ΚΕΕΛΠΝΟ

Σε πλήρη εξέλιξη η καταγραφή των συνθηκών διαβίωσης στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων – μεταναστών

|
12.04.2017

Στο πλαίσιο του προγράμματος PHILOS ξεκίνησε η καταγραφή των περιβαλλοντικών και υγειονομικών παραμέτρων στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων – μεταναστών μέσω της συμπλήρωσης ειδικού ερωτηματολογίου.

Η συγκεκριμένη φόρμα καταγραφής περιλαμβάνει πληθώρα ερωτήσεων σχετικά με τις γενικότερες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων – μεταναστών στα κέντρα φιλοξενίας. Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στις συνθήκες συγχρωτισμού του φιλοξενούμενου πληθυσμού, στην καθαριότητα των εγκαταστάσεων ατομικής υγιεινής, στην εφαρμογή δειγματοληπτικών ελέγχων στα παρεχόμενα τρόφιμα και στο πόσιμο νερό, στην τακτική αποκομιδή απορριμμάτων καθώς και στην εφαρμογή μυοκτονιών και απεντομώσεων.

Η συμπλήρωση της φόρμας από τους πρόσφυγες – μετανάστες με την συνδρομή της κινητής μονάδας του υγειονομικού προσωπικού του PHILOS έχει ήδη ξεκινήσει σε ορισμένες δομές ενώ προγραμματίζεται η επικαιροποίηση της σε τακτική βάση για το σύνολο των κέντρων φιλοξενίας.

Για την καλύτερη δυνατή διεξαγωγή της έρευνας, υλοποιήθηκε σειρά εκπαιδευτικών συναντήσεων από εξειδικευμένο προσωπικό του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. και με τη συμμετοχή απασχολουμένων στο πρόγραμμα. Έως σήμερα, εκπαιδευτικές συναντήσεις έχουν πραγματοποιηθεί στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού, παρουσία του απασχολούμενου προσωπικού της 1ης και 2ης ΥΠΕ (28 Φεβρουαρίου), καθώς και στα κέντρα φιλοξενίας του Ελαιώνα (15 Μαρτίου), του Λαυρίου (16 Μαρτίου), του Ευόσμου (20 Μαρτίου) και του Κουτσόχερου Λάρισας (31 Μαρτίου). Επιπλέον, εκπαιδευτική συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη δομή φιλοξενίας της Μυρσίνης στην Ανδραβίδα.

Η συμπλήρωση της φόρμας και η καταγραφή των υγειονομικών συνθηκών που επικρατούν στα κέντρα φιλοξενίας αποτελεί μέρος των δράσεων που υλοποιεί το πρόγραμμα PHILOS, και πραγματοποιείται με απώτερο στόχο την σύσταση μέτρων βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης και την προστασία της δημόσιας υγείας.