ΚΕΕΛΠΝΟ

Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2022 στο Qatar, 20/11 – 18/12/2022

|
21.11.2022

Οδηγίες για τους επισκέπτες, τους αθλητές και τα μέλη των αποστολών

Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2022 θα διεξαχθεί στο Κατάρ από τις 20 Νοεμβρίου έως τις 18 Δεκεμβρίου 2022. Είναι το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο που θα διεξαχθεί ποτέ στον αραβικό κόσμο.

Γενικές οδηγίες

Οι μαζικές συγκεντρώσεις χαρακτηρίζονται από μεγάλο αριθμό επισκεπτών, πολλές φορές εκατομμυρίων, σε συγκεκριμένο τόπο, για συγκεκριμένο σκοπό και για ορισμένο χρονικό διάστημα. Η συμμετοχή σε μαζική συγκέντρωση αυξάνει την πιθανότητα μετάδοσης λοιμώδους νοσήματος, όπως νοσήματα που μεταδίδονται με τσίμπημα εντόμων (πχ ελονοσία, Zika, chikungunya, δάγκειος πυρετός, κίτρινος πυρετός, νόσος Lyme) και νοσήματα των οποίων η μετάδοση ευνοείται από τις συνθήκες συνωστισμού, όπως γρίπη,  ιλαρά,  MERS,  ιογενείς ηπατίτιδες,  διάρροια των ταξιδιωτών.

Επίσης, αυξάνεται ο κίνδυνος πρόκλησης σοβαρών ατυχημάτων και τραυματισμών.

Πριν το ταξίδι ενημερωθείτε αναφορικά με τους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλειά σας στη χώρα, στην οποία θα συμμετέχετε σε μαζική συγκέντρωση.

Επισκεφτείτε τον προσωπικό σας ιατρό, τουλάχιστον ένα μήνα πριν την αναχώρηση, ο οποίος θα σας ενημερώσει για τα απαιτούμενα εμβόλια ή /και τα φάρμακα που πρέπει να λάβετε ανάλογα με τον προορισμό.

 

Εμβόλια που συστήνονται πριν το ταξίδι

Επικαιροποίηση του εμβολιασμού σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού της Ελλάδας

Το εμβόλιο του τυφοειδούς πυρετού συστήνεται σε εκείνους τους ταξιδιώτες που θα επισκεφτούν φίλους, συγγενείς ή μικρότερες πόλεις και μη αστικές περιοχές.

Μέτρα πρόληψης για τροφιμογενή και υδατογενή νοσήματα

Τα μολυσμένα τρόφιμα και ποτά μπορεί να προκαλέσουν διάρροια των ταξιδιωτών και άλλα νοσήματα (πχ ηπατίτιδα Α, τυφοειδή πυρετό) και ενδέχεται να διαταράξουν το ταξίδι σας.

Για να προστατευθείτε εφαρμόστε τις οδηγίες για την ασφαλή κατανάλωση τροφίμων και ποτών

https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2022/07/taxidiotikos_odigos_2022.pdf

Μέτρα πρόληψης από τσιμπήματα εντόμων

Στο Κατάρ ενδημεί ο Δάγκειος πυρετός και συνεπώς συστήνεται η εφαρμογή όλων των μέτρων προφύλαξης από τσιμπήματα εντόμων

https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2022/07/taxidiotikos_odigos_2022.pdf

Μέτρα πρόληψης για νοσήματα που μεταδίδονται με σταγονίδια ή αερογενώς

Ιός Hanta

 

Ιός MERS

Τα μέτρα προφύλαξης περιλαμβάνουν την τήρηση των βασικών κανόνων ατομικής υγιεινής, όπως:

 

Φυματίωση

Μέτρα πρόληψης για τη λύσσα

Μετά την επιστροφή

Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία για τον ταξιδιώτη στο εξωτερικό επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ  https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2022/07/taxidiotikos_odigos_2022.pdf