ΚΕΕΛΠΝΟ

Έρευνα για τη χρήση ουσιών στα κέντρα φιλοξενίας

|
02.06.2017

Στις αρχές του προηγούμενου μήνα, ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (Ο.ΚΑ.ΝΑ.) πραγματοποίησε στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης, έρευνα με την μέθοδο των ομάδων εστίασης (focus group) σε έξι γυναίκες που διαμένουν σε κέντρα φιλοξενίας και αφορούσε στην ενημέρωση και εμπειρία τους με τα ναρκωτικά. Στην έρευνα συμμετείχαν και οι επαγγελματίες υγείας του PHILOS, Αντωνία Μητσιάνη και Βάλλια Γαρεφαλάκη, που δραστηριοποιούνται στο εν λόγω κέντρο φιλοξενίας.

Είχε προηγηθεί ανάλογη έρευνα στον ίδιο χώρο σε ομάδα πέντε ανδρών.

Από την έως τώρα ανάλυση των ευρημάτων προκύπτει ότι:

  • Οι γυναίκες έχουν ελλιπή ενημέρωση για τα ναρκωτικά. Υποστήριξαν ότι ήρθαν σε επαφή με αυτά για πρώτη φορά εντός των κέντρων φιλοξενίας. Στην πατρίδα τους δεν είχαν έρθει πότε σε επαφή με χρήστες ναρκωτικών, απλά άκουγαν για αυτά και είχαν πολύ γενικές γνώσεις.
  • Συσχετίζουν τις ναρκωτικές ουσίες με τα περισσότερα περιστατικά βίας που σημειώνονται. Θεωρούν ότι από αυτά ξεκινούν όλα τα προβλήματα μέσα στους χώρους φιλοξενίας.
  • Έχουν έντονη την αίσθηση του φόβου.
  • Είναι απογοητευμένες, έντονα συναισθηματικά φορτισμένες και αγανακτισμένες.

Η έρευνα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, ενώ τα τελικά αποτελέσματα θα παρουσιαστούν μετά την ολοκλήρωσή της. Αντίστοιχη έρευνα είχε διεξάγει ο ΟΚΑΝΑ τον Αύγουστο του περασμένου έτους σε κέντρα φιλοξενίας που βρίσκονται στο λεκανοπέδιο Αττικής.

image_print