Περιοδεία μελέτης στην Τουρκία για θέματα μετανάστευσης και υγείας πραγματοποιήθηκε στις 19-23 Μαρτίου, από το Πρόγραμμα Μετανάστευσης και Υγείας του Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), από κοινού με το Γραφείο του ΠΟΥ στην Τουρκία και σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας της γείτονος χώρας.
Η περιοδεία είχε ως κύριο στόχο οι συμμετέχοντες από την Ιταλία, Σερβία, Ελλάδα και Σουηδία να ενημερωθούν σχετικά με τον τρόπο που έχει σχεδιαστεί η παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε πρόσφυγες και μετανάστες στη γειτονική χώρα.
Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, Γιάννη Μπασκόζου, από το ΚΕΕΛΠΝΟ συμμετείχαν οι Κασσιανή Μέλλου και Δημήτρης Πατέστος, η υπεύθυνη του υποέργου 2 και ο συντονιστής για τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου του προγράμματος PHILOS, αντίστοιχα, καθώς και εκπρόσωπος του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Στο πλαίσιο της περιοδείας πραγματοποιήθηκε συνάντηση με εκπροσώπους του τουρκικού Υπουργείου Εσωτερικών για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Εξωτερικών και με στελέχη του ΠΟΥ στην Τουρκία. Στη συνέχεια, η αποστολή μετέβη στη Σμύρνη όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους των τοπικών αρχών δημόσιας υγείας και της ακτοφυλακής.
Κατά τις επισκέψεις αυτές παρουσιάστηκε αναλυτικά ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του προγράμματος για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στην Τουρκία, η οποία φιλοξενεί αυτή τη στιγμή περισσότερους από 4,5 εκατομμύρια πρόσφυγες, στην πλειονότητα τους συριακής εθνικότητας.
Οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να επισκεφθούν κέντρα υγείας για πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς και κέντρα υγείας που λειτουργούν και ως εκπαιδευτικά κέντρα για σύριους επαγγελματίες υγείας σε Άγκυρα, Σμύρνη και Κωνσταντινούπολη, διαπιστώνοντας τον ενιαίο τρόπο λειτουργίας τους αλλά και τις ιδιαιτερότητες κάθε γεωγραφικής περιοχής.
Συνοπτικά, το πρόγραμμα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που έχει σχεδιαστεί και εφαρμόζεται στη γειτονική χώρα προβλέπει τη δημιουργία κέντρων υγείας για πρόσφυγες και μετανάστες που θα έχουν την ίδια δομή και λειτουργία με αυτή των κέντρων υγείας οικογενειακού τύπου που εξυπηρετούν τούρκους πολίτες.
Καινοτομία του προγράμματος είναι η πρόσληψη σύριων εργαζόμενων (ιατρών και λοιπού παραϊατρικού προσωπικού) στα κέντρα αυτά για την παροχή φροντίδας υγείας σε συμπατριώτες τους.
Εν κατακλείδι, πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που συνδράμει στη βελτίωση της παρεχόμενης φροντίδας υγείας στους σύριους πρόσφυγες καθώς και στην ενσωμάτωση τους στη γειτονική χώρα, παρόλα αυτά υπάρχουν θέματα που πρέπει να αποσαφηνιστούν, όπως η διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των σύριων επαγγελματιών υγείας, η αστική ευθύνη σε περίπτωση ιατρικού λάθους, κα.