ΚΕΕΛΠΝΟ

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών 24 – 30 Απριλίου 2019

|
22.04.2019

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών, μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ), πραγματοποιείται φέτος στις 24-30 Απριλίου 2019. Τα κράτη-μέλη ενώνουν τις προσπάθειες τους υιοθετώντας ένα κοινό σύνθημα “Ας προστατευθούμε όλοι μαζί. Τα εμβόλια σώζουν ζωές” (#Vaccines work), με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας σχετικά με τη σπουδαιότητα και τα οφέλη των εμβολίων, ως ζωτικής σημασίας για την πρόληψη των ασθενειών και την προστασία της ζωής των ανθρώπων όλων των ηλικιών, ως ατομικό δικαίωμα και ευθύνη. Παράλληλα, όμως, τα κράτη-μέλη τιμούν τους πραγματικούς «Ήρωες των εμβολίων» (Vaccine Heroes), που συμβάλλουν με πολλαπλούς τρόπους στην ατομική και συλλογική ανοσία. Οι επαγγελματίες υγείας που διενεργούν εμβολιασμούς , οι γονείς που επιλέγουν να προστατεύσουν τα παιδιά τους με τον εμβολιασμό καθώς και όσοι αναζητούν επιστημονικά τεκμηριωμένες πληροφορίες τις οποίες διαχέουν στο κοινό, προάγουν ο καθένας με τον δικό του τρόπο τον εμβολιασμό ως ασπίδα προστασίας για την υγεία.

Τα εμβόλια μας προστατεύουν όλους

Ο εμβολιασμός αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές και αποτελεσματικές προληπτικές παρεμβάσεις στον τομέα της ιατρικής και ένα εξαίρετο επίτευγμα του 20ου αιώνα στον τομέα της Δημόσιας Υγείας. Κάθε χρόνο, περίπου 2 με 3 εκατομμύρια θάνατοι αποτρέπονται, με την υλοποίηση εμβολιαστικών προγραμμάτων σε όλο τον κόσμο. Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και σήμερα παγκοσμίως, κατ’ εκτίμηση 20 εκατομμύρια παιδιά δεν είναι εμβολιασμένα ή δεν είναι πλήρως εμβολιασμένα με τα προτεινόμενα εμβόλια, ενώ πάνω από 1,5 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών, πεθαίνουν από νοσήματα τα οποία προλαμβάνονται με εμβολιασμό. Από την βρεφική ηλικία έως και την ενήλικο ζωή, ο εμβολιασμός προστατεύει από νοσήματα όπως διφθερίτιδα, τέτανο, κοκκύτη, πολιομυελίτιδα, ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα, ανεμευλογιά και έρπητα ζωστήρα, μηνιγγιτιδοκοκκικές και πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις, γαστρεντερίτιδα από ρότα ιό, ηπατίτιδα Α και Β, λοιμώξεις από HPV και γρίπη.

Ο εμβολιασμός ως πράξη ατομικής ευθύνης, αποφέρει σημαντικά κοινωνικά και οικονομικά οφέλη. Συγκεκριμένα, η αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού μέσω της ανοσίας της κοινότητας, παρέχει έμμεση προστασία στα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί. Η ευρεία εφαρμογή των εμβολιαστικών προγραμμάτων συμβάλει τόσο στη μείωση του άμεσου κόστους που προκύπτει από την αντιμετώπιση των νοσημάτων, όσο και του έμμεσου κόστους που σχετίζεται με την απώλεια παραγωγικότητας.

Ο εμβολιασμός δεν αφορά μόνον τα παιδιά. Επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης με αναμνηστικές δόσεις εμβολίων σε εφήβους έχει ως στόχο την προστασία τους σε βάθος χρόνου. Τα εμβόλια παρέχουν προστασία και στους ενήλικες, κυρίως σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου λόγω της ηλικίας τους, του επαγγέλματός τους, του τρόπου ζωής τους ή της κατάστασης υγείας τους.

Οι εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό) βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για έκθεση σε λοιμογόνους παράγοντες που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών τους και κυρίως αυτών που ανήκουν στις λεγόμενες ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσηση ή και θάνατο (π.χ. νεογνά και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα). Για τους λόγους αυτούς, συστήνεται ο εμβολιασμός των εργαζομένων σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, με στόχο την προστασία των ίδιων και των νοσηλευόμενων ασθενών.

Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια δέχεται μαζική εισροή προσφύγων και μεταναστών. Με τον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και αιτούντων άσυλο στη χώρα μας διαμορφώθηκε μια νέα κατάσταση. Στο πλαίσιο αυτό εφαρμόζεται πρόγραμμα εμβολιασμού με εμβόλια προτεραιότητας, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και εμβολιάζονται παιδιά που διαμένουν σε χώρους φιλοξενίας προσφύγων/μεταναστών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εμβολιασμό για 10 νοσήματα, με την μορφή εξορμήσεων μαζικού εμβολιασμού, υπό τον συντονισμό και την εποπτεία του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας.

Η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα πιο σύγχρονα εμβολιαστικά προγράμματα, τόσο στην κάλυψη του παιδικού όσο και του εφηβικού και ενήλικα πληθυσμού. Τα εμβόλια που συστήνονται από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών/Εφήβων/Ενηλίκων παρέχονται δωρεάν.

Η πρόσφατη επιδημία ιλαράς στη χώρα μας, καθώς και ο αυξημένος αριθμός εισαγωγών σοβαρών περιστατικών γρίπης σε ΜΕΘ και θανάτων κατά τη φετινή περίοδο γρίπης, εκ των οποίων πολύ χαμηλό ποσοστό είχε εμβολιαστεί, υπογραμμίζουν την ανάγκη εντατικοποίησης των δράσεων ενημέρωσης του πληθυσμού για την αξία του εμβολιασμού. Βασική συνιστώσα αποτελεί η κοινή στάση των επαγγελματιών υγείας και η συνεχής ενθάρρυνση του πληθυσμού στην συμμόρφωση με τις συστάσεις του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού.

Συμπληρωματικές πληροφορίες

Η ευθύνη των γονέων για τον εμβολιασμό των παιδιών τους

Φυλλάδιο ΚΕΕΛΠΝΟ “Μύθοι & Αλήθειες για τον Εμβολιασμό” με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα 2017

Μύθοι και Αλήθειες για τα εμβόλια / Υπεύθυνες και επιστημονικά τεκμηριωμένες απαντήσεις στους “Μύθους για τα εμβόλια” με τρόπο σαφή και κατανοητό

Πληροφορίες για τον Εμβολιασμό Ταξιδιωτών

“7 λόγοι – κλειδιά”. Γιατί ο εμβολιασμός πρέπει να παραμείνει ως προτεραιότητα στην Ευρώπη

Πολυμέσα