Ημερίδα: “Πρόληψη του Καρκίνου και Προαγωγή της Δημόσιας Υγείας: από το ΕΑΝ στο τώρα”
Την 1η Φεβρουαρίου στο Αμφιθέατρο του νέου κτηρίου του ΥΥΚΑ πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα “Πρόληψη του Καρκίνου και Προαγωγή της Δημόσιας Υγείας: από το ΕΑΝ στο τώρα“, όπου παρουσιάστηκε το Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών και ο Προσυμπτωματικός Έλεγχος του Καρκίνου. Η ημερίδα διοργανώθηκε από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) σε συνεργασία με το γραφείο του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, κου Αντώνη Δημόπουλου. Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους στελέχη από την πολιτική, ακαδημαϊκή και πανεπιστημιακή κοινότητα της χώρας.
Στην πρώτη ενότητα της εκδήλωσης, που αφορούσε στην ανάπτυξη του Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών, έγιναν πολλές και λεπτομερείς παρουσιάσεις. Ο κ. Παύλος Παύλου, υπεύθυνος του Αρχείου Νεοπλασιών του Υπουργείου Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, μίλησε για την εμπειρία της Κύπρου στην ανάπτυξη Πληθυσμιακού Αρχείου Καρκίνου στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας με την Κοινοπραξία Μέσης Ανατολής για τον Καρκίνο (MECC), ενώ ο ιατρός-ογκολόγος κ. Πάρις Κοσμίδης μίλησε για την αναγκαιότητα και τη σημασία αναβάθμισης του ΕΑΝ. Στη συνέχεια το λόγο πήρε η κ. Ευαγγελία Τζάλα, Υπεύθυνη του γραφείου ΕΑΝ και Σπανίων Νοσημάτων, η οποία αναφέρθηκε στη λειτουργία του ΕΑΝ στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Ο ιατρός –παθολογοανατόμος κ. Λουκάς Κακλαμάνης παρουσίασε στη συνέχεια το αρχείο της Παθολογοανατομικής Εταιρείας, ενώ οι ιατροί –αιματολόγοι κ. Χάρις Ματσούκα και κ. Δημήτρης Καρακάσης παρουσίασαν το αρχείο της Αιματολογικής Εταιρείας. Τέλος, η παιδίατρος-αιματολόγος-ογκολόγος κ. Ελένη Κοσμίδη έκανε την παρουσίαση του αρχείου της Παιδιατρικής-Ογκολογικής Εταιρείας.
Στη δεύτερη ενότητα, συζητήθηκε σε βάθος το Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Πληθυσμιακού Ελέγχου (ΠΠΕ) για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Πρώτος πήρε το λόγο ο κ. Χρήστος Λιονής, ο οποίος μίλησε για την αναγκαιότητα του ΠΠΕ στην πρόληψη των χρονίων νοσημάτων, ιδιαίτερα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Τέλος, ο καθηγητής κ. Πέτρος Καρακίτσος μίλησε για το Πρόγραμμα ΠΠΕ, ενώ η καθηγήτρια Μαιευτικής κ. Κατερίνα Λυκερίδου-Αβραμιώτη, αναφέρθηκε στο ρόλο των μαιών στον Προσυμπτωματικό Έλεγχο και ειδικότερα στην αμεσότητα και τη σπουδαιότητα της παρουσίας τους, αφού είναι εκείνες που μεταξύ άλλων διοργανώνουν εξορμήσεις ενημέρωσης για τους πιο απομακρυσμένους πληθυσμούς. Ο καθηγητής κ. Ευάγγελος Παρασκευαΐδης, μίλησε λεπτομερώς για τη διαχείριση των γυναικών με παθολογικό τεστ ΠΑΠ και η κ. Ελένη Δεληγιώργη-Πολίτη εξήγησε πόσο σημαντική είναι η μέθοδος που ανέπτυξε ο Γεώργιος Παπανικολάου. Όπως ανέφερε, η μέθοδος αυτή είναι ανώδυνη, φθηνή και μπορεί να εφαρμόζεται καθημερινά στην Ιατρική.
Στην ημερίδα πραγματοποιήθηκαν 2 παράλληλα εκπαιδευτικά εργαστήρια, το πρώτο με θέμα: “Παρουσίαση του τρόπου καταγραφής των νεοπλασιών στην Ελλάδα” και το δεύτερο με θέμα: “Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Πληθυσμιακού ελέγχου (ΠΠΕ) για τον τράχηλο της μήτρας“.
Στο εργαστήριο της καταγραφής συμμετείχαν 103 καταγραφείς για τον καρκίνο από νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές της χώρας.