ΚΕΕΛΠΝΟ

Ημερίδα: Διαβούλευση για τη βελτίωση της λειτουργίας του Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών (ΕΑΝ)

|
27.05.2015

Το Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών (EAN) συμπλήρωσε 3 χρόνια λειτουργίας από την εκκίνηση της αναδιάρθρωσής του τον Φεβρουάριο του 2012. Παρά το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο και παρά τις συνεχείς και συστηματικές προσπάθειες της τελευταίας τριετίας, η καταγραφή των περιστατικών παρουσιάζει πολλές δυσκολίες με αποτέλεσμα η πρόοδος του έργου να μην προχωρά όπως αναμένετο. Σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία από επιτυχή αρχεία νεοπλασιών, τις γνώμες των εμπειρογνωμόνων και τις βέλτιστες πρακτικές, προαπαιτούμενα για την επίτευξη του μέγιστου δυνατού αποτελέσματος, όσον αφορά στην ποιότητα και στην εγκυρότητα των στοιχείων που συλλέγονται, αποτελούν η συνεργασία σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, καθώς και ο συντονισμός μεταξύ των τομέων.

Σε αυτό το πλαίσιο ξεκίνησε διαβούλευση με τους σημαντικότερους εμπλεκόμενους φορείς της χώρας – εκπροσώπους ιατρικών και επιστημονικών εταιρειών, καθώς και ενώσεων ασθενών – που ασχολούνται με τις νεοπλασίες με τη διοργάνωση ενός «Consensus Panel». Στόχοι της διαβούλευσης είναι η εύρεση τρόπων για να αρθούν τα εμπόδια για την απρόσκοπτη λειτουργία του ΕΑΝ, καθώς επίσης και η καθολική συμμετοχή των ιατρών και των υπόλοιπων επαγγελματιών υγείας στην καταγραφή των νεοπλασιών. Τελικός στόχος είναι το ΕΑΝ να αποτελέσει ένα πραγματικό εθνικό πληθυσμιακό αρχείο νεοπλασιών και ένα αξιόπιστο εργαλείο για τη χάραξη αποτελεσματικής εθνικής στρατηγικής ενάντια στον καρκίνο.

Στη συνάντηση παρέστη ο νέος Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, κ. Αθανάσιος Γιαννόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία που έχει το ΕΑΝ για το ΚΕΕΛΠΝΟ και τη χώρα. Η συλλογή αξιόπιστων στοιχείων μέσω του ΕΑΝ αποτελεί το αόρατο κλειδί για τον έλεγχο του καρκίνου σε εθνικό επίπεδο. Το ΕΑΝ αποτελεί την κύρια πηγή πληροφόρησης για τη χάραξη ορθολογικής και στοχευμένης εθνικής αντικαρκινικής πολιτικής. Η κ. Ευαγγελία Τζάλα, Υπεύθυνη Τμήματος Εκπαίδευσης και Εθνικών Αρχείων & Γραφείου ΕΑΝ και Σπανίων Νόσων παρουσίασε τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα του έργου του ΕΑΝ και επισήμανε τις δυσκολίες που παρουσιάζονται κατά την υλοποίησή του, ως εναρκτήριο σημείο για συζήτηση μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων.

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των επιστημονικών εταιρειών και Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων και εκπροσώπων του Υπ. Υγείας, Υγειονομικών Περιφερειών, & Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων υπό τον συντονισμό της Ομότιμης Καθηγήτριας Δημόσιας & Διοικητικής Υγιεινής της ΕΣΔΥ, κ. Τζένης Κρεμαστινού, και της κ. Ευσταθίας Πανατοπούλου, Μέλους Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ. Η αναγκαιότητα του ΕΑΝ αναγνωρίστηκε από όλους τους συμμετάσχοντες, οι οποίοι ομόφωνα προσφέρθηκαν να συνεργαστούν για τη βελτίωση της καταγραφής των νεοπλασιών, ενώ πολλές ήταν οι ιδέες και προτάσεις που παρουσιάστηκαν.

Για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι απολύτως απαραίτητη η βοήθεια και συνεργασία όλων των επαγγελματιών υγείας που εμπλέκονται στη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου στη χώρα μας.

Η διαδικασία συναίνεσης θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις. Η συνάντηση της Α΄ φάσης, που πραγματοποιήθηκε στις 27 Μαΐου 2015, ολοκληρώθηκε με επιτυχία και με μεγάλη συμμετοχή διοικητικών φορέων, επιστημονικών εταιρειών και ΜΚΟ. Τα πορίσματα της συνάντησης της 27ης Μαΐου θα ενσωματωθούν σε ένα κείμενο – ερωτηματολόγιο θέσεων το οποίο θα είναι διαθέσιμο σε όλους τους συμμετάσχοντες της συνάντησης της Α’ φάσης για σχολιασμό – βαθμολόγηση, ώστε να προκύψει ένα τελικό κείμενο θέσεων. Οι θέσεις θα τεθούν σε τελική ψηφοφορία στη Β’ Φάση του Consensus Panel, η οποία θα λάβει χώρα στα μέσα Σεπτεμβρίου 2015. Το τελικό κείμενο θέσεων θα αποτελέσει τη βάση για τη βελτίωση των διαδικασιών του ΕΑΝ.

Σημειώνεται ότι οι ιδέες και οι θέσεις που κατέθεσαν και θα καταθέσουν στην πορεία της διαβούλευσης οι εμπλεκόμενοι φορείς, καθώς και τα αποτελέσματα της διαβούλευσης, θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα www.ean.mind-work.gr.

Σχετικές παρουσιάσεις