ΚΕΕΛΠΝΟ

Πολιομυελίτιδα – Οδηγίες για τους ταξιδιώτες – Νοέμβριος 2019

|
22.11.2019

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), από την αρχή του έτους έως τις 30 Οκτωβρίου 2019 ανακοινώθηκαν συνολικά 96 κρούσματα από τον ιό της πολιομυελίτιδας WPV1 στις ενδημικές χώρες – Αφγανιστάν (19), Πακιστάν (77) και Νιγηρία (0) και 117 κρούσματα cVDPV (ιού πολιομυελίτιδας που περιέχεται σε εμβόλιο OPV) στις χώρες Αιθιοπία (3), Ανγκόλα (29), Βιρμανία (6), Γκάνα (3), Δημοκρατία του Κονγκό (35), Ζάμπια (1), Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (13), Κίνα (1), Μπενίν (2), Νίγηρας (1), Νιγηρία (16), Σομαλία (3), Τόγκο (1), Τσαντ (1), Φιλιππίνες (3).

Ο ιός της πολιομυελίτιδας μεταδίδεται από άτομο σε άτομο κυρίως μέσω της κοπρανο- στοματικής οδού και σπανιότερα μέσω της στοματο-στοματικής οδού, σε συνθήκες χαμηλού υγειονομικού επιπέδου. Ο ιός ανιχνεύεται πιο εύκολα και για μεγαλύτερο διάστημα στα κόπρανα, από ότι σε φαρυγγικές εκκρίσεις. Όπου το επίπεδο υγιεινής είναι υψηλό, η εξάπλωση μέσω φαρυγγικών εκκρίσεων μπορεί να είναι σχετικά πιο σημαντική. Σε σπάνιες περιπτώσεις, το γάλα, η τροφή και άλλα αντικείμενα μολυσμένα με κόπρανα έχουν ενοχοποιηθεί ως αγωγοί. Δεν υπάρχουν αξιόπιστες ενδείξεις εξάπλωσης μέσω εντόμων. Το νερό και τα λύματα ενοχοποιούνται σπανίως. Στις περισσότερες περιπτώσεις η πολιομυελίτιδα δεν εμφανίζει συμπτώματα, ενώ τη σοβαρή παραλυτική μορφή της νόσου εκδηλώνει λιγότερο από 1% όσων μολύνονται από τον ιό. Η πολιομυελίτιδα προλαμβάνεται με εμβολιασμό.

Τον Μάιο του 2014 η Επιτροπή Εκτάκτων Συμβάντων του ΠΟΥ χαρακτήρισε την πιθανότητα μετάδοσης του ιού της πολιομυελίτιδας διεθνώς ως Έκτακτο Συμβάν Δημόσιας Υγείας Διεθνούς Ενδιαφέροντος, σύμφωνα με τον Διεθνή Υγειονομικό Κανονισμό (2005, IHR) και αποφασίστηκαν προσωρινά μέτρα προς εφαρμογή από τις ενδημικές χώρες. Μετά την 22η συνάντηση της Επιτροπής τον Σεπτέμβριο του 2019, ο χαρακτηρισμός ως Έκτακτο Συμβάν Δημόσιας Υγείας Διεθνούς Ενδιαφέροντος παραμένει και οι προσωρινές συστάσεις ανανεώνονται κάθε 3 μήνες.

Λαμβάνοντας υπόψη τις συστάσεις του ΠΟΥ :

 

 

Συστήνεται σε όλους τους ταξιδιώτες από και προς χώρες που θεωρείται ότι μπορεί να προκαλέσουν μετάδοση του ιού της πολιομυελίτιδας διεθνώς να έχουν καταγράψει τον εμβολιασμό τους στο Διεθνές Πιστοποιητικό Εμβολιασμού. Οι ταξιδιώτες προς άλλες χώρες συστήνεται να έχουν καταγράψει τον εμβολιασμό στο βιβλιάριο υγείας τους.

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι