ΚΕΕΛΠΝΟ

Σεμινάρια στο Πρωτόκολλο της Ευαλωτότητας και της Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας

|
26.10.2017

To UNFPA (United Nations Population Fund) σε συνεργασία με στελέχη του προγράμματος PHILOS και με τη συμμετοχή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και του Ευρωπαϊκού Γραφείου Υποστήριξης Ασύλου (EASO), υλοποιούν σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Στα σεμινάρια παίρνουν μέρος οι νεοπροσληφθέντες του προγράμματος PHILOS που εργάζονται στα κέντρα πρώτης υποδοχής και ταυτοποίησης καθώς και μέλη διεθνών οργανισμών και οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο πεδίο.

Στο πλαίσιο αυτό, θα εξεταστούν ζητήματα που σχετίζονται με τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία, την παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων (trafficking), την έμφυλη βία, καθώς και την αναγνώριση, την κλινική διαχείριση και αντιμετώπιση θυμάτων βασανιστηρίων και μελών ευπαθών ομάδων, βάσει του ελληνικού ιατρικού πρωτοκόλλου που έχει δημιουργηθεί και ήδη εφαρμόζεται στα κέντρα πρώτης υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων/μεταναστών.

Τα σεμινάρια βασίζονται στο πρωτόκολλο της Κωνσταντινούπολης, που αφορά στα θύματα βασανισμού, στα δικαιώματα μελών ευπαθών ομάδων καθώς και στη νομική προσέγγιση του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος.

Η αρχή έγινε με το τριήμερο σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε στις 25-27 Οκτωβρίου στους χώρους εκπαίδευσης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στη Μυτιλήνη, όπου συμμετείχαν περισσότερα από 40 άτομα και εκπαιδευτές από τους συμμετέχοντες οργανισμούς.

Αντίστοιχα σεμινάρια έχουν προγραμματισθεί να διεξαχθούν τον ερχόμενο μήνα σε Χίο, Σάμο και Κω.

image_print

Πολυμέσα