Με τη συμμετοχή επιστημόνων διεθνούς κύρους από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, πραγματοποιήθηκε χθες η πρώτη συνεδρίαση του Διεθνούς Επιστημονικού Συμβουλίου (ΔΕΣ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Το Διεθνές Επιστημονικό Συμβούλιο του ΕΟΔΥ συστήθηκε πρόσφατα και για πρώτη φορά στην ιστορία του Οργανισμού, μετά από σχετική πρωτοβουλία του Προέδρου ΔΣ ΕΟΔΥ, Καθηγητή Χρήστου Χατζηχριστοδούλου. Έχει συμβουλευτικό ρόλο παρέχοντας επιστημονική στήριξη στον Πρόεδρο και το ΔΣ ΕΟΔΥ σε θέματα στρατηγικού σχεδιασμού και επιχειρησιακών προγραμμάτων.
Στην πρώτη συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά χθες, Τετάρτη 3 Απριλίου 2024, πήραν μέρος οι κ.: Ihor Perehinets, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), Διαμαντής Πλαχούρας από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), Clive Brown, εκπρόσωπος του αμερικανικού CDC, Ute Rexroth, από το Γερμανικό Ινστιτούτο Robert Koch και ο Fernando Simon Soria από το ισπανικό Κέντρο Κρίσεων Δημόσιας Υγείας.
Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης η κ. Παγώνα Λάγιου, Καθηγήτρια ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του ΕΟΔΥ, η κ. Φωτεινή Καλύβα, Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας καθώς και διευθυντικά στελέχη των επιστημονικών Διευθύνσεων του ΕΟΔΥ. Παρών στη συνάντηση και ο κ. Κίμων Δρακόπουλος, καθηγητής στην Επιστήμη Δεδομένων στη Σχολή Marshall του πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, επιστημονικός σύμβουλος Προέδρου ΕΟΔΥ για ζητήματα προηγμένης στατιστικής ανάλυσης και τεχνητής νοημοσύνης.
Κατά την έναρξη της συνάντησης, ο Προέδρος ΕΟΔΥ μετέφερε προς τους συμμετέχοντες χαιρετισμό του Υπουργού Υγείας, κ. Άδωνη Γεωργιάδη και της αν. Υπουργού, κ. Ειρήνης Αγαπηδάκη. Ακολούθησε η παρουσίαση του Στρατηγικού Σχεδίου του ΕΟΔΥ από την κ. Αννα-Μαρία Λεούτση, στέλεχος διεθνών σχέσεων και επικοινωνίας του Οργανισμού. Τα μέλη του ΔΕΣ εξέφρασαν θετικά σχόλια για την πληρότητα του στρατηγικού σχεδίου και διαπίστωσαν ότι είναι σύμφωνο με τις επιταγές της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τις διασυνοριακές απειλές καθώς και τη Στρατηγική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ασφάλεια στην Υγεία. Τα μέλη του ΔΕΣ συμφώνησαν πως μια σωστά οργανωμένη Δημόσια Υγεία αποτελεί τη ραχοκοκκαλιά της απόκρισης στις υγειονομικές κρίσεις. Επεσήμαναν δε ότι βασική προϋπόθεση είναι ο σαφής καθορισμός των αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεων κάθε φορέα που εμπλέκεται στη διαχείριση των υγειονομικών κρίσεων.
Στη συνέχεια, ο κ. Δημήτρης Χατζηγεωργίου, επ. Δ/ντής Υγειονομικού ΓΕΕΘΑ, μέλος του ΔΣ ΕΟΔΥ, παρουσίασε το σχέδιο αντιμετώπισης των λοιμώξεων στους χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας. Το σχέδιο απέσπασε θετικά σχόλια ενώ διατυπώθηκε εύστοχα ότι η αντιμετώπιση των λοιμώξεων σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας πρέπει να συνδυαστεί με την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής στην κοινότητα και αυτή η διασύνδεση πρέπει να περιληφθεί στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αντιμετώπιση της Μικροβιακής Αντοχής. Επίσης, επισημάνθηκε η ανάγκη εξασφάλισης της διάρκειας και της συνέχισης όλων των δράσεων που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας και της μικροβιακής αντοχής και εντάσσονται στο πλαίσιο της Ενιαίας Υγείας. Τη δυνατότητα αξιοποίησης της τεχνητής νοημοσύνης για τον έλεγχο και αντιμετώπιση των λοιμώξεων και της μικροβιακής αντοχής ανέδειξε ο κ.Κίμων Δρακόπουλος.
«Η θετική ανταπόκριση των εκλεκτών αυτών επιστημόνων, που καθένας τους εκπροσωπεί κι ένα φορέα μεγάλου κύρους στη δημόσια υγεία, στην πρόσκληση του ΕΟΔΥ για σύσταση του Διεθνούς Επιστημονικού Συμβουλίου, μας τιμά και μας χαροποιεί. Όπως αναδείχθηκε και πρόσφατα, κατά την πανδημία COVID 19, η διεθνής συνεργασία και ο συντονισμός της απόκρισης σε διεθνές επίπεδο αποτελεί καταλυτικό παράγοντα για την επιτυχή αντιμετώπισή των μεγάλων κρίσεων δημόσιας υγείας. Είναι αναγκαία συνθήκη για να μπορέσει μια χώρα να προστατεύσει τον πληθυσμό της αποτελεσματικά. Και προς αυτήν την κατεύθυνση, το Διεθνές Επιστημονικό Συμβούλιο του ΕΟΔΥ θα αποτελέσει έναν πολύτιμο σύμμαχο και συμπαραστάτη των εθνικών προσπαθειών» επεσήμανε ο Πρόεδρος ΕΟΔΥ, κ. Χ. Χατζηχριστοδούλου, μετά από το πέρας της συνάντησης.
Αναλυτικότερα, το Διεθνές Επιστημονικό Συμβούλιο ΕΟΔΥ απαρτίζεται από τους εξής: