ΚΕΕΛΠΝΟ

Επιδημίες και συμβάντα ανά τον κόσμο – Προληπτικά μέτρα για ταξιδιώτες – Μάρτιος 2024

|
22.03.2024

Ιλαρά

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

ΕΚΤΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ/ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

 

Οδηγίες

Η ιλαρά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ιογενής νόσος που μπορεί να προσβάλει άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, να οδηγήσει σε επιπλοκές, κυρίως από το πεπτικό, το αναπνευστικό και το κεντρικό νευρικό σύστημα ακόμα και σε θάνατο. Μεταδίδεται κυρίως αερογενώς και σπανιότερα από μολυσμένες από ρινικές ή φαρυγγικές εκκρίσεις επιφάνειες. Ο χρόνος επώασης της νόσου κυμαίνεται μεταξύ 10-12 ημερών, ενώ από την έκθεση στον ιό μέχρι την εμφάνιση του εξανθήματος μεσολαβούν κατά μέσο όρο 14 ημέρες. Οι ασθενείς μεταδίδουν 4 ημέρες πριν την εμφάνιση του εξανθήματος έως 4 ημέρες μετά. Το μέγιστο της μετάδοσης τοποθετείται από την έναρξη του πρόδρομου σταδίου έως και 3-4 ημέρες μετά την εμφάνιση του εξανθήματος.

Oι ταξιδιώτες, παιδιά και ενήλικες, σε χώρες με έξαρση κρουσμάτων συστήνεται να επιβεβαιώνουν τον πλήρη εμβολιασμό τους με δύο δόσεις του μικτού εμβολίου ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) πριν το ταξίδι. Σε ότι αφορά στην Ευρώπη ιδιαίτερη προσοχή συνιστάται στους ταξιδιώτες στην Ρουμανία.

Πηγή:

https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/communicable-disease-threats-report-week-6-2024.pdf

https://vaccination-info.europa.eu/el/enimerotika-deltia-shetika-me-tis-astheneies/ilara

 

COVID-19

Μετά την ανακοίνωση από τον ΠΟΥ στις 5 Μαΐου 2023, σχετικά με την λήξη της κατάστασης  έκτακτης ανάγκης για την υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο και τη μετάβαση της πανδημίας σε νέα φάση διαχείρισης, προτεραιότητα για τους ταξιδιώτες αποτελεί η τήρηση των βασικών μέτρων πρόληψης μετάδοσης των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος  όπως

Επιπρόσθετα συστήνονται

Η χρήση μάσκας στους δημόσιους κλειστούς ή ανοιχτούς χώρους σε συνθήκες συνωστισμού, συστήνεται από άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

Πηγή:

https://www.who.int/publications/m/item/covid-19-epidemiological-update-16-february-2024

https://eody.gov.gr/taxidi-kai-covid-19/

 

Χολέρα

Από την 1η Ιανουαρίου έως  τις 24η  Φεβρουαρίου του 2024, έχουν αναφερθεί 39.346 νέα κρούσματα χολέρας, συμπεριλαμβανομένων 698 νέων θανάτων, παγκοσμίως. Οι πέντε χώρες που αναφέρουν τα περισσότερα κρούσματα είναι η Ζάμπια (13.015), το Αφγανιστάν (8.402), η Ζιμπάμπουε (7.219), η Μοζαμβίκη (2.563) και το Πακιστάν (2.405).

Οδηγίες

Οι ταξιδιώτες συστήνεται να τηρούν αυστηρά τα προληπτικά μέτρα για την ασφαλή κατανάλωση τροφίμων και ποτών. Στην περίπτωση μακράς παραμονής σε ενδημικές περιοχές, όπως τα μέλη ανθρωπιστικών αποστολών,συνιστάται ο εμβολιασμός.

Πηγή:

https://www.ecdc.europa.eu/en/all-topics-z/cholera/surveillance-and-disease-data/cholera-monthly

https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/communicable-disease-threats-report-week-10-2024.pdf

 

Δάγκειος πυρετός και πυρετός Chikungunya (CHIKVD)

Δάγκειος πυρετός

Τον Ιανουάριο του 2024, περισσότερα από μισό εκατομμύριο κρούσματα δάγκειου πυρετού και πάνω από 100 σχετιζόμενοι θάνατοι αναφέρθηκαν παγκοσμίως.

Τα περισσότερα ύποπτα κρούσματα (550.277) αναφέρθηκαν στην περιοχή PAHO του ΠΟΥ (Βόρειος/Νότιος/Λατινική Αμερική, ΗΠΑ, Καναδάς, Καραϊβική),  τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες του 2024, παρουσιάζοντας αύξηση 189% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023.

Κρούσματα παρατηρούνται επίσης, στις περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας και του Δυτικού Ειρηνικού , στο Μπαγκλαντές, στη Σρι Λάνκα και στη Ταϊλάνδη.

Πυρετός Chikungunya (CHIKVD)

Από 1 -31 Ιανουαρίου 2024, έχουν αναφερθεί περίπου 10.000 κρούσματα CHIKVD και κανένας σχετιζόμενος θάνατος σε παγκόσμιο επίπεδο. Συνολικά οκτώ χώρες ανέφεραν κρούσματα CHIKVD από την Αμερική (6) και την Ασία (2). Οι χώρες που αναφέρουν τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων είναι η Βραζιλία, η Παραγουάη, η Βολιβία και η Κολομβία. Δεν έχουν αναφερθεί αυτόχθονα κρούσματα της νόσου του ιού Chikungunya στην Ευρώπη μέχρι σήμερα.

Από 1 Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2023, αναφέρθηκαν περίπου 500.000 κρούσματα πυρετού Chikungunya και περισσότεροι από 400 σχετικοί θάνατοι παγκοσμίως.

Οδηγίες

Ο Δάγκειος πυρετός και ο πυρετός Chikungunya μεταδίδονται μέσω τσιμπήματος μολυσμένου κουνουπιού και συνεπώς συνιστάται η τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία από τα έντομα. Δεν υπάρχει εμβόλιο για την προφύλαξη και οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από ενδημικές περιοχές συνιστάται να παρακολουθούν την υγεία τους για 2 εβδομάδες μετά την επιστροφή τους. Σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δεν υπάρχει κανένας περιορισμός σε ότι αφορά στο εμπόριο και στις διεθνείς μετακινήσεις.

Πηγές:

https://www.ecdc.europa.eu/en/publications-data/countriesterritories-reporting-chikungunya-cases-february-2023-and-january-2024

https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/communicable-disease-threats-report-week-7-2024.pdf

 

Πολιομυελίτιδα

Από 1 Ιανουαρίου έως 16 Φεβρουαρίου 2024 δεν έχουν αναφερθεί νέα κρούσματα οξείας χαλαρής παράλυσης οφειλόμενα στον τύπο WPV1 της πολυομυελίτιδας.

Από 1 Ιανουαρίου 2023 έως 20 Φεβρουαρίου 2024 καταγράφηκαν 133 περιστατικά οξείας χαλαρής παράλυσης οφειλόμενα στον τύπο cVPDV1 της νόσου, από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (105), από τη Μαδαγασκάρη (24) και τη Μοζαμβίκη (4).

Το 2023 καταγράφηκαν 372 περιστατικά οξείας χαλαρής παράλυσης οφειλόμενα στον cVPDV2 τύπο της νόσου. Η πλειονότητα των περιστατικών καταγράφηκε στην Λαϊκή Δημοκρατία το Κονγκό (118), στη Νιγηρία (81), στο Τσαντ (54) και στη Γουινέα (46).

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης/ Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου είναι ελεύθερες πολυομυελίτιδας από το 2002.

Οδηγίες

Ο ιός της πολιομυελίτιδας μεταδίδεται από άτομο σε άτομο κυρίως μέσω της κοπρανο-στοματικής οδού και σπανιότερα μέσω της στοματο-στοματικής οδού, σε συνθήκες χαμηλού υγειονομικού επιπέδου. Ο ιός ανιχνεύεται πιο εύκολα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στα κόπρανα, από ότι σε φαρυγγικές εκκρίσεις. Σε σπάνιες περιπτώσεις, το γάλα, άλλες τροφές και αντικείμενα μολυσμένα με κόπρανα έχουν ενοχοποιηθεί ως αγωγοί μετάδοσης. Δεν υπάρχουν αξιόπιστες ενδείξεις μετάδοσης μέσω εντόμων. Το νερό και τα λύματα ενοχοποιούνται σπανίως. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν εμφανίζονται συμπτώματα, ενώ τη σοβαρή παραλυτική μορφή της νόσου εκδηλώνει λιγότερο από 1% όσων μολύνονται από τον ιό. Η πολιομυελίτιδα είναι νόσημα που προλαμβάνεται με εμβολιασμό. Συστήνεται ο εμβολιασμός όλων των ταξιδιωτών, από και προς χώρες στις οποίες η νόσος ενδημεί, καθώς και η καταγραφή του εμβολιασμού στο Διεθνές Πιστοποιητικό Εμβολιασμού.

Πηγές:

https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/communicable-disease-threats-report-week-2-2024.pdf

https://polioeradication.org/wp-content/uploads/2023/11/weekly-polio-analyses-WPV-20231128.pdf

https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/communicable-disease-threats-report-week-8-2024.pdf