ΚΕΕΛΠΝΟ

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

|
20.06.2019

Κάθε λεπτό 20 άνθρωποι φεύγουν από την πατρίδα τους για να ξεφύγουν από τον πόλεμο, την καταδίωξη, τα βασανιστήρια, τον τρόμο.

Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου, είναι μέρα απόδοσης τιμής για τα εκατομμύρια προσφύγων που διεκδικούν το δικαίωμα στη ζωή, την ασφάλεια, την ελευθερία. Είναι ακόμη ημέρα αλληλεγγύης από όλους εμάς που καλούμαστε στο πρόσωπό τους να σεβαστούμε βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της UNHCR, το 2018 υπήρξαν 20.4 εκατομμύρια πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο. Η Ελλάδα, από το 2015 έγινε μια χώρα υποδοχής προσφύγων κυρίως λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή και των συγκρούσεων στο Αφγανιστάν. Σήμερα φιλοξενεί 60.000 περίπου αιτούντες/ούσες άσυλο /πρόσφυγες.

Ο ΕΟΔΥ είναι από την αρχή της προσφυγικής κρίσης στην πρώτη γραμμή προσφέροντας ιατρική, νοσηλευτική και ψυχοκοινωνική πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Το πρόγραμμα PHILOS με χρηματοδότηση από το AMIF (ταμείο μετανάστευσης και ένταξης) συντονίσθηκε από το ΥΥ και υλοποιήθηκε από τον ΕΟΔΥ από το 2016 έως και τον Αύγουστο του 2018. Η παροχή υπηρεσιών υγείας στα ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας και τα ΚΥΤ συνεχίζεται με χρηματοδότηση του ΥΥ ενώ το PHILOS II με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα  δημοσίων επενδύσεων και την πρόσληψη προσωπικού τόσο στους χώρους φιλοξενίας και υποδοχής και ταυτοποίησης των προσφύγων όσο και στις δομές δημόσιας υγείας, φιλοδοξεί να παράσχει πληρέστερη φροντίδας υγείας στον προσφυγικό πληθυσμό αλλά και να προστατέψει τη δημόσια υγεία.

Ο ΕΟΔΥ τιμά την παγκόσμια ημέρα προσφύγων, στηρίζοντας τον προσφυγικό πληθυσμό, διαφυλάσσοντας τη δημόσια υγεία, ευαισθητοποιώντας τους επαγγελματίες υγείας.

Από το Γραφείο Τύπου & Επικοινωνίας

2105212035