

Συστήνεται σε όλους τους ταξιδιώτες από και προς χώρες που θεωρείται ότι μπορεί να προκαλέσουν μετάδοση του ιού της πολιομυελίτιδας διεθνώς να εμβολιάζονται και να έχουν καταγράψει τον εμβολιασμό τους στο Διεθνές Πιστοποιητικό Εμβολιασμού. Οι ταξιδιώτες προς άλλες χώρες συστήνεται να έχουν καταγράψει τον εμβολιασμό στο βιβλιάριο υγείας τους.

 

Πυρετός από τον ιό Zika

Στη Γαλλία αναφέρθηκαν τρία αυτόχθονα κρούσματα ιού Ζίκα στην πόλη Υέρ (Hyères), στο διαμέρισμα Βαρ (Var). Τα κρούσματα δεν είχαν ιστορικό ταξιδιού και εμφάνισαν συμπτώματα αρχές/μέσα Αυγούστου 2019. Ο κίνδυνος για τον πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων και των εμβρύων είναι χαμηλός. Θεωρείται πολύ χαμηλή η πιθανότητα να μολυνθούν οι ταξιδιώτες που επισκέπτονται την περιοχή, να εισάγουν τον ιό και να προκληθεί περαιτέρω τοπική μετάδοση της νόσου στις χώρες της Ευρώπης που κατοικούν.

Ο ιός Ζίκα ταυτοποιήθηκε στην Ουγκάντα το 1947. Μόνο 14 κρούσματα είχαν αναφερθεί έως το 2007 όπου καταγράφηκε για πρώτη φορά επιδημία της νόσου στη νήσο Γιαπ, στις Ομόσπονδες Πολιτείες της Μικρονησίας. Από το 2013 αναφέρονται κρούσματα και επιδημίες της νόσου στο Δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό (Γαλλική Πολυνησία, Νησί του Πάσχα, Νησιά Κουκ, Νέα Καληδονία) ενώ από το 2015 καταγράφονται μεγάλες επιδημίες για πρώτη φορά στη Βραζιλία και σε άλλες χώρες της Κεντρικής και της Νότιας Αμερικής.

Από το 2015 έως και τον Μάρτιο 2019 αναφέρθηκαν 2398 κρούσματα σχετιζόμενα με ταξίδια σε 22 χώρες στην Ευρώπη και 139 κρούσματα σε έγκυες σε 12 χώρες (Αυστρία, Γαλλία, Δανία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Νορβηγία, Ολλανδία, Σουηδία, Τσεχία).

Κατανομή περιοχών όπου υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης ιού Ζίκα

Πηγή : https://wwwnc.cdc.gov/travel/files/zika-areas-of-risk.pdf

 

Ο ιός Zika είναι ένας φλαβο-ιός που μεταδίδεται στον άνθρωπο:

Ο χρόνος επώασης της νόσου δεν είναι σαφής, αλλά πιθανόν είναι λίγες ημέρες. Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, εξάνθημα, επιπεφυκίτιδα, μυαλγίες και αρθραλγίες. Είναι ήπια και συνήθως διαρκούν 2-7 ημέρες. Δεν χρειάζεται συγκεκριμένη θεραπεία. Δεν υπάρχει εμβόλιο ή φαρμακευτική αγωγή για την προφύλαξη από τη νόσο.

 

Οδηγίες  

Όλοι οι ταξιδιώτες συνιστάται να είναι ενημερωμένοι για την τρέχουσα επιδημία, να εφαρμόζουν αυξημένα μέτρα προστασίας κατά των δηγμάτων των κουνουπιών-Προστασία από τα έντομα και ασφαλείς σεξουαλικές πρακτικές ή αποχή από τη σεξουαλική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Εγκυμοσύνη

 

Μετά την επιστροφή

Οι ταξιδιώτες συνιστάται να κάνουν χρήση εντομοαπωθητικών για τρεις εβδομάδες και να παρακολουθήσουν την υγεία τους για 21 ημέρες. Αν κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών παρουσιάσουν πυρετό, πονοκέφαλο, εξάνθημα, επιπεφυκίτιδα, μυαλγίες και αρθραλγίες, χρειάζεται να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια και να ενημερώσουν τον ιατρό για το ταξιδιωτικό τους ιστορικό.

Επειδή οι περισσότερες λοιμώξεις από τον ιό Zika είναι ασυμπτωματικές, συνιστάται στους άνδρες ταξιδιώτες να απέχουν από τις σεξουαλικές επαφές ή να εφαρμόζουν ασφαλείς σεξουαλικές πρακτικές για τουλάχιστον 3 μήνες και στις γυναίκες για τουλάχιστον 2 μήνες μετά την επιστροφή τους.

 

Χολέρα

Επιδημίες χολέρας αναφέρονται σε χώρες στην Αμερική, στην Αφρική και στην Ασία.

Αμερική

Αιτή: Από τις αρχές του 2019 έως τις 5 Οκτωβρίου 2019 αναφέρθηκαν 636 κρούσματα χολέρας, συμπεριλαμβανομένων 3 θανάτων.

Δομινικανή Δημοκρατία: Από τις αρχές του 2019 έως τις 28 Σεπτεμβρίου 2019 αναφέρθηκαν 12 κρούσματα χολέρας.

Αφρική

Μπενίν: Από τις 3 Ιουλίου έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2019 ανακοινώθηκαν 45 ύποπτα κρούσματα χολέρας (19 επιβεβαιωμένα).

Αιθιοπία: Από τον Μάιο του 2019 έως τις 13 Οκτωβρίου 2019 αναφέρθηκαν 1708 κρούσματα (54 επιβεβαιωμένα), συμπεριλαμβανομένων 11 θανάτων, σε οκτώ περιοχές της Αιθιοπίας.

Δημοκρατία του Κονγκό: Από τις αρχές του 2019 έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2019 ανακοινώθηκαν 20773 κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων 374 θανάτων.

Κένυα: Από τις αρχές του 2019 έως τις 13 Οκτωβρίου 2019 ανακοινώθηκαν 4476 ύποπτα κρούσματα (210 επιβεβαιωμένα), συμπεριλαμβανομένων 37 θανάτων, στις περιοχές Garissa, Kajiado, Kisumu, Mandera, Makueni, Nairobi και Wajir.

Νιγηρία: Από τον Ιούνιο του 2019 έως τις 11 Οκτωβρίου 2019 αναφέρθηκαν 787 κρούσματα χολέρας (189 επιβεβαιωμένα), συμπεριλαμβανομένων 4 θανάτων, στις περιοχές Girei, Song, Yola North και Yola South.

Σομαλία: Από τον Δεκέμβριο του 2017 έως τις 13 Οκτωβρίου 2019 αναφέρθηκαν 8832 ύποπτα κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων 46 θανάτων.

Σουδάν: Από τις 28 Αυγούστου 2019 έως τις 12 Οκτωβρίου 2019 αναφέρθηκαν 278 κρούσματα (28 επιβεβαιωμένα), συμπεριλαμβανομένων 8 θανάτων,  στις πολιτείες Blue Nile (176) και Sennar (102).

 

Γεωγραφική κατανομή κρουσμάτων χολέρας , 2019

Πηγή : https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/Communicable-disease-threats-report-26-oct-2019.pdf

 

Ασία

Υεμένη: Από την έναρξη της επιδημίας τον Οκτώβριο του 2016 έως τις 19 Οκτωβρίου 2019 αναφέρθηκαν  2135699 ύποπτα κρούσματα χολέρας, συμπεριλαμβανομένων 3719 θανάτων. Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στις επαρχίες Amanat Al Asima, Al Hudaydah, Hajjah, Amran και Dhamar.

Ινδία: Τον Αύγουστο του 2019 αναφέρθηκαν 11 κρούσματα χολέρας (3 επιβεβαιωμένα) στην πολιτεία Gujarat.

 

Οδηγίες

Οι ταξιδιώτες χρειάζεται να είναι ενημερωμένοι για την τρέχουσα κατάσταση και να γνωρίζουν τα Προληπτικά μέτρα κατά την κατανάλωση τροφίμων και ποτών. Αν πρόκειται να μεταβούν σε περιοχές με επιδημία συνιστάται να εμβολιάζονται.

 

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι