ΚΕΕΛΠΝΟ

Γενικές οδηγίες προφύλαξης σχετικά με τα αντιλυσσικά εμβόλια- δολώματα για τα άγρια ζώα – Άνοιξη 2019

|
08.04.2019
image_print

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διενεργεί από τις  03/04/2019 εκστρατεία από αέρος εμβολιασμού κατά της λύσσας των άγριων ζώων, με τη ρίψη δολωμάτων που περιέχουν εμβόλιο με ζωντανό εξασθενημένο ιό της λύσσας. Οι ρίψεις εστιάζονται σε μη κατοικημένες περιοχές, στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Σερρών, Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας, Ιωαννίνων, Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Άρτας, Ροδόπης, Ξάνθης, Έβρου (εκτός Σαμοθράκης), Καβάλας (εκτός Θάσου), Δράμας, καθώς και περιοχές των Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, Πρέβεζας και Ευρυτανίας. Παρόλα αυτά, άτομα ή κατοικίδια ζώα μπορεί να έρθουν σε επαφή με τα δολώματα αυτά στη διάρκεια περιπάτων ή άλλων δραστηριοτήτων στη φύση. Επίσης, υπάρχει περίπτωση εμβόλια να πέσουν, να παρασυρθούν ή να μεταφερθούν από ζώα ή λόγω καιρικών συνθηκών στα όρια κατοικημένων περιοχών.

Αν βρείτε εμβόλιο – δόλωμα κατά της λύσσας:

Αποφύγετε την επαφή με αυτό. Αν χρειαστεί να το απομακρύνετε:

  • Μην το πιάσετε με γυμνά χέρια. Χρησιμοποιήστε πλαστικά γάντια ή πλαστική σακούλα και τοποθετήστε το σε κοντινή μη πολυσύχναστη περιοχή με σχετική βλάστηση (π.χ. εντός θάμνων), έτσι ώστε να μην μπορεί να έρθει σε επαφή με άνθρωπο.
  • Εναλλακτικά, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την τοπική Κτηνιατρική Υπηρεσία ή τον Ε.Ο.Δ.Υ., για περαιτέρω οδηγίες.

Μετά από άμεση επαφή με εμβόλιο – δόλωμα:

  • Κίνδυνος έκθεσης στον ιό του εμβολίου για τον άνθρωπο υπάρχει μόνο όταν το υγρό περιεχόμενο της κάψουλας στο εσωτερικό του δολώματος έρθει σε επαφή με ανοιχτές πληγές, μη επουλωμένα τραύματα ή βλεννογόνους (μάτια, στόμα).
  • Πλύνετε με άφθονο νερό και σαπούνι την περιοχή του δέρματος που ήρθε σε επαφή με το εμβόλιο–δόλωμα. Εναλλακτικά ή συμπληρωματικά, μπορείτε να εφαρμόσετε τοπικό αντισηπτικό διάλυμα (π.χ. αλκοολούχα ή ιωδιούχα αντισηπτικά).
  • Πλύνετε με άφθονο νερό τους βλεννογόνους (μάτια, στόμα) που ήρθαν σε επαφή με το εμβόλιο – δόλωμα.
  • Αν είχατε άμεση επαφή με το περιεχόμενο της κάψουλας , αναζητήστε ιατρική βοήθεια σε Μονάδα Υγείας. Αν είναι εφικτό, λαμβάνοντας επαρκή προστασία των χεριών (π.χ. πλαστικά γάντια / πλαστική σακούλα), να πάρετε το εμβόλιο–δόλωμα μαζί σας τοποθετώντας το με ασφάλεια σε πλαστική σακούλα, για να το επιδείξετε στις Ιατρικές Υπηρεσίες.
  • Αν το κατοικίδιό σας μεταφέρει στο στόμα του ή καταναλώσει το εμβόλιο – δόλωμα που βρήκε, μην προσπαθήσετε να το αφαιρέσετε διότι μπορεί να εκτεθείτε, δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία του ζώου Οδηγίες Προφύλαξης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
  • Για περισσότερες πληροφορίες : eody.gov.gr  ή μπορείτε να καλέσετε στο 210-5212054

 

ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΖΩΟΑΝΘΡΩΠΟΝΟΣΩΝ

 

image_print