ΚΕΕΛΠΝΟ

Ξενώνας Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης στον Πειραιά

Ίδρυση Ξενώνα

Ο Ξενώνας Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης ατόμων με ΗΙV λοίμωξη του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ) στεγάζεται στον Πειραιά και λειτουργεί από το 1993 ως Περιφερειακή Υπηρεσία του Οργανισμού. Υπήρξε η πρώτη δομή φιλοξενίας για άτομα με ΗΙV λοίμωξη που λειτούργησε στην Ελλάδα.

Η δομή αυτή δημιουργήθηκε με σκοπό να προσφέρει τα απολύτως απαραίτητα για διαβίωση (στέγη- σίτιση) σε άτομα άπορα ή εκδιωχθέντα από τον κοινωνικό ιστό (οικογένεια ή/και εργασιακό χώρο) λόγω του κοινωνικού στίγματος το οποίο, ακόμα και σήμερα, συνοδεύει τις περισσότερες φορές την πρωτοδιάγνωση της ΗΙV λοίμωξης.

Διοικητική Διάρθρωση Ξενώνα

Ο Ξενώνας Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης:

Κτήριο Ξενώνα

Το κτήριο, στο οποίο στεγάζεται και λειτουργεί ο Ξενώνας βρίσκεται σε ημιαστική περιοχή του Πειραιά, διαθέτει 6 δίκλινα δωμάτια και 1 μονόκλινο, και έχει δυνατότητα φιλοξενίας 13 συνολικά ατόμων. Έως σήμερα έχουν φιλοξενηθεί στο χώρο συνολικά 139 άτομα (102 άνδρες, 37γυναίκες).

Σκοπός λειτουργίας του Ξενώνα

Σκοπός της λειτουργίας του Ξενώνα είναι:

Ποιοι υποβάλλουν αίτημα φιλοξενίας

Τα άτομα που μπορούν να υποβάλλουν αίτηση φιλοξενίας στον Ξενώνα πρέπει να είναι

Επίσης, μπορεί να είναι:

Χρόνος φιλοξενίας

Κοινωνική απήχηση

Μολονότι στο ξεκίνημα λειτουργίας του Ξενώνα εκδηλώθηκαν πολλές αντιδράσεις σχετικά με την εγκατάσταση και λειτουργία της δομής αυτής στον Πειραιά, με αποκορύφωμα την αρνητική στάση μαθητών γειτονικού σχολείου (κατάληψη σχολείου), γρήγορα η ένταση αποκλιμακώθηκε χάρη στην ενημέρωση που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι του Ξενώνα στον άμεσα ενδιαφερόμενο πληθυσμό. Την ενημέρωση αυτή υποστήριξαν και γνωστοποίησαν στο ευρύτερο κοινό τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. Οι ενημερωτικές προσπάθειες είχαν ως αποτέλεσμα να παύσουν οι καταλήψεις και οι μαθητές κυριολεκτικά να «αγκαλιάσουν» τους φιλοξενούμενους του Ξενώνα πραγματοποιώντας ποικίλες εκδηλώσεις ακόμα και υπέρ της οικονομικής ενίσχυσης των φιλοξενουμένων.

Σήμερα, διανύουμε μια περίοδο ηρεμίας και αποδοχής και, η λειτουργία του Ξενώνα μπορεί να χαρακτηριστεί ως ικανοποιητική, λαμβάνοντας υπ΄όψη τις πολύ μεγάλες δυσκολίες διοίκησης μιας δομής που χαρακτηρίζεται τόσο από την ανομοιογένεια των φιλοξενουμένων όσο και από την ποικιλία των προβλημάτων.

Προσπαθούμε στα μέτρα των δυνατοτήτων μας να προσφέρουμε κάτι παραπάνω από τα τελείως απαραίτητα για τη δικαιωματικά αξιοπρεπή διαβίωση κάθε ατόμου χωρίς να στιγματίζεται λόγω της οροθετικότητας HIV.

Προσωπικό

Ονοματεπώνυμο Ιδιότητα Τηλ. Email
Δημητρόπουλος Χρήστος Υπεύθυνος/η Γραφείου
image_print