ΚΕΕΛΠΝΟ

Αιμοεπαγρύπνηση – Ασφάλεια Αίματος – Αιμοδοσία εθελοντική

Γενικές Πληροφορίες

 Εθελοντική Αιμοδοσία

Με το σύνθημα «Να είσαι εκεί για τον άλλον: Δώσε αίμα – Μοιράσου τη ζωή!» εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη 2018
Διοργανωτής της Γιορτής -σε Διεθνές επίπεδο- για το 2018 είναι η Αθήνα και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας

Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λυών και του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας της Γαλλίας (INTS) Olivier Garraud, συγχαίρει την Ελλάδα για τη φετινή πρωτοβουλία και σημειώνει τους Παγκόσμιους Στόχους της εθελοντικής αιμοδοσίας με άξονα τη στρατηγική του ΠΟΥ.

Ο εορτασμός επικεντρώνεται στην αξία του προσφερόμενου αίματος στους ασθενείς, όχι μόνο για τη διάσωση της ζωής, αλλά και για την παροχή βοήθειας στους συνανθρώπους μας, για να ζήσουν μια μακροβιότερη και πιο παραγωγική ζωή.

Όπως επισημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μία μονάδα αίματος μπορεί να σώσει μέχρι και τρεις ζωές.

Κάθε χρόνο συγκεντρώνονται 92 εκατομμύρια μονάδες αίματος σε όλο τον κόσμο.

Πολλοί ασθενείς, που χρειάζονται μετάγγιση, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, δεν έχουν έγκαιρη πρόσβαση σε ασφαλές αίμα.

Η συλλογή αίματος από εθελοντές μη αμειβόμενους αιμοδότες είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για μια ασφαλή και επαρκή παροχή αίματος. Οι τακτικοί εθελοντές αιμοδότες είναι η ασφαλέστερη πηγή του αίματος, καθώς υπάρχουν λιγότερες μολύνσεις, που μεταδίδονται με το αίμα μεταξύ αυτών των δωρητών από ότι μεταξύ των ατόμων, που δίνουν αίμα για τα μέλη της οικογένειάς τους σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή που δίνουν αίμα έναντι πληρωμής.

Η παροχή ασφαλούς και επαρκούς αίματος μέσω καλά οργανωμένων, εθνικών συστημάτων αιμοδοσίας θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εθνικής πολιτικής κάθε χώρας για τη φροντίδα της υγείας.

Στόχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι όλες οι χώρες να διαθέτουν αίμα προερχόμενο 100% από εθελοντές αιμοδότες μέχρι το 2020.

Το Συντονιστικό Κέντρο Αιμοεπαγρύπνησης και Επιτήρησης των Μεταγγίσεων  (ΣΚΑΕΜ) του ΕΟΔΥ συμμετέχει ενεργά στις εορταστικές εκδηλώσεις, προκειμένου να τιμήσει τον ανώνυμο εθελοντή αιμοδότη και προσκαλεί κάθε υγιή άνδρα και γυναίκα ηλικίας 18-65 ετών να προσφέρει αίμα σε οποιαδήποτε Υπηρεσία Αιμοδοσίας της χώρας μας.

Στο προσκλητήριο αυτό ζωής κεντρική θέση καταλαμβάνουν οι νέοι άνθρωποι, οι οποίοι με την ευγενική προσφορά τους αποδεικνύουν έμπρακτα τα αισθήματα αλληλεγγύης προς τον συνάθρωπο, που χρειάζεται αίμα.

Βρείτε πληροφορίες και τηλέφωνα επικοινωνίας για το Συντονιστικό Κέντρο Αιμοεπαγρύπνησης και Επιτήρησης των Μεταγγίσεων του ΕΟΔΥ

Αιμοεπαγρύπνηση – Ασφάλεια του Αίματος

Δελτία Επιδημιολογικής Επιτήρησης του ΣΚΑΕΜ για τις Λοιμώξεις, που μεταδίδονται με το αίμα, για τις Ανεπιθύμητες Αντιδράσεις και Συμβάντα σχετικά με τη μετάγγιση αίματος και για τις Ανεπιθύμητες Αντιδράσεις και Συμβάντα κατά και μετά την αιμοδοσία για τα έτη

Ενημερωτικό Δελτίο Αιμοεπαγρύπνησης 2010 – 2019 Ενημερωτικό Δελτίο Αιμοεπαγρύπνησης 2017 Ενημερωτικό Δελτίο Αιμοεπαγρύπνησης 2016 Ενημερωτικό Δελτίο Αιμοεπαγρύπνησης 2015

Αιμοεπαγρύπνηση για τον ιό του Δυτικού Νείλου

Αιμοεπαγρύπνηση για την εποχική γρίπη

Ενημερωτικά Φυλλάδια

Δημοσιεύσεις

Dragoslav Domanović, Celine M. Gossner, Ryanne Lieshout-Krikke, Wolfgang Mayr, Klara Baroti-Toth, Alina Mirella Dobrota, Maria Antonia Escoval, Olaf Henseler, Christof Jungbauer, Giancarlo Liumbruno, Salvador Oyonarte, Constantina Politis, Imad Sandid, Miljana Stojić Vidović, Johanna J. Young, Inês Ushiro-Lumb, and Norbert Nowotny West Nile and Usutu Virus Infections and Challenges to Blood Safety in the European Union Emerg Infect Dis . 2019 Jun; 25(6): 1050–1057.
Domanović D, Tedder R, Blümel J, Zaaijer H, Gallian P, Niederhauser C, Sauleda Oliveras S, O'Riordan J, Boland F, Harritshøj L, Nascimento MSJ1, Ciccaglione AR, Politis C, Adlhoch C, Flan B, Oualikene- Gonin W, Rautmann G, Strengers P, Hewitt P., Hepatitis E and blood donation safety in selected European countries: a shift to screening? Eurosurveillance Volume 22, Issue 16, 20/Apr/2017 Article

Σχετικά Άρθρα