ΚΕΕΛΠΝΟ

Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων, 7 Ιουνίου

|
05.06.2019

Το 2019 γιορτάζεται για πρώτη φορά η Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (World Health Organization) και του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (Food and Agriculture Organization of the United Nations). Έτσι, στις 7 Ιουνίου 2019, με σύνθημα «η Ασφάλεια των Τροφίμων είναι ζήτημα όλων», θα τονιστεί η σημασία της συνεργασίας όλων των φορέων υγείας, των παραγωγών και των καταναλωτών, ώστε τα τρόφιμα να παραμένουν ασφαλή και να αποφεύγονται τα τροφιμογενή νοσήματα.

Ο ΕΟΔΥ, μέσω των συστημάτων επιτήρησης που διαθέτει, παρακολουθεί τη διαχρονική εξέλιξη της συχνότητας των λοιμωδών νοσημάτων που προκαλούνται από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων στη χώρα μας.

Για κάθε κρούσμα που δηλώνεται μέσω των υπηρεσιών υγείας της χώρας στον ΕΟΔΥ, πραγματοποιείται διερεύνηση και, σε συνεργασία με τις αρχές δημόσιας υγείας της χώρας, εφαρμόζονται τα απαιτούμενα μέτρα.

Σε περίπτωση έξαρσης κρουσμάτων τροφιμογενών νοσημάτων ακολουθούνται συγκεκριμένα πρωτόκολλα διερεύνησης, σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές με σεβασμό στις αρχές της «ενιαίας υγείας».

Το κοινό μπορεί να απευθύνεται στον ΕΟΔΥ για ερωτήματα που άπτονται των τροφιμογενών νοσημάτων.

Περισσότερο υλικό για τα τροφιμογενή νοσήματα για το κοινό και τους επαγγελματίες υγείας μπορεί να βρει κανείς στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ στο σύνδεσμο https://bit.ly/2MjdwAj.