Στη Βραζιλία αναφέρεται εποχική αύξηση των κρουσμάτων του κίτρινου πυρετού από τον Δεκέμβριο έως τον Μάιο. Την περίοδο 2016-2017 (778 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 262 θάνατοι) και την περίοδο 2017-2018 (1376 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 483 θάνατοι) ο αριθμός των κρουσμάτων του κίτρινου πυρετού ήταν πολύ μεγαλύτερος από τα προηγούμενα έτη. Η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται εν μέρει στη γεωγραφική εξάπλωση των κρουσμάτων κίτρινου πυρετού σε περιοχές που θεωρούνταν ότι δεν υπήρχε κίνδυνος μετάδοσης του νοσήματος.
Την περίοδο 2018-2019 (Ιούλιος 2018 έως Μάρτιος 2019) αναφέρθηκαν στη Βραζιλία 75 επιβεβαιωμένα κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων 17 θανάτων, στις πολιτείες São Paulo (62), Paraná (12) και Santa Catarina (1). Στην πολιτεία του São Paulo, αναφέρθηκαν επιβεβαιωμένα κρούσματα στους δήμους: Eldorado (16), Iporanga (15), Barra do Turbo (6), Cajati (5), Cananeia (4), Jacupiranga (4), Pariquera-açu (4), Juquia (1), Registro (1), Serra Negra (1), Sete Barras (1), Ribeira (1), Vargem (1) και 2 κρούσματα δεν εντοπίστηκαν σε συγκεκριμένο δήμο. Στην πολιτεία Paraná, ανακοινώθηκαν επιβεβαιωμένα κρούσματα στους δήμους : Guaraqueçaba (2), Antonina (2), São José dos Pinhais (2), Morretes (1), Andrinópolis (3), Paranaguá (1) και 1 κρούσμα δεν εντοπίζεται σε συγκεκριμένο δήμο. Στην πολιτεία Santa Catarina ανακοινώθηκε 1 επιβεβαιωμένο κρούσμα κίτρινο πυρετού που κατέληξε.
Την ίδια περίοδο από τον Ιούλιο 2018 έως τον Μάρτιο 2019 επιβεβαιώθηκαν 33 επιζωοτίες σε πέντε πολιτείες : São Paulo (20), Rio de Janeiro (8), Minas Gerais (1), Mato Grosso (2) και Paraná (2).
Στις 29 Αυγούστου 2019 αναφέρθηκε στη Νιγηρία ένα ύποπτο κρούσμα κίτρινου πυρετού στην πολιτεία Kano με ιστορικό ταξιδιού στο πάρκο Yankari, Alkaleri, πολιτεία Bauchi.
Από τις 29 Αυγούστου έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2019 αναφέρθηκε επιδημία κίτρινου πυρετού με επίκεντρο το πάρκο Yankari, Alkaleri, πολιτεία Bauchi. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Νιγηρίας ((NCDC), αναφέρθηκαν 231 ύποπτα κρούσματα σε τέσσερις πολιτείες Bauchi (110), Borno (109), Gombe (10) και Kano (2). Είναι η πρώτη φορά που αναφέρονται κρούσματα που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη περιοχή από την έναρξη της επιδημίας στη Νιγηρία τον Σεπτέμβριο του 2017. Αυτή η επιδημία είναι μοναδική όσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων που τα περισσότερα σχετίζονται με το ταξίδι, την εργασία ή τη διαμονή στο πάρκο Yankari ή κοντά σε αυτό η οποία είναι οικολογική ζώνη ιδιαίτερα επιρρεπής στην κυκλοφορία του ιού του κίτρινου πυρετού (διαβιβαστές, υποδόχα).
Από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Αυγούστου 2019 αναφέρθηκαν 2.254 ύποπτα κρούσματα κίτρινου πυρετού σε 535 περιοχές της Νιγηρίας. Σε όλες τις πολιτείες και στην περιοχή της πρωτεύουσας ανακοινώθηκε τουλάχιστον ένα ύποπτο κρούσμα κίτρινου πυρετού. Τα 37 κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν εντοπίζονται στις πολιτείες (13), Ebonyi (8), Ondo (4), Katsina, (3), Kebbi (2), Anambra (1), Cross River (1), Imo (1), Osun (1), Oyo (1), Kano (1) και Sokoto (1). Αναφέρθηκαν σαράντα τέσσερις (44) θάνατοι στις πολιτείες Katsina (14), Edo (1), Adamawa (1) και Ebonyi (28) .
Οι ταξιδιώτες συνιστάται να είναι ενημερωμένοι ότι η νόσος μεταδίδεται μέσω δήγματος μολυσμένου κουνουπιού και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την – Προστασία από τα έντομα.
Το εμβόλιο του κίτρινου πυρετού συστήνεται σε όλους τους ταξιδιώτες ≥9 μηνών, τουλάχιστον 10 ημέρες πριν την αναχώρηση, που θα επισκεφθούν περιοχές με κίνδυνο μετάδοσης του ιού του κίτρινου πυρετού. Μία δόση εμβολίου κίτρινου πυρετού παρέχει επαρκή προστασία εφ’ όρου ζωής και δεν χρειάζεται αναμνηστική δόση.
Επίσης, οι ταξιδιώτες συνιστάται να είναι ενημερωμένοι για τα σημεία και τα συμπτώματα του κίτρινου πυρετού και να αναζητήσουν άμεσα ιατρική φροντίδα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και επιστρέφοντας από περιοχή με κίνδυνο μετάδοσης του ιού του κίτρινου πυρετού.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ δεν υπάρχουν περιορισμοί σε σχέση με το εμπόριο ή τα ταξίδια.
Από την 1η Σεπτεμβρίου 2018 έως και τις 31 Αυγούστου 2019 αναφέρθηκαν 13264 κρούσματα ιλαράς (10507 επιβεβαιωμένα), συμπεριλαμβανομένων 13 θανάτων, σε 30 χώρες της Ευρώπης : Αγγλία, Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ισλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σουηδία, και Τσεχία. Ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων αναφέρθηκε στις χώρες : Γαλλία (2675 κρούσματα), Ιταλία (1847 κρούσματα), Πολωνία (1582), Ρουμανία (1445) και Βουλγαρία (1158). Την ίδια περίοδο αναφέρθηκαν 13 θάνατοι στις χώρες Γαλλία (3), Ιταλία (3), Ρουμανία (5), Ουγγαρία (1) και Ηνωμένο Βασίλειο (1).
Η ιλαρά είναι ιογενής λοίμωξη υψηλής μεταδοτικότητας. Μεταδίδεται αερογενώς και με σταγονίδια. Ο χρόνος επιβίωσης του ιού στον αέρα ή σε επιφάνειες αντικειμένων είναι μικρότερος των 2 ωρών. Ο χρόνος επώασης είναι περίπου 10 ημέρες (κυμαίνεται από 7-18 ημέρες). Τα συμπτώματα της ιλαράς εμφανίζονται 7 με 14 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό και περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, καταρροή, επιπεφυκίτιδα και εξάνθημα. Η μετάδοση γίνεται 4 ημέρες πριν την έκθυση του εξανθήματος και έως 4 ημέρες μετά.
Οι Έλληνες ταξιδιώτες συνιστάται να είναι εμβολιασμένοι με το εμβόλιο MMR, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Συστήνεται ο εμβολιασμός με το συνδυασμένο εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.
Σε περίπτωση ταξιδιού σε ενδημικές περιοχές ή σε περιοχές με επιδημία σε εξέλιξη, όπου είναι αυξημένος ο κίνδυνος έκθεσης στον ιό της ιλαράς, μπορεί να χορηγηθεί μία δόση του εμβολίου (MMR) σε βρέφη 6 έως 12 μηνών. Καθώς η ανοσολογική απάντηση σε βρέφη κάτω των 12 μηνών είναι μειωμένη, συνιστάται εμβολιασμός με δύο επιπλέον δόσεις του MMR, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.
Επίσης, ιδιαίτερο κίνδυνο διατρέχουν οι ταξιδιώτες που επισκέπτονται συγγενείς και φίλους (VFR’s), που συμμετέχουν σε εκδηλώσεις μαζικής εστίασης (όπως αθλητικές διοργανώσεις, φεστιβάλ, προσκύνημα).
Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας το συντομότερο δυνατόν:
Στη Γαλλία αναφέρθηκαν τρία αυτόχθονα κρούσματα ιού Ζίκα στην πόλη Υέρ (Hyères), στο διαμέρισμα Βαρ (Var). Τα κρούσματα δεν είχαν ιστορικό ταξιδιού και εμφάνισαν συμπτώματα αρχές/μέσα Αυγούστου 2019.
Ο κίνδυνος για τον πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων και των εμβρύων είναι χαμηλός. Θεωρείται πολύ χαμηλή η πιθανότητα να μολυνθούν οι ταξιδιώτες που επισκέπτονται την περιοχή, να εισάγουν τον ιό και να προκληθεί περαιτέρω τοπική μετάδοση της νόσου στις χώρες της Ευρώπης που κατοικούν.
Ο ιός Ζίκα ταυτοποιήθηκε στην Ουγκάντα το 1947. Μόνο 14 κρούσματα είχαν αναφερθεί έως το 2007 όπου καταγράφηκε για πρώτη φορά επιδημία της νόσου στη νήσο Γιαπ, στις Ομόσπονδες Πολιτείες της Μικρονησίας. Από το 2013 αναφέρονται κρούσματα και επιδημίες της νόσου στο Δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό (Γαλλική Πολυνησία, Νησί του Πάσχα, Νησιά Κουκ, Νέα Καληδονία) ενώ από το 2015 καταγράφονται μεγάλες επιδημίες για πρώτη φορά στη Βραζιλία και σε άλλες χώρες της Κεντρικής και της Νότιας Αμερικής.
Από το 2015 έως και τον Μάρτιο 2019 αναφέρθηκαν 2398 κρούσματα σχετιζόμενα με ταξίδια σε 22 χώρες στην Ευρώπη και 139 κρούσματα σε έγκυες σε 12 χώρες (Αυστρία, Γαλλία, Δανία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Νορβηγία, Ολλανδία, Σουηδία, Τσεχία).
Ο ιός Zika είναι ένας φλαβο-ιός που μεταδίδεται στον άνθρωπο:
Ο χρόνος επώασης της νόσου δεν είναι σαφής, αλλά πιθανόν είναι λίγες ημέρες. Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, εξάνθημα, επιπεφυκίτιδα, μυαλγίες και αρθραλγίες. Είναι ήπια και συνήθως διαρκούν 2-7 ημέρες. Δεν χρειάζεται συγκεκριμένη θεραπεία. Δεν υπάρχει εμβόλιο ή φαρμακευτική αγωγή για την προφύλαξη από τη νόσο.
Περιοχές όπου αναφέρθηκαν εισαγόμενα κρούσματα από τον ιό Zika ,ΕCDC.
Στο: http://atlas.ecdc.europa.eu/public/index.aspx?Dataset=284
|
Όλοι οι ταξιδιώτες συνιστάται να είναι ενημερωμένοι για την τρέχουσα επιδημία, να εφαρμόζουν αυξημένα μέτρα προστασίας κατά των δηγμάτων των κουνουπιών-Προστασία από τα έντομα και ασφαλείς σεξουαλικές πρακτικές ή αποχή από τη σεξουαλική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
Εγκυμοσύνη
Μετά την επιστροφή
Οι ταξιδιώτες συνιστάται να κάνουν χρήση εντομοαπωθητικών για τρεις εβδομάδες και να παρακολουθήσουν την υγεία τους για 21 ημέρες. Αν κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών παρουσιάσουν πυρετό, πονοκέφαλο, εξάνθημα, επιπεφυκίτιδα, μυαλγίες και αρθραλγίες, χρειάζεται να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια και να ενημερώσουν τον ιατρό για το ταξιδιωτικό τους ιστορικό.
Επειδή οι περισσότερες λοιμώξεις από τον ιό Zika είναι ασυμπτωματικές, συνιστάται στους άνδρες ταξιδιώτες να απέχουν από τις σεξουαλικές επαφές ή να εφαρμόζουν ασφαλείς σεξουαλικές πρακτικές για τουλάχιστον 3 μήνες και στις γυναίκες για τουλάχιστον 2 μήνες μετά την επιστροφή τους.
Από το 2018 επιδημία δάγκειου πυρετού είναι σε εξέλιξη στη Réunion. Το πρώτο κύμα της επιδημίας παρατηρήθηκε το 2018 και το δεύτερο μεγαλύτερο κύμα παρατηρήθηκε το 2019. Το 2018 αναφέρθηκαν περισσότερα από 6700 κρούσματα και η κορύφωση της επιδημίας παρατηρήθηκε το διάστημα Απρίλιος – Μάιος. Από τις αρχές του 2019 έως τις 9 Ιουλίου επιβεβαιώθηκαν περισσότερα από 17000 αυτόχθονα κρούσματα δάγκειου πυρετού, συμπεριλαμβανομένων επτά θανάτων.
Από την αρχή του 2018 έως τις 27 Μαρτίου 2018 αναφέρθηκαν 588 επιβεβαιωμένα αυτόχθονα κρούσματα δάγκειου πυρετού στη Réunion. Ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων αναφέρθηκε στην πόλη Saint Paul.
Στη Γαλλία (2) και στην Ισπανία (1) ανακοινώθηκαν 3 αυτόχθονα κρούσματα δάγκειου πυρετού.
Το πρώτο κρούσμα στη Γαλλία εντοπίζεται σε κάτοικο της περιοχής Vallauris, Alpes-Maritimes, Provence-Alpes-Côte d’Azur. Το κρούσμα, που επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά, εμφάνισε συμπτώματα στις 30 Αυγούστου 2019 και δεν έχει ιστορικό ταξιδιού εκτός Γαλλίας. Το δεύτερο κρούσμα εντοπίζεται σε κάτοικο της περιοχής Caluire-et-Cuire − Lyon – Rhône, Auvergne-Rhône-Alpes. Το κρούσμα εμφάνισε συμπτώματα στις 14 Ιουλίου 2019, δεν έχει επιβεβαιωθεί εργαστηριακά και δεν έχει ιστορικό ταξιδιού εκτός Γαλλίας.
Στην Ισπανία το κρούσμα εντοπίζεται στην περιοχή της Βαρκελώνης, Καταλονία. Το κρούσμα εμφάνισε συμπτώματα στις 6 Σεπτεμβρίου 2019, επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά και δεν έχει ιστορικό ταξιδιού εκτός Ισπανίας.
Στην Αμερική και στην Καραϊβική, από τις αρχές του 2019 έως τα τέλη Οκτωβρίου 2019 αναφέρθηκαν 2.784.756 ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων 1224 θανάτων. Ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων εντοπίζεται στις χώρες: Βραζιλία (2.070.170), Μεξικό (198.985), Νικαράγουα (157.573) και Κολομβία (103.807).
Στην Ταϋλάνδη από τις αρχές του 2019 έως τις 2 Ιουλίου 2019 αναφέρθηκαν 40.402 κρούσματα
δάγκειου πυρετού. Ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων αναφέρθηκε στις περιοχές Ubon Ratchathani, Trat και Chanthaburi.
Στην Καμπότζη έως τις 22 Ιουνίου 2019 αναφέρθηκαν 201500 κρούσματα δάγκειου πυρετού.
Στο Λάος έως τις 22 Ιουνίου 2019 αναφέρθηκαν 8000 κρούσματα δάγκειου πυρετού.
Στη Μαλαισία έως τις 15 Ιουλίου 2019 αναφέρθηκαν 69700 κρούσματα δάγκειου πυρετού.
Στις Μαλδίβες έως τις 9 Ιουλίου 2019 αναφέρθηκαν 2808 κρούσματα δάγκειου πυρετού.
Στις Φιλιππίνες έως τις 15 Ιουνίου 2019 αναφέρθηκαν 92000 κρούσματα δάγκειου πυρετού.
Στη Σιγκαπούρη έως τις 13 Ιουλίου 2019 αναφέρθηκαν 7400 κρούσματα δάγκειου πυρετού.
Στην Ταιβάν έως τις 14 Ιουλίου 2019 αναφέρθηκαν 268 κρούσματα δάγκειου πυρετού.
Στο Βιετνάμ έως τις 22 Ιουνίου 2019 αναφέρθηκαν 81100 κρούσματα δάγκειου πυρετού.
Στη Σρι Λάνκα έως τις 15 Ιουλίου 2019 αναφέρθηκαν 28000 κρούσματα δάγκειου πυρετού.
Στο Μπαγκλαντές έως τις 15 Ιουλίου 2019 αναφέρθηκαν 4500 κρούσματα δάγκειου πυρετού.
Στο Νεπάλ έως τις 8 Ιουλίου 2019 αναφέρθηκαν 1500 κρούσματα δάγκειου πυρετού.
Στο Πακιστάν έως τις 30 Ιουνίου 2019 αναφέρθηκαν 2500 κρούσματα δάγκειου πυρετού.
Στην Ακτή Ελεφαντοστού έως τις 25 Ιουνίου 2019 αναφέρθηκαν 1853 κρούσματα δάγκειου πυρετού.
Στη Μαγιότ έως τις 16 Ιουλίου 2019 αναφέρθηκαν 48 κρούσματα δάγκειου πυρετού.
Στην Τανζανία από τον Αύγουστο 2018 έως τις 30 Ιουνίου 2019 αναφέρθηκαν 6089 ύποπτα κρούσματα δάγκειου πυρετού.
Αυστραλία και Ειρηνικός Ωκεανός
Στην Αυστραλία έως τις 2 Ιουλίου 2019 αναφέρθηκαν 700 κρούσματα δάγκειου πυρετού.
Στη Νέα Καληδονία έως τις 28 Ιουνίου 2019 αναφέρθηκαν 3700 κρούσματα δάγκειου πυρετού.
Στη Γαλλική Πολυνησία έως τις 30 Ιουνίου 2019 αναφέρθηκαν 500 κρούσματα δάγκειου πυρετού.
Οι ταξιδιώτες συνιστάται να είναι ενημερωμένοι ότι η νόσος ενδημεί σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές, ότι μεταδίδεται μέσω νύγματος μολυσμένου κουνουπιού και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την Προστασία από τα έντομα. Δεν υπάρχει εμβόλιο για την προφύλαξη από τη νόσο. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ δεν υπάρχουν περιορισμοί σε σχέση με το εμπόριο ή τα ταξίδια.
Οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από ενδημικές περιοχές συνιστάται να παρακολουθούν την υγεία τους για 2 εβδομάδες μετά την επιστροφή τους.
Επιδημία τυφοειδούς πυρετού που είναι ανθεκτικός στη φαρμακευτική αγωγή (extensively drug-resistant/XDR) είναι σε εξέλιξη από το 2016 στο Πακιστάν. Έως τον Αύγουστο 2019 αναφέρθηκαν 10.365 κρούσματα σε 23 περιοχές στην επαρχία Sindh, στο Karachi εντοπίζεται ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων. Κρούσματα τυφοειδούς πυρετού (XDR) που σχετίζονται με το ταξίδι στο Πακιστάν αναφέρθηκαν στις χώρες ΗΠΑ, Καναδάς, Ηνωμένο Βασίλειο, Δανία, Ταιβάν και Αυστραλία.
Οι ταξιδιώτες χρειάζεται να είναι ενημερωμένοι για την τρέχουσα κατάσταση και να γνωρίζουν τα Προληπτικά μέτρα κατά την κατανάλωση τροφίμων και ποτών. Αν πρόκειται να μεταβούν σε περιοχές με επιδημία συνιστάται να εμβολιάζονται.
Από τον Απρίλιο 2012 έως τις 31 Οκτωβρίου 2019, αναφέρθηκαν 2494 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα με λοίμωξη από MERS-CoV, συμπεριλαμβανομένων 912 θανάτων, στις χώρες: Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Ιορδανία, Ομάν, Κουβέιτ, Αίγυπτος, Υεμένη, Λίβανος, Ιράν, Τουρκία, Αυστρία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, Ολλανδία, Τυνησία, Αλγερία, Μαλαισία, Φιλιππίνες, Νότια Κορέα, Κίνα, και ΗΠΑ.
Από τις αρχές του 2019 έως τις 30 Οκτωβρίου 2019 αναφέρθηκαν 197 κρούσματα με λοίμωξη από MERS-CoV, συμπεριλαμβανομένων 54 θανάτων, στη Σαουδική Αραβία (184κρούσματα, 50 θάνατοι) και στο Ομάν (13 κρούσματα, 4 θάνατοι),
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ δεν υπάρχουν συστάσεις για έλεγχο στις πύλες εισόδου ή περιορισμοί σε σχέση με το εμπόριο ή τα ταξίδια.
Ο κίνδυνος για τον ταξιδιώτη θεωρείται χαμηλός. Οι κοροναϊοί είναι μία ομάδα ιών που συνήθως προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις με ποικίλη σοβαρότητα στον άνθρωπο και στα ζώα. Εκτιμάται ότι περίπου το ένα τρίτο των λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού στον άνθρωπο μπορεί να προκαλείται από κοροναϊούς. Ο ακριβής τρόπος μετάδοσης δεν είναι ακόμα γνωστός. Υπάρχουν πάντως σαφείς ενδείξεις περιορισμένης μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο. Τα μέτρα προφύλαξης περιλαμβάνουν την τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής, συστήνεται:
Μετά την επιστροφή
Συνιστάται η παρακολούθηση της υγείας του ταξιδιώτη για 14 ημέρες. Αν κατά τη διάρκεια αυτών των 14 ημερών παρουσιαστεί πυρετός και βήχας ή δυσκολία στην αναπνοή ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό, πρέπει να αναζητηθεί ιατρική βοήθεια άμεσα και να ενημερωθεί ο ιατρός για το πρόσφατο ταξίδι, ή να γίνει επικοινωνία με το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Από τον Αύγουστο του 2018 είναι σε εξέλιξη επιδημία αιμορραγικού πυρετού Ebola (EVD) στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Έως τις 6 Νοεμβρίου 2019 ανακοινώθηκαν 3286 κρούσματα (3168 επιβεβαιωμένα, 118 πιθανά κρούσματα), συμπεριλαμβανομένων 2191 θανάτων. Τα κρούσματα εντοπίζονται στις επαρχίες South Kivu, North Kivu και Ituri.
Ο αιμορραγικός πυρετός Ebola είναι μία πολύ σπάνια αλλά θανατηφόρος ιογενής λοίμωξη για την οποία δεν υπάρχει κατάσταση φορείας. Η περίοδος επώασης διαρκεί από 2 έως 21 ημέρες και ακολουθείται από απότομη εμφάνιση υψηλού πυρετού, μυαλγίας, διάρροιας, κεφαλαλγίας, κόπωσης και κοιλιακού άλγους. Μπορεί επίσης να υπάρχει εξάνθημα, πονόλαιμος και επιπεφυκίτιδα. Ο ασθενής καθίσταται μολυσματικός μόλις εκδηλωθεί ο πυρετός.
Ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω επαφής με αίμα, ιστούς και σωματικά υγρά ασθενών ή νεκρών, που νόσησαν από αιμορραγικό πυρετό Ebola, συμπεριλαμβανομένης και της επαφής ή επαναχρησιμοποίησης μολυσμένων βελονών από πάσχοντες. Ο ιός μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω επαφής με νεκρά ή ζωντανά μολυσμένα ζώα (π.χ. πίθηκοι), καθώς επίσης και με σεξουαλική επαφή.
Παρόλο που η μετάδοση του ιού Ebola μεταξύ των ανθρώπων μέσω αιωρούμενων σταγονιδίων δεν έχει αναφερθεί ποτέ σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, συνιστάται η χρήση μάσκας και οφθαλμικής προστασίας σε περίπτωση που ο ασθενής εμφανίζει αναπνευστικά συμπτώματα ή εμετούς.
Γενικά, ο κίνδυνος προσβολής ενός ταξιδιώτη από τον ιό Ebola κατά την επίσκεψή του στις πληγείσες περιοχές και την εμφάνιση συμπτωμάτων μετά την επιστροφή είναι εξαιρετικά χαμηλός, ακόμα και μετά την επίσκεψή του σε περιοχές όπου έχουν αναφερθεί κρούσματα. Επιπλέον, η πιθανότητα εισαγωγής κρουσμάτων στην Ευρώπη θεωρείται πολύ χαμηλός.
Οι ταξιδιώτες που επισκέπτονται τις πληγείσες περιοχές συνιστάται να είναι ενημερωμένοι για τον τρόπο μετάδοσης της νόσου και να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας όπως: να αποφεύγουν την άμεση επαφή με σωματικά υγρά ασθενών και με εργαλεία ή αντικείμενα που έχουν χρησιμοποιηθεί από ασθενείς και να αποφεύγουν την επαφή με ζώα.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, εάν εμφανίσουν συμπτώματα συμβατά με τον αιμορραγικό πυρετό Ebola, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να αναζητήσουν άμεση ιατρική βοήθεια και να είναι καλά ενήμεροι για τις κατάλληλες υπηρεσίες υγείας στον προορισμό τους.
Υπάρχει πιθανότητα ένας ταξιδιώτης ο οποίος έχει εκτεθεί στον ιό Ebola και έχει αναπτύξει συμπτώματα να ταξιδέψει με αεροπλάνο ή άλλο μέσο μεταφοράς, χωρίς να ενημερώσει την εταιρεία μεταφορών για το πρόβλημα του. Οι ταξιδιώτες αυτοί θα πρέπει να αναζητήσουν άμεση ιατρική βοήθεια κατά την άφιξη, να αναφέρουν το πρόσφατο ιστορικό ταξιδιού τους και στη συνέχεια να απομονωθούν για να αποφευχθεί η περαιτέρω μετάδοση. Οι πληροφορίες αυτές είναι σημαντικές δεδομένου ότι πρέπει να διερευνηθούν οι επαφές με τον ασθενή κατά τη διάρκεια της πτήσης ή άλλου μέσου μεταφοράς για τη πρόληψη διασποράς της νόσου.
Μετά την επιστροφή, λαμβάνοντας υπόψη το χρόνο επώασης της νόσου (2-21 μέρες), οι ταξιδιώτες που είχαν επαφή με ασθενείς προσβεβλημένους από τον ιό Ebola ή που υποψιάζονται πιθανή έκθεση στον ιό Ebola στις πληγείσες περιοχές, θα πρέπει να λάβουν τις ακόλουθες προφυλάξεις για 21 ημέρες: 1) να παραμείνουν σε περιοχή όπου υπάρχει πρόσβαση σε κατάλληλες υπηρεσίες υγείας όσον αφορά τη διαχείριση της νόσου, 2) να ζητήσουν άμεση ιατρική φροντίδα (μέσω αριθμών τηλεφώνου ανοικτής τηλεφωνικής γραμμής π.χ. ΕΟΔΥ, 210-5218000) και να αναφέρουν το πρόσφατο ιστορικό ταξιδιού τους εάν αναπτύξουν συμπτώματα συμβατά με τη αιμορραγικό πυρετό Ebola.
Σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός όσον αφορά το εμπόριο και το ταξίδι προς τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, συμπεριλαμβανομένης της καραντίνας για τους ταξιδιώτες που φθάνουν από πληγείσες περιοχές.
Επιδημίες χολέρας αναφέρονται σε χώρες στην Αμερική, στην Αφρική και στην Ασία.
Αιτή: Από τις αρχές του 2019 έως τις 5 Οκτωβρίου 2019 αναφέρθηκαν 636 κρούσματα χολέρας, συμπεριλαμβανομένων 3 θανάτων.
Δομινικανή Δημοκρατία: Από τις αρχές του 2019 έως τις 28 Σεπτεμβρίου 2019 αναφέρθηκαν 12 κρούσματα χολέρας.
Μπενίν: Από τις 3 Ιουλίου έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2019 ανακοινώθηκαν 45 ύποπτα κρούσματα χολέρας (19 επιβεβαιωμένα).
Αιθιοπία: Από τον Μάιο του 2019 έως τις 13 Οκτωβρίου 2019 αναφέρθηκαν 1708 κρούσματα (54 επιβεβαιωμένα), συμπεριλαμβανομένων 11 θανάτων, σε οκτώ περιοχές της Αιθιοπίας.
Δημοκρατία του Κονγκό: Από τις αρχές του 2019 έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2019 ανακοινώθηκαν 20773 κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων 374 θανάτων.
Κένυα: Από τις αρχές του 2019 έως τις 13 Οκτωβρίου 2019 ανακοινώθηκαν 4476 ύποπτα κρούσματα (210 επιβεβαιωμένα), συμπεριλαμβανομένων 37 θανάτων, στις περιοχές Garissa, Kajiado, Kisumu, Mandera, Makueni, Nairobi και Wajir.
Νιγηρία: Από τον Ιούνιο του 2019 έως τις 11 Οκτωβρίου 2019 αναφέρθηκαν 787 κρούσματα χολέρας (189 επιβεβαιωμένα), συμπεριλαμβανομένων 4 θανάτων, στις περιοχές Girei, Song, Yola North και Yola South.
Σομαλία: Από τον Δεκέμβριο του 2017 έως τις 13 Οκτωβρίου 2019 αναφέρθηκαν 8832 ύποπτα κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων 46 θανάτων.
Σουδάν: Από τις 28 Αυγούστου 2019 έως τις 12 Οκτωβρίου 2019 αναφέρθηκαν 278 κρούσματα (28 επιβεβαιωμένα), συμπεριλαμβανομένων 8 θανάτων, στις πολιτείες Blue Nile (176) και Sennar (102).
Υεμένη: Από την έναρξη της επιδημίας τον Οκτώβριο του 2016 έως τις 19 Οκτωβρίου 2019 αναφέρθηκαν 2135699 ύποπτα κρούσματα χολέρας, συμπεριλαμβανομένων 3719 θανάτων. Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στις επαρχίες Amanat Al Asima, Al Hudaydah, Hajjah, Amran και Dhamar.
Ινδία : τον Αύγουστο του 2019 αναφέρθηκαν 11 κρούσματα χολέρας (3 επιβεβαιωμένα) στην πολιτεία Gujarat.
Οι ταξιδιώτες χρειάζεται να είναι ενημερωμένοι για την τρέχουσα κατάσταση και να γνωρίζουν τα Προληπτικά μέτρα κατά την κατανάλωση τροφίμων και ποτών. Αν πρόκειται να μεταβούν σε περιοχές με επιδημία συνιστάται να εμβολιάζονται.