ΚΕΕΛΠΝΟ

Διεταιρική Ημερίδα ΕΑΝ 24.05.2013

|
24.05.2013

Την Παρασκευή 24 Μαΐου 2013, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 39ου Πανελληνίου Ιατρικού Συνεδρίου, στην αίθουσα ΘΑΛΕΙΑ του Ξενοδοχείου AthensHilton, η διεταιρική ημερίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ με θέμα “Η ανάπτυξη του Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών (ΕΑΝ): ένα χρόνο μετά“.

Η ημερίδα σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη καθώς την παρακολούθησαν περίπου 200 συμμετέχοντες, επαγγελματίες υγείας, καταγραφείς καρκίνου και εκπρόσωποι των διοικήσεων των νοσοκομείων.
Εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας συμμετείχαν οι κκ: Γεωργία Γκρίντζαλη, ειδική σύμβουλος της Γενικής Γραμματέα Δημόσιας Υγείας και Φωτεινή Καλύβα, Προϊσταμένη στο τμήμα Προστασίας και Προαγωγής της Δημοσίας Υγείας και εκ μέρους της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας συμμετείχε ο Υποδιοικητής, κος Σωτήριος Ζώτος.

Τις επιστημονικές εταιρείες εκπροσώπησαν οι κκ: Ευστάθιος Σταθόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογικής Ανατομικής και Μαρία Διαμονάκου-Βατοπούλου, Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογικής Ανατομικής, Μαρία Νασιουτζίκη, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κλινικής Κυτταρολογίας, Χάρις Ματσούκα, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας, Μαργαρίτα Μπάκα, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας και Επαμεινώνδας Σαμαντάς, Διευθυντής Παθολογικής Ογκολογίας του Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς «ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ» για την Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος.

Στην ημερίδα συμμετείχαν και τα μέλη της Ειδικής Επιτροπής του ΚΕΕΛΠΝΟ για το ΕΑΝ, οι κκ: Ευστάθιος Σταθόπουλος, Καθηγητής Παθολογοανατοµίας στο Τμήμα Ιατρικής Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Μαρία Δαιμονάκου-Βατοπούλου, Διευθύντρια Παθολογοανατομικού Εργαστηρίου του Νοσοκομείου «Σισμανόγλειο», Δημήτρης Καρακάσης, Διευθυντής Αιματολογικού Τμήματος-ΜΜΜΟ του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και Πάρις Κοσμίδης, Διευθυντής 2ης Ογκολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Υγεία». Ως εκπρόσωπος των ογκολογικών ασθενών συμμετείχε η κα Καίτη Αποστολίδου.

Εκ μέρους του ΚΕΕΛΠΝΟ παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό η Ομότιμη Καθηγήτρια κα Τζένη Κουρέα-Κρεμαστινού.

Στόχος της ημερίδας ήταν η ενημέρωση αλλά και ευαισθητοποίηση της πολιτικής ηγεσίας, των διοικήσεων των νοσοκομείων και των ιδιωτικών κλινικών, των επαγγελματιών υγείας, των επιστημόνων και των ογκολογικών ασθενών για τις ενέργειες που γίνονται στη χώρα μας με σκοπό την ανάπτυξη ενός αξιόπιστου εθνικού αρχείου νεοπλασιών.

Στην ημερίδα παρουσιάσθηκαν ο στρατηγικός ρόλος των αρχείων νεοπλασιών, η επιδημιολογία της νόσου σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, καθώς και οι ενέργειες που έγιναν από την 1η Φεβρουαρίου 2012, όπου ανακοινώθηκε επίσημα η αναδιάρθρωση του ΕΑΝ (ένταξη του ΕΑΝ στο ΚΕΕΛΠΝΟ, άρθ. 20 Ν.3370/2005). Παρουσιάσθηκε, επίσης, η εμπειρία και το έργο για το 2012 των καταγραφέων κ. Κωνσταντίνου Δασκάλου από το Παν. Γεν. Νοσ. Ιωαννίνων, κας Κατερίνας Ασλανίδη από το Γεν. Νοσ. Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας», κας Μαρσίντας Παππά από το Γεν. Νοσ. Νίκαιας «Ο Άγ. Παντελεήμων» και κας Φλώρας Μέτσο από το Γεν. Νοσ. Νέας Ιωνίας «Κωνσταντοπούλειο», σχετικά με τη συλλογή των στοιχείων καρκίνου στο νοσοκομείο τους.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που συγκεντρώθηκαν για τον πρώτο χρόνο αναδιάρθρωσης του ΕΑΝ καθώς και οι δυσκολίες κατά την προσπάθεια της καταγραφής των περιστατικών καρκίνου αναλύθηκαν στην ημερίδα.

Τα συμπεράσματα της ημερίδας μπορούν να συνοψιστούν στα παρακάτω:

Τα θετικά σημεία στην πορεία ανάπτυξης του ΕΑΝ, τα οποία έγιναν εμφανή στην ημερίδα ήταν:

Τέλος, η ομάδα του ΕΑΝ του ΚΕΕΛΠΝΟ ευχαριστεί θερμά:

Σχετικές παρουσιάσεις