ΚΕΕΛΠΝΟ

Κάπνισμα στα νοσοκομεία: Να βάλουμε ένα τέλος!

|
06.06.2017
Του Θεόφιλου Ρόζενμπεργκ*


Είναι κοινό μυστικό ότι η νομοθεσία κατά του καπνίσματος στη χώρα μας καταστρατηγείται. Και θα προχωρήσω κι ένα βήμα παραπέρα για να πω ότι καταστρατηγείται βάναυσα.
Η διπλή μου ιδιότητα, του προέδρου της Αρχής Δημόσιας Υγείας της χώρας μας αλλά και του γιατρού, δεν μου επιτρέπουν να χαϊδεύω αυτιά ή να στρογγυλεύω γωνίες: Το κάπνισμα γίνεται ανεκτό ακόμη και σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας. Μέσα στα ίδια μας τα νοσοκομεία, μέσα στα χειρουργεία οι συνάδελφοι γιατροί καπνίζουν αρειμανίως. Κάποιοι δε και μπροστά στους ασθενείς τους.
Και δεν είναι κατακριτέο τα φαινόμενο αυτό μόνον για τις σοβαρές επιπτώσεις που προκαλεί στην υγεία νοσηλευομένων και εργαζομένων, που εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα. Είναι και για το αντιφατικό μήνυμα που εκπέμπει μια τέτοια συμπεριφορά:
Οι ίδιοι οι φορείς της προστασίας της υγείας επιδεικνύουν μια εξωφρενική περιφρόνηση για την υγεία των ανθρώπων που καλούνται να προστατεύσουν.
Πώς μπορούμε να αρθρώσουμε μετά πειστικό λόγο για να συμβουλεύσουμε τους ασθενείς να πάψουν να καπνίζουν;

Κι επειδή πλέον δεν έχουμε την πολυτέλεια να μένουμε μόνον στα λόγια, το ΚΕΕΛΠΝΟ ξεκινάει ένα Πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του καπνίσματος στους χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας.
Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος θα ξεκινήσει στην την 6η Υγειονομική Περιφέρεια Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας, και μάλιστα σήμερα Τετάρτη έχουμε την εναρκτήρια εκδήλωση εδώ στην Πάτρα. Προσβλέπουμε στη συμμετοχή και ενεργή υποστήριξη όλων.


*Ο Θ. Ρόζενμπεργκ είναι Αν. Καθηγητής Χειρουργικής ΕΚΠΑ, Πρόεδρος ΚΕΕΛΠΝΟ