Το Φεβρουάριο 2014 ανακοινώθηκε επιδημία ιογενούς αιμορραγικού πυρετού από ιό Ebola στη Γουινέα της Δυτικής Αφρικής. Μέχρι τις 19 Αυγούστου είχαν αναφερθεί 27.952 επιβεβαιωμένα κρούσματα συμπεριλαμβανομένων 11.284 θανάτων, στην ευρύτερη αυτή περιοχή της Αφρικανικής Ηπείρου.
Η πλειονότητα των κρουσμάτων είναι ενήλικες ηλικίας 15 – 59 ετών. Από τον έλεγχο επιβεβαιωμένων εργαστηριακά κρουσμάτων με PCR, διαπιστώθηκε η γονιδιακή ομοιότητα του στελέχους σε ποσοστό 98%, με το στέλεχος που προκάλεσε την επιδημία από ιό Ebola στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό το 2009.
Η επιδημία λαμβάνει χώρα σε 3 Κράτη της Δυτικής Αφρικής, Γουινέα, Λιβερία, Σιέρρα Λεόνε.
Συνοπτικός πίνακας σχετικά με τα κρούσματα του αιμορραγικού πυρετού EbolaΤο ECDC έχει εκδώσει οδηγίες για εκτίμηση κινδύνου ασθενών με συμπτωματολογία ιογενούς αιμορραγικού πυρετού, που αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στη Γουινέα και στα υπόλοιπα προαναφερθέντα Κράτη.
Στο πλαίσιο της τρέχουσας επιδημίας αιμορραγικού πυρετού Ebola και της αναγκαιότητας προετοιμασίας των Χώρων Παροχής Υπηρεσιών Υγείας της χώρας μας για το ενδεχόμενο εισαγόμενου κρούσματος, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ετοίμασε οπτικοακουστικό υλικό για τη διαλογή ύποπτου κρούσματος αιμορραγικού πυρετού Ebola και τη χρήση των Μέτρων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ). Στο παρόν υλικό, παρουσιάζεται η διαδικασία ένδυσης και αφαίρεσης των ΜΑΠ που συστήνονται από το ΚΕΕΛΠΝΟ για χρήση σε περίπτωση διαχείρισης ύποπτου ή επιβεβαιωμένου περιστατικού Ebola. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται:
Επισημαίνεται ότι η ακριβής διαδικασία ένδυσης και αφαίρεσης καθορίζεται από τις Επιτροπές Νοσοκομειακών Λοιμώξεων κάθε νοσοκομείου, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες των εκάστοτε χώρων νοσηλείας και τις διαθεσιμότητας των υλικών που αποτελούν τα ΜΑΠ.
Εκτός των υλικών που παρουσιάζονται στο βίντεο, συνιστάται η χρήση εσωτερικού σκούφου για επιπλέον προστασία της κεφαλής και η χρήση ανθεκτικών υποδημάτων (γαλότσες) και ελαστικών γαντιών από το προσωπικό καθαριότητας. Οι αναθεωρημένες οδηγίες για τον αιμορραγικό πυρετό Ebola για επαγγελματίες υγείας είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Οδηγίες για τις υγειονομικές αρχές του λιμανιού, τις ναυτιλιακές εταιρίες και τα πλοία
Οδηγίες για πληρώματα αεροσκαφών (ενημέρωση 7 Αυγούστου)
Οδηγίες για τα πληρώματα πλοίων και επιβατών(ενημέρωση 13 Αυγούστου)
Οδηγίες για τους επαγγελματίες υγείας (Οκτ. 2014)
Οδηγίες του που για τη διαχείριση συμβάντων στις πύλες εισόδου(έκδοση 2 Oκτ. 2014)
Υποδοχή & διαχείριση ασθενών με πιθανή λοίμωξη από αιμορραγικό πυρετό Ebola -οδηγίες
Οδηγίες για το χειρισμό νέκρων σωμάτων (updated_nov.2014)
Επιδημία αιμορραγικού πυρετού Ebola είναι σε εξέλιξη στην Δυτική Αφρική. Έως τις 21 Νοεμβρίου 2014 αναφέρθηκαν συνολικά 15351 επιβεβαιωμένα, πιθανά και ύποπτα κρούσματα και 5459 θάνατοι στις χώρες : Γουινέα, Λιβερία, Μάλι, Σιέρα Λεόνε, Ισπανία και ΗΠΑ, και στις πλέον ελεύθερες τοπικής μετάδοσης του ιού Ebola: Νιγηρία, Σενεγάλη.
Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε επίσημα τη λήξη της επιδημίας στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (Κονγκό- Κινσάσα).
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ δεν υπάρχουν περιορισμοί σε σχέση με το εμπόριο ή τα ταξίδια, εκτός αν πρόκειται για επιβεβαιωμένο ή ύποπτο κρούσμα ή επαφή κρούσματος (στις επαφές δεν περιλαμβάνονται οι επαγγελματίες υγείας και το προσωπικό του εργαστηρίου που έλαβε τα κατάλληλα μέτρα προστασίας).
Συστήνεται σε όλους όσους έχουν προγραμματίσει ή επιθυμούν να επισκεφθούν χώρες της Δυτικής Αφρικής, όπως Γουινέα, Λιβερία, και Σιέρα Λεόνε να αποφύγουν προς το παρόν αυτή την μετακίνηση, εφόσον δεν συντρέχει πολύ σοβαρός λόγος. Σε περίπτωση που επιβάλλεται το ταξίδι προς τις προαναφερθείσες χώρες θα πρέπει να ακολουθούνται οι κάτωθι οδηγίες.
Ο κίνδυνος για τους ταξιδιώτες είναι χαμηλός. Ωστόσο, οι ταξιδιώτες που επισκέπτονται περιοχές στη Δυτική Αφρική συνιστάται να ενημερωθούν για τον αιμορραγικό πυρετό Ebola. Δεν υπάρχει εμβόλιο ή φαρμακευτική αγωγή για την προφύλαξη από τη νόσο. Η περίοδος επώασης διαρκεί από 2 έως 21 ημέρες και ακολουθείται από απότομη εμφάνιση υψηλού πυρετού, μυαλγίας, διάρροιας, κεφαλαλγίας, κόπωσης και κοιλιακού άλγους. Μπορεί επίσης να υπάρχει εξάνθημα, πονόλαιμος και επιπεφυκίτιδα. Ο ασθενής καθίσταται μολυσματικός μόλις εκδηλωθεί ο πυρετός. Η μετάδοση από άτομο σε άτομο μπορεί να γίνει με την άμεση επαφή εκδοράς του δέρματος ή βλεννογόνου με το αίμα, τις εκκρίσεις, τα όργανα ή άλλα σωματικά υγρά του μολυσμένου ατόμου, και με την έμμεση επαφή με το περιβάλλον ή τα αντικείμενα που μολύνθηκαν από αυτά τα υγρά. Ο ιός μεταδίδεται μέσω επαφής με ζωντανά ή νεκρά μολυσμένα άγρια ζώα (όπως χιμπατζήδες, μαϊμούδες, γορίλες, νυχτερίδες, κα). Η νόσος μπορεί να μεταδοθεί από τους άνδρες μέσω της σεξουαλικής επαφής χωρίς προφυλάξεις έως και 7 εβδομάδες μετά την ανάρρωση. Συστήνεται: