ΚΕΕΛΠΝΟ

Συνεχίζεται το πρόγραμμα εμβολιασμών προτεραιότητας στα κέντρα φιλοξενίας

|
19.05.2017

Ο εμβολιασμός των βρεφών και παιδιών που ζουν σε χώρους διαμονής προσφύγων, αιτούντων άσυλο και μεταναστών αποτελεί σημαντικό στόχο, πρώτα και κύρια για την προστασία των ίδιων των παιδιών που εμβολιάζονται, αλλά και για τη διαμόρφωση συλλογικής ανοσίας για την προστασία των ατόμων της κοινότητας όπου διαμένουν και της κοινωνίας ευρύτερα.

Στο πλαίσιο του προγράμματος PHILOS πραγματοποιείται καταγραφή των εμβολίων που έχουν κάνει τα παιδιά που φιλοξενούνται στους ανωτέρω χώρους διαμονής, με σκοπό την εκτίμηση ανάγκης ή όχι περαιτέρω εμβολίων, για να είναι η ανοσοποίησή τους σύμφωνη με τα εμβόλια προτεραιότητας που ορίστηκαν με τη σχετική γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών (09/03/2016) και την εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας (18/03/2016) – έκθεση «Εμβολιασμός σε χώρους διαμονής προσφύγων/μεταναστών – Φεβρουάριος 2017».

Ειδικότερα, στο πλαίσιο του προγράμματος εμβολιασμών προτεραιότητας που εφαρμόζεται, διενεργούνται εμβολιασμοί για δέκα νοσήματα ως εξής:

  1. Εμβολιασμός για Ιλαρά-Ερυθρά-Παρωτίτιδα των παιδιών 12 μηνών έως 15 ετών (εμβόλιο MMR).
  2. Εμβολιασμός για Διφθερίτιδα-Τέτανο-Κοκκύτη-Πολιομυελίτιδα των παιδιών ηλικίας έξι εβδομάδων έως έξι ετών, με τη μορφή του Εξαδύναμου εμβολίου (που περιέχει επίσης αντιγόνα για Αιμόφιλο ινφλουέντσας τύπου b και για Ηπατίτιδα Β, DTaP-IPV-Hib-HepB).
  3. Εμβολιασμός έναντι του Πνευμονιοκόκκου (συζευγμένο εμβόλιο, PCV), σε παιδιά ηλικίας δύο μηνών έως έξι ετών.

Μέχρι στιγμής έχει γίνει καταγραφή των αναγκών σε εμβόλια σε οκτώ χώρους διαμονής προσφύγων, αιτούντων άσυλο και μεταναστών και έχουν οργανωθεί και διενεργηθεί εμβολιασμοί σε δύο χώρους διαμονής στην Αττική (Λαύριο και Ελευσίνα).

Συγκεκριμένα, διενεργήθηκαν 224 αναμνηστικές δόσεις εμβολίων για τα ανωτέρω νοσήματα σε δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 21 Απριλίου και 2 Μαΐου στην Ελευσίνα και στις 7 Απριλίου στο Λαύριο.