ΚΕΕΛΠΝΟ

4η Ημερίδα Δημόσιας Υγείας ΕΟΔΥ, 18/6/2025

|
30.06.2025

«Στρατηγικές πρόληψης και ελέγχου νοσημάτων που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό»

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας διοργάνωσε με επιτυχία την 4η Ημερίδα Δημόσιας Υγείας, την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2025, με τίτλο «Στρατηγικές πρόληψης και ελέγχου νοσημάτων που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό». Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και προσέλκυσε μεγάλο επιστημονικό και κοινωνικό ενδιαφέρον, με περισσότερους από 1.200 συμμετέχοντες.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, η οποία έφερε στο προσκήνιο κρίσιμα ζητήματα Δημόσιας Υγείας, συζητήθηκαν οι επιστημονικές εξελίξεις στην ανάπτυξη νέων εμβολίων, παρουσιάστηκαν τα σύγχρονα εμβολιαστικά πρωτόκολλα για τους ταξιδιώτες, αναλύθηκαν δεδομένα εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού σε εθνικό επίπεδο και αναδείχθηκαν οι αιτίες αλλά και οι τρόποι αντιμετώπισης της διστακτικότητας απέναντι στον εμβολιασμό.

Ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Καθ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, αφού καλωσόρισε τους εκλεκτούς καλεσμένους, παρουσίασε συνοπτικά τις πολυεπίπεδες δράσεις του ΕΟΔΥ για την ενίσχυση των εμβολιασμών και την αντιμετώπιση της διστακτικότητας, με έμφαση στην εμβολιαστική κάλυψη ευάλωτων πληθυσμών, όπως τα νεογνά, οι Ρομά και οι επαγγελματίες υγείας. Αναφέρθηκε στη συνεργασία με επιστημονικές επιτροπές και ιατρικούς συλλόγους, στην καταγραφή δεδομένων εμβολιαστικής κάλυψης, στη διενέργεια οροεπιδημιολογικών μελετών και στη δημιουργία εργαλείων που θα υπηρετήσουν πολιτικές πρόληψης. Ο κ. Χατζηχριστοδούλου ανέδειξε με έμφαση τον καθοριστικό ρόλο των εμβολίων στην πρόληψη, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αδιαμφισβήτητη εμπιστοσύνη σε αυτά: «Οι εμβολιασμοί είναι το πρωταρχικό προληπτικό μέτρο στη δημόσια υγεία.  Δεν πρέπει ποτέ να υπάρχει παραμικρή αμφισβήτηση γι’ αυτό». Την εισαγωγική ομιλία της ημερίδας εκφώνησε η κ. Μαρία Θεοδωρίδου, Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η οποία ανέδειξε τη σημασία των εμβολίων στη δημόσια υγεία, επισημαίνοντας ότι τα οφέλη τους υπερτερούν των κινδύνων. Αναφέρθηκε στην ιστορική εξέλιξη των εμβολιασμών και τόνισε τη σημασία της επιστημονικής τεκμηρίωσης και της φαρμακοεπαγρύπνησης για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης του κοινού.

Ο κ. Δημήτριος Χατζηγεωργίου, Διευθύνων Σύμβουλος ΕΟΔΥ, αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα των εμβολίων έναντι λοιμωδών νοσημάτων, τόσο από την άποψη νέων τεχνολογιών όσο και από την άποψη παγκόσμιων και εθνικών προτεραιοτήτων. Ανέδειξε επίσης τη σημασία της ένταξης των εμβολίων σε εθνικά προγράμματα τονίζοντας πως μόνο περίπου οι μισές από τις 200 χώρες διαθέτουν κάποιο εμβολιαστικό πρόγραμμα για ενήλικες, ενώ η πλήρης αποζημίωση των εμβολίων, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, δεν είναι δεδομένη.

Από την πλευρά του, ο κ. Γεώργιος Σαρόγλου, Ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων της Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ, αναφέρθηκε στην ταξιδιωτική ιατρική και τόνισε ότι η κύρια ομάδα που κινδυνεύει από μολυσματικές ασθένειες στα ταξίδια είναι οι VFR (επισκέπτες φίλων και συγγενών σε αναπτυσσόμενες χώρες), οι οποίοι συχνά δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Υπογράμμισε επίσης τη σημασία της ενημέρωσης από αξιόπιστες πηγές, όπως το ΕCDC και ο ΕΟΔΥ. Τα αποτελέσματα μελέτης του ΕΟΔΥ που αξιολόγησε την εμβολιαστική κάλυψη παιδιών στην Ελλάδα μέσω δεδομένων ηλεκτρονικής συνταγογράφησης παρουσίασε η Επικ.Καθηγήτρια Νοσηλευτικής, Δημόσιας Υγείας-Πρόληψης Τμήματος Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ, κ. Γεωργία Κουρλαμπά .

«Η διστακτικότητα απέναντι στους εμβολιασμούς κατατάχθηκε ως μία από τις 10 μεγαλύτερες απειλές δημόσιας υγείας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ήδη από το 2019» διατύπωσε χαρακτηριστικά η κ.  Ιωάννα Παυλοπούλου, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Η κ. Παυλοπούλου υπογράμμισε μεταξύ άλλων την ανάγκη για σωστή επικοινωνία και εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας και για στοχευμένες παρεμβάσεις στην κοινότητα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε και η τελική διάλεξη του κ. Θεόδωρου Τροκάνα,  επιστημονικού συνεργάτη Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής. Ο κ. Τροκάνας  παρουσίασε τη νομική και βιοηθική διάσταση του εμβολιασμού, εστιάζοντας σε τρία βασικά ζητήματα: την υποχρεωτικότητα, την αποζημίωση για βλάβες και τις οικογενειακές διαφωνίες.

Στην ημερίδα απηύθυναν χαιρετισμό ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης,  ο Διοικητής της 7ης ΥΠΕ κ. Νεκτάριος Παπαβασιλείου, η Γεν. Δ/ντρια Δημόσιας Υγείας κα Φωτεινή Κουλούρη, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Γεώργιος Πατούλης .

Η ημερίδα ανέδειξε τον ρόλο της επιστημονικής τεκμηρίωσης, της διατομεακής συνεργασίας και της ενημέρωσης του κοινού ως βασικά εργαλεία για την ενίσχυση της πρόληψης και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης προς τα εμβόλια. Ο ΕΟΔΥ ευχαριστεί θερμά όλους τους ομιλητές και συμμετέχοντες για τη συμβολή τους στην επιτυχία της εκδήλωσης και επιβεβαιώνει την σταθερή και συνεχή του προσήλωση στην πρόληψη και την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ημερίδα στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/live/ExY2PHGY2hg