PHILOS: Το Πρωτόκολλο αντιμετώπισης της έμφυλης βίας στη Βουλή
Σήμερα Πέμπτη, 30/03/2017, συνεδρίασε η η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής με θέμα: Γυναικεία Υγεία- Σεξουαλική και Αναπαραγωγική Υγεία.
Στη συνεδρίασε που διήρκεσε τέσσερις (4) ώρες και συντονίστηκε από τη βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ και ιατρό κ. Αφροδίτη Σταμπουλή έλαβαν μέρος , ο Υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός, οι κ.κ.: Ελένη Σταματίου Συνεργάτιδα στο Γραφείο της Γενικής Γραμματέως Ισότητας των Φύλων, Κοινωνική Λειτουργός με εξειδίκευση στην Εφαρμοσμένη Δημόσια Υγεία, Αμαλία Σαρρή, Νομικός, Στέλεχος της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, Δημήτριος Λουτράδης, Πρόεδρος της Ελληνικής Μαιευτικής – Γυναικολογικής Εταιρείας (ΕΜΓΕ), Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής της Α΄ Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής στο Γ.Ν.Α. «Αλεξάνδρα», Ευθύμιος Δεληγεώρογλου, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Οικογενειακού Προγραμματισμού, Αντισύλληψης και Αναπαραγωγικής Υγείας, Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής της Β΄ Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αθηνών «Αρεταίειο», Βικτώρια Βιβιλάκη, Πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών – Μαιευτών Αθήνας, Άννα Μιχαλάκη και Κωνσταντίνα Νούσια, Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του Παρατηρητηρίου Μαιευτικής Βίας, αντίστοιχα, Ιωάννα Βασιλάκη, Μαία και Μυρτώ Χρονάκη, Αρχιτέκτων, Διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Συντονίστριες στο Ελληνικό Δίκτυο για τον Σεβασμό της Γέννας (ENCAHELLAS), Βάσω Μαργαριτίδου – Τιμπλαλέξη, Πρόεδρος της Πρωτοβουλίας «Γυναίκα και Υγεία» και Ρένια Βαγκοπούλου, Ιατρός – Υπεύθυνη Προάσπισης Δικαιωμάτων Υγείας στους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα» και το ΚΕΕΛΠΝΟ εκπροσωπήθηκε από την υπογράφουσα.
Στην επιτροπή συζητήθηκαν θέματα που άπτονται της προγεννητικής φροντίδας, της ενημέρωσης και αγωγής υγείας σχετικά με τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και την πρόληψη μετάδοσης ΣΜΝ και HIV λοίμωξης, το φαινόμενο των αυξημένων καισαρικών, ,αλλά και ζητήματα που αφορούν στις χρησιμοποιούμενες αντισυλληπτικές μεθόδους και την ένταξή τους στη συνταγογράφηση, το φαινόμενο της έμφυλης βίας και τις δυνατότητες και τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισής του.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ κλήθηκε να ενημερώσει για το “εγχειρίδιο διαδικασιών και πρακτικών αντιμετώπισης της έμφυλης βίας” που έχει αναπτυχθεί με στόχο τη χρήση του στα κέντρα φιλοξενίας των προσφύγων/μεταναστών στο πλαίσιο του προγράμματος PHILOS που χρηματοδοτείται από το AMIF.
Στην επιτροπή παρουσιάστηκε η δομή και οι στόχοι ανάπτυξης του πρωτοκόλλου καθώς και του εντύπου καταγραφής που το συνοδεύει.Τονίστηκε η ανάγκη αντίστοιχης λειτουργίας του πρωτοκόλλου στις δομές του ΕΣΥ και κυρίως στα ΤΕΠ προκειμένου να καλύψει τις υπάρχουσες ανάγκες μελέτης, καταγραφής των περιστατικών βίας καθώς και άμεσης αντιμετώπισής τους τόσο ως επειγόντων περιστατικών όσο και για την έγκαιρη πρόληψη της μετάδοσης ΣΜΝ και HIV που επαπειλείται στις περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης. Τονίσθηκε η ανάγκη χορήγησης προφυλακτικής αγωγής ΡΕΡ εντός 48-72 ωρών από τη στιγμή της κακοποίησης.
Η πρόεδρος της Επιτροπής κ. Σταμπουλή τόνισε ότι η ανάγκη ύπαρξης καταγραφής και αντιμετώπισης της σεξουαλικής κακοποίησης αφορά όλο το ΕΣΥ και θα έπρεπε από καιρού να έχει δρομολογηθεί. Ο υπουργός υγείας θεώρησε το πρωτόκολλο που ξεκινά την εφαρμογή του στα κέντρα φιλοξενίας εξαιρετική πρωτοβουλία και υποσχέθηκε την επέκτασή του σε όλο το σύστημα υγείας για το οποίο συνηγόρησε και η κ Σταματίου της ΓΓΙ. Η πρόταση συνολικής εφαρμογής του πρωτοκόλλου χαιρετίσθηκε από όλη την επιτροπή και τους υπόλοιπους συνομιλητές και συνομιλήτριές μας ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του.
Χ. Μπότση