ΚΕΕΛΠΝΟ

Συμμετοχή του ΕΟΔΥ στη διημερίδα με θέμα: «Ο Αθλητισμός στην Πρόληψη και στη Διακοπή του Καπνίσματος στους Νέους»

|
24.01.2024

Σχεδόν το 20% του ενήλικου παγκόσμιου πληθυσμού είναι καπνιστές. Στην Ελλάδα, παρά τη μείωση τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ενήλικων καθημερινών καπνιστών μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ (24,9%). Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο (2020), το 17% και το 9% των Ελλήνων έχουν κάνει έστω μια φορά χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου και θερμαινόμενων προϊόντων καπνού αντίστοιχα, με αυτά τα ποσοστά στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ να είναι 14% και 6%.

Προσφάτως, αρκετές χώρες της Ε.Ε προσπάθησαν με νομοθετικές πρωτοβουλίες, να απαγορεύσουν το κάπνισμα σε εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται από νέους, όπως οι αθλητικοί χώροι. Πρόσφατη μελέτη (Henderson, et al., 2021), σε 12 Ευρωπαϊκές χώρες, κατέγραψε την παρουσία καπνού στο 57% των αθλητικών εγκαταστάσεων, γεγονός που αντιβαίνει στον υγιεινό τρόπο ζωής που προάγουν η σωματική άσκηση και η παρακολούθηση αθλητικών γεγονότων.

Λαμβάνοντας υπόψη το πλαίσιο αυτό και τη συμβολή της άσκησης στη μείωση του καπνίσματος, ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή του ΕΟΔΥ, η διημερίδα με τίτλο: «Ο Αθλητισμός στην Πρόληψη και στη Διακοπή του Καπνίσματος στους Νέους», στις 14-15 Δεκεμβρίου 2023, που διοργάνωσε η Smoke Free Greece της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και το European Network of Smoking and Tobacco Prevention (ENSP), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Βασικός σκοπός ήταν η ανάδειξη του καθοριστικού ρόλου που μπορούν να διαδραματίσουν η άσκηση και ο αθλητισμός στον προγραμματισμό δράσεων που στοχεύουν στην πρόληψη και στη μείωση του καπνίσματος στους νέους. Μεταξύ των εργασιών, ήταν η περιγραφή της Ευρωπαϊκής Κοινής Δράσης για την Ενίσχυση της συνεργασίας στον Έλεγχο του Καπνού μεταξύ ενδιαφερόμενων Κρατών Μελών και Επιτροπής «Joint Action on Tobacco Control 2 – JATC2» στην οποία συμμετέχει ο ΕΟΔΥ, μέσω της Διεύθυνσης Επιδημιολογίας και Πρόληψης Μη Μεταδοτικών Νοσημάτων και Τραυματισμών και του Γραφείου Διακοπής Καπνίσματος.

Στην τελετή έναρξης, χαιρετισμό απηύθυναν: ο Αν. Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Πολιτισμού, κ. Γιάννης Βρούτσης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, κ. Ευάγγελος Φιλόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του ENSP, κ. Cornel Radu Loghin και ο Ολυμπιονίκης και Πρωταθλητής, κ. Λευτέρης Πετρούνιας, πρεσβευτής της καμπάνιας για αθλητικούς χώρους χωρίς καπνό.

Εκ μέρους του ΕΟΔΥ χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος ΔΣ, Καθηγητής Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, αναφερόμενος στην ανάγκη δημιουργίας μιας ενιαίας στρατηγικής πρόληψης και καταπολέμησης του καπνίσματος στους νέους, με στόχο τη μείωση της συχνότητας εμφάνισης μη μεταδοτικών νοσημάτων που σχετίζονται με το κάπνισμα.

Η παρουσίαση και περιγραφή των πακέτων εργασίας (Π.Ε.) του Ευρωπαϊκού Προγράμματος JATC2, πραγματοποιήθηκε από τον κ. Στάθη Παπαχρήστου, Ψυχολόγο M.Sc., Γραφείο Διακοπής Καπνίσματος, και τον Δρ. Κωνσταντίνο Βαρδαβά, Στέλεχος Επικοινωνίας της Κοινής Δράσης, Λέκτορα Πανεπιστημίου Harvard και Επιστημονικό Συνεργάτη του Πανεπιστημίου Κρήτης, σε συνεργασία με την Δρ. Ηρώ Σχορετσανίτη, Ψυχολόγο, Προϊσταμένη του Γραφείου Διακοπής Καπνίσματος και υπό την επιμέλεια της Δρ. Αγγελικής Λάμπρου, Επιδημιολόγου, Προϊσταμένης της Διεύθυνσης Επιδημιολογίας και Πρόληψης Μη Μεταδοτικών Νοσημάτων και Τραυματισμών και σημείου επαφής της Κοινής Δράσης. Το συντονισμό της στρογγυλής τράπεζας είχε ο Καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής του ENSP και της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, και μέλος της ομάδας έργου του ΕΟΔΥ ως Εμπειρογνώμονας-Ερευνητής για το JATC2.

Ο ΕΟΔΥ ηγείται του Π.Ε.2 που αποσκοπεί στη διάχυση της πληροφορίας/αποτελεσμάτων στον πληθυσμό-στόχο, συμμετέχοντας ενεργά και στα υπόλοιπα Π.Ε.

Για περισσότερες πληροφορίες για την Κοινή Δράση JATC2: https://jaotc.eu/