Ο λοιμογόνος παράγοντας του τυφοειδούς πυρετού είναι ένα Gram(-) βακτήριο της οικογένειας των εντεροβακτηριοειδών. Πρόκειται για το βακτήριο Salmonella enterica (είδος) enterica (υποείδος) Typhi (ορότυπος). Έχουν περιγραφεί 107 διαφορετικοί λυσίτυποι του παραπάνω βακτηρίου με βάση την ευαισθησία τους στους βακτηριοφάγους. Για τον παρατυφοειδή πυρετό υπεύθυνος αιτιολογικός παράγοντας είναι η Salmonella enterica (είδος) enterica (υποείδος) Paratyphi (ορότυπος) που έχει τρεις ορότυπους: A, B και C. Οι ορότυποι της σαλμονέλλας καθορίζονται από το σωματικό αντιγόνο Ο (λιποπολυσακχαρίτης του κυτταρικού τοιχώματος), από το βλεφαριδικό αντιγόνο Η (αντιγόνο πρωτεϊνικής σύστασης) και από το αντιγόνο κάψας Vi (αντιγόνο του ελύτρου πολυσακχαριδικής φύσης) (σύμφωνα με το σχήμα Kaufmann-White).
“5 Κλειδιά για Ασφαλέστερα Τρόφιμα” (φυλλάδιο)
“5 Κλειδιά για Ασφαλέστερα Τρόφιμα” (Urdu)
“5 Κλειδιά για Ασφαλέστερα Τρόφιμα” (Αραβικά)
Άτομα με τυφοειδή πυρετό συνήθως παρουσιάζουν εμμένοντα υψηλό πυρετό, αδυναμία, κοιλιακό άλγος, πονοκεφάλους και απώλεια όρεξης. Σε μερικές περιπτώσεις, παρουσιάζεται εξάνθημα με τη μορφή επίπεδων, ροζ στιγμάτων. Η επιβεβαίωση της διάγνωσης του τυφοειδούς πυρετού γίνεται με καλλιέργεια κοπράνων ή αίματος.
Η μετάδοση του τυφοειδούς πυρετού γίνεται με την κατανάλωση τροφίμου ή ποτού το οποίο χειρίστηκε φορέας του νοσήματος ή με την κατανάλωση νερού μολυσμένου με λύματα. Για αυτό το λόγο, ο τυφοειδής πυρετός είναι συχνότερος σε περιοχές όπου το πλύσιμο των χεριών δεν είναι κοινή πρακτική υγιεινής ή το νερό είναι περισσότερο πιθανό να έρθει σε επαφή με λύματα.
Οι ταξιδιώτες προς χώρες όπου ο τυφοειδής πυρετός ενδημεί, θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους σχετικά με τον εμβολιασμό. Το σχήμα εμβολιαστικής κάλυψης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν την αναχώρησή τους για να είναι αποτελεσματικό.
Στην περίπτωση που κάποιος πιστεύει ότι πάσχει από τυφοειδή πυρετό, θα πρέπει να επισκεφθεί γιατρό άμεσα. Αν βρίσκεται εκτός Ελλάδας, μπορεί να συμβουλευτεί το προξενείο ή την πρεσβεία της Ελλάδας στη χώρα που βρίσκεται. Πιθανότατα θα συσταθεί η λήψη αντιμικροβιακής αγωγής. Τα αποτελέσματα της θεραπείας εμφανίζονται 2-3 μέρες μετά την έναρξή της, ενώ συνήθως η πορεία των ασθενών είναι καλή. Αντίθετα, άτομα με τυφοειδή πυρετό που δεν λαμβάνουν θεραπευτική αγωγή με αντιβιοτικά, μπορεί να έχουν πυρετό για εβδομάδες ή μήνες, ενώ το 10% αυτών μπορεί να καταλήξουν λόγω των επιπλοκών της νόσου.