Επιδημίες και συμβάντα στον κόσμο – Προληπτικά μέτρα για τους ταξιδιώτες 25 Νοεμβρίου 2019

Ιός του πυρετού της κοιλάδας Rift (Rift Valley Fever)

Στο Σουδάν, από τις 19 Σεπτεμβρίου έως τις 11 Νοεμβρίου 2019, αναφέρθηκαν 293 ύποπτα κρούσματα πυρετού της κοιλάδας Rift (RVF), συμπεριλαμβανομένων 11 θανάτων, σε έξι πολιτείες : Red Sea (120), River Nile (168), Kassala (2), White Nile (1), Khartoum (1) και Al Qadarif (1).

Στις περιοχές όπου αναφέρθηκαν τα ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα RVF σε ανθρώπους, εμφανίστηκαν ταυτόχρονα αποβολές και θάνατοι σε κατσίκες που βρέθηκαν θετικές για τον RVF.

Ο πυρετός της κοιλάδας Rift (RVF) είναι μια ιογενής νόσος. Μεταδίδεται κυρίως από την επαφή με μολυσμένο αίμα ζώου, με την εισπνοή αέρα κοντά σε μολυσμένο ζώο που σφαγιάζεται, με την πόση μη επεξεργασμένου γάλακτος από μολυσμένο ζώο, ή μέσω τσιμπήματος μολυσμένου κουνουπιού. Ζώα όπως οι αγελάδες, τα πρόβατα, οι κατσίκες και οι καμήλες είναι πιθανόν να μολυνθούν. Σε αυτά τα ζώα μεταδίδεται κατά κύριο λόγο από τα κουνούπια.

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια, πυρετός, μυϊκοί πόνοι και κεφαλαλγία και διαρκούν έως και μία εβδομάδα ή και σοβαρά όπως απώλεια όρασης 3 βδομάδες μετά τη μόλυνση, μολύνσεις του εγκεφάλου και αιμορραγία. Όσοι παρουσιάσουν αιμορραγία εμφανίζουν αυξημένες πιθανότητες θανάτου.

Οδηγίες

Οι ταξιδιώτες συνιστάται να είναι ενημερωμένοι ότι η νόσος μεταδίδεται μέσω δήγματος μολυσμένου κουνουπιού και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την Προστασία από τα έντομα. Επίσης, συνιστάται η αποφυγή κατανάλωσης μη παστεριωμένου ή μη βρασμένου γάλακτος, ωμών ή μη επαρκώς μαγειρευμένου κρέατος, ενώ θα πρέπει να αποφεύγεται η επαφή με ζώα όπως τα βοοειδή, οι κατσίκες και τα πρόβατα, ιδιαίτερα αν πραγματοποιείται γέννα, σφαγή ή τεμαχισμός τους. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ δεν υπάρχουν περιορισμοί σε σχέση με το εμπόριο ή τα ταξίδια.

 

Κίτρινος πυρετός

Βραζιλία

Στη Βραζιλία αναφέρεται εποχική αύξηση των κρουσμάτων του κίτρινου πυρετού από τον Δεκέμβριο έως τον Μάιο. Την περίοδο 2016-2017 (778 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 262 θάνατοι) και την περίοδο 2017-2018 (1376 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 483 θάνατοι) ο αριθμός των κρουσμάτων του κίτρινου πυρετού ήταν πολύ μεγαλύτερος από τα προηγούμενα έτη. Η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται εν μέρει στη γεωγραφική εξάπλωση των κρουσμάτων κίτρινου πυρετού σε περιοχές που θεωρούνταν ότι δεν υπήρχε κίνδυνος μετάδοσης του νοσήματος.

Την περίοδο 2018-2019 (Ιούλιος 2018 έως Μάρτιος 2019) αναφέρθηκαν στη Βραζιλία 75 επιβεβαιωμένα κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων 17 θανάτων, στις πολιτείες São Paulo (62), Paraná (12) και Santa Catarina (1). Στην πολιτεία του São Paulo, αναφέρθηκαν επιβεβαιωμένα κρούσματα στους δήμους: Eldorado (16), Iporanga (15), Barra do Turbo (6), Cajati (5), Cananeia (4), Jacupiranga (4), Pariquera-açu (4), Juquia (1), Registro (1), Serra Negra (1), Sete Barras (1), Ribeira (1), Vargem (1) και 2 κρούσματα δεν εντοπίστηκαν σε συγκεκριμένο δήμο. Στην πολιτεία Paraná, ανακοινώθηκαν επιβεβαιωμένα κρούσματα στους δήμους : Guaraqueçaba (2), Antonina (2), São José dos Pinhais (2), Morretes (1), Andrinópolis (3), Paranaguá (1) και 1 κρούσμα δεν εντοπίζεται σε συγκεκριμένο δήμο. Στην πολιτεία Santa Catarina ανακοινώθηκε 1 επιβεβαιωμένο κρούσμα κίτρινο πυρετού που κατέληξε.

Την ίδια περίοδο από τον Ιούλιο 2018 έως τον Μάρτιο 2019 επιβεβαιώθηκαν 33 επιζωοτίες σε πέντε πολιτείες : São Paulo (20), Rio de Janeiro (8), Minas Gerais (1), Mato Grosso (2) και Paraná (2).

Πηγ:https://wwwnc.cdc.gov/travel/yellowbook/2020/preparing-international-travelers/yellow-fever-vaccine-and-malaria-prophylaxis-information-by-country/brazil#seldyfm948

Νιγηρία

Στις 29 Αυγούστου 2019 αναφέρθηκε στη Νιγηρία ένα ύποπτο κρούσμα κίτρινου πυρετού στην πολιτεία Kano με ιστορικό ταξιδιού στο πάρκο Yankari, Alkaleri, πολιτεία Bauchi.

Από τις 29 Αυγούστου έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2019 αναφέρθηκε επιδημία κίτρινου πυρετού με επίκεντρο το πάρκο Yankari, Alkaleri, πολιτεία Bauchi. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Νιγηρίας ((NCDC), αναφέρθηκαν 231 ύποπτα κρούσματα σε τέσσερις πολιτείες Bauchi (110), Borno (109), Gombe (10) και Kano (2). Είναι η πρώτη φορά που αναφέρονται κρούσματα που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη περιοχή από την έναρξη της επιδημίας στη Νιγηρία τον Σεπτέμβριο του 2017. Αυτή η επιδημία είναι μοναδική όσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων που τα περισσότερα σχετίζονται με το ταξίδι, την εργασία ή τη διαμονή στο πάρκο Yankari ή κοντά σε αυτό η οποία είναι οικολογική ζώνη ιδιαίτερα επιρρεπής στην κυκλοφορία του ιού του κίτρινου πυρετού (διαβιβαστές, υποδόχα).

Από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Αυγούστου 2019 αναφέρθηκαν 2.254 ύποπτα κρούσματα κίτρινου πυρετού σε 535 περιοχές της Νιγηρίας. Σε όλες τις πολιτείες και στην περιοχή της πρωτεύουσας ανακοινώθηκε τουλάχιστον ένα ύποπτο κρούσμα κίτρινου πυρετού. Τα 37 κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν εντοπίζονται στις πολιτείες (13), Ebonyi (8), Ondo (4), Katsina, (3), Kebbi (2), Anambra (1), Cross River (1), Imo (1), Osun (1), Oyo (1), Kano (1) και Sokoto (1). Αναφέρθηκαν σαράντα τέσσερις (44) θάνατοι στις πολιτείες Katsina (14), Edo (1), Adamawa (1) και Ebonyi (28) .

Πηγή : https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/Communicable-disease-threats-report-5-oct-2019-rs.pdf

Βενεζουέλα

Στις 13 Νοεμβρίου 2019 ανακοινώθηκε ένα κρούσμα κίτρινου πυρετού στη Βενεζουέλα. Πρόκειται για άνδρα 46 ετών από την περιοχή Gran Sabana, πολιτεία Bolivar.

 

Οδηγίες

Οι ταξιδιώτες συνιστάται να είναι ενημερωμένοι ότι η νόσος μεταδίδεται μέσω δήγματος μολυσμένου κουνουπιού και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την Προστασία από τα έντομα.

Το εμβόλιο του κίτρινου πυρετού συστήνεται σε όλους τους ταξιδιώτες ≥9 μηνών, τουλάχιστον 10 ημέρες πριν την αναχώρηση, που θα επισκεφθούν περιοχές με κίνδυνο μετάδοσης του ιού του κίτρινου πυρετού. Μία δόση εμβολίου κίτρινου πυρετού παρέχει επαρκή προστασία εφ’ όρου ζωής και δεν χρειάζεται αναμνηστική δόση.

Επίσης, οι ταξιδιώτες συνιστάται να είναι ενημερωμένοι για τα σημεία και τα συμπτώματα του κίτρινου πυρετού και να αναζητήσουν άμεσα ιατρική φροντίδα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και επιστρέφοντας από περιοχή με κίνδυνο μετάδοσης του ιού του κίτρινου πυρετού.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ δεν υπάρχουν περιορισμοί σε σχέση με το εμπόριο ή τα ταξίδια.

Ιλαρά

Από την 1η Οκτωβρίου 2018 έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2019 αναφέρθηκαν 13331 κρούσματα ιλαράς (10541 επιβεβαιωμένα), σε 30 χώρες της Ευρώπης : Αγγλία, Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ισλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σουηδία, και Τσεχία. Ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων αναφέρθηκε στις χώρες : Γαλλία (2699 κρούσματα), Ιταλία (1811 κρούσματα), Πολωνία (1582), Ρουμανία (1485) και Βουλγαρία (1175). Την ίδια περίοδο αναφέρθηκαν 11 θάνατοι στις χώρες Ρουμανία (5), Γαλλία (3), Ιταλία (1), Ουγγαρία (1) και Ηνωμένο Βασίλειο (1). Επιπλέον, επιδημία ιλαράς είναι σε εξέλιξη από τον Ιούνιο του 2017 στην Ουκρανία. Από την έναρξη της επιδημίας το 2017 ανακοινώθηκαν περισσότερα από 115000 κρούσματα ιλαράς, συμπεριλαμβανομένων 41 θανάτων. Από την αρχή του 2019 έως τις 6 Νοεμβρίου 2019 αναφέρθηκαν 58276 κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων 20 θανάτων.

Πηγή : https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/measles-monthly-report-november-2019.pdf

 

Οδηγίες

Η ιλαρά είναι ιογενής λοίμωξη υψηλής μεταδοτικότητας. Μεταδίδεται αερογενώς και με σταγονίδια. Ο χρόνος επιβίωσης του ιού στον αέρα ή σε επιφάνειες αντικειμένων είναι μικρότερος των 2 ωρών. Ο χρόνος επώασης είναι περίπου 10 ημέρες (κυμαίνεται από 7-18 ημέρες). Τα συμπτώματα της ιλαράς εμφανίζονται 7 με 14 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό και περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, καταρροή, επιπεφυκίτιδα και εξάνθημα. Η μετάδοση γίνεται 4 ημέρες πριν την έκθυση του εξανθήματος και έως 4 ημέρες μετά.

Οι Έλληνες ταξιδιώτες συνιστάται να είναι εμβολιασμένοι με το εμβόλιο MMR, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Συστήνεται ο εμβολιασμός με το συνδυασμένο εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

Σε περίπτωση ταξιδιού σε ενδημικές περιοχές ή σε περιοχές με επιδημία σε εξέλιξη, όπου είναι αυξημένος ο κίνδυνος έκθεσης στον ιό της ιλαράς, μπορεί να χορηγηθεί μία δόση του εμβολίου (MMR) σε βρέφη 6 έως 12 μηνών. Καθώς η ανοσολογική απάντηση σε βρέφη κάτω των 12 μηνών είναι μειωμένη, συνιστάται εμβολιασμός με δύο επιπλέον δόσεις του MMR, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

Επίσης, ιδιαίτερο κίνδυνο διατρέχουν οι ταξιδιώτες που επισκέπτονται συγγενείς και φίλους (VFR’s), που συμμετέχουν σε εκδηλώσεις μαζικής εστίασης (όπως αθλητικές διοργανώσεις, φεστιβάλ, προσκύνημα). 

Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας το συντομότερο δυνατόν:

 • αν έχετε εσείς ή το παιδί σας ύποπτα συμπτώματα συμβατά με την ιλαρά όπως πυρετό και εξάνθημα. Συστήνεται να τηλεφωνήσετε πριν την επίσκεψή σας, ώστε να γίνουν ρυθμίσεις των ραντεβού με σκοπό να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης της ιλαράς.
 • αν έχετε έρθει σε στενή επαφή με άτομο που πάσχει από ιλαρά ακόμα και αν δεν έχετε οποιοδήποτε σύμπτωμα.

Πυρετός από τον ιό Zika

Στη Γαλλία αναφέρθηκαν τρία αυτόχθονα κρούσματα ιού Ζίκα στην πόλη Υέρ (Hyères), στο διαμέρισμα Βαρ (Var). Τα κρούσματα δεν είχαν ιστορικό ταξιδιού και εμφάνισαν συμπτώματα αρχές/μέσα Αυγούστου 2019.

Ο κίνδυνος για τον πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων και των εμβρύων είναι χαμηλός. Θεωρείται πολύ χαμηλή η πιθανότητα να μολυνθούν οι ταξιδιώτες που επισκέπτονται την περιοχή, να εισάγουν τον ιό και να προκληθεί περαιτέρω τοπική μετάδοση της νόσου στις χώρες της Ευρώπης που κατοικούν.

Πηγή : https://wwwnc.cdc.gov/travel/files/zika-areas-of-risk.pdf

Ο ιός Ζίκα ταυτοποιήθηκε στην Ουγκάντα το 1947. Μόνο 14 κρούσματα είχαν αναφερθεί έως το 2007 όπου καταγράφηκε για πρώτη φορά επιδημία της νόσου στη νήσο Γιαπ, στις Ομόσπονδες Πολιτείες της Μικρονησίας. Από το 2013 αναφέρονται κρούσματα και επιδημίες της νόσου στο Δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό (Γαλλική Πολυνησία, Νησί του Πάσχα, Νησιά Κουκ, Νέα Καληδονία) ενώ από το 2015 καταγράφονται μεγάλες επιδημίες για πρώτη φορά στη Βραζιλία και σε άλλες χώρες της Κεντρικής και της Νότιας Αμερικής.

Από το 2015 έως και τον Μάρτιο 2019 αναφέρθηκαν 2398 κρούσματα σχετιζόμενα με ταξίδια σε 22 χώρες στην Ευρώπη και 139 κρούσματα σε έγκυες σε 12 χώρες (Αυστρία, Γαλλία, Δανία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Νορβηγία, Ολλανδία, Σουηδία, Τσεχία).

Ο ιός Zika είναι ένας φλαβο-ιός που μεταδίδεται στον άνθρωπο:

 • κυρίως μέσω νυγμού μολυσμένου κουνουπιού. Τα κουνούπια του γένους Aedes (κυρίως Aedes aegypti αλλά και Aedes albopictus) θεωρούνται οι κύριοι διαβιβαστές του ιού, που μεταδίδουν τους ιούς του Δάγκειου πυρετού, του πυρετού Chikungunya και του κίτρινου πυρετού.
 • μέσω σεξουαλικής επαφής πριν την έναρξη, κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας των συμπτωμάτων. Η μετάδοση του ιού μπορεί να γίνει ακόμη και αν το άτομο δεν έχει εμφανίσει συμπτώματα. Ο ιός έχει ανιχνευθεί στο σάλιο, στο σπέρμα και στα κολπικά υγρά. Δεν υπάρχουν ενδείξεις προς το παρόν ότι μπορεί να μεταδοθεί μέσω φιλιού.
 • από την έγκυο στο έμβρυο μέσω του πλακούντα κατά την κύηση ή κατά τον τοκετό. Ενώ έχει ανιχνευθεί στο μητρικό γάλα, προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις μετάδοσης μέσω του θηλασμού. Η λοίμωξη κατά τη διάρκεια της κύησης μπορεί να προκαλέσει βλάβες του κεντρικού νευρικού συστήματος (όπως μικροκεφαλία) στο έμβρυο.
 • μέσω μετάγγισης αίματος.

Ο χρόνος επώασης της νόσου δεν είναι σαφής, αλλά πιθανόν είναι λίγες ημέρες. Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, εξάνθημα, επιπεφυκίτιδα, μυαλγίες και αρθραλγίες. Είναι ήπια και συνήθως διαρκούν 2-7 ημέρες. Δεν χρειάζεται συγκεκριμένη θεραπεία. Δεν υπάρχει εμβόλιο ή φαρμακευτική αγωγή για την προφύλαξη από τη νόσο.

Οδηγίες

Όλοι οι ταξιδιώτες συνιστάται να είναι ενημερωμένοι για την τρέχουσα επιδημία, να εφαρμόζουν αυξημένα μέτρα προστασίας κατά των δηγμάτων των κουνουπιών-Προστασία από τα έντομα και ασφαλείς σεξουαλικές πρακτικές ή αποχή από τη σεξουαλική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Εγκυμοσύνη

 • Στις εγκύους και στις περιπτώσεις επικείμενης εγκυμοσύνης συστήνεται ακύρωση του ταξιδιού σε περιοχές όπου αναφέρονται κρούσματα από τον ιό Zika.
 • Στην περίπτωση που το ταξίδι δεν είναι εφικτό να αναβληθεί, συστήνεται η έγκυος να το συζητήσει με τον γιατρό της.
 • Εάν ο σύντροφος της εγκύου ταξιδεύει σε περιοχή με κρούσματα από τον ιό Ζίκα, συνιστάται η εφαρμογή ασφαλών σεξουαλικών πρακτικών ή αποχή από τη σεξουαλική δραστηριότητα σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ακόμη και αν ο σύντροφος δεν εμφανίσει συμπτώματα.
 • Στα ζευγάρια που προγραμματίζουν εγκυμοσύνη συνιστάται να εφαρμόζουν ασφαλείς σεξουαλικές πρακτικές και μεθόδους αντισύλληψης για 3 μήνες μετά το ταξίδι σε περιοχή με κρούσματα από τον ιό Ζίκα ή μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Μετά την επιστροφή

Οι ταξιδιώτες συνιστάται να κάνουν χρήση εντομοαπωθητικών για τρεις εβδομάδες και να παρακολουθήσουν την υγεία τους για 21 ημέρες. Αν κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών παρουσιάσουν πυρετό, πονοκέφαλο, εξάνθημα, επιπεφυκίτιδα, μυαλγίες και αρθραλγίες, χρειάζεται να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια και να ενημερώσουν τον ιατρό για το ταξιδιωτικό τους ιστορικό.

Επειδή οι περισσότερες λοιμώξεις από τον ιό Zika είναι ασυμπτωματικές, συνιστάται στους άνδρες ταξιδιώτες να απέχουν από τις σεξουαλικές επαφές ή να εφαρμόζουν ασφαλείς σεξουαλικές πρακτικές για τουλάχιστον 3 μήνες και στις γυναίκες για τουλάχιστον 2 μήνες μετά την επιστροφή τους.

Δάγκειος πυρετός

Από το 2018 επιδημία δάγκειου πυρετού είναι σε εξέλιξη στη Réunion. Το πρώτο κύμα της επιδημίας παρατηρήθηκε το 2018 και το δεύτερο μεγαλύτερο κύμα παρατηρήθηκε το 2019. Το 2018 αναφέρθηκαν περισσότερα από 6700 κρούσματα και η κορύφωση της επιδημίας παρατηρήθηκε το διάστημα Απρίλιος – Μάιος. Από τις αρχές του 2019 έως τις 9 Ιουλίου επιβεβαιώθηκαν περισσότερα από 17000 αυτόχθονα κρούσματα δάγκειου πυρετού, συμπεριλαμβανομένων επτά θανάτων.

Από την αρχή του 2018 έως τις 27 Μαρτίου 2018 αναφέρθηκαν 588 επιβεβαιωμένα αυτόχθονα κρούσματα δάγκειου πυρετού στη Réunion. Ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων αναφέρθηκε στην πόλη Saint Paul.

Στη Γαλλία ανακοινώθηκαν δύο αυτόχθονα κρούσματα δάγκειου πυρετού. Το πρώτο κρούσμα εντοπίζεται σε κάτοικο της περιοχής Vallauris, Alpes-Maritimes, Provence-Alpes-Côte d’Azur. Το κρούσμα, που επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά, εμφάνισε συμπτώματα στις 30 Αυγούστου 2019 και δεν έχει ιστορικό ταξιδιού εκτός Γαλλίας. Το δεύτερο κρούσμα εντοπίζεται σε κάτοικο της περιοχής Caluire-et-Cuire − Lyon – Rhône, Auvergne-Rhône-Alpes. Το κρούσμα εμφάνισε συμπτώματα στις 14 Ιουλίου 2019, δεν έχει επιβεβαιωθεί εργαστηριακά και δεν έχει ιστορικό ταξιδιού εκτός Γαλλίας.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου 2019, ανακοινώθηκαν στην Ισπανία δύο κρούσματα δάγκειου πυρετού, σε άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες (MSM), στην περιοχή της Μαδρίτης. Το πρώτο κρούσμα, που είχε ιστορικό ταξιδιού στην Κούβα και στη Δομινικανή Δημοκρατία, επιστρέφοντας είχε σεξουαλική επαφή με το σύντροφό του χωρίς προφύλαξη  ο οποίος εμφάνισε συμπτώματα μια εβδομάδα αργότερα. Είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται κρούσμα δάγκειου πυρετού μέσω σεξουαλικής μετάδοσης.

Αμερική και Καραϊβική

Στην Αμερική και στην Καραϊβική, από τις αρχές του 2019 έως τις 19 Νοεμβρίου 2019 αναφέρθηκαν 2848381 ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων 1256 θανάτων. Ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων εντοπίζεται στις χώρες: Βραζιλία (2070170), Μεξικό (213822), Νικαράγουα (157.573), Κολομβία (106066) και Ονδούρα (96379).

Ασία

Στην Ταϋλάνδη από τις αρχές του 2019 έως τις 20 Νοεμβρίου 2019 αναφέρθηκαν περισσότερα από 136000 κρούσματα δάγκειου πυρετού, συμπεριλαμβανομένων 126 θανάτων. Ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων αναφέρθηκε στις περιοχές γύρω από την Μπανγκόκ και Chiang Mai.

Στην Καμπότζη από τις αρχές του 2019 έως τις 7 Νοεμβρίου 2019 αναφέρθηκαν 62938 κρούσματα δάγκειου πυρετού.

Στο Λάος από τις αρχές του 2019 έως τις 12 Οκτωβρίου 2019 αναφέρθηκαν 33728 κρούσματα δάγκειου πυρετού, συμπεριλαμβανομένων 59 θανάτων.

Στη Μαλαισία από τις αρχές του 2019 έως τις 18 Νοεμβρίου 2019 αναφέρθηκαν 115286 κρούσματα δάγκειου πυρετού, συμπεριλαμβανομένων 295 θανάτων.

Στις Μαλδίβες από τις αρχές του 2019 έως τις 12 Νοεμβρίου 2019 αναφέρθηκαν 4505 κρούσματα δάγκειου πυρετού.

Στις Φιλιππίνες από τις αρχές του 2019 έως τις 19 Οκτωβρίου 2019 αναφέρθηκαν 371717 κρούσματα δάγκειου πυρετού, συμπεριλαμβανομένων 1407 θανάτων.

Στη Σιγκαπούρη από τις αρχές του 2019 έως τις 15 Νοεμβρίου 2019 αναφέρθηκαν 14272 κρούσματα δάγκειου πυρετού.

Στην Ταιβάν από τις αρχές του 2019 έως τις 12 Νοεμβρίου 2019 αναφέρθηκαν 581 κρούσματα δάγκειου πυρετού.

Στο Βιετνάμ από τις αρχές του 2019 έως και τον Οκτώβριο 2019 αναφέρθηκαν 200000 κρούσματα δάγκειου πυρετού, συμπεριλαμβανομένων 50 θανάτων.

Στη Σρι Λάνκα από τις αρχές του 2019 έως τις 19 Νοεμβρίου 2019 αναφέρθηκαν 72085 κρούσματα δάγκειου πυρετού.

Στο Μπαγκλαντές από τις αρχές του 2019 έως τις 17 Νοεμβρίου 2019 αναφέρθηκαν 98779 κρούσματα δάγκειου πυρετού.

Στο Νεπάλ από τις αρχές του 2019 έως τα μέσα Νοεμβρίου 2019 αναφέρθηκαν 14662 κρούσματα δάγκειου πυρετού.

Στο Πακιστάν από τις αρχές του 2019 έως τις 20 Οκτωβρίου 2019 αναφέρθηκαν 20754 κρούσματα δάγκειου πυρετού.

Στην Ινδία από τις αρχές του 2019 έως τις 21 Οκτωβρίου 2019 αναφέρθηκαν στη Jaipur  1084 επιβεβαιωμένα κρούσματα δάγκειου πυρετού.

Αφρική

Στην Τανζανία από την 1η Αυγούστου 2018 έως τις 20 Οκτωβρίου 2019 αναφέρθηκαν 6917 επιβεβαιωμένα κρούσματα δάγκειου πυρετού, συμπεριλαμβανομένων 13 θανάτων.

Στο Μπενίν (Atlantique, Littoral, Ouémé, Couffo) από τις 10 Μαΐου έως τις 17 Οκτωβρίου 2019 αναφέρθηκαν 19 ύποπτα και 11 επιβεβαιωμένα κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων 2 θανάτων.

Στο Σουδάν από τις αρχές του έτους έως τις 13 Νοεμβρίου 2019 αναφέρθηκαν 1720 κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων 17 θανάτων.

Στη Réunion από τις αρχές του έτους έως τις 19 Νοεμβρίου 2019 αναφέρθηκαν 18066 επιβεβαιωμένα κρούσματα δάγκειου πυρετού, συμπεριλαμβανομένων 14 θανάτων.

Πηγή : https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/Communicable-disease-threats-report-23-nov-2019-week-47-public.pdf

Αυστραλία και Ειρηνικός Ωκεανός

Στην Αυστραλία από τις αρχές του έτους έως το Νοέμβριο 2019 αναφέρθηκαν 1268 κρούσματα δάγκειου πυρετού.

Στα νησιά Κουκ από τις αρχές του έτους έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2019 αναφέρθηκαν 99 επιβεβαιωμένα κρούσματα δάγκειου πυρετού.

Στη Νέα Καληδονία από τις αρχές του έτους έως τις 16 Οκτωβρίου 2019 αναφέρθηκαν 3902 κρούσματα δάγκειου πυρετού.

Στη Γαλλική Πολυνησία (Tahiti, Bora-Bora, Moorea, Nuku-Hiva, Raiatea, Huahine, Rangiroa, Ua Pou, Tahaa, Hiva Oa, Ua Huka, Tubuai, Fatu Hiva) από τις αρχές του έτους έως τις 3 Νοεμβρίου 2019 αναφέρθηκαν 1890 κρούσματα δάγκειου πυρετού.

Στα νησιά Μάρσαλ από τις αρχές του έτους έως τις 10 Νοεμβρίου 2019 αναφέρθηκαν 1085 κρούσματα δάγκειου πυρετού (280 επιβεβαιωμένα), συμπεριλαμβανομένου ενός θανάτου.

 

Οδηγίες

Οι ταξιδιώτες συνιστάται να είναι ενημερωμένοι ότι η νόσος ενδημεί σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές, ότι μεταδίδεται μέσω νύγματος μολυσμένου κουνουπιού και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την Προστασία από τα έντομα. Δεν υπάρχει εμβόλιο για την προφύλαξη από τη νόσο. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ δεν υπάρχουν περιορισμοί σε σχέση με το εμπόριο ή τα ταξίδια.

Οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από ενδημικές περιοχές συνιστάται να παρακολουθούν την υγεία τους για 2 εβδομάδες μετά την επιστροφή τους.

MERS-κοροναϊός (MERS-CoV)

Από τον Απρίλιο 2012 έως τις 31 Οκτωβρίου 2019, αναφέρθηκαν 2494 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα με λοίμωξη από MERS-CoV, συμπεριλαμβανομένων 912 θανάτων, στις χώρες: Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Ιορδανία, Ομάν, Κουβέιτ, Αίγυπτος, Υεμένη, Λίβανος, Ιράν, Τουρκία, Αυστρία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, Ολλανδία, Τυνησία, Αλγερία, Μαλαισία, Φιλιππίνες, Νότια Κορέα, Κίνα, και ΗΠΑ.

Από τις αρχές του 2019 έως τις 30 Οκτωβρίου 2019 αναφέρθηκαν 197 κρούσματα με λοίμωξη από MERS-CoV, συμπεριλαμβανομένων 54 θανάτων, στη Σαουδική Αραβία (184 κρούσματα, 50 θάνατοι) και στο Ομάν (13 κρούσματα, 4 θάνατοι),

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ δεν υπάρχουν συστάσεις για έλεγχο στις πύλες εισόδου ή περιορισμοί σε σχέση με το εμπόριο ή τα ταξίδια.

Πηγή : https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/Communicable-disease-threats-report-2-nov-2019_0.pdf

Οδηγίες

Ο κίνδυνος για τον ταξιδιώτη θεωρείται χαμηλός. Οι κοροναϊοί είναι μία ομάδα ιών που συνήθως προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις με ποικίλη σοβαρότητα στον άνθρωπο και στα ζώα. Εκτιμάται ότι περίπου το ένα τρίτο των λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού στον άνθρωπο μπορεί να προκαλείται από κοροναϊούς. Ο ακριβής τρόπος μετάδοσης δεν είναι ακόμα γνωστός. Υπάρχουν πάντως σαφείς ενδείξεις περιορισμένης μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο. Τα μέτρα προφύλαξης περιλαμβάνουν την τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής, συστήνεται:

 • συχνό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι, οπωσδήποτε πριν το φαγητό ή το κάπνισμα. Αν δεν υπάρχει άμεσα διαθέσιμο νερό και σαπούνι και τα χέρια δεν είναι εμφανώς λερωμένα, εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάποιο αλκοολούχο διάλυμα.
 • κάλυψη του στόματος και της μύτης με χαρτομάντιλο κατά τη διάρκεια του βήχα και του φτερνίσματος.
 • αποφυγή επαφής με ασθενείς που έχουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού.
 • αποφυγή της επαφής με παραγωγικά, κατοικίδια και άγρια ζώα (όπως οι καμήλες).
 • αν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού παρουσιαστεί πυρετός, δυσκολία στην αναπνοή, βήχας ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό, πρέπει να αναζητηθεί άμεσα ιατρική βοήθεια.
 • αναβολή της επιστροφής μέχρι την πλήρη αποδρομή των συμπτωμάτων.

 Μετά την επιστροφή

Συνιστάται η παρακολούθηση της υγείας του ταξιδιώτη για 14 ημέρες. Αν κατά τη διάρκεια αυτών των 14 ημερών παρουσιαστεί πυρετός και βήχας ή δυσκολία στην αναπνοή ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό, πρέπει να αναζητηθεί ιατρική βοήθεια άμεσα και να ενημερωθεί ο ιατρός για το πρόσφατο ταξίδι, ή να γίνει επικοινωνία με το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Αιμορραγικός πυρετός Ebola

Από τον Αύγουστο του 2018 είναι σε εξέλιξη επιδημία αιμορραγικού πυρετού Ebola (EVD) στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Έως τις 19 Νοεμβρίου 2019 ανακοινώθηκαν 3298 κρούσματα (3180 επιβεβαιωμένα, 118 πιθανά κρούσματα), συμπεριλαμβανομένων 2197 θανάτων. Τα κρούσματα εντοπίζονται στις επαρχίες South Kivu, North Kivu και Ituri. Τις τελευταίες 21 ημέρες ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων αναφέρθηκε στις περιοχές Mabalako, Mandima και Beni.

Στην Ουγκάντα ανακοινώθηκε στις 29 Αυγούστου ένα εισαγόμενο κρούσμα (κατέληξε στις 30 Αυγούστου) στην περιοχή Kasese που συνορεύει με το North Kivu. Μέχρι σήμερα δεν ανακοινώθηκαν αυτόχθονα κρούσματα στην Ουγκάντα.

Ο αιμορραγικός πυρετός Ebola είναι μία πολύ σπάνια αλλά θανατηφόρος ιογενής λοίμωξη για την οποία δεν υπάρχει κατάσταση φορείας. Η περίοδος επώασης διαρκεί από 2 έως 21 ημέρες και ακολουθείται από απότομη εμφάνιση υψηλού πυρετού, μυαλγίας, διάρροιας, κεφαλαλγίας, κόπωσης και κοιλιακού άλγους. Μπορεί επίσης να υπάρχει εξάνθημα, πονόλαιμος και επιπεφυκίτιδα. Ο ασθενής καθίσταται μολυσματικός μόλις εκδηλωθεί ο πυρετός.

Ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω επαφής με αίμα, ιστούς και σωματικά υγρά ασθενών ή νεκρών, που νόσησαν από αιμορραγικό πυρετό Ebola, συμπεριλαμβανομένης και της επαφής ή επαναχρησιμοποίησης μολυσμένων βελονών από πάσχοντες. Ο ιός μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω επαφής με νεκρά ή ζωντανά μολυσμένα ζώα (π.χ. πίθηκοι), καθώς επίσης και με σεξουαλική επαφή.

Παρόλο που η μετάδοση του ιού Ebola μεταξύ των ανθρώπων μέσω αιωρούμενων σταγονιδίων δεν έχει αναφερθεί ποτέ σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, συνιστάται η χρήση μάσκας και οφθαλμικής προστασίας σε περίπτωση που ο ασθενής εμφανίζει αναπνευστικά συμπτώματα ή εμετούς.

Πηγή:https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/Communicable-disease-threats-report-23-nov-2019-week-47-public.pdf

Οδηγίες

Γενικά, ο κίνδυνος προσβολής ενός ταξιδιώτη από τον ιό Ebola κατά την επίσκεψή του στις πληγείσες περιοχές και την εμφάνιση συμπτωμάτων μετά την επιστροφή είναι εξαιρετικά χαμηλός, ακόμα και μετά την επίσκεψή του σε περιοχές όπου έχουν αναφερθεί κρούσματα. Επιπλέον, η πιθανότητα εισαγωγής κρουσμάτων στην Ευρώπη θεωρείται πολύ χαμηλός.

Οι ταξιδιώτες που επισκέπτονται τις πληγείσες περιοχές συνιστάται να είναι ενημερωμένοι για τον τρόπο μετάδοσης της νόσου και να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας όπως: να αποφεύγουν την άμεση επαφή με σωματικά υγρά ασθενών και με εργαλεία ή αντικείμενα που έχουν χρησιμοποιηθεί από ασθενείς και να αποφεύγουν την επαφή με ζώα.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, εάν εμφανίσουν συμπτώματα συμβατά με τον αιμορραγικό πυρετό Ebola, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να αναζητήσουν άμεση ιατρική βοήθεια και να είναι καλά ενήμεροι για τις κατάλληλες υπηρεσίες υγείας στον προορισμό τους.

Υπάρχει πιθανότητα ένας ταξιδιώτης ο οποίος έχει εκτεθεί στον ιό Ebola και έχει αναπτύξει συμπτώματα να ταξιδέψει με αεροπλάνο ή άλλο μέσο μεταφοράς, χωρίς να ενημερώσει την εταιρεία μεταφορών για το πρόβλημα του. Οι ταξιδιώτες αυτοί θα πρέπει να αναζητήσουν άμεση ιατρική βοήθεια κατά την άφιξη, να αναφέρουν το πρόσφατο ιστορικό ταξιδιού τους και στη συνέχεια να απομονωθούν για να αποφευχθεί η περαιτέρω μετάδοση. Οι πληροφορίες αυτές είναι σημαντικές δεδομένου ότι πρέπει να διερευνηθούν οι επαφές με τον ασθενή κατά τη διάρκεια της πτήσης ή άλλου μέσου μεταφοράς για τη πρόληψη διασποράς της νόσου.

Μετά την επιστροφή, λαμβάνοντας υπόψη το χρόνο επώασης της νόσου (2-21 μέρες), οι ταξιδιώτες που είχαν επαφή με ασθενείς προσβεβλημένους από τον ιό Ebola ή που υποψιάζονται πιθανή έκθεση στον ιό Ebola στις πληγείσες περιοχές, θα πρέπει να λάβουν τις ακόλουθες προφυλάξεις για 21 ημέρες: 1) να παραμείνουν σε περιοχή όπου υπάρχει πρόσβαση σε κατάλληλες υπηρεσίες υγείας όσον αφορά τη διαχείριση της νόσου, 2) να ζητήσουν άμεση ιατρική φροντίδα (μέσω αριθμών τηλεφώνου ανοικτής τηλεφωνικής γραμμής π.χ. ΕΟΔΥ, 210-5218000) και να αναφέρουν το πρόσφατο ιστορικό ταξιδιού τους εάν αναπτύξουν συμπτώματα συμβατά με τη αιμορραγικό πυρετό Ebola.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός όσον αφορά το εμπόριο και το ταξίδι προς τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, συμπεριλαμβανομένης της καραντίνας για τους ταξιδιώτες που φθάνουν από πληγείσες περιοχές.

Πολιομυελίτιδα

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), από την αρχή του έτους έως τις 30 Οκτωβρίου 2019 ανακοινώθηκαν συνολικά 107 κρούσματα από τον ιό της πολιομυελίτιδας WPV1 στις ενδημικές χώρες – Αφγανιστάν (21), Πακιστάν (86) και Νιγηρία (0) και 157 κρούσματα cVDPV (ιού πολιομυελίτιδας που περιέχεται σε εμβόλιο OPV) στις χώρες Αιθιοπία (3), Ανγκόλα (42), Βιρμανία (6), Γκάνα (5), Δημοκρατία του Κονγκό (45), Ζάμπια (1), Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (16), Κίνα (1), Μπενίν (2), Νίγηρας (1), Νιγηρία (18), Πακιστάν (9), Σομαλία (3), Τόγκο (1), Τσαντ (1), Φιλιππίνες (3).

Ο ιός της πολιομυελίτιδας μεταδίδεται από άτομο σε άτομο κυρίως μέσω της κοπρανο- στοματικής οδού και σπανιότερα μέσω της στοματο-στοματικής οδού, σε συνθήκες χαμηλού υγειονομικού επιπέδου. Ο ιός ανιχνεύεται πιο εύκολα και για μεγαλύτερο διάστημα στα κόπρανα, από ότι σε φαρυγγικές εκκρίσεις. Όπου το επίπεδο υγιεινής είναι υψηλό, η εξάπλωση μέσω φαρυγγικών εκκρίσεων μπορεί να είναι σχετικά πιο σημαντική. Σε σπάνιες περιπτώσεις, το γάλα, η τροφή και άλλα αντικείμενα μολυσμένα με κόπρανα έχουν ενοχοποιηθεί ως αγωγοί. Δεν υπάρχουν αξιόπιστες ενδείξεις εξάπλωσης μέσω εντόμων. Το νερό και τα λύματα ενοχοποιούνται σπανίως. Στις περισσότερες περιπτώσεις η πολιομυελίτιδα δεν εμφανίζει συμπτώματα, ενώ τη σοβαρή παραλυτική μορφή της νόσου εκδηλώνει λιγότερο από 1% όσων μολύνονται από τον ιό. Η πολιομυελίτιδα προλαμβάνεται με εμβολιασμό.

Οδηγίες

Συστήνεται σε όλους τους ταξιδιώτες από και προς χώρες που θεωρείται ότι μπορεί να προκαλέσουν μετάδοση του ιού της πολιομυελίτιδας διεθνώς να εμβολιάζονται και να έχουν καταγράψει τον εμβολιασμό τους στο Διεθνές Πιστοποιητικό Εμβολιασμού. Οι ταξιδιώτες προς άλλες χώρες συστήνεται να έχουν καταγράψει τον εμβολιασμό στο βιβλιάριο υγείας τους.

Χολέρα

Επιδημίες χολέρας αναφέρονται σε χώρες στην Αμερική, στην Αφρική και στην Ασία.

Αμερική

Αιτή: Από τις αρχές του 2019 έως τις 5 Οκτωβρίου 2019 αναφέρθηκαν 636 κρούσματα χολέρας, συμπεριλαμβανομένων 3 θανάτων.

Δομινικανή Δημοκρατία: Από τις αρχές του 2019 έως τις 28 Σεπτεμβρίου 2019 αναφέρθηκαν 12 κρούσματα χολέρας.

Αφρική

Μπενίν: Από τις 3 Ιουλίου έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2019 ανακοινώθηκαν 45 ύποπτα κρούσματα χολέρας (19 επιβεβαιωμένα).

Αιθιοπία: Από τον Μάιο του 2019 έως τις 13 Οκτωβρίου 2019 αναφέρθηκαν 1708 κρούσματα (54 επιβεβαιωμένα), συμπεριλαμβανομένων 11 θανάτων, σε οκτώ περιοχές της Αιθιοπίας.

Δημοκρατία του Κονγκό: Από τις αρχές του 2019 έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2019 ανακοινώθηκαν 20773 κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων 374 θανάτων.

Κένυα: Από τις αρχές του 2019 έως τις 13 Οκτωβρίου 2019 ανακοινώθηκαν 4476 ύποπτα κρούσματα (210 επιβεβαιωμένα), συμπεριλαμβανομένων 37 θανάτων, στις περιοχές Garissa, Kajiado, Kisumu, Mandera, Makueni, Nairobi και Wajir.

Νιγηρία: Από τον Ιούνιο του 2019 έως τις 11 Οκτωβρίου 2019 αναφέρθηκαν 787 κρούσματα χολέρας (189 επιβεβαιωμένα), συμπεριλαμβανομένων 4 θανάτων, στις περιοχές Girei, Song, Yola North και Yola South.

Σομαλία: Από τον Δεκέμβριο του 2017 έως τις 13 Οκτωβρίου 2019 αναφέρθηκαν 8832 ύποπτα κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων 46 θανάτων.

Σουδάν: Από τις 28 Αυγούστου 2019 έως τις 12 Οκτωβρίου 2019 αναφέρθηκαν 278 κρούσματα (28 επιβεβαιωμένα), συμπεριλαμβανομένων 8 θανάτων,  στις πολιτείες Blue Nile (176) και Sennar (102).

Πηγή : https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/Communicable-disease-threats-report-26-oct-2019.pdf

Ασία

Υεμένη: Από την έναρξη της επιδημίας τον Οκτώβριο του 2016 έως τις 19 Οκτωβρίου 2019 αναφέρθηκαν  2135699 ύποπτα κρούσματα χολέρας, συμπεριλαμβανομένων 3719 θανάτων. Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στις επαρχίες Amanat Al Asima, Al Hudaydah, Hajjah, Amran και Dhamar.

Ινδία : τον Αύγουστο του 2019 αναφέρθηκαν 11 κρούσματα χολέρας (3 επιβεβαιωμένα) στην πολιτεία Gujarat.

 

Οδηγίες

Οι ταξιδιώτες χρειάζεται να είναι ενημερωμένοι για την τρέχουσα κατάσταση και να γνωρίζουν τα Προληπτικά μέτρα κατά την κατανάλωση τροφίμων και ποτών. Αν πρόκειται να μεταβούν σε περιοχές με επιδημία συνιστάται να εμβολιάζονται.

Τυφοειδής πυρετός

Επιδημία τυφοειδούς πυρετού που είναι ανθεκτικός στη φαρμακευτική αγωγή (extensively drug-resistant/XDR) είναι σε εξέλιξη από το 2016 στο Πακιστάν.  Έως τον Αύγουστο 2019 αναφέρθηκαν 10.365 κρούσματα σε 23 περιοχές στην επαρχία Sindh, στο Karachi εντοπίζεται ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων. Κρούσματα τυφοειδούς πυρετού (XDR) που σχετίζονται με το ταξίδι στο Πακιστάν αναφέρθηκαν στις χώρες ΗΠΑ, Καναδάς, Ηνωμένο Βασίλειο, Δανία, Ταιβάν και Αυστραλία.

 

Οδηγίες

Οι ταξιδιώτες χρειάζεται να είναι ενημερωμένοι για την τρέχουσα κατάσταση και να γνωρίζουν τα Προληπτικά μέτρα κατά την κατανάλωση τροφίμων και ποτών. Αν πρόκειται να μεταβούν σε περιοχές με επιδημία συνιστάται να εμβολιάζονται.