ΚΕΕΛΠΝΟ

Γραφείο Μεσογειακής – Παρευξείνιας Συνεργασίας & ESTHER

Υπεύθυνη: Χ. ΜΠΟΤΣΗ MD, Msc

Το Σεπτέμβριο του 2006 η Ελλάδα προσχώρησε στο δίκτυο ESTHER μέσω συμφωνίας που υπέγραψε ο τότε υπουργός Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλος.

Για την οργάνωση και συμμετοχή στη συμμαχία ESTHER στην Ελλάδα, δημιουργήθηκε στο ΚΕΕΛΠΝΟ γραφείο ESTHER το οποίο αρχικά εντάχθηκε στο γραφείο HIV και ΣΜΝ. Με την τροποποίηση της ανάθεσης καθηκόντων, το γραφείο ESTHER αποσχίσθηκε από το γραφείο HIV και ΣΜΝ και εντάχθηκε στο Γραφείο Μεσογειακής και Παρευξείνιας συνεργασίας και ESTHER.

Η Ευρωπαϊκή Συμμαχία ESTHER

H Ευρωπαϊκή συμμαχία ESTHER, (Ensemble pour une Solidarité Thérapeutique Hospitalière En Réseau) http://www.esther.eu/ είναι ένα δίκτυο Κυβερνήσεων που πραγματοποιούν τη δικτύωση επαγγελματιών υγείας και οργανώσεων από το χώρο της Ευρώπης που αποφάσισαν να συνεργασθούν για την αντιμετώπιση του HIV/AIDS και των συνεπειών του στις αναπτυσσόμενες χώρες, μέσα από μια υψηλού επιπέδου θεραπευτική προσέγγιση. Τελικό στόχο αποτελεί η σύμβαση στην επίτευξη των στόχων της χιλιετίας και η πρόσβαση στην πρόληψη και τη θεραπεία παγκοσμίως.

Η Γαλλική κυβέρνηση ανέλαβε το 2002, την πρωτοβουλία της ανάπτυξης του δικτύου ESTHER προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση στη θεραπεία και η παρακολούθηση των HIV οροθετικών ασθενών στις υπό ανάπτυξη χώρες.

Το πρόγραμμα υποστηρίζει τις συνεργασίες που δημιουργούν περιβάλλοντα νοσοκομειακής φροντίδας αλλά και αντίστοιχα κοινωνικά δίκτυα σε μακροχρόνια βάση, ώστε να ενισχυθεί η δυνατότητα των υπό ανάπτυξη χωρών να θεραπεύουν την HIV λοίμωξη.

Η δράση καθοδηγείται από τέσσερις (4) άξονες:

  1. Βελτίωση των συνθηκών φροντίδας μέσω της τεχνολογικής ενίσχυσης και της παροχής νοσοκομειακού υλικού. Περιλαμβάνονται εκπαιδευτικά προγράμματα για το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό.
  2. Υποστήριξη των εθνικών στρατηγικών για τους οροθετικούς ασθενείς ενισχύοντας τους μηχανισμούς αλληλεγγύης μέσω και της δικτύωσης αυτών που έχουν εκπαιδευθεί στη φροντίδα HIV ασθενών.
  3. Υποστήριξη της εφαρμογής στρατηγικής συνεχούς φροντίδας. Αυτό σημαίνει τη δημιουργία δεσμών μεταξύ των νοσοκομείων και της οικογένειας μέσω τόσο υγειονομικών δομών όσο και δικτύων που διευκολύνουν την αποκέντρωση καθώς και την ψυχοκοινωνική διάσταση της θεραπείας.
  4. Συμμετοχή σε δράσεις διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών ώστε να διευκολυνθεί η μακροχρόνια πρόσβαση στη θεραπεία και τη φροντίδα.

Οι χώρες που συμμετέχουν από την Ευρώπηείναι οι: Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Πορτογαλίακαι η Ελβετία. Στο δίκτυο προσχώρησαν και οι Σκανδιναβικές χώρες. Σε περίπου 40 αναπτυσσόμενες χώρες αναπτύσσονται προγράμματα υγείας που εντάσσονται στις δράσεις της συμμαχίας ESTHER.

Η συμμαχία έχει ήδη υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το Διεθνές Ταμείο για την αντιμετώπιση του HIV/AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας και με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, τον Οκτώβριο του 2004 ενεργοποιούμενη εκτός της ΗΙV λοίμωξης και σε αυτά τα νοσήματα καθώς και στη υγεία των παιδιών και τη μητρική θνησιμότητα.

Η πρωτοβουλία ΕSTHER διασυνδέθηκε πρόσφατα με το EDCTP (European and Developing countries clinical trials Partnership) της Ε.Ε. ανοίγοντας το δρόμο και για την εφαρμογή κλινικών μελετών στους χώρους δράσης της.

Τα πρόσφατα μνημόνια συνεργασίας που υπογράφηκαν από τη συμμαχία ανοίγουν το δρόμο για διεθνή συνεργασία τόσο στο χώρο της πρόληψης και θεραπείας του HIV/AIDS και των συλλοιμώξεων όσο και στο χώρο της έρευνας για κάθε κράτος-μέλος.

Επιστημονικές Δράσεις του Γραφείου

Με δεδομένη την οικονομική δυσχέρεια, προκειμένου να εκπληρώσει η Ελλάδα τις υποχρεώσεις της, αναζητήθηκαν νέες επιλογές από τις ήδη υπάρχουσες ελληνικές δράσεις στην Αφρική. Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής http://www.patriarchateofalexandria.com/ αποτελεί σήμερα σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ και την ΥΔΑΣ, τον εταίρο της Ελληνικής πρωτοβουλίας ESTHER στην Αφρική και έχει δημιουργήσει και λειτουργεί εκπαιδευτικές δομές αλλά και δομές υγειονομικού ενδιαφέροντος (κλινικές, κέντρα υγείας, ξενώνες θυμάτων trafficking).

Δυνατότητες μελλοντικής ανάπτυξης / επέκτασης των δραστηριοτήτων, υπηρεσιών και υποδομών στο πλαίσιο δράσεων της συμμαχίας ESTHER – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Για την επίτευξη των ανωτέρω στόχων, και προκειμένου να επιταχυνθεί και ομαλοποιηθεί η διαδικασία, η διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ αποφάσισε:

Επιπλέον, με στόχο και την αντιμετώπιση του trafficking με θύματα από την Αφρική που διακινούνται στην Ελλάδα, θα διερευνηθεί η δυνατότητα εφαρμογής προγραμμάτων πρόληψης και ανάπτυξης ξενώνων υποδοχής των θυμάτων που μπορούν να επαναπατρισθούν. Για το τελευταίο έχει ζητηθεί και η συνεργασία του ΔΟΜ (Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης).

Έως σήμερα, έχουν απογραφεί οι Ελληνικές δομές στην Τανζανία, την Ουγκάντα, τη Μαδαγασκάρη, τη Ν.Αφρική, την Κένυα. Το γραφείο ESTHER συνεχίζει την καταγραφή έως την ολοκλήρωσή της.

Συνεργασίες

 

Προσωπικό

Ονοματεπώνυμο Ιδιότητα Τηλ. Email
Χ. Μπότση MD, Msc Υπεύθυνος/η Γραφείου
Χ. Ριζοπούλου Επιχειρησιακή Δράση
Α. Σταυροπούλου

Σχετικές παρουσιάσεις

image_print