EU JAMRAI II
Η Αντιμικροβιακή Αντοχή (AMR) έχει αναδειχθεί σε μείζονα διακρατική απειλή που κατέχει τη δυναμική υποβάθμισης της σύγχρονης ιατρικής. Εντός ΕΕ, η αντιμικροβιακή αντοχή ευθύνεται για τουλάχιστον 33.000 θανάτους, 2,5 εκατομμυρίων ημερών νοσηλείας και ετήσιας οικονομικής επιβάρυνσης της τάξης των 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Για την καταπολέμησή της απαιτείται μια παγκόσμια προσέγγιση, με παρεμβάσεις που θα πρέπει να εφαρμοστούν υπό το πρίσμα της «Ενιαίας Υγείας» (One Health), λαμβάνοντας υπόψη τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ ανθρώπων, ζώων και περιβάλλοντος.
Η δεύτερη έκδοση της Ευρωπαϊκής Κοινής Δράσης για την Αντοχή στα Αντιμικροβιακά και τις Λοιμώξεις που συνδέονται με την υγειονομική περίθαλψη, εμφανίζεται με τον φιλόδοξο στόχο να αλλάξει η παγκόσμια προσέγγιση της Αντοχής στα Αντιμικροβιακά (AMR) μέσω της προοπτικής της Ενιαίας Υγείας. Το EU-JAMRAI 2 συγκεντρώνει 30 ευρωπαϊκές χώρες και περισσότερους από 120 εταίρους για να αναδείξει την Ευρώπη ως πρότυπο βέλτιστων πρακτικών , υποστηρίζοντας την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων One Health για την αντιμετώπιση της AMR.
Η κοινή δράση έχει σκοπό:
- Την παροχή άμεσης και σημαντικής στήριξης για να βοηθηθούν τα κράτη μέλη στην ανάπτυξη και την επικαιροποίηση των Εθνικών Σχδίων Δράσης για την AMR.
- Την υποστήριξη της ευρύτερης υιοθέτησης των μέτρων πρόληψης κι ελέγχου τόσο για τις λοιμώξεις που προέρχονται από την κοινότητα όσο και για τις λοιμώξεις που συνδέονται με την υγειονομική περίθαλψη, καθώς και για τις στρατηγικές αντιμικροβιακής επιμελητείας σε διάφορα περιβάλλοντα
- Την ενίσχυση μηχανισμών απόκρισης και του συντονισμού των συστημάτων υγείας για την προστασία των ανθρώπων από την AMR εντός ΕΕ.
- Την αύξηση της ευαισθητοποίησης και της κατανόησης της AMR σε ολόκληρη την ευρωζώνη
- Την προώθηση της προσέγγισης «Ενιαίας Υγείας»
- Την παροχή συνέχειας και περαιτέρω υιοθέτησης των συστάσεων πολιτικής από το EU-JAMRAI 1
- Τη μετατροπή της ΕΕ σε περιοχή βέλτιστων πρακτικών
Ανάμεσα στους ειδικούς στόχους του προγράμματος είναι:
- Ο καθορισμός ενός πλαισίου της ΕΕ για τη διαχείριση της ανθρώπινης, ζωικής και περιβαλλοντικής υγείας.
- Η διευκόλυνση των υπερσύγχρονων μέτρων πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων στα κράτη μέλη και τις συνδεδεμένες χώρες.
- Η βελτίωση της πρόσβασης σε επιλεγμένα προϊόντα ΑΜR για χρήση από ανθρώπους και κτηνιάτρους.
- Η προώθηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος ενιαίας υγειονομικής επιτήρησης σχετικά με τη μικροβιακή αντοχή.
Ο ΕΟΔΥ αποτελεί τον φορέα υλοποίησης της κοινής δράσης στην Ελλάδα, με συνεργαζόμενους φορείς το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και την Κτηνιατρική ΑΠΘ. Συμμετέχει στα περισσότερα πακέτα εργασίας, ενώ μαζί με την Ισπανία ηγείται στο πακέτο εργασίας σχετικά με την ανάπτυξη προγραμμάτων αντιμικροβιακής εποπτείας για τον ανθρώπινο, ζωικό και περιβαλλοντικό τομέα, αλλά και στην ανάπτυξη στρατηγικών αλλαγής συμπεριφοράς για την αντιμετώπιση του προβλήματος της αντιμικροβιακής αντοχής.