Πολιομυελίτιδα – Τρέχουσες απαιτήσεις για ταξιδιώτες (Οκτώβριος 2017)

Τον Απρίλιο του 2014 η Επιτροπή Εκτάκτων Συμβάντων του ΠΟΥ συζήτησε την πιθανότητα διασυνοριακής εξάπλωσης των άγριων τύπων του ιού της πολιομυελίτιδας.

Χώρες επηρεαζόμενες από τους άγριους τύπους του ιού της πολιομυελίτιδας και με δυνητικό κίνδυνο την εξάπλωση τους θεωρούνται το Αφγανιστάν, Νιγηρία και Πακιστάν. Σύμφωνα με τον Διεθνή Υγειονομικό Κανονισμό, χαρακτηρίστηκε ως Έκτακτο Συμβάν Δημόσιας Υγείας Διεθνούς Ενδιαφέροντος, και αποφασίστηκαν προσωρινά μέτρα προς εφαρμογή από τις ενδημικές χώρες. Ο χαρακτηρισμός ως Έκτακτο Συμβάν Δημόσιας Υγείας Διεθνούς Ενδιαφέροντος παραμένει και η Επιτροπή του ΠΟΥ ανανεώνει τις προσωρινές συστάσεις κάθε 3 μήνες.

Συνοψίζοντας, ο ΠΟΥ συστήνει στα άτομα που αναχωρούν από χώρες που θεωρούνται ότι δυνητικά μπορούν να προκαλέσουν διασυνοριακή εξάπλωση της πολιομυελίτιδας να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού έναντι της πολιομυελίτιδας σε ισχύ τους τελευταίους 12 μήνες.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ η σύσταση αυτή ισχύει για όλους τους πολίτες και τους επισκέπτες που θα παραμείνουν περισσότερο από 4 εβδομάδες στη χώρα προορισμού.

Λαμβάνοντας υπόψη τις συστάσεις του ΠΟΥ:

  • Γενικά, οι ταξιδιώτες με προορισμό χώρες επηρεαζόμενες από τους άγριους τύπους του ιού της πολιομυελίτιδας συνιστάται να είναι εμβολιασμένοι. Αν πρόκειται για ενήλικες που έχουν εμβολιαστεί σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, συνιστάται η χορήγηση μίας εφάπαξ αναμνηστικής δόσης εμβολίου. Αν δεν έχουν εμβολιαστεί, συνιστάται να γίνουν 3 δόσεις εμβολίου.
  • Οι ταξιδιώτες προς χώρες ή περιοχές επηρεαζόμενες από τους άγριους τύπους του ιού της πολιομυελίτιδας όπως το Αφγανιστάν, Νιγηρία και Πακιστάν που θα παραμείνουν για διάστημα άνω των 4 εβδομάδων συνιστάται να λαμβάνουν μία εφάπαξ αναμνηστική δόση, αν δεν έχουν λάβει τους τελευταίους 12 μήνες πριν από την αναχώρηση. Στο αεροδρόμιο κατά την αναχώρηση μπορεί να ζητηθεί το Διεθνές Πιστοποιητικό Εμβολιασμού.

Συστήνεται σε όλους τους ταξιδιώτες με προορισμό χώρες επηρεαζόμενες από τους άγριους τύπους του ιού της πολιομυελίτιδας να έχουν καταγράψει τον εμβολιασμό τους στο Διεθνές Πιστοποιητικό Εμβολιασμού. Οι ταξιδιώτες προς άλλες χώρες συστήνεται να έχουν καταγράψει τον εμβολιασμό στο βιβλιάριο υγείας τους.