ΚΕΕΛΠΝΟ

Παγκόσμια Ημέρα Χρήσης Προφυλακτικού – Δράσεις ΕΟΔΥ

,
|
13.02.2020


Η Παγκόσμια Ημέρα Προφυλακτικού, 13η Φεβρουαρίου, καθιερώθηκε ως μια ημερομηνία ορόσημο στην προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας να κάνει συνείδηση όλων μας τη χρήση του προφυλακτικού, ως μέσο ατομικής ευθύνης και κοινωνικής συμπεριφοράς, για την πρόληψη της μετάδοσης του HIV και των άλλων Σεξουαλικώς Μεταδιδομένων Νοσημάτων (ΣΜΝ).

Στο πλαίσιο της συνάντησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τις στρατηγικές που αφορούν  τον HIV, τις ιογενής ηπατίτιδες και τα άλλα ΣΜΝ για τη χρονική περίοδο 2016 – 2021, τέθηκε ως μείζον θέμα η  αλματώδης αύξηση στις νέες μολύνσεις από ΣΜΝ, σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως για τις ηλικίες από 15 έως 49 ετών, αφορούν 357.000.000 νέες μολύνσεις από ΣΜΝ, εστιάζοντας, εκτός από το HIV/AIDS και τις Ηπατίτιδες, σε τρείς λοιμώξεις που απαιτούν άμεση θεραπευτική αντιμετώπιση (Γονόρροια, Σύφιλη & HPV). Η καταγεγραμμένη αλματώδης αύξηση των ΣΜΝ στο γενικό πληθυσμό, δημιουργεί την ανάγκη άμεσης παρέμβασης, προκειμένου να περιορίσουμε την μετάδοσή τους τόσο μέσω της πρόληψης όσο και μέσω της έγκαιρης διάγνωσης και άμεσης διασύνδεσης των ατόμων για τη λήψη  θεραπείας.

Στο πλαίσιο της πρωτογενούς πρόληψης, το Τμήμα Παρεμβάσεων στη Κοινότητα του ΕΟΔΥ δραστηριοποιείται στην ενημέρωση-ευαισθητοποίηση-εκπαίδευση του γενικού πληθυσμού και των ειδικών πληθυσμιακών ομάδων για τα συγκεκριμένα νοσήματα. Στόχος είναι η ανάπτυξη συνείδησης ατομικής ευθύνης για την προστασία των σεξουαλικώς ενεργών ατόμων και των συντρόφων τους, ώστε χρησιμοποιούν  τα μέσα πρόληψης, όπως είναι το προφυλακτικό και να μη διστάζουν να εξεταστούν ή να απευθύνονται για συμβουλευτική σε υπηρεσίες υγείας, όπως είναι το SIMIO plus και ο Συμβουλευτικός σταθμός του ΕΟΔΥ.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρας Προφυλακτικού, ο ΕΟΔΥ πραγματοποιεί σήμερα και αύριο δράσεις ενημέρωσης, που περιλαμβάνουν:

Περισσότερες πληροφορίες για το Κέντρο Συμβουλευτικής  και Ανώνυμου Ελέγχου του ΕΟΔΥ  https://eody.gov.gr/simio-plus/

image_print