Έξαρση Κίτρινου Πυρετού στη Βραζιλία (Ιανουάριος 2017)

Από το 2016 οι αρχές της Βραζιλίας αναφέρουν σποραδική μετάδοση κίτρινου πυρετού σε αρκετές περιοχές και αυτόχθονη μετάδοση στις περιοχές Μίνας Ζεράις (Minas Gerais), Εσπίριτο Σάντο (Espírito Santo) και Σάο Πάολο (São Paulo). Έως τις 19 Ιανουαρίου αναφέρθηκαν στο Μίνας Ζεράις 206 κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων 54 θανάτων σε 29 Δήμους και 8 κρούσματα στο Εσπίριτο Σάντο.

Σύμφωνα με τις επιδημιολογικές αναλύσεις του Υπουργείου Υγείας της Βραζιλίας υπάρχουν ευνοϊκές προϋποθέσεις για μετάδοση του ιού και είναι αναγκαίες περαιτέρω ενέργειες και προσπάθειες για τον έλεγχο, την επιτήρηση και την πρόληψη της νόσου.

Κίνδυνος για τον ταξιδιώτη υφίσταται σε όλες τις χώρες ή τις περιοχές όπου συμβαίνει μετάδοση του ιού του κίτρινου πυρετού.

Χάρτης – Υπουργείο Υγείας Βραζιλίας: Διασπορά του Κίτρινου Πυρετού στη Βραζιλία Ιούλιος — Δεκέμβριος 2016

Ο κίνδυνος αυτός εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως το ιστορικό εμβολιασμού, η διάρκεια του ταξιδιού, η εποχή (Δεκέμβριο με Ιούλιο στη Βραζιλία), ο τόπος και η περιοχή παραμονής καθώς επίσης και οι δραστηριότητες του ταξιδιώτη.

Οι ταξιδιώτες συνιστάται να είναι ενημερωμένοι ότι η νόσος μεταδίδεται μέσω δήγματος μολυσμένου κουνουπιού και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία από τα έντομα.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ δεν υπάρχουν περιορισμοί σε σχέση με το εμπόριο ή τα ταξίδια.

Το εμβόλιο του κίτρινου πυρετού συστήνεται σε όλους τους ταξιδιώτες ≥9 μηνών που θα επισκεφθούν χώρες και περιοχές με κίνδυνο μετάδοσης του ιού του κίτρινου πυρετού.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ συνίσταται ο εμβολιασμός στις περιοχές Μίνας Ζεράις (Minas Gerais), Άκρι (Acre), Αμαπά (Amapá),Αμαζόνας (Amazonas), Ντιστρίτο Φεντεράλ(Distrito Federal) (συμπεριλαμβανομένης της πόλης της Μπραζίλια), Γκοϊάς (Goiás), Μαρανίαο (Maranhão), Μάτο Γκρόσο (Mato Grosso) Μάτο Γκρόσο ντο σουλ (Mato Grosso do Sul), Παρά (Pará), Ροντόνια (Rondônia) , Ροραίμα (Roraima) και Τοκαντίς (Tocantins) και καθορισμένες περιοχές από τις ακόλουθες περιοχές: Bahia, Piauí, Paraná, Ρίο Grande do Sul, Santa Catarina και Σάο Πάολο. Ο εμβολιασμός συνιστάται επίσης στους ταξιδιώτες που επισκέπτονται τους καταρράκτες Ιγκουάζου (Iguazu Falls) και τις αγροτικές περιοχές του Σάο Πάολο.

Ο εμβολιασμός στην Ελλάδα γίνεται στις Διευθύνσεις Υγείας των Περιφερειών. Για να επιτραπεί η είσοδος σε χώρα που απαιτεί τον εμβολιασμό ο ταξιδιώτης πρέπει να φέρει το διεθνές πιστοποιητικό υπογεγραμμένο και σφραγισμένο από το αρμόδιο κέντρο εμβολιασμού, στο οποίο αναγράφεται το εμβόλιο, ο αριθμός της παρτίδας του εμβολίου και η ημερομηνία του εμβολιασμού. Το πιστοποιητικό θεωρείται ότι είναι σε ισχύ 10 ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με τον εμβολιασμό κατά του Κίτρινου πυρετού σε ταξιδιώτες, από τις 11 Ιουλίου 2016 το πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του Κίτρινου πυρετού ισχύει εφ’ όρου ζωής για το άτομο που έχει εμβολιαστεί. Η οδηγία αυτή αφορά και τα προηγούμενα πιστοποιητικά που έχουν εκδοθεί καθώς επίσης και τα καινούργια 10 μέρες μετά την έκδοση τους. Σε κάθε περίπτωση που ο εμβολιασμός αντενδείκνυται, ο ιατρός θα πρέπει να εφοδιάσει τον ταξιδιώτη με πιστοποιητικό απαλλαγής (waiver letter) στο οποίο θα αναφέρεται με σαφήνεια ο λόγος αντένδειξης του εμβολίου. Το πιστοποιητικό αυτό πρέπει να φέρει την σφραγίδα του κέντρου εμβολιασμού.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι υψηλή. Αντισώματα αναπτύσσονται 7- 10 ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Η ανοσολογική αποτελεσματικότητα εκτιμάται ότι είναι της τάξης του 90% ενώ η κλινική αποτελεσματικότητα υπερβαίνει το 94%.