ΚΕΕΛΠΝΟ

Εκπαιδευτική ημερίδα με θέμα «Φροντίδα Ψυχικής Υγείας μετακινούμενων και μη πληθυσμών: Εκπαίδευση από επαγγελματίες στο πεδίο»

|
20.06.2017

Η Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ, το Ίδρυμα Μποδοσάκη, το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) και τις MKO ΒΑΒΕΛ, PRAKSIS και SOLIDARITY NOW, διοργανώνει την Πέμπτη 22 Ιουνίου, εκπαιδευτική ημερίδα με θέμα «Φροντίδα Ψυχικής Υγείας μετακινούμενων και μη πληθυσμών: Εκπαίδευση από επαγγελματίες στο πεδίο».

Η εκδήλωση που υλοποιείται με την στήριξη της Δ/νσης Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας θα πραγματοποιηθεί στο Social Dynamo (Καρνεάδου 25), έναν χώρο για την ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών, με άξονες την μάθηση, την επαγγελματική υποστήριξη και τη δικτύωση. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μποδοσάκη, που υλοποιείται σε συνεργασία με την ομάδα συνΑθηνά του Δήμου Αθηναίων και παρέχει ολοκληρωμένη στήριξη σε φορείς της κοινωνίας των πολιτών στην Ελλάδα.

Η εκπαιδευτική ημερίδα που εντάσσεται στο πρόγραμμα GEMMA για την ενδοοικογενειακή βία σε μετανάστες και πρόσφυγες, απευθύνεται σε επαγγελματίες υγείας που εργάζονται σε δομές ψυχικής υγείας (Κέντρα Ψυχικής Υγείας, Κέντρα Ημέρας, Δομές Φιλοξενίας) στο πλαίσιο του δημοσίου συστήματος ψυχικής υγείας.

Αναμένεται να καλυφθούν οι παρακάτω ενότητες:

  • Βασικές οδηγίες στην παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε πρόσφυγες και μετανάστες.
  • Αποτύπωση της κατάστασης και ανάγκες των πληθυσμών.
  • Εμπειρίες από την πρώτη γραμμή (hotspot, δομές φιλοξενίας).
  • Εμπορία και Trafficking σε πληθυσμό μεταναστών και προσφύγων.
  • Τραύμα και ψυχική υγεία.
  • Φροντίδα ψυχικής υγείας προσφύγων με ψυχιατρικό πρόβλημα.
  • Πρωτόκολλο στην αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης σε προσφυγικό πληθυσμό, εφαρμογές στη δημόσια ψυχική υγεία.
  • Υποστήριξη ΛΟΑΤΚΙ προσφύγων και μεταναστών.

Ακολουθεί το πλήρες πρόγραμμα της ημερίδας

Πρόγραμμα

10.00 – 11.30 Συζήτηση με τη συμμετοχή της Δ/νσης Ψυχικής Υγείας μεταξύ των φορέων που παρέχουν φροντίδα ψυχικής υγείας σε δημόσιο πλαίσιο και των φορέων που παρεμβαίνουν άμεσα σε θέματα προσφύγων και μεταναστών.

11.30 – 11.45 Διάλειμμα

11.45 – 13.15 Βασικές κατευθύνσεις στη διαπολιτισμική παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε πρόσφυγες. Δράσεις υποστήριξης, εκπαίδευσης και εποπτείας φορέων του πεδίου. Συντονισμός ΒΑΒΕΛ: Νίκος Γκιωνάκης, Ψυχολόγος, Επιστημονικά Υπεύθυνος του Κέντρου Ημέρας “Βαβέλ”

13.15 – 13.45 Διάλειμμα – Ελαφρύ γεύμα

13.45 – 15.15 Η διαδρομή των προσφύγων. Από τα κέντρα υποδοχής στην ενσωμάτωση. Διαχείριση ειδικών θεμάτων σε θύματα trafficking. Συντονισμός PRAKSIS: Μαρία Μουδάτσου, Δικαστική Ψυχολόγος, Διευθύντρια Θεσμικών Χρηματοδοτήσεων PRAKSIS

15.15 – 15.45 Διάλειμμα

15.45 – 16.15 Πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης. Χρυσούλα Μπότση, Ιατρός – Πνευμονολόγος, ΚΕΕΛΠΝΟ

16.15 – 16.45 Υποστήριξη ΛΟΑΤΚΙ προσφύγων από το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ)*(tbc)

16.45 – 17.15 Η εμπειρία του Solidarity Now στην υποστήριξη προσφύγων, μεταναστών και ευπαθών ομάδων. Γιάννης Καλλινικάκης, Ψυχολόγος, Team Leader – Γιώργος Κανάρης, Ψυχολόγος, Συντονιστής Κοινωνικής Υπηρεσίας

17.15 – 17.45 Κλείσιμο και Συμπεράσματα

image_print