ΚΕΕΛΠΝΟ

COVID-19 – Οδηγίες που αφορούν χερσαίες διαβάσεις (τραίνα και σταθμούς τραίνων)

,
|
19.06.2020

O ιός SARS-CoV-2 ανιχνεύθηκε πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 2019 στην περιοχή Γιουχάν της Κίνας και έκτοτε έως σήμερα έχει διασπαρεί σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Αποτελεί ένα νέο στέλεχος κορωνοϊού, που μέχρι τότε δεν είχε απομονωθεί στον άνθρωπο, και η λοίμωξη αναπνευστικού που προκαλεί ονομάστηκε COVID-19.

 

Ποιος είναι ο τρόπος μετάδοσης;

Ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο κυρίως μέσω του αναπνευστικού με σταγονίδια από το φτέρνισμα, το βήχα ή την ομιλία. Επίσης, μπορεί να μεταδοθεί μέσω επαφής με επιφάνειες πρόσφατα μολυσμένες με σταγονίδια, αν δεν τηρούνται τα μέτρα υγιεινής των χεριών.

 

Πότε μια περίπτωση της νόσου θεωρείται περισσότερο μεταδοτική;

Ένα περιστατικό θεωρείται περισσότερο μεταδοτικό όταν εμφανίζει συμπτώματα, αλλά δυνητικά θα μπορούσε να μεταδίδει τη λοίμωξη και 1-4 ημέρες πριν την εκδήλωση συμπτωμάτων. Η κύρια μετάδοση συμβαίνει κατά την συμπτωματική φάση.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της COVID-19 λοίμωξης;

Τα κύρια συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν τα κατωτέρω: Πυρετός, ξηρός βήχας και καταβολή. Μερικοί εμφανίζουν πονόλαιμο, αρθραλγίες / μυαλγίες και ρινική συμφόρηση. Τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και περίπου το 80% των ασθενών αναρρώνουν χωρίς ανάγκη ειδικής θεραπείας.

 

Ποιοι ασθενείς κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν σοβαρή νόσο;

Μερικοί ασθενείς εμφανίζουν δύσπνοια (δυσκολία στην αναπνοή) και πιθανώς πνευμονία, που  χρειάζεται νοσηλεία σε νοσοκομείο. Τα άτομα, που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου (π.χ. ηλικιωμένοι, καρδιοπαθείς, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, ηπατοπάθειες ή πνευμονοπάθειες), είναι πιθανότερο να εμφανίσουν σοβαρή νόσο.

 

Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των εργαζομένων επί των τραίνων και στους σταθμούς τραίνων

Ενίσχυση της ευαισθητοποίησης για την ανίχνευση περιστατικών επί των τραίνων και στους σταθμών τραίνων

 

Πώς μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο εισαγωγής ατόμων με συμπτώματα σε τραίνο;

 

Ποια είναι τα γενικά μέτρα πρόληψης μετάδοσης του COVID-19;

 

Πώς ορίζεται η στενή επαφή (υψηλός κίνδυνος έκθεσης) με κρούσμα COVID-19;

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, στενές επαφές είναι:

 

Οι εργαζόμενοι του τραίνου θα πρέπει να εκπαιδεύονται να αναγνωρίζουν τα συμπτώματα του COVID-19 και να ενημερώσουν την αρμόδια αρχή στον τερματικό σταθμό ή στο σταθμό αποβίβασης του ασθενούς σχετικά με την παρουσία ύποπτου περιστατικού στο τραίνο, όπως περιγράφεται.

Άλλα μέτρα για την αποφυγή συγχρωτισμού των ταξιδιωτών στους σταθμούς τραίνων και στα τραίνα περιλαμβάνουν την ενθάρρυνση της κράτησης θέσης μέσω διαδικτύου.

 

Διαχείριση ύποπτου κρούσματος από το νέο κορωνοϊό (SARSCOV-2)

Εάν ένας επιβάτης ή εργαζόμενος σε τραίνο εμφανίσει συμπτώματα λοίμωξης COVID-19 εφαρμόζονται τα παρακάτω:

 

Διαχωρισμός

Όλοι οι επιβάτες πρέπει να ενημερωθούν ότι οφείλουν α) σε περίπτωση που ασθενήσουν, να το αναφέρουν αμέσως και β) αν έχουν έρθει σε στενή επαφή με τον ασθενή. Ο υγειονομικός υπεύθυνος του τραίνου θα πρέπει να ακολουθεί τις συνήθεις διαδικασίες για τους ταξιδιώτες που παρουσιάζουν αναπνευστικά συμπτώματα. Με βάση τα τρέχοντα στοιχεία για τον COVID-19 και τις συμβουλές για την διαχείριση ύποπτου περιστατικού σε άλλο μέσο μεταφοράς (π.χ. αεροσκάφος) συστήνονται τα εξής:

 

Δήλωση του ύποπτου κρούσματος και αποβίβαση

 

Κάρτα Εντοπισμού Επιβατών (Passenger Locator FormPLF)o   Η συμπλήρωση κάρτας εντοπισμού επιβατών (PLF) μπορεί να ζητηθεί από τον οργανισμό σιδηροδρόμων εάν εντοπιστεί επί του τραίνου ταξιδιώτης που εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης COVID-19. Συστήνεται ο υγειονομικός υπεύθυνος του τραίνου να ζητήσει την συμπλήρωση της κάρτας εντοπισμού επιβατών από όλους τους ταξιδιώτες που βρίσκονται στο ίδιο βαγόνι του τραίνου με τον ασθενή.o   Ωστόσο, εάν με βάση την αρχική εκτίμηση κινδύνου θεωρείται ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος έκθεσης εκτός του βαγονιού (π.χ. στα τραίνα μεγάλης διαδρομής, ή λόγω μετακίνησης των επιβατών μεταξύ των βαγονιών όπως π.χ. για επίσκεψη στο εστιατόριο), σε αυτήν τη περίπτωση ο υγειονομικός υπεύθυνος του τραίνου μπορεί να ζητήσει την συμπλήρωση της κάρτας εντοπισμού επιβατών από όλους τους ταξιδιώτες του τραίνου. Μετά την ολοκλήρωση του ταξιδιού οι επιβάτες μπορούν να αποβιβαστούν και οι κάρτες εντοπισμού επιβατών να συλλεχθούν και να παραδοθούν στην αρμόδια αρχή Δημόσιας Υγείας.o   Οι κάρτες εντοπισμού επιβατών μπορούν να συμπληρωθούν στα Αγγλικά ή σε άλλη γλώσσα.

 

Καθαρισμός, απολύμανση και διαχείριση αποβλήτων

Η περιβαλλοντική παραμονή του ιού SARS-CoV-2 είναι επί του παρόντος άγνωστη. Ο ιός SARS-CoV μπορεί να επιβιώσει στο περιβάλλον για μερικές μέρες. Ο MERS-CoV μπορεί να επιβιώσει >48 ώρες στους 20°C, 40% σχετική υγρασία συγκρίσιμο με ένα εσωτερικό περιβάλλον, σε πλαστικές και μεταλλικές επιφάνειες.

 

Προμήθειες και εξοπλισμός

Επαρκείς προμήθειες ΜΑΠ πρέπει να υπάρχουν στο τραίνο και σταθμό τραίνου που συμπεριλαμβάνουν:

 

Τονίζεται ότι, καθώς η επιδημία εξελίσσεται, οι οδηγίες ενδέχεται να τροποποιηθούν.

 

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση, απευθυνθείτε στον ΕΟΔΥ στα τηλέφωνα 210 5212054, 1135 (όλο το 24ωρο)

Πηγές Ενημέρωσης

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι