ΚΕΕΛΠΝΟ

Eνημέρωση διαπ/νων συντακτών από τον Yπ. Yγείας B. Kικίλια, τον ΓΓ ΠΦΥ Μ. Θεμιστοκλέους, την Συντονίστρια Δ/ντρια της 7ης Πνευ/κής Κλινικής στο ΓΝΝΘΑ «Σωτηρία» & Πρόεδρο του ΚΕΣΥ Μ. Γκάγκα & τον υπεύθυνο για την εφοδιαστική αλυσίδα Ταξίαρχο Α. Περρή

|
22.01.2021

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Κυρίες και κύριοι, καλησπέρα σας. Ξεκινάει η ενημέρωση από τον Υπουργό Υγείας κύριο Βασίλη Κικίλια. Μαζί του σήμερα είναι  ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κος Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος  θα μας μιλήσει για τα επόμενα βήματα της Εθνικής Εκστρατείας Εμβολιασμού, η Συντονίστρια Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» και Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας κα Μίνα Γκάγκα και ο Ταξίαρχος Αρίστος Περρής, ο οποίος  θα μας μιλήσει για το σχέδιο εμβολιασμών στη νησιωτική Ελλάδα.

Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.

 

 

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Καλησπέρα σας. Είναι  μεγάλη χαρά που έχουμε σήμερα τη συνάδελφο, φίλη και Πρόεδρο του ΚΕΣΥ αλλά και μάχιμη γιατρό στο «Σωτηρία» την κυρία Μίνα Γκάγκα,  φυσικά τον Γενικό Γραμματέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας τον Μάριο Θεμιστοκλέους- σήμερα έχουμε πολύ ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις για το άνοιγμα μιας ακόμα ηλικιακής ομάδας στην πορεία του εμβολιασμού- και φυσικά τον Ταξίαρχό μας, επίλεκτο στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων.

Θα ήθελα κυρίες και κύριοι να πω ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις, το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, έχουν συμβάλει κομβικά στο κομμάτι της προσπάθειάς μας και της επιχείρησης του εμβολιασμού, ειδικά στο κομμάτι των logistics.

Κύριε Ταξίαρχε σας ευχαριστούμε πάρα πολύ στο πρόσωπό σας για όλες τις Ένοπλες Δυνάμεις, για αυτήν την στήριξη στην προσπάθειά μας.

 

Κυρίες και κύριοι, σήμερα έχουμε 509 κρούσματα. Αυτό σημαίνει 293 διασωληνωμένοι στη χώρα, δυστυχώς 25 νέοι θάνατοι και 29.455 τεστ τα οποία έγιναν. Σε επικοινωνία που είχα λίγο νωρίτερα με τον κύριο Σωτήρη Τσιόδρα, ο επταήμερος κυλιόμενος μέσος όρος εχθές ήταν 480 κρούσματα την ημέρα και η μέσα ηλικία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων εξακολουθεί να είναι τα 46 χρόνια.

Θέλω όμως να ακούσετε προσεκτικά ότι παρόλα τα μέτρα, τα ημερήσια κρούσματα είναι περίπου 500. Παρατηρείται μια μικρή αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Και οι ηλικίες σε έξαρση είναι από τα 45 έως τα 54 και τα 65 έως τα 74 έτη.

Αυτά τα στοιχεία μας προβληματίζουν. Γι’ αυτό δεν θα κουραστούμε να μιλάμε για τα μέτρα ατομικής προστασίας: τη μάσκα, τις αποστάσεις, το αντισηπτικό, τους κανόνες αυτούς που μας ακολουθούν όλους αυτούς τους μήνες και που έχουμε κάνει πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια όλοι και όλες να τηρούμε.

Ειδικά για τις μέσες και μεγαλύτερες ηλικίες που κινδυνεύουν περισσότερο, η παράκληση, η προτροπή για να τηρούμε τα μέτρα είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία έχουμε στη χώρα 5.881 ενεργά κρούσματα. Τα 2.304 στην Αττική και τα 1.482 στην Κεντρική Μακεδονία.

Και τα περισσότερα νέα κρούσματα τις τελευταίες 7 ημέρες ανά 100.000 του πληθυσμού εμφανίζονται στις περιφερειακές ενότητες της Δυτικής Αττικής, της Θάσου και της Βοιωτίας.

Όπως σας είπα και ανακοίνωσα, οι διασωληνωμένοι είναι ακόμα ψηλά και περισσότεροι από 1.390 συμπολίτες μας νοσηλεύονται στα νοσοκομεία μας. Θέλω να προσέξετε ότι από τους περίπου 300 διασωληνωμένους, οι 112 είναι ηλικίας από 18 έως 64 ετών.

Οι κατειλημμένες κλίνες ΜΕΘ- COVID μειώνονται. Παραμένει κατειλημμένο το 50% των ΜΕΘ- COVID στην επικράτεια, 59% στην Αττική και 57% στη Θεσσαλονίκη.

Υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για τον τρόπο και την ταχύτητα με την οποία διασπείρεται η COVID στην Ευρώπη. Η Μεγάλη Βρετανία είχε εχθές 1.820 θανάτους. Ο υψηλότερος αριθμός σε ένα 24ωρο στη χώρα από την αρχή της πανδημίας.

Επίσης προβληματίζει το θέμα της μετάλλαξης του ιού. Η Γερμανία καταγράφει καθημερινά πάνω από 1.000 θανάτους. Η Πορτογαλία βρίσκεται σε δύσκολη  θέση, η Ισπανία επίσης σε πίεση, η Γαλλία.

Και φυσικά δεν μπορώ να ξεχάσω- και ουδέποτε θα γίνει αυτό- ότι και εμείς έχουμε πληρώσει βαρύ τίμημα έχοντας χάσει μέχρι χθες 5.545 συνανθρώπους μας, κάτι το οποίο προσωπικά με στεναχωρεί και τονίζει τη σημασία της επαγρύπνησης.

Μπορεί η Ελλάδα να είναι σε χαμηλή θέση σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, 23η ανάμεσα σε 45 ευρωπαϊκές χώρες, αλλά για εμάς κάθε θάνατος είναι ένα χτύπημα.

Μέχρι το εμβόλιο δεν είχαμε άλλο αποτελεσματικό τρόπο προστασίας από την πανδημία πέρα από τα μέτρα ατομικής προστασίας τα οποία ανέφερα πριν.

Τώρα, χάρη στις προσπάθειες της παγκόσμιας ερευνητικής κοινότητας, έχουμε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια.  Αυτό το οποίο θέλω να πω είναι ότι συμπληρώνοντας ένα χρόνο από την αρχή αυτής της πανδημίας στην Ευρώπη ζήσαμε και ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις από κάθε άποψη.

Έχοντας αυτή την εμπειρία και έχοντας ζήσει από κοντά νύχτα και μέρα τις προσπάθειες σε αυτή την πολύμηνη μάχη να μείνει υγιής όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος, θέλω να σας πω ότι είμαι πολύ υπερήφανος που φτάσαμε στην αρχή του τέλους αυτής της τεράστιας κρίσης της Δημόσιας Υγείας που είναι ο εμβολιασμός.

Είμαι πολύ υπερήφανος για τη συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου που και μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων, έδειξε μεγάλη ωριμότητα, υπευθυνότητα και αλληλεγγύη σε αντίθεση με κοινωνίες άλλων χωρών και έτσι δεν έχουμε τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων που φοβόμασταν.

Για αυτό και είναι πολύ σημαντικό- πιο σημαντικό από ποτέ  καθώς ανοίγουμε σταδιακά κάποιες δραστηριότητες και αυξάνεται η κινητικότητα- να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα.

Νομίζω ότι αυτά τα χαρακτηριστικά της κοινωνίας μας πρέπει να επαινούνται και αυτή η προσπάθεια όλων των συμπολιτών μας πρέπει να επιβραβεύεται.

Υπάρχει μια διαδικασία, η διαδικασία των εμβολιασμών, που παράλληλα με τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι τα «όπλα» μας με τα οποία θα κινηθούμε τους επόμενους μήνες έτσι ώστε να πάρουμε τις ζωές μας πίσω.

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε τον Υπουργό Υγείας. Το λόγο έχει η κυρία Γκάγκα.

 

Μ. ΓΚΑΚΑ: Καλησπέρα και από εμένα. Νομίζω ότι παρά την πανδημία γενικά σαν χώρα τα πήγαμε καλά και αυτή τη στιγμή είμαστε σε ένα καλό σημείο. Εξακολουθούμε να έχουμε δυστυχώς θανάτους αλλά ευτυχώς πολύ λιγότερους και γενικά είμαστε σε ένα καλό σχετικά επιδημιολογικό επίπεδο.

Μας απασχολεί πάρα πολύ η μετάλλαξη που φαίνεται ότι δημιουργεί πρόβλημα σε πολλές χώρες. Δημιουργεί πρόβλημα στην Αγγλία, δημιουργεί πρόβλημα στη Πορτογαλία, αλλά νομίζω ότι πήραμε μέτρα πιο έγκαιρα και ευτυχώς είμαστε σε καλύτερη κατάσταση αυτή τη στιγμή.

Το θέμα των μεταλλάξεων είναι ένα θέμα έρευνας ακόμα. Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι ακριβώς θα γίνει. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι πρέπει να εξακολουθούμε να έχουμε προσοχή.

Στην Πορτογαλία φαίνεται να είναι το 20% του πληθυσμού των κρουσμάτων με αυτή την μετάλλαξη και οι συνάδελφοι εκεί με τους οποίους μίλησα, καθηγητές σε Πανεπιστήμια, θεωρούν ότι μπορεί να παίζει ρόλο αυτή η μετάλλαξη για την μεγαλύτερη μεταδοτικότητα της νόσου αλλά σίγουρα παίζει ρόλο και το γεγονός ότι υπήρξε χαλάρωση των μέτρων.

Ειδικά στην Πορτογαλία, τις μέρες πριν τα Χριστούγεννα και στην διάρκεια των εορτών, ήταν ανοιχτά εστιατόρια, ήταν ανοιχτή η εστίαση. Γενικά υπήρχε μια πολύ μεγάλη χαλάρωση των μέτρων που κατά την γνώμη τους αυτή έφερε κυρίως την μεγάλη επιδημιολογική επιδείνωση που υπάρχει τώρα.

Και το ίδιο λένε συνάδελφοι και στην Γερμανία και στην Αγγλία. Άρα αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Φυσικά την μετάλλαξη θα την ελέγξουμε και ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά.

Γενικά φαίνεται ότι η μετάλλαξη αυτή την στιγμή ανταποκρίνεται στην εμβόλια και άρα δεν έχουμε λόγο να το φοβόμαστε αυτό. Αλλά σίγουρα αυτή την στιγμή δεν είμαστε εμβολιασμένοι, άρα πρέπει να εξακολουθήσουμε να τηρούμε τα μέτρα με άνοιγμα της οικονομίας σιγά- σιγά, με μέτρα και προσοχή, για να μπορέσουμε να πάμε με ασφάλεια στον εμβολιασμό όλου του πληθυσμού και να μπορέσουμε να ανοίξουμε με ασφάλεια την χώρα από κει και πέρα.

Γενικά, σε σχέση με το πόσα ήταν τα κρούσματα όταν ξεκίνησε το lockdown, πώς συνέχισαν τα κρούσματα στην διάρκεια του lockdown και πως είμαστε τώρα, τα πάμε καλά. Και νομίζω ότι αυτό οφείλεται σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό στο ότι όλος ο κόσμος, όλοι μαζί, οι πολίτες στηρίξαν αυτά τα μέτρα και στην διάρκεια των γιορτών που δεν είναι αστείο.

Δηλαδή, δεν είδαμε φίλους, δεν είδαμε αγαπημένους. Νομίζω, όμως, ότι αξίζει τον κόπο αυτή η συγκράτηση και το γεγονός ότι μπορούμε σιγά- σιγά να ανοίξουμε και νομίζω ότι δεν θέλω να πω περισσότερα πράγματα.

Θα απαντήσω ευχαρίστως σε ερωτήσεις για οποιαδήποτε απορία υπάρξει μετά. Ευχαριστώ πολύ.

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε την  κυρία Γκάγκα. Για τα επόμενα βήματα της Εθνικής Εκστρατείας Εμβολιασμών θα μιλήσει ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κύριος Μάριος Θεμιστοκλέους.

 

Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Καλησπέρα σας. Από το πρωί μέχρι τις 5 σήμερα το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν 13.318 εμβολιασμοί και από τις 27 Δεκεμβρίου ως σήμερα πραγματοποιήθηκαν 123.077 εμβολιασμοί που αντιστοιχεί σε ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στο 1,13% του πληθυσμού.

Εχθές πραγματοποιήθηκαν 15.290 εμβολιασμοί που είναι και ημερήσιο ρεκόρ μέχρι τώρα.

Μέχρι αυτή την στιγμή έχουν κλειστεί 400.000 ραντεβού για την πρώτη και δεύτερη δόση. Κάτι το οποίο μας χαροποιεί πάρα πολύ.

Εχθές ξεκίνησαν τα εμβολιαστικά κέντρα και στις δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας  και έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής 32.701 πολίτες άνω των 85 ετών, 81.000 υγειονομικοί και περισσότεροι από 7.000 στους οίκους ευγηρίας.

Το σημαντικότερο είναι  ότι από αύριο στις 6 το απόγευμα θα προχωρήσουμε στο άνοιγμα των ραντεβού για την επόμενη ηλικιακή ομάδα, σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, που είναι  για τις ηλικίες 80 ως 84 ετών.

Υπενθυμίζω  τους τρόπους με τους οποίους ο πολίτης μπορεί να κλείσει ραντεβού. Εάν είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση, τότε θα του έρθει αυτόματο μήνυμα στο κινητό του. Ο πολίτης θα πρέπει να επιβεβαιώσει το ραντεβού έτσι ώστε να προσέλθει στο εμβολιαστικό κέντρο.

Αν ο πολίτης δεν επιβεβαιώσει ή δεν αποδεχθεί το ραντεβού, δεν χάνει τη σειρά του και μπορεί μπαίνοντας στην πλατφόρμα και εισάγοντας τον ΑΜΚΑ του να κλείσει ραντεβού σε εμβολιαστικό κέντρο της προτίμησής του.

Ο δεύτερος τρόπος είναι  στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr όπου εισάγοντας τον ΑΜΚΑ του μπορεί να κλείσει ραντεβού σε εμβολιαστικό κέντρο.

Και εδώ κάτι χρήσιμο: Αν τα ραντεβού που εμφανίζονται δεν είναι  σε περιοχές της προτίμησής τους, μπορούν αλλάζοντας τον ταχυδρομικό κώδικα να επιλέξουν τις περιοχές προτίμησης, αυτές που ικανοποιούν τον πολίτη.

Ο τρίτος τρόπος είναι  στα φαρμακεία της γειτονιάς του, ζητώντας από τον φαρμακοποιό να κλείσει το ραντεβού για τον ίδιο ή στα ΚΕΠ.

Δύο χρηστικές ερωτήσεις. Ο πολίτης μπορεί να αλλάξει το ραντεβού του, να ακυρώσει το ραντεβού του; Η απάντηση είναι ναι, μπορεί, αλλά μπορεί να το κάνει μόνο σε ένα χρονικό διάστημα έως 72 ώρες πριν. Ο λόγος είναι για προγραμματισμό του εφοδιασμού των εμβολιαστικών κέντρων. Η δεύτερη ερώτηση είναι, αν ο πολίτης δεν προσέλθει σε προγραμματισμένο ραντεβού, μπορεί να ξανακλείσει άλλο ραντεβού; Η απάντηση είναι ναι, αλλά μόνο εφόσον μεσολαβήσει ένας μήνας αργότερα και ο λόγος αυτός δεν είναι για να τιμωρήσουμε, αλλά είναι  στην προσπάθειά μας να μειώσουμε τις χαμένες δόσεις.

Υπενθυμίζω ότι διαχειριζόμαστε ένα πολύ δύσκολο εμβόλιο με ημερομηνία λήξης. Μπορεί να συντηρηθεί σε θερμοκρασία 2 με 8 βαθμούς για 5 ημέρες, άρα η όλη προσπάθεια είναι  εστιασμένη να μη χάσουμε καμία δόση.

Για περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά τα νησιά, από τον κύριο Ταξίαρχο, τον κύριο Αρίστο Περρή.

 

Α. ΠΕΡΡΗΣ: Καλησπέρα σας. Ο σχεδιασμός του εφοδιασμού για τον εμβολιασμό των κατοίκων των νησιών της χώρας εκπονήθηκε από το ΓΕΕΘΑ σε συντονισμό με το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Περιλαμβάνει 4 φάσεις. Η πρώτη φάση αφορά 18 νησιά στα οποία υπάρχουν ήδη νοσοκομειακές μονάδες. Ο εμβολιασμός υλοποιείται ήδη και ουσιαστικά ξεκίνησε από τις 11 Ιανουαρίου για το υγειονομικό προσωπικό και από τις 18 Ιανουαρίου για τους μόνιμους κατοίκους των νησιών αυτών με βάση την προτεραιοποίηση που καθορίζει κάθε φορά η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού.

Η μεταφορά των εμβολίων σε αυτά τα νησιά πραγματοποιείται αεροπορικώς, κυρίως με τακτικές πτήσεις δωρεάν και συνδράμει σημαντικά το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και μέσα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Η παρουσία αυτού του προσωπικού διασφαλίζει αφενός την ποιότητα κατά τη μεταφορά των εμβολίων προς τα νησιά, αφετέρου την ασφάλεια και την ασφαλή παράδοσή τους στα εμβολιαστικά κέντρα.

Η δεύτερη φάση αφορά 12 νησιά που έχουν πληθυσμό άνω των 3.500 κατοίκων. Ο εμβολιασμός στα 12 αυτά νησιά θα ξεκινήσει στις 28 Ιανουαρίου με τους μόνιμους κατοίκους των νησιών άνω των 80 ετών και θα συνεχιστεί με τις επόμενες ηλικιακές ομάδες σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού.

Η μεταφορά των εμβολίων και εδώ θα γίνεται με αεροπορικά μέσα με τακτικές πτήσεις εταιρειών δωρεάν, ενώ θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε και ακτοπλοϊκά δρομολόγια.

Η παρουσία του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των μέσων που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας θα συνεχιστεί για την διασφάλιση της ποιότητας και της ασφάλειας κατά τη μεταφορά.

Η τρίτη φάση αφορά 19 νησιά τα οποία έχουν πληθυσμό από 1.000 έως 3.500 κατοίκους. Ο εμβολιασμός σχεδιάζεται να ξεκινήσει από τις 10 Φεβρουαρίου στους μόνιμους κατοίκους των νησιών αυτών σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού οι οποίες επιτρέπουν σε νησιά μικρού μεγέθους να επεκτείνεται ο εμβολιασμός σε περισσότερες πληθυσμιακές ομάδες.

Η μεταφορά των εμβολίων εδώ θα απαιτήσει συνδυασμό μέσων αεροπορικών και θαλασσίων προκειμένου να φτάσουμε έγκαιρα στα νησιά αυτά, όπως απαιτείται.

Η τέταρτη φάση αφορά νησιά που έχουν πληθυσμό μικρότερο από 1.000 κατοίκους. Στον εμβολιασμό αυτό θα γίνει συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και τους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το σύνολο των επιθυμούντων κατοίκων των νησιών άνω των 18 ετών και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του μηνός Φεβρουαρίου.

Η μεταφορά των εμβολίων και του υγειονομικού προσωπικού που τυχόν απαιτηθεί για να γίνει ο εμβολιασμός σε αυτά τα νησιά θα πραγματοποιείται με εναέρια μέσα που θα διαθέτει το ΓΕΕΘΑ, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, καθώς και σκάφη του Λιμενικού Σώματος.

Η έναρξη αυτής της φάσης γίνεται ουσιαστικά με το Καστελόριζο όπου από 27 έως και 30 Ιανουαρίου του 2021 θα γίνει ο εμβολιασμός στο σύνολο των επιθυμούντων κατοίκων άνω των 18 ετών.

Σας ευχαριστώ.

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε τον Ταξίαρχο τον κύριο Περρή που είναι και υπεύθυνος για την εφοδιαστική αλυσίδα. Να περάσουμε σε κάποιες ερωτήσεις

 

Χ.ΜΑΝΟΥΣΑΚΗ: Κυρία Γκάγκα, καθώς οι εμβολιασμοί συνεχίζονται και παράλληλα με το άνοιγμα της εμπορικής δραστηριότητας από την αρχή της εβδομάδας πόσο κοντά βρισκόμαστε στο επόμενο βήμα που είναι το άνοιγμα και των υπολοίπων βαθμίδων εκπαίδευσης;  Ποιος κλάδος έπεται σε προτεραιότητα εφόσον ανοίξουν τα σχολεία;

 

Μ. ΓΚΑΓΚΑ: Ευχαριστώ για την ερώτηση. Νομίζω ότι είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί από την Επιτροπή αύριο και δεν θέλω να απαντήσω πριν να αποφασίσει η Επιτροπή.

Νομίζω ότι είναι απόλυτη προτεραιότητα για όλους μας το να ανοίξουν τα σχολεία. Είναι κάτι που το θέλουμε όλοι.  Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι στα σχολεία είναι μικρός ο κίνδυνος της μετάδοσης και με την τήρηση των μέτρων τα πράγματα μπορούν να πάνε καλά, άρα ελπίζουμε ότι θα ανοίξουν γρήγορα τα σχολεία.  Αλλά νομίζω ότι θα πρέπει να περιμένουμε την απόφαση της Επιτροπής που έχει όλα τα στοιχεία, που αποφασίζει και κάνει την εισήγηση.

 

Ν. ΜΟΥΛΟΥ: Την ώρα που παρατηρούνται καθυστερήσεις στην παραγωγή και την παράδοση εμβολίων, τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού συνεχίζουν να εξαπλώνονται. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτη τα υπάρχοντα εμβόλια δεν καλύπτουν επαρκώς τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη και ίσως φέτος χρειαστεί ένας ανασχεδιασμός των εμβολίων.

Πόσο ικανοποιημένο είναι το Υπουργείο από την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα;  Με δεδομένες τις καθυστερήσεις και τις μεταλλάξεις είναι ακόμα εφικτός ο στόχος για εμβολιασμό του 60% έως 70% του πληθυσμού ως το καλοκαίρι;  Πόσο πιο μακριά μπορεί να πάει;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Να πω κάτι σε ό,τι έχει να κάνει με το πρόγραμμα εμβολιασμού και την πορεία του.

Εμείς είμαστε πολύ προσεκτικοί, φειδωλοί στις δηλώσεις μας, όχι βιαστικοί, όχι κινδυνολόγοι αλλά πάντα προσπαθούμε να συμβαδίζουμε με τα επιστημονικά δεδομένα, τις αναλύσεις τις οποίες υπάρχουν και τον τρόπο με τον οποίο τις ανταλλάσσει η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.  Άλλωστε είναι μια παγκόσμια απειλή και δεν αφορά μόνο τη χώρα μας.

Είναι προφανές ότι σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα κοινής προμήθειας εμβολίων χαιρόμαστε πολύ που είμαστε κομμάτι αυτής της κοινής ευρωπαϊκής προσπάθειας. Η χώρα εξασφάλισε υπερπολλαπλάσια εμβόλια από τον πληθυσμό της, κάποια έχουν εγκριθεί από πολυεθνικές εταιρίες κάποια είναι στη σειρά για να εγκριθούν.

Θυμίζω ότι ο ΕΜΑ αναμένεται να συνεδριάσει τις επόμενες μέρες, εντός Ιανουαρίου κατά πάσα πιθανότητα, προκειμένου να εγκρίνει ή μη, ελπίζουμε να εγκρίνει, το εμβόλιο της AstraZeneca.  Οι πληροφορίες λένε ότι ακολουθεί μετά νέα συνεδρίαση στις αρχές του Φεβρουαρίου ενδεχομένως για άλλα εμβόλια όπως το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson και ούτω καθεξής.

Άρα λοιπόν η πρόνοια έχει υπάρξει, το σχέδιο έχει υπάρξει, οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη έχουν ξεκινήσει, στη χώρα μας με ασφάλεια, με σταθερά βήματα, με τις προτεραιοποιήσεις της Εθνικής Αρχής Εμβολιασμών, με αυτούς που κατά κύριο λόγο κουβάλησαν στην πλάτη τους το μεγαλύτερο βάρος αυτής της κρίσης, τους υγειονομικούς μας στις δομές υγείας, στα Νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, στις ιδιωτικές κλινικές, στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στις κλειστές δομές.

Ήδη στην πρώτη κατηγορία από 85 και άνω προστίθεται δεύτερη κατηγορία όπως μας είπε ο Γενικός Γραμματέας: η κατηγορία από τα 84 ως τα 80 έτη.

Είναι σημαντικό να ενημερώνονται οι πολίτες. Όλοι αυτοί οι οποίοι επιθυμούν θα μπορούν να κλείσουν τα ραντεβού τους με οργανωμένο, συντεταγμένο τρόπο, να πάρουν τα μηνύματα υπενθύμισης, να πάνε να εμβολιαστούν, να τους δοθεί η δεύτερη ημερομηνία εμβολιασμού.

Σε όλη αυτή την οργανωμένη, δομημένη προσπάθεια, βλέπετε ότι διυπουργικά συμμετέχει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της οργανωμένης Πολιτείας.

Σας ανέφερε συγκεκριμένα πράγματα και ο κύριος Ταξίαρχος σε σχέση με ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα που έχουμε για την νησιωτικότητα μας, που είναι προνόμιο και πλεονέκτημα για μας και οφείλουμε πάντα να την θωρακίζουμε και να την στηρίζουμε.

Στην πορεία και στην διαδρομή θα αναλύουμε πάλι τα δεδομένα. Βλέπετε ότι ο Πρωθυπουργός είναι ο πρώτος ο οποίος είναι ενεργός σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με πρωτοβουλίες, με προτάσεις, διαρκή ανταλλαγή ενημέρωσης σε όλα τα επίπεδα. Και το Υπουργείο Υγείας, η Επιστημονικής μας Επιτροπής, το Κεντρικό Συμβουλίου Υγείας, πάντα είμαστε εδώ έτσι ώστε να μπορούμε να προτεραιοποιούμε τις προκλήσεις και να απαντάμε σε αυτές.

Οπότε για μια ακόμη φορά, με σταθερά βήματα, με προσοχή, με σωστή και έγκυρη ενημέρωση και με διαφάνεια, θα πάμε βήμα- βήμα. Και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουμε να τα καταφέρουμε.

 

Μ. ΓΚΑΓΚΑ: Μέχρι στιγμής ο έλεγχος που γίνεται δεν δείχνει ότι οι μεταλλάξεις που έχουμε δει μέχρι τώρα δεν ανταποκρίνονται στα εμβόλια.

Η αίσθηση όλων, με τα δεδομένα μέχρι στιγμής, είναι ότι μπορεί το εμβόλιο να καλύψει τις μέχρι τώρα μεταλλάξεις. Οι μεταλλάξεις είναι πράγματι κάτι που βλέπουμε στους ιούς. Δηλαδή, όπως το βλέπουμε και στην γρίπη, που κάθε χρόνο το εμβόλιο αλλάζει ελαφρώς για να περιλάβει καινούργια στελέχη που έχουν ελαφρώς μεταλλαγεί.

Αλλά είναι τελείως διαφορετικό από ότι ήμασταν 6 μήνες πριν, γιατί σήμερα έχουμε ένα εμβόλιο και γιατί η υπόσχεση υπάρχει από την βιομηχανία ότι τα εμβόλια μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν σε μια νέα μετάλλαξη και μέσα σε έξι βδομάδες να έχουμε ένα καινούργιο εμβόλιο.

Υπάρχει από την μεριά του πληθυσμού ένα μεγάλο άγχος για το πότε θα έρθει η σειρά τους, ειδικά σε ασθενείς που βλέπουμε καθημερινά, και θέλουμε πάρα πολύ πραγματικά να μπουν οι ευπαθείς ομάδες παράλληλα κάποια στιγμή με τον πληθυσμό και νομίζω ότι θα γίνει αυτό.

Τα εμβόλια θα έχουν ένα χρόνο παράδοσης. Πράγματι νομίζω ότι μέσα στον επόμενο ένα- ενάμιση μήνα θα έχουμε δόσεις τέτοιες που να μπορούμε να τα προχωρήσουμε σε πολύ μεγαλύτερες ομάδες πληθυσμού. Νομίζω θα τα πει και ο κύριος Θεμιστοκλέους και ο Υπουργός.

Άρα γενικά καλά είναι τα πράγματα. Είναι αισιόδοξα. Νομίζω ότι με λίγη υπομονή ακόμη και λίγη επιμονή στα μέτρα τα πράγματα θα πάνε καλά  και θα μπορέσουμε να εμβολιαστούμε όλοι μέχρι το καλοκαίρι.

 

Α. ΠΑΠΑΔΟΜΑΡΚΑΚΗ: Η χώρα βρίσκεται σε φάση σταθεροποίησης και άρσης των περιοριστικών μέτρων. Η Ευρώπη όμως ξεκινά συζητήσεις για αυστηρούς περιορισμούς λόγω μεταλλάξεων που θέτουν σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα εμβολίων και φαρμάκων. Πώς θα προχωρήσουμε τελικά;

 

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Για τις μεταλλάξεις επαναλαμβάνω ό,τι οι ειδικοί και με βάση τον τρόπο τον οποίο έχουμε πορευτεί. Όμως έλεγε νωρίτερα η Πρόεδρος του ΚΕΣΥ- και έχει δίκιο ότι αυτό- είναι και φυσική συνέπεια του τρόπου που έχει αποφασίσει η κάθε χώρα να έχει τη στρατηγική της για το άνοιγμα και το κλείσιμο της κοινωνίας.

Θέλω να θυμίσω ότι η Ελληνική Κυβέρνηση δια του Υπουργείου Υγείας και με απόφαση του Πρωθυπουργού έκανε μία πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια και η χώρα είναι σε ένα μερικό lockdown για πάνω από 2,5 μήνες- αρκετά νωρίς- και με τους επιστήμονες και τους ειδικούς να συνυπολογίζουν όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα και ανά περιοχή. Κάτι το οποίο δεν είδαμε ακριβώς να συμβαίνει σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες με αποτέλεσμα όταν αυτή η νόσος ξεφύγει να γίνεται πάρα πολύ επικίνδυνη, η επιδημιολογική καμπύλη αυξάνεται ραγδαία, ταχύτατα.

Και βλέπουμε ότι υπάρχουν χώρες ευρωπαϊκές αυτή την εποχή που πληρώνουνε σκληρό, πολύ σκληρό τίμημα σε ανθρώπινες ζωές.

Για αυτό για μία ακόμη φορά χρειάζεται προσοχή. Μέτρα ατομικής προστασίας, σεβασμό στις ευπαθείς ομάδες, στους πιο μεγάλους σε ηλικία συνανθρώπους μας.

Έχουμε πάει πολύ καλά μέχρι τώρα. Πρέπει να προσέξουμε, να δείξουμε αλληλεγγύη ο ένας στον άλλον, να στηρίξουμε ο ένας τον άλλον. Η ελληνική κοινωνία το έχει αυτό. Έχει φιλότιμο ο Έλληνας.

Είμαστε κοντά στην αρχή του τέλους. Πιστεύω ότι αν προσέξουμε θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε καλά και έτσι να μπορεί να βοηθάμε και την κοινωνία να ζει και να λειτουργεί καλύτερα και την οικονομία μετά βεβαίως και να επιστρέψουμε σιγά – σιγά σε μία μερική κανονικότητα.

 

Μ. ΓΚΑΓΚΑ: Νομίζω ότι θα συμφωνήσω μαζί σας. Νομίζω ότι εξακολουθούμε να είμαστε σε ένα μερικό lockdown, αν θέλετε, στην Ελλάδα. Δηλαδή ακόμη ανοίγουμε σιγά – σιγά και με προσοχή. Και το κάνουμε τηρώντας όλα τα μέτρα και παρακολουθώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Άρα είναι εντελώς διαφορετικό από το πώς ήταν η Πορτογαλία πριν από 15 ημέρες ή με το πώς ήταν η Αγγλία πριν 3 εβδομάδες.

Άρα τα μέτρα αφενός πάρθηκαν εγκαίρως και αφετέρου νομίζω ότι όλοι έδειξαν αυτόν τον αυτοπεριορισμό που θα έπρεπε να δείξουν και την προσοχή και βλέποντας και τώρα ο κόσμος όλος, οι Έλληνες όλοι έχουμε ακολουθήσει τα μέτρα. Δηλαδή φοράμε τη μάσκα, βγαίνουμε με προσοχή. Ο περισσότερος κόσμος έχει συναίσθηση και μια μεγάλη μερίδα του κόσμου φοβάται.

Άρα νομίζω ότι με τη σταθεροποίηση είναι λογικό ότι δεν μπορεί κανείς μας να μείνει ενάμισι χρόνο κλειδωμένος στο σπίτι.  Δηλαδή μέχρι να τελειώσει ο εμβολιασμός και πάμε αρχή του καλοκαιριού δεν μπορεί να είμαστε σε lockdown, δεν μπορεί να είμαστε μέσα στα σπίτια μας.

Θα πρέπει να μπορούμε να βγούμε αλλά να βγούμε τηρώντας τα μέτρα, σκεπτόμενοι πάντα το τι έχουμε εμείς να χάσουμε και τι έχει να χάσει και η χώρα γενικά. Άρα νομίζω ότι η απάντηση είναι αυτή, ότι η σταθεροποίηση έρχεται και παραμένει σταθεροποιημένη κατάσταση όσο εμείς προσέχουμε και κρατάμε τα μέτρα.

Και νομίζω ότι αυτό το κάνουμε πάρα πολύ καλά σαν χώρα και σαν λαός και νομίζω ότι έτσι πρέπει να συνεχίσουμε.

 

Π. ΑΝΤΩΝΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Με δεδομένο τον αργό και άνισο ρυθμό παραγωγής και διαθεσιμότητας των εμβολίων, επίσης με δεδομένο ότι για τη συλλογική ανοσία απαιτείται όπως έχει τονίσει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να φτάσει το εμβόλιο σε όλους, και κυρίως ότι η έρευνα για τα εμβόλια έγινε με χρήματα των φορολογουμένων, τι ενέργειες έχετε κάνει για την επιτάχυνση των διαδικασιών και τη διασφάλιση του εμβολίου ως κοινωνικό αγαθό προσβάσιμο σε όλους;

Γιατί δεν στηρίζετε το αίτημα συλλόγων ασθενών, επιστημόνων, κομμάτων και άλλων φορέων να αρθεί η προστασία στις πατέντες τουλάχιστον για το εμβόλιο, έτσι ώστε να ξεκινήσει η μαζική και γρήγορη παραγωγή σε αξιόπιστες μονάδες της Ευρώπης ή άλλων χωρών, με σκοπό την καθολική εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και άρα την προστασία της Δημόσιας Υγείας και των χρημάτων των φορολογουμένων;

 

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Νομίζω ότι έχει απαντηθεί αυτή η ερώτηση πολλαπλώς και από τον Πρωθυπουργό στη Βουλή και από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και σε συνεντεύξεις τύπου.

Παρόλα αυτά, ευχαριστώ πάρα πολύ και ευχαριστούμε πολύ για την ερώτηση. Νομίζω ότι και σήμερα είπα ότι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της επιτυχίας της ευρωπαϊκής μας οικογένειας είναι ότι μπορέσαμε από κοινού να κάνουμε προμήθειες εμβολίων σε ποσότητες υπερπολλαπλάσιες του πληθυσμού της Ευρώπης. Και μάλιστα στηρίζοντας τις πιο αδύναμες ευρωπαϊκές χώρες. Γιατί καταλαβαίνετε ότι είναι διαφορετικός ο τρόπος που στο σύνολό της η ευρωπαϊκή οικογένεια, σε άλλες τιμές και σε άλλη ταχύτητα μέσα στο χρόνο μπορεί να προμηθευτεί εμβόλια και πολύ διαφορετικά κάποιες μικρές χώρες από μόνες τους θα μπορούσαν να διαπραγματευτούν και να φτάσουν τα εμβόλια στους πληθυσμούς τους.

Δεύτερον, νομίζω ότι οι ειδικοί της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας απάντησαν ήδη για το αν υπάρχει ή δεν υπάρχει δυνατότητα να σπάσουν οι πατέντες, να παραχθούν εδώ εμβόλια ή όχι.  Απάντησαν κατηγορηματικά ότι αυτό δεν είναι εφικτό.

Και επίσης νομίζω ότι όλοι συμφωνούν ότι η παγκόσμια κοινότητα της τεχνολογίας, της έρευνας, της επιστήμης αλλά και η επιχειρηματική κατάφερε να παράγει εμβόλια σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα σε σχέση με αυτά τα οποία ενδεχομένως είχαμε συνηθίσει γιατί το σύνολο της επιστημονικής και τεχνολογικής κοινότητας έκανε προφανώς focus, δηλαδή έπεσε πάνω σε αυτή την ταράστια προσπάθεια, έτσι ώστε να βρεθεί τρόπος να γλιτώσουμε αυτή την πανδημία.

Και φυσικά η μέριμνα και η αλληλεγγύη υπάρχει. Και σε αυτό ακόμα έχει προβλεφθεί μέριμνα από την ευρωπαϊκή μας οικογένεια αλλά και από εμάς να υπάρχει δυνατότητα όταν τα εμβόλια αρχίσουν να έρχονται σε μεγάλα νούμερα, και ευελπιστούμε τις επόμενες εβδομάδες και μήνες αυτό να το βλέπουμε σιγά – σιγά, και εξασφαλιστεί ο ικανοποιητικός και οριζόντιος εμβολιασμός όλων των συμπολιτών μας που το επιθυμούν, τότε ναι, μετά βεβαίως στα πλαίσια της αλληλεγγύης που έχουμε αποδείξει ότι είναι κομμάτι της πολιτικής μας θα πρέπει και θα μπορούμε να στηρίξουμε και όλους αυτούς οι οποίοι έχουν τέτοια ανάγκη.

Οπότε νομίζω ότι η πολιτική είναι τέτοια που πρώτα από όλα προασπίζει τη Δημόσια Υγεία, που μεριμνά για το σύνολο των Ελλήνων πολιτών και που προβλέπει και μπαίνει στη διαδικασία για τα επόμενα βήματα, όποια είναι αυτά, να υπάρχει και μέριμνα και πρόβλεψη και σχέδιο.

 

Μ. ΓΚΑΓΚΑ: Και αν μπορώ να προσθέσω ότι γενικά ακόμη και οι βιομηχανίες συνεργάζονται μεταξύ τους. Και δεν είναι θέμα της πατέντας. Δεν χρειάζεται καν να σπάσει η πατέντα.

Έχω πάει στο εξωτερικό σε μονάδα που παράγει μονοκλωνικά αντισώματα συγκεκριμένης εταιρείες η οποία παράγει και για άλλες τρεις εταιρείες.

Δηλαδή αυτό γίνεται στις αξιόπιστες μονάδες. Έχουμε πολύ αξιόπιστες μονάδες και στην Ελλάδα αλλά δεν κάνουν αυτού του είδους την παραγωγή που χρειάζεται αυτό το εμβόλιο.

Άρα το θέμα είναι ότι οι αξιόπιστες μονάδες που μπορούνε να κάνουνε αυτό το εμβόλιο το παράγουνε ήδη και υπάρχει συνεργασία και των εταιριών μεταξύ τους. Δεν είναι, δηλαδή, το θέμα της πατέντας.

Νομίζω ότι τα εμβόλια παράγονται όσα μπορούν να παραχθούν με τον ρυθμό που πρέπει και νομίζω ότι αυτό γίνεται από τη μεριά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του EMA και των εταιρειών.

Άρα νομίζω ότι δεν έχουμε λόγο να ανησυχούμε. Θα έχουμε τα εμβόλια στο ρυθμό που μπορούμε να τα έχουμε, στο μέγιστο ρυθμό που μπορούμε να τα έχουμε γιατί έτσι παράγονται και νομίζω ότι θα τα έχουμε.

Αυτό ήθελα να πω, ότι δεν είναι θέμα δηλαδή σπασίματος της πατέντας. Αν μπορεί κάποιος να το παράγει, φυσικά θα το παράγει και αυτό ήδη γίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Επόμενη προγραμματισμένη ενημέρωση από τον Υπουργό Υγείας, κύριο Βασίλη Κικίλια, την επόμενη Τετάρτη 27 Ιανουαρίου. Ευχαριστούμε που μείνατε μαζί μας.

Πολυμέσα