ΚΕΕΛΠΝΟ

Ενημέρωση διαπιστευμένων συντακτών από τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη και τον Καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη

|
15.04.2021

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Κυρίες και κύριοι, καλησπέρα σας από το Υπουργείο Υγείας. Ξεκινάει η ενημέρωση από τον Υπουργό Υγείας, κύριο Βασίλη Κικίλια. Στην ενημέρωση σήμερα συμμετέχουν ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κύριος Κωστής Χατζηδάκης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, οι οποίοι θα κάνουν ανακοινώσεις για τη διάθεση των self-test σε ειδικές ομάδες εργαζομένων ιδιωτικού και δημοσίου τομέα. Στην ενημέρωση επίσης συμμετέχει ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος  θα αναφερθεί στο ρόλο των self-test στην προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.

 

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ευχαριστώ. Να καλωσορίσουμε τον φίλο Υπουργό, τον Κωστή Χατζηδάκη. Κυρίες και κύριοι, σήμερα έχουμε 3.089 κρούσματα, με 63.710 τεστ και τη θετικότητα να έχει υποχωρήσει στο 4,85%. Δυστυχώς, έχουμε 809 διασωληνωμένους συνανθρώπους μας και 81 θανάτους.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω από τον Καθηγητή, τον κύριο Τσιόδρα, ο επταήμερος κυλιόμενος μέσος όρος μέχρι εχθές ήταν 2.797 επιβεβαιωμένα κρούσματα την ημέρα, ελαφρώς μειωμένος από την προηγούμενη εβδομάδα που είχε ξεπεράσει τις 3.000 κρούσματα. Η διάμεση ηλικία αυτών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα μας είναι τα 44 έτη.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ο δείκτης θετικότητας παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες μία σταθεροποίηση σε επίπεδα, όπως βλέπετε, κάτω του 6%. Μάλιστα, εχθές, που έγινε ρεκόρ τεστ, ξεπεράσαμε τα 76.000, ήταν 5,3%

Σύμφωνα επίσης με τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας, τα ενεργά κρούσματα σήμερα στη χώρα είναι 27.462. Και εδώ βλέπουμε μία υποχώρηση, καθώς την προηγούμενη Τετάρτη τα ενεργά κρούσματα είχαν ξεπεράσει τις 30.000.

Σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας παρουσιάζεται μία σταθεροποίηση ως ελαφρά μείωση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Εξαίρεση αποτελεί η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες έντονη αυξητική τάση. Και όπως καταλαβαίνετε, σε συνδυασμό με την επιβάρυνση του τελευταίου μήνα σε Δυτική Μακεδονία και Θεσσαλονίκη, αυτό πιέζει τα Νοσοκομεία μας στη Βόρεια Ελλάδα.

Πρέπει επίσης να επισημάνω και να ζητήσω από τους συμπολίτες μου να είναι προσεκτικοί. Υπάρχουν Περιφερειακές Ενότητες που μας προβληματίζουν, όπως αυτές της Καλύμνου, Θάσου, Λευκάδας, Έβρου, Ροδόπης, Πιερίας, Φωκίδας, Καβάλας, Αρκαδίας και Πρέβεζας. Εφιστούμε την προσοχή των συμπολιτών μας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να πηγαίνουμε όλο και καλύτερα.

Θέλω ιδιαίτερα να σταθώ στην Αττική. Η Αττική είναι ο μισός πληθυσμός της χώρας, σχεδόν 5 εκατομμύρια κάτοικοι, και σύμφωνα με την επιδημιολογική εικόνα τα στοιχεία παρουσιάζουν μία σταθεροποιητική τάση. Είναι πολύ σημαντικό αυτό μετά από πολλές εβδομάδες αύξησης των κρουσμάτων και ιδιαίτερης πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Αττική.

Είναι κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο. Είναι όμως μία εύθραυστη ισορροπία. Οπότε δεν πρέπει να χαλαρώσουμε, δεν πρέπει να επαναπαυτούμε, δεν πρέπει να εφησυχάσουμε. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον κορονοϊό να μετατρέψει τη συγκρατημένη αυτή αισιοδοξία, σε απειλή.

Νομίζω ότι είναι ευθύνη όλων μας να προσπαθήσουμε σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, έτσι ώστε μόνιμα και συνεχώς να βελτιώνονται τα πράγματα. Η πιστή τήρηση των μέτρων σε συνδυασμό με τους εμβολιασμούς μάς φέρνει κάθε μέρα όλο και πιο κοντά σε επιθυμητά αποτελέσματα, όλο και πιο κοντά στο στόχο μας να επανερχόμαστε σιγά-σιγά σε μία μερική κανονικότητα και μετά σε μία ολική κανονικότητα.

Με βάση όλα αυτά, για μία ακόμη φορά απευθύνω έκκληση στους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν. Η Επιχείρηση «Ελευθερία» προχωρά ομαλά. Βλέπετε ότι έχει κερδίσει ήδη την εμπιστοσύνη των Ελλήνων και αποτελεί case study, αποτελεί σημείο αναφοράς για εμβολιαστικά προγράμματα σε όλο τον κόσμο.

Σήμερα, η Πρόεδρος της Commission Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε πως επισπεύδεται η παράδοση 50 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου Pfizer/BioNTech, οι οποίες θα παραδοθούν στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, δηλαδή σε αυτούς τους μήνες, αντί για το τέταρτο που ήταν προγραμματισμένο.

Κυρίες και κύριοι, αυτό σημαίνει ότι για τη χώρα μας αναλογούν επιπλέον για αυτό το τρίμηνο 1,2 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου Pfizer/BioNTech και αυτό μέχρι τον Ιούνιο. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό επίσης για την πορεία του εμβολιασμού και τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να φτάσουμε πιο γρήγορα σε πιο πολλούς συμπολίτες μας.

Να συνεχίσω με τους εμβολιασμούς λέγοντας ότι ξεπεράσαμε τα 2,2 εκατομμύρια εμβολιασμούς, 2.280.934. Πάνω από 1,5 εκατομμύριο συμπολίτες μας έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση, 1.524.912, ενώ 756.022 συμπολίτες μας έχουν κάνει και τις δύο δόσεις.

Από την Παρασκευή 16 Απριλίου μέχρι τη Δευτέρα 19 Απριλίου προχωράμε σταδιακά στο άνοιγμα της επόμενης ομάδας που είναι οι συμπολίτες μας με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου, ηλικίας από 18 έως 59.

Όπως εξήγησε και τη Δευτέρα ο Γενικός Γραμματέας ΠΦΥ, ο Μάριος Θεμιστοκλέους, το άνοιγμα της συγκεκριμένης ομάδας, στην οποία ανήκουν 800.000 συμπολίτες μας, θα γίνει σταδιακά ανάλογα με το νόσημα.

Την επόμενη Τετάρτη 21 Απριλίου, και πάντα σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ανοίγει η πλατφόρμα για να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι εκπαιδευτικοί και οι συμπολίτες μας της ηλικιακής ομάδας 55-59.

Και ακολούθως, το Σάββατο 24 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους συμπολίτες μας της ηλικιακής ομάδας 50-54.

Κυρίες και κύριοι, εσείς που δεν έχετε ακόμα εμβολιαστεί και θέλετε, κλείστε ραντεβού, πηγαίνετε να εμβολιαστείτε, βοηθήστε τους εαυτούς σας, την οικογένειά σας, τους φίλους σας, τους ανθρώπους του περιβάλλοντός σας και του επαγγελματικού περιβάλλοντός σας, να είναι ασφαλείς.

Βοηθήστε έτσι ώστε όλοι μαζί να προχωρήσουμε σιγά-σιγά σε αυτό το οποίο στοχεύουμε ως οργανωμένη Πολιτεία και ως κοινωνία φυσικά, μέσω του εμβολιασμού να μπορέσουμε να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα και να ξαναπάρουμε τις ζωές μας πίσω. Ευχαριστώ.

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε κύριε Υπουργέ. Κύριε Χατζηδάκη, έχετε τον λόγο.

 

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνουμε για την προστασία της Δημόσιας Υγείας επιστρατεύουμε, όπως είναι γνωστό, και τα self-tests τα οποία θα συμβάλλουν στον έλεγχο της διασποράς του κορονοϊού στους χώρους εργασίας.

Επεκτείνουμε, λοιπόν, την χρήση αυτού του χρήσιμου εργαλείου σε μια σειρά δραστηριοτήτων του ιδιωτικού τομέα. Ποιοι είναι αυτοί οι τομείς.

Το λιανεμπόριο, συμπεριλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων πώλησης τροφίμων και ποτών.

Η εστίαση.

Οι μεταφορές, χερσαίες, θαλάσσιες και αεροπορικές.

Οι υπηρεσίες καθαρισμού.

Τα κουρεία, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής και οι υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων.

Αυτές είναι οι δραστηριότητες που καταλαμβάνονται από την Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Για την άσκηση των δραστηριοτήτων αυτών, τα self-tests είναι υποχρεωτικά για την προσέλευση των εργαζομένων στους χώρους εργασίας τους και για την παροχή εργασίας με φυσική παρουσία. Θα πρέπει δε, να διενεργούνται μια φορά την εβδομάδα.

Πώς θα λειτουργεί το σύστημα. Πρώτα από όλα το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα στείλει στην ΗΔΙΚΑ τους ΑΜΚΑ των εργαζομένων που απασχολούνται σε επιχειρήσεις, εργοδότες στους κλάδους που μόλις προανέφερα, όπως αυτά είναι καταχωρημένα στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Έχουμε όλα αυτά τα στοιχεία.

Κάθε βδομάδα, το Υπουργείο θα επικαιροποιεί τα στοιχεία των εργαζομένων, στέλνοντας την ΗΔΙΚΑ τις όποιες μεταβολές, δηλαδή, νέες προσλήψεις, λύσεις ή λήξεις συμβάσεων εργασίας και λοιπά.

Οι εργαζόμενοι στις δραστηριότητες που προανέφερα υπάγονται στο μέτρο των υποχρεωτικών self-tests. Αυτοί προμηθεύονται τα τεστ δωρεάν από το φαρμακείο με χρήση του ΑΜΚΑ τους. Αν για κάποιο λόγο ο εργαζόμενος επιλέξει αντί για self-test να κάνει rapid test ή μοριακό τεστ, με δαπάνη δική του ή του εργοδότη του, έχει, έχει, επαναλαμβάνω, και αυτή την δυνατότητα.

Ο εργαζόμενος δηλώνει το αποτέλεσμα του τεστ στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, με την διαδικασία που θα περιγράψω παρακάτω και είναι απλή, δεν χρειάζεται για αυτό το λόγο να τρομάζει κανένας.

Οι εργαζόμενοι θα μπαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και θα επιλέγουν «Δήλωση αποτελέσματος self-test για εργαζόμενο».

Στη συνέχεια θα μεταφέρονται στην πλατφόρμα supportemployees.gov.gr και στη «Δήλωση Αποτελεσμάτων COVID-19 tests» στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Είναι  απλό. Όσοι το ακούτε περιπεπλεγμένο θα δείτε ότι μόλις μπείτε σε αυτές τις ιστοσελίδες, εκεί που παραπέμπω τώρα, όλα θα λειτουργήσουν ομαλά. Και όλα αυτά που λέω τώρα, θα είναι  σε λίγη ώρα αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εργασίας και μπορείτε να βρείτε όλα τα στοιχεία, είναι φιλικά στο χρήστη.

Εκεί λοιπόν υποβάλλουν το αποτέλεσμα του ελέγχου του τεστ με την συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19»

Εννοείται ότι αν το αποτέλεσμα του self-test είναι  αρνητικό, ο εργαζόμενος προσέρχεται κανονικά στην εργασία του, είναι αυτονόητο.

Εάν τώρα το αποτέλεσμα το self-test είναι θετικό, ο εργαζόμενος θα πρέπει εντός 24 ωρών να κάνει έναν επαναληπτικό έλεγχο. Δεν προσέρχεται στην εργασία του. Κάνει έναν επαναληπτικό έλεγχο είτε σε δωρεάν δημόσια δομή, μεταξύ αυτών που είναι  αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, είτε σε ιδιωτική δομή της επιλογής του. Αν πάει σε ιδιωτική δομή με επιβάρυνση δική του ή του εργοδότη του.

Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου, ο εργαζόμενος με τους οικείους του μένει στο σπίτι σε καραντίνα.

Αν τώρα το αποτέλεσμα και του δεύτερου επαναληπτικού ελέγχου είναι θετικό, εκδίδεται βεβαίωση που αποτελεί δικαιολογητικό για να μπει ο εργαζόμενος σε καραντίνα, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

Αν το αποτέλεσμα αντίστροφα του δεύτερου ελέγχου βγει αρνητικό, πάλι εκδίδεται σχετική βεβαίωση και ο εργαζόμενος πρέπει να προσέλθει στην εργασία του.

Το αποτέλεσμα του επαναληπτικού ελέγχου δηλώνεται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα Δήλωσης Αποτελεσμάτων COVID-19 tests, με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 έπειτα από θετικό αποτέλεσμα self-test».

Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν τους εργαζομένους τους για την υποχρέωση να κάνουν self-test και τις συνέπειες που θα επέλθουν εάν δεν τηρηθεί η υποχρέωση.

Σημειώνεται, τέλος, ότι μέσω της πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ θα ενημερώνονται και οι φαρμακοποιοί για το ποιοι εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι των self-tests, έτσι ώστε το πράγμα να λειτουργήσει ομαλά.

Τελειώνω λέγοντας τι θα συμβεί εάν δεν τηρηθεί αυτή η διαδικασία. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει εργαζόμενο με φυσική παρουσία, αν αυτός δεν έχει κάνει self-test και δεν έχει δηλώσει το αποτέλεσμά του. Και πολύ περισσότερο, προφανώς, εάν ο εργαζόμενος έχει δηλώσει θετικό self-test. Είναι δεδομένο, δεν χρειάζεται να το συζητήσουμε αυτό.

Εάν ο εργαζόμενος προσέλθει για να εργαστεί χωρίς να έχει δηλώσει το αποτέλεσμα του self-test, ο εργοδότης υποχρεούται να μην αποδεχθεί την παροχή της εργασίας και απαλλάσσεται ο εργοδότης από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών, έως ότου ο εργαζόμενος συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του.

Εάν ο εργοδότης δεν τηρήσει την υποχρέωση ενημέρωσης των εργαζομένων με κάθε πρόσφορο μέσο, για τις υποχρεώσεις του δηλαδή για τα self-tests, (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ηλεκτρονικό μήνυμα, ανακοίνωση κλπ.), για τα υποχρεωτικά self-test, του επιβάλλεται από το ΣΕΠΕ, το Σώμα των Επιθεωρητών Εργασίας, πρόστιμο 300 ευρώ.

Εάν σε έλεγχο του ΣΕΠΕ τώρα, του Σώματος Επιθεωρητών, βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο ο οποίος δεν έχει δηλώσει αποτέλεσμα self-test και παρόλα αυτά είναι εκεί στη δουλειά του, επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Και εάν βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self-test είτε στον πρώτο, είτε στον επαναληπτικό έλεγχο, του επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Θα ήθελα, τέλος, να ενημερώσω ότι επειδή η δωρεάν διανομή των self-tests από τα φαρμακεία ξεκινά την επόμενη Δευτέρα 19 Απριλίου για την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του μέτρου, οι δηλώσεις των αποτελεσμάτων του τεστ μπορούν να γίνονται οποιαδήποτε στιγμή, από την Δευτέρα 19 μέχρι την Κυριακή 25 Απριλίου.

Και επαναλαμβάνω για όλους όσοι τους φάνηκαν αυτά που είπα λίγο περίπλοκα, διότι στον προφορικό λόγο δεν είναι όλα απομνημονεύσιμα, εάν μπείτε σε λίγη ώρα στην ιστοσελίδα μας θα δείτε ότι όλα είναι απλά και μπορούν να λειτουργήσουν εύκολα για όλους τους ενδιαφερόμενους. Ευχαριστώ πολύ.

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε κύριε Υπουργέ.  Κύριε Κοντοζαμάνη, έχετε το λόγο.

 

Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Καλησπέρα σας. Καταρχάς σας ενημερώνουμε ότι ο εφοδιασμός των φαρμακείων και η διάθεση των self test από αυτά εξελίσσεται ομαλά. Μέχρι στιγμής, 10.155 φαρμακεία έχουν διαθέσει 832.831 self test σε συμπολίτες μας.

Όπως έχει ήδη τονιστεί, η δράση αυτή συμπληρώνει τη στρατηγική μας σε ό,τι αφορά τους διαγνωστικούς ελέγχους ανίχνευσης του κορονοϊού.

Μετά τα σχολεία επεκτείνεται και σε άλλους τομείς δραστηριοτήτων, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, και το σχέδιο αυτό εισέρχεται στη δεύτερη φάση υλοποίησής του από τη Δευτέρα 19 Απριλίου 2021.

Η προτεραιότητα που έχει δοθεί σε αυτές τις ομάδες στηρίχθηκε στα εξής κριτήρια.

Πρώτον, στην ελεγχόμενη και ασφαλή λειτουργία συγκεκριμένων δραστηριοτήτων της οικονομίας και του Κράτους και δεύτερον, στα διαθέσιμα αποθέματα self test με βάση τις παραδόσεις που έχουν γίνει ως σήμερα από τους αναδόχους και τον επαρκή εφοδιασμό των φαρμακείων σε όλη τη χώρα.

Σε ό,τι αφορά στο δημόσιο τομέα, οι κατηγορίες οι οποίες καλούνται σε υποχρεωτικό έλεγχο με self test είναι οι εξής:

Οι υπάλληλοι των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Οι υπάλληλων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού που απασχολούνται στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Οι απασχολούμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας.

Οι δικαστικοί λειτουργοί και οι δικαστικοί υπάλληλοι.

 

Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίστηκε και από τον Υπουργό Εργασίας, οι εργαζόμενοι που σήμερα ανακοινώνονται θα πρέπει να συμπληρώσουν στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr τη βεβαίωση πραγματοποίησης του οικιακού τεστ, ακολουθώντας τις οδηγίες που έχουν ήδη δοθεί σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Και στον δημόσιο τομέα, στις κατηγορίες αυτές, ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος διενεργείται μία φορά την εβδομάδα πριν από την προσέλευση του εργαζόμενου στον τόπο παροχής εργασίας και έχει ισχύ για μία εβδομάδα από την  ημέρα διενέργειάς του. Ο έλεγχος διενεργείται έως και 24 ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδος που ο υπάλληλος παρέχει την υπηρεσία του με φυσική παρουσία.

Στην περίπτωση που ο εργαζόμενος καλείται εκτάκτως να παραστεί στο χώρο εργασίας του, δύναται κατ’ εξαίρεση να πραγματοποιείται και αυθημερόν ο έλεγχος, αλλά σε κάθε περίπτωση προ της εισόδου του στο χώρο εργασίας.

Όπως με τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, έτσι και για τους συγκεκριμένους υπαλλήλους στον δημόσιο τομέα, η διαδικασία παραλαβής των τεστ από τα φαρμακεία είναι η ίδια. Κατόπιν επίδειξης του ΑΜΚΑ, τα στοιχεία των οποίων θα δοθούν από το Υπουργείο Εσωτερικών στην ΗΔΙΚΑ.

Η διαδικασία καταχώρησης, όπως είπαμε, είναι η ίδια και εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα εκτύπωσης της δήλωσης από την πλατφόρμα, ο υπάλληλος ή ο λειτουργός μπορεί να συμπληρώσει την δήλωση χειρόγραφα, σύμφωνα με σχετικό υπόδειγμα που υπάρχει στην ιστοσελίδα self-testing.gov.gr.

Τέλος, στους υπαλλήλους που υποχρεούνται να υποβληθούν σε διαγνωστικό έλεγχο και δεν προσκομίζουν κατά την προσέλευση τους στην εργασία δήλωση αρνητικού αποτελέσματος, η υπηρεσία προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για την περικοπή αποδοχών λόγω μη παροχής εργασίας με υπαιτιότητα του υπαλλήλου και σύμφωνα με το άρθρο 43 το υπαλληλικού κώδικα ή άλλες αντίστοιχες διατάξεις

Οι σχετικές δηλώσεις κατατίθενται στην αρμόδια υπηρεσία προσωπικού. Ο αρμόδιος προϊστάμενος προσωπικού είναι υπεύθυνος και υποχρεωμένος για την τήρηση των ως άνω μέτρων και φέρει ευθύνη που ελέγχεται πειθαρχικώς, εφόσον προσέλθει στο χώρο εργασίας υπάλληλος χωρίς την σχετική δήλωση αρνητικού αποτελέσματος. Ευχαριστώ πολύ.

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε κύριε Κοντοζαμάνη. Κύριε Μαγιορκίνη έχετε τον λόγο.

 

ΓΚ. ΜΑΓΙΟΡΚΙΝΗΣ: Καλησπέρα και από μένα. Θα ήθελα να χρησιμοποιήσω αυτή την ευκαιρία να μιλήσουμε για την σημασία των self-test για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Τα self-tests στην παρούσα φάση πρόκειται για μια μορφή προσυμπτωματικού ελέγχου, το λεγόμενο screening, το οποίο στην ουσία αποσκοπεί στην έγκαιρη διάγνωση με σκοπό την πρόληψη.

Με απλά λόγια, ελέγχουμε υγιείς ανθρώπους για να εντοπίσουμε μια νόσο σε πρώιμα στάδια, πριν, δηλαδή, εμφανιστούν συμπτώματα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιου τύπου προσυμπτωματικού ελέγχου ευρείας κλίμακας είναι η δοκιμασία «Παπανικολάου», το γνωστό τεστ ΠΑΠ, οι μαστογραφίες, αλλά και τα τεστ για τον ιό του ΗΙV.

Το κοινό όλων αυτών των ελέγχων είναι ότι έχουν ως ρόλο να «σαρώσουν» ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού που δεν έχει συμπτώματα και να εντοπίσουν τα άτομα που έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα για την νόσο που μας ενδιαφέρει.

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος ακολουθείται πάντα από πιο ειδικό έλεγχο, που έχει την λογική της τελικής διάγνωσης-επιβεβαίωσης, ώστε να εφαρμοστούν και τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα.

Η πρόληψη, λοιπόν, είναι βασικό συστατικό του προσυμπτωματικού ελέγχου και το σημαντικότερο στοιχείο στην πρόληψη της νόσου COVID-19. Το καλύτερό μας όπλο αυτή τη στιγμή, εκτός από τα εμβόλια, είναι η διακοπή της μετάδοσης.

Συνεπώς, ακρογωνιαίος λίθος ενός επιτυχημένου προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου στην COVID-19 ,είναι η όσο το δυνατόν πιο γρήγορη ανεύρεση των ατόμων που δυνητικά μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο.

Έτσι, λοιπόν, στην πρόληψη της μετάδοσης ο χρόνος του αποτελέσματος του τεστ έχει τεράστια σημασία. Ένα αποτέλεσμα που είναι πολύ ακριβές αλλά χρειάζεται μία ημέρα για να ολοκληρωθεί, έχει μικρότερη προληπτική αξία από ένα αποτέλεσμα που έχει ελαφρώς μικρότερη ακρίβεια αλλά ολοκληρώνεται σε 15 με 20 λεπτά. Και αυτό διότι στις ώρες που περιμένει κάποιος το αποτέλεσμα, θα μπορούσε να μεταδίδει τη νόσο.

Στο σχεδιασμό προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου, μεγάλο ρόλο παίζει και η ευκολία της δοκιμασίας. Εάν η δοκιμασία είναι επεμβατική και προκαλεί πόνο ή δυσάρεστη αίσθηση, τότε η πιθανότητα να συμμετέχει κάποιος εθελοντικά στο πρόγραμμα μειώνεται.

Για αυτό το λόγο, τα τεστ που έχουμε επιλέξει για αυτοδιαγνωστικό έλεγχο έχουν επιλογή να γίνονται με τη λήψη απλού ρινικού δείγματος, που δημιουργεί λιγότερο δυσάρεστη αίσθηση κατά τη λήψη, από τα γνωστά ρινοφαρυγγικά, αλλά και είναι ευκολότερα στη χρήση λοιπόν.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά των συσκευών αυτοδιαγνωστικής ανίχνευσης για τον συγκεκριμένο, έλεγχο είναι η ευαισθησία και η ειδικότητα. Επιτρέψτε μου να εξηγήσω δύο πράγματα σε αυτά.

Η ευαισθησία του τεστ είναι η πιθανότητα να δώσει θετικό αποτέλεσμα εφόσον έχω τη νόσο. Δηλαδή η ευαισθησία 80% σημαίνει από τους 100 που έχουν τη νόσο, το τεστ θα εντοπίσει τους 80.

Η ειδικότητα του τεστ είναι η πιθανότητα να δώσει αρνητικό αποτέλεσμα εφόσον δεν έχω τη νόσο. Δηλαδή ειδικότητα 99% σημαίνει από τους 100 που δεν έχουν τον ιό, το τεστ θα θεωρήσει ότι όντως οι 99 δεν έχουν μολυνθεί.

Τα συγκεκριμένα αυτοδιαγνωστικά τεστ που διατίθενται, χαρακτηρίζονται κατ’ αρχήν από την πολύ υψηλή ειδικότητα, υψηλότερη από 99%, έτσι ώστε το ποσοστό των ψευδώς θετικών στον πληθυσμό θα είναι χαμηλό ακόμα και όταν ο ιός δεν είναι τόσο συχνός ανάμεσά μας.

Επίσης, οι δοκιμασίες έχουν αρκετά υψηλή ευαισθησία, δηλαδή υψηλότερη και από 80%. Ωστόσο, η ευαισθησία αυτών αυξάνεται παραπάνω από το 80%, αρκετά παραπάνω, και φτάνει και το 95%, όσο μεγαλύτερο είναι το φορτίο του ιού στον οργανισμό.

Ως εκ τούτου, όσο πιο μεταδοτικός είναι κάποιος, τόσο πιο πιθανό είναι να τον πιάσει το συγκεκριμένο τεστ και να προλάβουμε με αυτό τον τρόπο τη μετάδοση.

Η ευρεία χρήση των αυτοδιαγνωστικών τεστ ως μέθοδος προσυμπτωματικού ελέγχου σε επίπεδο πληθυσμού, είναι μία στρατηγική Δημόσιας Υγείας που κερδίζει διαρκώς έδαφος. Αυτοδιαγνωστικά τεστ χρησιμοποιούνται σταδιακά σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Τσεχία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα μας του self-test, λοιπόν, όπως ανακοίνωσε σήμερα και ο ΕΟΔΥ έχουν συλλεγεί 254.157 δηλώσεις. Ακολούθως, στη διαδικασία του self-test προσήλθαν 4.201 συμπολίτες μας οι οποίοι αναζήτησαν επανάληψη της διαδικασίας και τελικά έχουμε 575 οι οποίοι επιβεβαιώθηκαν ως θετικοί, ενώ ακόμα εκκρεμούν περίπου 144 αποτελέσματα.

Να επισημάνουμε ότι η διαδικασία της επανάληψης είναι αναγκαία όταν υπάρχουν πολλοί ειδικοί λόγοι, κυρίως αν υπάρχει θετικό αποτέλεσμα, αλλά και όταν και υπάρχουν συμπτώματα. Αν κάποιος έχει συμπτώματα, θα πρέπει να ζητήσει να κάνει ένα τεστ από επαγγελματία υγείας.

Είναι, λοιπόν, καταρχήν εξαιρετικά σημαντικό να μην χρησιμοποιούμε το αρνητικό αυτοδιαγνωστικό τεστ για να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας. Όχι σε αυτή τη φάση.

Κανένα τεστ, ούτε το μοριακό, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε αυτή τη φάση για να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας όσον αφορά την κοινωνική αποστασιοποίηση.

Πρώτον, γιατί κανένα τεστ δεν είναι τέλειο. Δεύτερον, γιατί ένας που έχει εκτεθεί στον ιό μπορεί εκείνη τη στιγμή να είναι αρνητικός και μερικές ώρες αργότερα να γίνει θετικός.

Σε αυτή τη φάση της επιδημίας, λοιπόν, συμμετέχουμε στην αυτοδιάγνωση και διατηρούμε τις κοινωνικές αποστάσεις, τα μέτρα ατομικής υγιεινής και τη χρήση της μάσκας όπου είναι εφικτό.

Ο σκοπός είναι να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις μεταδόσεις σε επίπεδο πληθυσμού και μέσω αυτής της διαδικασίας θα προστατεύσουμε και τα κοντινά μας πρόσωπα.

Τέλος, θα ήθελα να ζητήσω ιδιαίτερη προσοχή στη συμπλήρωση των στοιχείων κατά την αναφορά της αυτοδιάγνωσης, καθότι η προσεκτική συμπλήρωση της δήλωσης, που παίρνει πολύ λίγα λεπτά, βοηθά στην ακριβέστερη και ταχύτερη επιτήρηση της διαδικασίας της αυτοδιάγνωσης. Ευχαριστώ πολύ.

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε, κύριε Μαγιορκίνη. Να περάσουμε τώρα σε ορισμένες ερωτήσεις.

 

Κ. ΠΑΠΑΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Θεωρείτε αξιόπιστα τα self test, δεδομένου ότι αρκετοί ειδικοί ισχυρίζονται ότι μπορεί να βγουν ψευδώς αρνητικά τα αποτελέσματα κατά 40%; Σε ποιες κατηγορίες επαγγελμάτων σκοπεύετε να το κάνετε υποχρεωτικό;

Κύριε Κικίλια, αλλάζει κάτι στη χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson στην Ελλάδα και πώς θα μπει στο πρόγραμμά μας από Δευτέρα, όταν ακόμα παραμένει λίγο θολό το τοπίο μετά από τη σύσταση του FDA και του CDC για τη μη χορήγησή του;

 

ΓΚ. ΜΑΓΙΟΡΚΙΝΗΣ: Να αναφερθώ λιγάκι για τα ψευδώς αρνητικά, επειδή δεν είναι τόσο ακριβή αυτά τα δεδομένα. Τα συγκεκριμένα self test τα έχουμε επιλέξει ώστε να δίνουν μικρό αριθμό ψευδώς αρνητικών.

Με τα στοιχεία που έχουμε, αν θεωρήσουμε ότι ο επιπολασμός αυτή τη στιγμή, που δεν είναι τόσο, είναι 1% στον πληθυσμό, η πιθανότητα να βγει ένα ψευδώς αρνητικό είναι λιγότερο από 1 στα 1.000.

Άρα, λοιπόν, μιλάμε για πολύ σπάνια γεγονότα και αυτά αποδεικνύονται από τα επιμέρους στοιχεία των συγκεκριμένων τεστ. Οπότε, είναι εξαιρετικά αξιόπιστο το αρνητικό αποτέλεσμα που παίρνουμε σε αυτή τη φάση, αλλά και σε περιπτώσεις που θα ήταν υψηλότερος ο επιπολασμός.

 

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Σε ό,τι έχει να κάνει με τα εμβόλια και δη αυτό της Johnson & Johnson, θέλω να είμαι για μία ακόμη φορά σαφής και ξεκάθαρος.

Εμείς χτίζουμε την αξιοπιστία μας βάσει επιστημονικών δεδομένων και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, του ΕΜΑ, που έχει αδειοδοτήσει όλα τα εμβόλια τα οποία χρησιμοποιούνται από τα κράτη- μέλη.

Η χώρα μας περίμενε, με βάση τα επιστημονικά στοιχεία ο ευρωπαϊκός ρυθμιστής να εγκρίνει τα εμβόλια και σε ό,τι έχει προκύψει με τα εμβόλια και έχει να κάνει με επιστημονικά δεδομένα, με ανεπιθύμητες ενέργειες, με επιμέρους πρόσθετα στοιχεία καθώς προχωράει ο εμβολιασμός, εμείς μείναμε πέρα και έξω από την πολυφωνία και με συνέπεια ακούσαμε πρώτα από όλα την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών – κορυφαίοι επιστήμονες στην χώρα συσκέπτονται συστηματικά και εισηγούνται για τα εμβόλια – φυσικά την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, όπως και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και αυτά τα οποία εισηγείται.

Αυτό θα κάνουμε και τώρα. Εμείς χτίζουμε αξιοπιστία και στην οργάνωση του εμβολιασμού, έχουμε το Πρόγραμμα «Ελευθερία», με βάση την ασφάλεια των συμπολιτών μας.

Συστήνω σε όλους προσοχή στις δηλώσεις οι οποίες γίνονται για τα εμβόλια. Παρακαλώ να γίνονται με βάση επιστημονικά δεδομένα. Παρακαλώ πάντα να αναφέρεται και να τονίζεται πόσο μεγάλη, εξαιρετικά μεγαλύτερη, είναι η ωφέλεια των εμβολίων από τις όποιες ανεπιθύμητες ενέργειες που παρουσιάζουν πολύ-πολύ σπάνια, σε σχέση με μια νόσο η οποία είναι θανατηφόρα, την οποία βιώνουμε καθημερινά.

Βλέπετε τι φόρο αίματος πληρώνει καθημερινά ο πλανήτης και η χώρα μας, αυτό το οποίο μας αναλογεί με βάση τα κρούσματα καθημερινά και την πορεία της νόσου και των συμπολιτών μας που είναι στα Νοσοκομεία διασωληνωμένοι και παλεύουν για την ζωή τους.

Άρα δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την ωφέλεια των εμβολίων. Θεωρώ ότι σε ό,τι αφορά την οργανωμένη ελληνική Πολιτεία προχωρούμε επαγγελματικά, με κύριο μέλημα την ασφάλεια των συμπολιτών μας, το εξηγήσαμε, και παραμένουμε πιστοί στις ευρωπαϊκές αρχές, τον ΕΜΑ, πάντα συμβουλευόμενοι την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, τους κορυφαίους επιστήμονες της χώρας, και πάντα παρακολουθώντας την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων.

Έτσι ξεκινήσαμε αυτή την διαδικασία, χτίζουμε την εμπιστοσύνη με τους συμπολίτες μας και έτσι θα την ολοκληρώσουμε. Πιστεύω με αισιοδοξία ότι επιτυχώς κάθε μέρα που περνάει, κάθε βδομάδα που περνάει, εμβολιάζονται δεκάδες χιλιάδες παραπάνω συμπολίτες μας, οδηγούμαστε στο να προστατεύονται αυτοί από την Covid και σιγά- σιγά να μπορούμε να κάνουμε αυτό το πολυπόθητο το οποίο αναζητεί πλέον όλη η ελληνική κοινωνία, να επιστρέψουμε σιγά-σιγά σε μια μερική κανονικότητα.

Οπότε για μία ακόμη φορά, συμβουλεύουμε τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν. Είναι ένα αγαθό της Επιστήμης μαζί με την τεχνολογία, το οποίο ήρθε εν μέσω πανδημίας και εντός 12 ημερολογιακών μηνών και πρέπει να το αξιοποιήσουμε για να πάρουμε τις ζωές μας πίσω.

 

Σ. ΧΡΗΣΤΟΥ: Πόσο τοις εκατό πιθανότητα έχει κάποιος με αρνητικό self-test να είναι θετικός στον κορονοϊό; Σας ανησυχεί ο αριθμός των θετικών στον κορονοϊό μαθητών που εντοπίστηκαν από το αυτοδιαγνωστικό τεστ και οι οποίοι ξεπερνούν τους 600;

 

ΓΚ. ΜΑΓΙΟΡΚΙΝΗΣ: Με βάση τα στοιχεία που έχουμε η πιθανότητα να είναι θετικό ενώ έχει βγει αρνητικό, με βάση την προϋπόθεση ότι μιλάμε για 1% επιπολασμό, είναι λιγότερο, όπως είπαμε, από 1 στις 1.000. Άρα, λοιπόν, είναι εξαιρετικά απίθανο να συμβεί αυτό.

Τώρα, όσον αφορά τον αριθμό των μαθητών, νομίζω ότι πρέπει να το δούμε θετικά. Είναι 600 μαθητές και καθηγητές τους οποίους, προλάβαμε πριν φτάσουν στο σημείο. Και αυτό είναι το νόημα της συγκεκριμένης παρέμβασης, να σταματήσουμε τις μεταδόσεις. Σκεφτείτε πόσες μεταδόσεις διακόπηκαν.

Και αυτό θα το δούμε σταδιακά, ίσως και από σήμερα που θα ξαναγίνουν τα self-tests, αλλά και από την άλλη εβδομάδα, εβδομάδα με εβδομάδα θα βλέπουμε  αυτό το ποσοστό πόσο σημασία θα έχει στη μείωση της μετάδοσης σταδιακά στην κοινωνία.

Γιατί μαζί με τους μαθητές είναι και οι οικογένειές τους, προλαμβάνουμε και τις μεταδόσεις μέσα στην οικογένεια και ούτω καθεξής. Δεν είναι μόνο το τι συμβαίνει στο σχολείο, αλλά και το τι συμβαίνει μέσα σε κάθε σπίτι. Οπότε βοηθάμε και τα σπίτια με αυτό τον τρόπο.

 

Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Αν μου επιτρέπετε να προσθέσω σε αυτά που είπε ο Καθηγητής, τα νούμερα αυτά καταδεικνύουν και την επιτυχία του εγχειρήματος των self-test, διότι το είχαμε πει εξ αρχής ότι θέλουμε να πιέσουμε κυρίως τους ασυμπτωματικούς φορείς και αυτούς τους ανθρώπους που πιθανόν να νόμιζαν ότι δεν νοσούσαν.

Άρα, εφόσον βρίσκουμε θετικούς είναι πολύ σημαντικό όπλο στη φαρέτρα μας, για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε ανάλογα τις καταστάσεις.

 

Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Μπορείτε να μας ενημερώσετε από τα πρώτα 600 self test που βγήκαν θετικά (μαθητές-εκπαιδευτικοί), πώς εξελίχθηκε η διαδικασία του δεύτερου τεστ (πόσοι βγήκαν θετικοί στο rapid test) και με ποιο τρόπο ελέγχεται, εάν τηρείται στη συνέχεια η προβλεπόμενη καραντίνα; Πόσο αποτελεσματική είναι η ιχνηλάτηση;

Δεδομένων των δυσκολιών που ανακύπτουν συνεχώς σχετικά με την προμήθεια εμβολίων μέσω Ε.Ε., υπάρχει plan B;

 

ΓΚ. ΜΑΓΙΟΡΚΙΝΗΣ: Ευχαριστώ πολύ. Είναι πολύ χρήσιμη αυτή η ερώτηση. Καταρχάς να διευκρινίσουμε ποιες είναι οι διαδικασίες που ακολουθούνται σε αυτά τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου.

Υπάρχει, λοιπόν, το πρώτο πέρασμα όπου βγαίνει ένα pool θετικών και στη συνέχεια πρέπει να γίνει επιβεβαιωτική δοκιμασία.

Συνήθως αυτό που περιμένουμε να βρούμε είναι γύρω στο 20%-30% να επαληθεύονται. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ξεπέρασε και το 70% η επαλήθευση, το οποίο σημαίνει ότι ως πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου έχει εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία.

Να σας πω ότι είχαμε βάλει γύρω στο 50%, είναι πάνω από 60%-70%, είναι εξαιρετικά μεγάλη, λοιπόν, η επιτυχία αυτού του εγχειρήματος.

Η ιχνηλάτηση ακολουθείται πάντα όπως ακολουθείται. Με το που γίνει η επιβεβαίωση ακολουθείται η ιχνηλάτηση κανονικά. Δεν διαφέρει ένα κρούσμα που προέρχεται από self-test, εννοώ όταν και εφόσον επιβεβαιωθεί, από οποιοδήποτε άλλο κρούσμα.

 

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Να θυμίσω, γιατί πολλές φορές ακούγονται νούμερα και στοιχεία και δεν είναι εύκολο να συγκρατηθούν, ότι η ελληνική Πολιτεία έχει εξασφαλίσει 30 εκατομμύρια δόσεις για τους Έλληνες πολίτες, μέχρι στιγμής. Η μάχη που δίνεται είναι να εξασφαλίσουμε αυτές τις δόσεις όσο πιο σύντομα γίνεται.

Σε αυτά τα πλαίσια ανακοίνωσα σήμερα, μετά τη δήλωση της κυρίας Φον ντερ Λάιεν, ότι στην Ελλάδα για το δεύτερο τρίμηνο από την Pfizer/BioNTech αναλογούν 1.200.000 δόσεις που θα έρθουν νωρίτερα μέσα σε αυτό το τρίμηνο μέχρι τον Ιούνιο. Οπότε, η μάχη και η προσπάθεια είναι αυτή.

Επαναλαμβάνω, βλέποντας καθημερινά και εβδομαδιαία τα στοιχεία της Επιχείρησης «Ελευθερία», την ανταπόκριση του κόσμου και την ικανοποίηση από το σεβασμό και την προσοχή που δίνεται στους συμπολίτες μας, είμαστε αισιόδοξοι ως προς το πρόγραμμα. Και εξηγούμαι ότι κάθε εβδομάδα θα αυξάνεται η δυνατότητα του εμβολιασμού, θα αυξάνεται η δυνατότητα να ανοίγουμε και σε άλλες ηλικίες και ειδικές ομάδες, έτσι ώστε οι συμπολίτες μας να πάνε να εμβολιαστούν.

Όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό, με ασφάλεια πάντα όμως, τόσο πιο γρήγορα θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Άρα η σύστασή μας, η συμβολή των ειδικών, της Επιτροπής Εμβολιασμών και των ανθρώπων οι οποίοι καταλαβαίνουν πόσο επικίνδυνη νόσος είναι η Covid και πόσο έχει ταλαιπωρήσει τον πλανήτη αυτόν τον ένα χρόνο, είναι να πάμε να εμβολιαστούμε, να προστατέψουμε τους εαυτούς μας, να προστατέψουμε τις οικογένειές μας, να πάρουμε τη ζωή μας πίσω.

 

Ν. ΜΟΥΛΟΥ: Από τα θετικά self test που έχουν γίνει μέχρι στιγμής σε τι ποσοστό επιβεβαιώθηκε το αποτέλεσμα στα rapid ή στα μοριακά που ακολούθησαν; ( έχει απαντηθεί).

Χθες, ο Καθηγητής Βασιλακόπουλος επισήμανε ότι το αρνητικό self test μπορεί να είναι ψευδές έως και 50%. Πώς το σχολιάζετε; Σύμφωνα με το σχεδιασμό πότε αναμένεται να πάρει σειρά ο γενικός πληθυσμός;

 

ΓΚ. ΜΑΓΙΟΡΚΙΝΗΣ: Νομίζω και το δεύτερο στοιχείο απαντήθηκε, γιατί είπαμε ξανά ότι τα ψευδώς αρνητικά είναι  λιγότερο από το 1 στα 1.000, οπότε το νούμερο που έχει αναφερθεί δεν είναι  σωστό και δεν μπορεί να προκύψει με κανέναν τρόπο.

 

Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Είπαμε από την πρώτη στιγμή που ανακοινώσαμε αυτή τη δράση, ότι ξεκινάμε σταδιακά με συγκεκριμένες ομάδες, πρώτον για να αποφύγουμε το συνωστισμό και δεύτερον, να ανοίγουμε τις δραστηριότητες εκείνες τις οποίες θέλουμε με ασφάλεια, προκειμένου να επανεκκινηθεί η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα.

Έχουμε πει ότι κάθε πολίτης δικαιούται από ένα self-test εβδομαδιαίως και ανάλογα με τις παραδόσεις των τεστ που θα έχουμε, θα φτάσουμε πολύ σύντομα και στο γενικό πληθυσμό.

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Επόμενη προγραμματισμένη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας, την Παρασκευή 16 Απριλίου. Ευχαριστούμε πολύ. Καλό βράδυ.