ΚΕΕΛΠΝΟ

Οδηγίες για τους προσκυνητές στη Μέκκα – Αύγουστος 2017

|
05.08.2017

Κάθε χρόνο εκατομμύρια μουσουλμάνοι επισκέπτονται την πόλη της Μέκκας στη Σαουδική Αραβία κατά την περίοδο του προσκυνήματος. Το 2017 η εβδομάδα του ιερού προσκυνήματος Hajj διαρκεί από τις 30 Αυγούστου έως τις 4 Σεπτεμβρίου. Το προσκύνημα Umrah ή μικρό προσκύνημα πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου. Στα άτομα που πρόκειται να ταξιδέψουν στη Μέκκα συνιστάται να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα ώστε να εξασφαλίσουν ένα υγιές ταξίδι.

Πριν το ταξίδι

Να προγραμματίζεται η επίσκεψη στο ιατρείο ταξιδιωτικής ιατρικής ή στην αντίστοιχη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας 4- 6 εβδομάδες πριν την αναχώρηση. Ο εμβολιασμός και οποιαδήποτε προφύλαξη χρειάζεται να εξατομικεύονται ανάλογα με το ιστορικό και την κλινική εξέταση του ατόμου και σύμφωνα με τη κρίση του θεράποντα ιατρού.

Εμβόλια

Η Σαουδική Αραβία απαιτεί πιστοποιητικό εμβολιασμού για να επιτρέψει την είσοδο κατά τη διάρκεια του προσκυνήματος για το τετραδύναμο (A,C,Y,W135) εμβόλιο μηνιγγιτιδόκοκκου. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού με το τετραδύναμο συζευγμένο εμβόλιο μηνιγγιτιδόκοκκου ισχύει για 8 χρόνια, ενώ με το τετραδύναμο πολυσακχαριδικό για 3 χρόνια.

Επίσης, συνιστώνται τα εμβόλια:

MERS-κοροναϊός

Από τον Σεπτέμβριο 2012 έως τις 25 Ιουλίου 2017, αναφέρθηκαν 2040 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα με λοίμωξη από MERS-CoV, συμπεριλαμβανομένων 712 θανάτων, στις χώρες: Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Ιορδανία, Ομάν, Κουβέιτ, Αίγυπτος, Υεμένη, Λίβανος, Ιράν, Τουρκία, Αυστρία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, Ολλανδία, Τυνησία, Αλγερία, Μαλαισία, Φιλιππίνες, Νότια Κορέα, Κίνα, και ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ δεν υπάρχουν συστάσεις για έλεγχο στις πύλες εισόδου ή περιορισμοί σε σχέση με το εμπόριο ή τα ταξίδια.

Οδηγίες σε ταξιδιώτες σχετικά με τη λοίμωξη από τον MERSκοροναϊό

Ο κίνδυνος για τον ταξιδιώτη θεωρείται χαμηλός. Οι κοροναϊοί είναι μία ομάδα ιών που συνήθως προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις με ευρύ φάσμα νοσηρότητας στον άνθρωπο και στα ζώα. Εκτιμάται ότι περίπου το ένα τρίτο των λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού στον άνθρωπο μπορεί να προκαλείται από κοροναϊούς. Ο ακριβής τρόπος μετάδοσης δεν είναι ακόμα γνωστός. Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις περιορισμένης μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Τα μέτρα προφύλαξης περιλαμβάνουν την τήρηση των βασικών κανόνων ατομικής υγιεινής, όπως:

Μετά την επιστροφή

Συνιστάται η παρακολούθηση της υγείας του ταξιδιώτη για 14 ημέρες. Αν κατά τη διάρκεια αυτών των 14 ημερών παρουσιαστεί πυρετός και βήχας ή δυσκολία στην αναπνοή ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό, πρέπει να αναζητηθεί ιατρική βοήθεια άμεσα και να ενημερωθεί ο ιατρός για το πρόσφατο ταξίδι, ή να γίνει επικοινωνία με το ΚΕΕΛΠΝΟ. Επίσης, το Υπουργείο Υγείας της Σαουδικής Αραβίας συνιστά την αναβολή του ταξιδιού στις παρακάτω ομάδες:

Λύσσα

Επιπλέον, για την προφύλαξη από τη λύσσα, σε περίπτωση δαγκώματος από ζώο, συνιστάται άμεση μετάβαση (εντός 48 ωρών) σε Μονάδα Παροχής Ιατρικών Υπηρεσιών.

Ασφαλιστική κάλυψη

Επίσης, είναι απαραίτητη η μέριμνα για την ασφαλιστική κάλυψη κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι