ΚΕΕΛΠΝΟ

Συνεργασία Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για τη Μικροβιακή Αντοχή

|
23.11.2019

Συνάντηση εργασίας, με κλιμάκιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), για θέματα που αφορούν στην αντιμετώπιση της Μικροβιακής Αντοχής στη χώρα μας, πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του ΕΟΔΥ (Πέμπτη 21.11.19) με τη συμμετοχή του Αντιπροέδρου του Οργανισμού για τα λοιμώδη νοσήματα Γ. Παναγιωτακόπουλου, της υπεύθυνης του Γραφείου Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και Μικροβιακής Αντοχής Φ. Κοντοπίδου, των μελών της διυπουργικής επιτροπής για την Ενιαία Υγεία στον ανθρώπινο τομέα καθ.  Α. Βατόπουλου και  Α. Καραϊσκου, των εκπροσώπων του Γραφείου του ΠΟΥ στην Ελλάδα Dr. Marianna Trias και Α. Μυλονέρου και του ειδικού εμπειρογνώμονα του ΠΟΥ  Dr. Pim De Graaf.

Πρόκειται για τη 2η συνάντηση – μέσα σε λίγες ημέρες – θεσμικών φορέων στον ΕΟΔΥ για το κρίσιμο ζήτημα της προώθησης της ορθολογικής χρήσης των αντιβιοτικών στην πρωτοβάθμια περίθαλψη,  ενώ σχετικές συναντήσεις ακολούθησαν στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό» και στο ιδιωτικό νοσοκομείο Διαγνωστικό και Θεραπευτικό Κέντρο Αθηνών «Υγεία», παρουσία των εκπροσώπων του ΕΟΔΥ και του ΠΟΥ με τις Διοικήσεις και τα αρμόδια θεσμικά όργανα των νοσοκομείων.

Στόχος των συναντήσεων αυτών είναι η τεχνική συμβολή του ΠΟΥ στην εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση της Μικροβιακής Αντοχής στη χώρα μας, στο πλαίσιο της Ενιαίας Υγείας, το οποίο βρίσκεται στο τελικό στάδιο έγκρισης από τα σχετικά υπουργεία, μεταφέροντας την εμπειρία χωρών εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η διεθνής κινητοποίηση για την αντιμετώπιση της Μικροβιακής Αντοχής – στην οποία ο ΠΟΥ έχει κεντρικό ρόλο – είναι ιδιαίτερα σημαντική έχοντας θέσει τη διαχρονικότερη κρίση δημόσιας υγείας, ως υψηλή προτεραιότητα στην ατζέντα της πολιτικής ηγεσίας.

Πολυμέσα