Β. Κικίλιας: Σημαντικές μεταρρυθμίσεις για το φάρμακο ενώ αντιμετωπίζουμε την πανδημία της Covid-19

Σημεία ομιλίας Υπουργού Υγείας

Βασίλη Κικίλια

στο 19ο Ετήσιο Συνέδριο HEALTHWORLD

Designing the New Healthcare Landscape: Spotting the Unexpected – The Post Covid-19 Era

που διοργανώνει το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο

 

Μου δίνεται η ευκαιρία μέσα από το Συνέδριό σας, το οποίο χαιρετίζω, να μιλήσω για όσα έχουν γίνει αυτό τον ένα χρόνο, παρά την πανδημία, αυτή την τεράστια κρίση της Δημόσιας Υγείας την οποία αντιμετωπίζουμε.

Στο κομμάτι του φαρμάκου, χθες πέρασε από τη Βουλή νομοθεσία για την κατάργηση του entry fee 25% για τα καινούργια, νέας τεχνολογίας σημαντικά φάρμακα και φαρμακευτικά σκευάσματα τα οποία έρχονται στη χώρα και εντάσσονται στη θετική λίστα έπειτα από διαπραγμάτευση.

Αυτή είναι μια πολύ μεγάλη τομή, την οποία αν συνδυάσει κανείς με ένα ορθολογιστικό δελτίο τιμών φαρμάκων το οποίο βγήκε και οδηγεί σε μειώσεις τις τιμές των φαρμάκων, οδήγησε σε μία κανονικότητα στην αγορά.

Θυμίζω ότι πρόπερσι η προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε βγάλει καν δελτίο τιμών φαρμάκων.

Επίσης, το πολύ μεγάλο επίτευγμα στο οποίο αναφέρθηκε και ο κύριος Πρέσβης, την εισαγωγή του επενδυτικού clawback, ήδη από το 2019 με 50 εκατομμύρια ευρώ και που θα συνεχιστεί το 2020.

Ένα μέτρο επιβράβευσης αυτών οι οποίοι σκέφτονται ότι μπορούν να επενδύσουν στη χώρα μας, στην έρευνα, στην καινοτομία, σε επενδύσεις κτιριακές ή προσωπικού. Ένα μέτρο πάρα πολύ σημαντικό, που δίνει την ευκαιρία σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες του κλάδου να έρθουν και να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Επίσης, η δημιουργία ξεχωριστού κωδικού για τη Δημόσια Υγεία, ο οποίος έρχεται να αυξήσει και τα όρια του προϋπολογισμού μας για το φάρμακο και στον οποίο τη φετινή χρονιά μπαίνει το σύνολο των εμβολίων, δίνει τη δυνατότητα και αυξάνει περεταίρω τις δυνάμεις και τη δυναμική του χώρου.

Με βάση τη διαπραγμάτευση την οποία έχουμε κάνει σε μεγάλες κατηγορίες φαρμάκων και η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου και θα ισχύσει αναδρομικά, μετά από 5 χρόνια ραγδαίας ανόδου του clawback στο φάρμακο, είμαι στην πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώσω τη σημαντική μείωση του clawback για τη χρονιά που τρέχει.

Θεωρώ, λοιπόν, ότι μέσα σε ένα χρόνο μπορέσαμε να ανταπεξέλθουμε στην κρίση της Covid-19, να οργανώσουμε τις δομές μας, να προτάξουμε τη Δημόσια Υγεία. Επιγραμματικά:

Φέραμε νομοσχέδιο για τη Δημόσια Υγεία προ της κρίσης.

Εφαρμόσαμε τον αντικαπνιστικό νόμο.

Μειώσαμε τις τιμές των φαρμάκων.

Οργανώσαμε τα Νοσοκομεία αναφοράς.

Κάναμε ένα total rebranding στο πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ, νυν ΕΟΔΥ, που κουβάλησε όλο το βάρος της επιστημονικής συμβουλής σε ό,τι έχει να κάνει με την κρίση.

Συστήσαμε κέντρο εκτάκτου ανάγκης στο ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ, το οποίο ανταποκρίθηκε πλήρως.

Δημιουργήσαμε σύστημα διακομιδών στα νησιά μας και πολλαπλό testing, έτσι ώστε να ανταπεξέλθουμε στους καλοκαιρινούς μήνες του τουρισμού.

Προσλάβαμε πάνω από 6.500 εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό.

Μονιμοποιούμε τους 4.000 από αυτούς μέσα από διαδικασίες ΑΣΕΠ και μοριοδότηση, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό.

Προσλαμβάνουμε μόνιμους ιατρούς για τα Νοσοκομεία μας.

Διπλασιάσαμε μέσω κρίσης τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Είχαμε, παραλάβαμε 565 κλίνες ΜΕΘ από την προηγούμενη Κυβέρνηση και εν μέσω κρίσης μπορέσαμε και τις διπλασιάσαμε.

Εκπονούμε ένα τεράστιο έργο για 1.200 μόνιμες ΜΕΘ, μαζί με το προσωπικό, μαζί με την ανάλογη χρηματοδότηση και με πενταετή εκπαίδευση, μια ευγενή προσφορά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Νομίζω λοιπόν ότι έχουν γίνει πάρα πολλά αυτή τη χρονιά και θα ήθελα να ευχαριστήσω και εσάς για τη σημαντική συνεισφορά σας σε αυτήν την προσπάθεια. Κάναμε ένα ολικό rebranding στο πώς αντιμετωπίζεται η χώρα στο εξωτερικό και αντιλαμβάνονται όλοι την προσπάθειά μας.

Καταφέραμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Το τελευταίο επίτευγμα είναι σε συνεργασία με τον κλάδο και με την Αμερικάνικη Πρεσβεία. Η δυνατότητα που έχουμε να προμηθευτούμε πρώτοι στην Ευρώπη τελευταίας γενιάς αντιγόνα, rapid tests, τα οποία ήδη έχουμε χρησιμοποιήσει στη Μυτιλήνη και στη Μόρια και αυτό θα επεκταθεί και θα χρησιμοποιηθούν σε όλη την Ελλάδα. Κάτι που μας δίνει μία άλλη δυναμική στη διάγνωση της Covid-19.

Συνεχίζουμε με τη μεταρρύθμιση την οποία έχουμε ήδη προαναγγείλει και έχουμε αρχίσει να υλοποιούμε στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που ξεκινάει με Covid Centers στην ΠΦΥ και προχωρά σε δίκτυα υγείας, τα οποία περιλαμβάνουν και τον ιδιωτικό τομέα και το δημόσιο τομέα, τις δομές των Δήμων,  ιδιώτες γιατρούς, Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ.

Η μεταρρύθμιση αυτή θα καλύψει το σύνολο των αναγκών ως προς το gatekeeping, δηλαδή τη δυνατότητα να προφυλαχθούν τα Νοσοκομεία μας και να μπορέσουμε να έχουμε μία διαλογή των πολιτών που πρέπει να πάνε στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια, έναντι αυτών που πρέπει να πάνε στα Κέντρα Υγείας.