ΚΕΕΛΠΝΟ

14 Ιουνίου 2019: Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

|
13.06.2019

Με σύνθημα «Μας αρέσει ο τύπος σου. Ο δικός σου τύπος (ομάδα) αίματος είναι τόσο πολύτιμος όσο δεν μπορείς να φανταστείς» θα εορταστεί  φέτος στις 14 Ιουνίου η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη 2019. Φιλοξενούσα χώρα των κεντρικών εκδηλώσεων του ΠΟΥ είναι η Ρουάντα.

Η 14η Ιουνίου έχει επιλεγεί ως η Παγκόσμια Ημέρα τιμής του Ανώνυμου Εθελοντή Αιμοδότη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο, την Παγκόσμια Ομοσπονδία Εθελοντών Αιμοδοτών και τη Διεθνή Εταιρεία Αιμοδοσίας (ISBT). Η επιλογή αυτή έγινε ως ένδειξη τιμής και ανάμνησης της ημέρας, που γεννήθηκε ο Karl Landsteiner, ο Γερμανός γιατρός, που ανακάλυψε τις Ομάδες Αίματος του πρώτου αντιγονικού συστήματος ΑΒΟ το 1901 και τιμήθηκε για τη σημαντική αυτή ανακάλυψη με το βραβείο Nobel. Ο καθηγητής Landsteiner ανακάλυψε επίσης το δεύτερο σημαντικό από κλινικής άποψης αντιγονικό σύστημα Rhesus. Από τα συστήματα αυτά έχουν πάρει την ονομασία οι ομάδες αίματος στον άνθρωπο.

Φέτος το μήνυμα του ΠΟΥ εστιάζεται στην σημασία της κάθε ομάδας (τύπος) αίματος του συστήματος ABORh ως βασικής προϋπόθεσης για την κάλυψη των αιμοληπτικών αναγκών αίματος όλων των ασθενών  που χρειάζονται αίμα συμβατής ομάδας  με τη δική τους  ομάδα.

 Κατανομή των Ομάδων Αίματος στον Ελληνικό Πληθυσμό
 

Σύστημα ΑΒΟ

 

%

Σύστημα Rhesus (D)

 

Θετικό

 

Αρνητικό

Α

38,8  

 

 

 

89,6

 

 

 

 

10,4

Β

14,1

ΑΒ

5

0

42,1

Σύνολο

100

100

Δημοσίευση:  Transfusion, Mάϊος 2016

 

Το Συντονιστικό Κέντρο Αιμοεπαγρύπνησης (ΣΚΑΕ) του ΕΟΔΥ θέλοντας να τιμήσει τον ανώνυμο εθελοντή, αιμοδότη συμμετέχει κάθε χρόνο στον εορτασμό. Ειδικότερα, το ΣΚΑΕ πραγματοποιεί ανάρτηση υλικού για την εθελοντική αιμοδοσία και την ασφάλεια του αίματος στην επίσημη ιστοσελίδα του eody.gov.gr,  προσκαλώντας παράλληλα κάθε υγιή άνδρα και γυναίκα ηλικίας 18-65 ετών και οποιαδήποτε ομάδα αίματος να προσφέρει αίμα σε οποιαδήποτε Υπηρεσία Αιμοδοσίας της χώρας μας.

Το ΣΚΑΕ διαθέτει επίσης στα ελληνικά εκπαιδευτικό υλικό του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Π.Ο.Υ. και του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού καθώς και τις νομοθετικές ρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εθελοντική αιμοδοσία ως βασικό προαπαιτούμενο για την ασφάλεια του αίματος και την αποφυγή ανεπιθύμητων συμβάντων τόσο κατά την αιμοληψία όσο και κατά τη μετάγγιση αίματος. Το υλικό αυτό περιλαμβάνει πρότυπα και κατευθυντήριες οδηγίες για την επιλογή του αιμοδότη, τη συλλογή, τον εργαστηριακό έλεγχο, την παρασκευή, την αποθήκευση και την κλινική χρήση των προϊόντων αίματος.

Το κοινό μπορεί να απευθύνεται στο Συντονιστικό Κέντρο Αιμοεπαγρύπνησης και Επιτήρησης των Μεταγγίσεων του ΕΟΔΥ για ερωτήματα που άπτονται της ασφάλειας του αίματος καθώς και της εθελοντικής αιμοδοσίας.

Περισσότερο υλικό για την αιμοεπαγρύπνηση, την ασφάλεια αίματος και την εθελοντική αιμοδοσία για το κοινό και τους επαγγελματίες υγείας μπορεί να βρει κανείς στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ στο σύνδεσμο https://eody.gov.gr/disease/aimoepagrypnisi-asfaleia-aimatos-aimodosia-ethelontiki/