10 επικίνδυνες συνήθειες που αφορούν στην ασφάλεια των τροφίμων
Γιατί είναι λάθος | Η σωστή πρακτική |
Η μετάδοση ενός τροφιμογενούς νοσήματος είναι πιο πιθανή και η βαρύτητα της νόσου μπορεί να είναι μεγαλύτερη σε:
|
Άτομα που ανήκουν στις ομάδες αυτές, θα πρέπει να αποφεύγουν να καταναλώνουν:
|
Γιατί είναι λάθος | Η σωστή πρακτική |
Τα μικρόβια που ενδεχομένως υπάρχουν στα χέρια μπορούν να μεταφερθούν στα τρόφιμα και να τα επιμολύνουν.
|
Πλένουμε τα χέρια μας με σαπούνι και νερό
|
Γιατί είναι λάθος | Η σωστή πρακτική |
Το πλύσιμο ωμού κρέατος, κοτόπουλου, γαλοπούλας ή αυγών μπορεί να προκαλέσει διασπορά μικροβίων στο νεροχύτη, στον πάγκο εργασίας και σε άλλες επιφάνειες της κουζίνας. Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να μιανθούν άλλα τρόφιμα, όπως σαλάτες ή φρούτα.
|
Δεν πλένουμε το κρέας, το κοτόπουλο, τη γαλοπούλα ή τα αυγά πριν το μαγείρεμα.
|
Γιατί είναι λάθος | Η σωστή πρακτική |
Ο φλοιός των φρούτων και των λαχανικών μπορεί να φιλοξενεί μικρόβια, τα οποία είναι εύκολο να μεταφερθούν στο εσωτερικό των φρούτων και των λαχανικών όταν τα ξεφλουδίζουμε. | Πλένουμε όλα τα φρούτα και τα λαχανικά με τρεχούμενο νερό, ακόμη και αν πρόκειται να τα ξεφλουδίσουμε. |
Γιατί είναι λάθος | Η σωστή πρακτική |
Τα μικρόβια του ωμού κρέατος μπορούν να μεταφερθούν στο μαγειρεμένο κρέας. | Διατηρούμε σε ξεχωριστά σκεύη το ωμό από το μαγειρεμένο κρέας. Το ίδιο ισχύει για τα πουλερικά και τα θαλασσινά. |
Γιατί είναι λάθος | Η σωστή πρακτική |
Το φαγητό είναι ασφαλές μόνο όταν έχει μαγειρευτεί σε θερμοκρασία τέτοια, ώστε να μην ευνοείται η ανάπτυξη μικροβίων. |
|
Γιατί είναι λάθος | Η σωστή πρακτική |
Το αλεύρι και τα ωμά αυγά μπορεί να περιέχουν Escherichia coli (E. Coli), Salmonella ή άλλα βακτήρια.
|
|
Γιατί είναι λάθος | Η σωστή πρακτική |
Τα μικρόβια που προκαλούν τροφιμογενή νοσήματα δε γίνονται αντιληπτά με τη γεύση, την όσφρηση ή την όραση. Η δοκιμή ακόμη και μιας πολύ μικρής ποσότητας ενός τροφίμου που δεν έχει συντηρηθεί σωστά, μπορεί να προκαλέσει νόσηση.
|
Στον Πίνακα αναγράφεται ο συνιστώμενος χρόνος συντήρησης διαφόρων τροφίμων, εντός του οποίου μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια.
|
Γιατί είναι λάθος | Η σωστή πρακτική |
Τα μικρόβια μπορούν να πολλαπλασιαστούν γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου.
|
|
Γιατί είναι λάθος | Η σωστή πρακτική |
Τα μικρόβια μπορούν να αναπτυχθούν σε ευπαθή τρόφιμα αν αυτά παραμείνουν εκτός ψυγείου για 2 ή περισσότερες ώρες.
|
|
Ενδεικτική βιβλιογραφία
- Centers for Disease Control and Prevention (US CDC). 10 Dangerous Food Safety Mistakes