Ημερίδα: Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών: 2 χρόνια μετά

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 9 Δεκεμβρίου 2014, η ημερίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ με τίτλο “Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών: 2 χρόνια μετά“. Στόχος της ημερίδας ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εκπροσώπων, φορέων και εργαζόμενων στον τομέα της υγείας, σχετικά με τη λειτουργία του Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών (ΕΑΝ). Ειδικότερα παρουσιάστηκαν οι στόχοι του ΕΑΝ αναφορικά με την καταγραφή και τον έλεγχο του καρκίνου στη χώρα μας, καθώς και ο απολογισμός της δράσης και λειτουργίας του Αρχείου για τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Κατά την έναρξη της ημερίδας, τους χαιρετισμούς τους απεύθυναν οι εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας κ. Μανώλης Σκουλάκης, τέως Υφυπουργός Υγείας και κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας. Την έναρξη και τον συντονισμό της πρώτης ενότητας της ημερίδας πραγματοποίησαν η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, ομότιμη καθηγήτρια Ε.Σ.Δ.Υ., κ. Τζένη Κουρέα – Κρεμαστινού και ο κ. Ευστάθιος Σταθόπουλος, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρίας Παθολογικής Ανατομικής, ομότιμος καθηγητής Παθολογικής Ανατομικής.

Η αναγκαιότητα ύπαρξης και λειτουργίας των εθνικών αρχείων νεοπλασιών, για την πραγματοποίηση ερευνών με σκοπό την εξαγωγή συμπερασμάτων αναφορικά με τα αίτια που προκαλούν καρκίνο, αλλά και για την εύρεση των τρόπων καταπολέμησής της νόσου – επισημάνθηκαν από τον διευθυντή της 2ης Ογκολογικής κλινικής του διαγνωστικού και θεραπευτικού κέντρου «Υγεία», κ. Πάρι Κοσμίδη. Στη συνέχεια, ο κ. Πέτρος Καρακίτσος, καθηγητής κυτταρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής εργαστηρίου διαγνωστικής κυτταρολογίας του Π.Γ.Ν.Α. «Αττικόν» παρουσίασε τη σημασία των ερευνητικών δεδομένων που αφορούν τις νεοπλασίες, ως το «πρώτο βήμα» για την ανάπτυξη στρατηγικών ελέγχου του καρκίνου, τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο.

Η εισήγηση που σχετιζόταν αμεσότερα με τη διοργάνωση της ημερίδας, με θέμα «Το Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών: δύο χρόνια μετά από την επανεκκίνηση» πραγματοποιήθηκε από την κ. Ευαγγελία Τζάλα, υπεύθυνη του ΕΑΝ στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Στην εν λόγω εισήγηση έγινε αναφορά στους σκοπούς και τον τρόπο λειτουργίας του Αρχείου, με έμφαση στο ρόλο των καταγραφέων – επαγγελματιών υγείας – που τροφοδοτούν με στοιχεία το ΕΑΝ. Επιπλέον, επισημάνθηκαν όχι μόνο τα θετικά στοιχεία, που επιβεβαιώνουν την πρόοδο και την αναγκαιότητα λειτουργίας του Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών, αλλά και οι ελλείψεις, που αφορούν στην υποδήλωση των περιπτώσεων καρκίνου στη χώρα μας και καθιστούν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη της σταθερής λειτουργίας του Αρχείου. Σε συμπλήρωση όσων ειπώθηκαν, η κ. Μαρία Δαιμονάκου – Βατοπούλου, Διευθύντρια του Παθολογοανατομικού Εργαστηρίου του νοσοκομείου “Σισμανόγλειο”, πραγματοποίησε την τελευταία εισήγηση της πρώτης ενότητας, με θέμα τη “λειτουργία του Παθολογοανατομικού Αρχείου Νεοπλασιών“.

Το συντονισμό και την έναρξη της δεύτερης ενότητας της ημερίδας ανέλαβαν ο κ. Σταύρος Γιγάντες, διευθυντής αιματολογικού τμήματος Μ.Μ.Μ.Ο. του νοσοκομείου «Ο Ευαγγελισμός» και η κ. Μαργαρίτα Μπάκα, παιδίατρος αιματολόγος – ογκολόγος, διευθύντρια του ογκολογικού τμήματος στο Γ.Ν. Παίδων “Π.&Α. Κυριακού”, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας (Ε.Ε.Π.Α.Ο.). Στα θέματα της δεύτερης ενότητας έγινε εκτενέστερη αναφορά στο ζήτημα της καταγραφής του καρκίνου από τους αρμόδιους των νοσοκομείων και άλλων φορέων. Ανάμεσα στους ομιλητές, ο κ. Χρήστος Λιονής, υπεύθυνος του Κέντρου Καταγραφής Καρκίνου στην Κρήτη, καθηγητής γενικής ιατρικής και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, κλινικής κοινωνικής και οικογενειακής ιατρικής, στο ιατρικό τμήμα του πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ηράκλειο. Από την πλευρά του, ο κ. Παναγιώτης Νάνος, υποδιοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας, αναφέρθηκε στην ευθύνη των Υγειονομικών Περιφερών για το σχεδιασμό δράσεων που θα οδηγήσουν στην αποτελεσματική διαχείριση του καρκίνου. Μεταξύ άλλων, επεσήμανε και ο ίδιος την ανάγκη “διασύνδεσης” και συνεργασίας μεταξύ των Αρχείων που συλλέγουν στοιχεία για τον καρκίνο στην Ελλάδα, καθώς και την ανάγκη διευκολύνσεων (σε πρακτικό και επιστημονικό επίπεδο), που θα διασφαλίζουν, με κάθε τρόπο, τη συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων επαγγελματιών υγείας ανά περιφέρεια.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης των προϋποθέσεων για την επιλογή των κατάλληλων καταγραφέων στα νοσοκομεία, αλλά και της οργάνωσης της καταγραφής του καρκίνου για την ανάπτυξη του ΕΑΝ, η κ. Ελένη Πισιμίση, διευθύντρια νοσηλευτικής υπηρεσίας του Π.Γ.Ν.Α. «Αττικόν», αναφέρθηκε σε σχετικά παραδείγματα από την επαγγελματική της εμπειρία. Με αυτόν τον τρόπο επισήμανε παράλληλα και τα προβλήματα που συχνά σχετίζονται με την αδυναμία εξασφάλισης σταθερού προσωπικού για την καταγραφή των καρκίνων.

Κλείνοντας ουσιαστικά τον κύκλο των εισηγήσεων της ημερίδας, η καταγραφέας του ΕΑΝ – επισκέπτρια υγείας- στο Γ.Ν.Ν.Θ.Α. “Η Σωτηρία”, κ. Κωνσταντίνα Μπρούμπη αναφέρθηκε επίσης στη δική της προσωπική εμπειρία ως καταγραφέας, υποβάλλοντας ταυτόχρονα προτάσεις που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις πρακτικές και άρα να συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας του έργου της συλλογής δεδομένων για τον καρκίνο, στη χώρα μας.

Η πραγματοποίηση της ημερίδας είχε ως αποτέλεσμα να τεθούν υπό συζήτηση όλα εκείνα τα ζητήματα που άπτονται άμεσα της λειτουργίας του Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών, αλλά και άλλων δομών που παράγουν έργο για τον έλεγχο και την αντιμετώπιση του καρκίνου. Συγκεκριμένα, ο παράγοντας της συνεργασίας μεταξύ φορέων και δομών, καθώς και η σημασία της υψηλής κατάρτισης των αρμοδίων σε θέματα καταγραφής των νεοπλασιών, αποτέλεσε πρόταση- συμπέρασμα που διατυπώθηκε από κοινού μεταξύ των συμμετεχόντων λίγο πριν από τη λήξη της ημερίδας. Στο τέλος κάθε ενότητας διατυπώθηκαν ερωτήσεις και απορίες σχετικά με τα όσα παρουσιάστηκαν από τους ομιλητές.