ΚΕΕΛΠΝΟ

Καρναβάλι Ρίο ντε Τζανέιρο – Οδηγίες για τους ταξιδιώτες (Φεβρουάριος 2017)

|
16.02.2017

Το διάσημο Καρναβάλι του Ρίο ντε Τζανέιρο θεωρείται το πολυπληθέστερο του κόσμου και το πιο φαντασμαγορικό.

Σύλλογοι και οργανώσεις προετοιμάζονται όλο το χρόνο για αυτές τις ημέρες και διοργανώνουν πλήθος παρελάσεων και εκδηλώσεων. Φέτος οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθούν την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου. Το καρναβάλι του Ρίο συνδυάζει την διασκέδαση και την πολυκοσμία. Αυτός ο συνδυασμός μπορεί να προκαλέσει διάφορους κινδύνους για την υγεία, όπως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η κατανάλωση μη ασφαλών τροφίμων αλλά και ασθενειών που σχετίζονται με τον ιό Ζίκα και τον Κίτρινο πυρετό. Αν σκοπεύετε να ταξιδέψετε για να γιορτάσετε το Καρναβάλι, θα πρέπει να ακολουθήσετε τις παρακάτω οδηγίες για να διαφυλάξετε τη υγεία σας.

Πριν το ταξίδι

Οι επισκέπτες στο Ρίο και ενδεχομένως σε άλλες περιοχές της χώρας χρειάζεται να γνωρίζουν ότι η Βραζιλία είναι η μεγαλύτερη και πολυπληθέστερη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Καταλαμβάνει τεράστια έκταση στην ανατολική ακτή και στην ενδοχώρα της Νότιας Αμερικής με αποτέλεσμα μεγάλη ποικιλία κλιματικών συνθηκών. Στη Βραζιλία ενδημούν :

Εμβόλια

Συνιστάται η επίσκεψη στον ιατρό 4-6 εβδομάδες πριν την αναχώρηση, ώστε να γίνει έλεγχος των εμβολιασμών που συστήνονται από το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού και να χορηγηθούν αναμνηστικές δόσεις. Συγκεκριμένα, συστήνεται:

Χάρτης – Υπουργείο Υγείας Βραζιλίας: Διασπορά του Κίτρινου Πυρετού στη Βραζιλία Ιούλιος — Δεκέμβριος 2016

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας συνίσταται ο εμβολιασμός στις περιοχές Μίνας Ζεράις (Minas Gerais), Άκρι (Acre), Αμαπά (Amapá), Αμαζόνας (Amazonas), Ντιστρίτο Φεντεράλ (Distrito Federal) (συμπεριλαμβανομένης της πόλης της Μπραζίλια), Γκοϊάς (Goiás), Μαρανίαο (Maranhão), Μάτο Γκρόσο (Mato Grosso) Μάτο Γκρόσο ντο σουλ (Mato Grosso do Sul), Παρά (Pará), Ροντόνια (Rondônia), Ροραίμα (Roraima) και Τοκαντίς (Tocantins) και καθορισμένες περιοχές από τις ακόλουθες περιοχές: Bahia, Piauí, Paraná, Ρίο Grande do Sul, Santa Catarina και Σάο Πάολο. Ο εμβολιασμός συνιστάται επίσης στους ταξιδιώτες που επισκέπτονται τους καταρράκτες Ιγκουάζου (Iguazu Falls) και τις αγροτικές περιοχές του Σάο Πάολο.

Ο εμβολιασμός στην Ελλάδα γίνεται στις Διευθύνσεις Υγείας των Περιφερειών.

Για να επιτραπεί η είσοδος σε χώρα που απαιτεί τον εμβολιασμό ο ταξιδιώτης πρέπει να φέρει το διεθνές πιστοποιητικό υπογεγραμμένο και σφραγισμένο από το αρμόδιο κέντρο εμβολιασμού, στο οποίο αναγράφεται το εμβόλιο, ο αριθμός της παρτίδας του εμβολίου και η ημερομηνία του εμβολιασμού. Το πιστοποιητικό θεωρείται ότι είναι σε ισχύ 10 ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με τον εμβολιασμό κατά του Κίτρινου πυρετού σε ταξιδιώτες, από τις 11 Ιουλίου 2016 το πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του Κίτρινου πυρετού ισχύει εφ’ όρου ζωής για το άτομο που έχει εμβολιαστεί. Η οδηγία αυτή αφορά και τα προηγούμενα πιστοποιητικά που έχουν εκδοθεί καθώς επίσης και τα καινούργια 10 ημέρες μετά την έκδοση τους. Σε περίπτωση που ο εμβολιασμός αντενδείκνυται, ο ιατρός θα πρέπει να εφοδιάσει τον ταξιδιώτη με πιστοποιητικό απαλλαγής (waiver letter) στο οποίο θα αναφέρεται με σαφήνεια ο λόγος αντένδειξης του εμβολίου. Το πιστοποιητικό αυτό πρέπει να φέρει την σφραγίδα του κέντρου εμβολιασμού.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι υψηλή. Αντισώματα αναπτύσσονται 7-10 ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Η ανοσολογική αποτελεσματικότητα εκτιμάται ότι είναι της τάξης του 90% ενώ η κλινική αποτελεσματικότητα υπερβαίνει το 94%.

Προφυλακτική αγωγή για την ελονοσία

Δεν συνιστάται στην πόλη Ρίο ντε Τζανέιρο.

Συνιστάται στις πολιτείες Άκρε (Acre), Αμαπά (Amapá), Αμαζόνας (Amazonas), Μαρανάο (Maranhaõ), Μάτο Γκρόσσο (Mato Grosso), Παρά (Para), Ροντόνια (Rondonia), Ροράιμα (Roraima) και Τοκαντίνς (Tocantins). Επίσης, κίνδυνος υπάρχει σε αστικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων πόλεων όπως Μπελεμ (Belem), Μπόα Βίστα (Boa Vista), Μακαπα (Macapa), Μανάους (Manaus), Μαράμπα (Maraba), Πόρτο Βέλο (Porto Velho) και Σανταρεμ (Santarem). Σπάνια αναφέρονται κρούσματα στην πόλη Κουιάμπα (Cuiaba). Δεν υπάρχει κίνδυνος στους Καταρράκτες Ιγκουασσου (Iguassu).

Συνιστώμενα ανθελονοσιακά φάρμακα είναι η ατοβακόνη/προγουανίλη ή η μεφλοκίνη ή η δοξυκυκλίνη.

Πυρετός από τον ιό Zika

Ο ιός Zika μοιάζει με τον ιό που προκαλεί το Δάγκειο πυρετό, και μεταδίδεται, όπως και ο δάγκειος, με δήγμα μολυσμένου κουνουπιού. Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, εξάνθημα, επιπεφυκίτιδα, μυαλγίες και αρθραλγίες. Ο χρόνος επώασης της νόσου κυμαίνεται από 2 ως 7 ημέρες. Η νόσος είναι συνήθως ήπια και διαρκεί 4-7 ημέρες.

Η λοίμωξη κατά τη διάρκεια της κύησης συσχετίζεται με περιστατικά μικροκεφαλίας σε έμβρυα.

Οδηγίες

Δεν υπάρχει εμβόλιο ή φαρμακευτική αγωγή για την προφύλαξη από τη νόσο.

Ιδιαιτέρως, όσον αφορά άτομα με σοβαρές χρόνιες νόσους ή ανοσοκαταστολή, εγκύους, νήπια και ηλικιωμένους, συνιστάται συνεκτίμηση του κινδύνου νόσησης και των συνιστώμενων μέτρων προφύλαξης πριν το ταξίδι σε ενδημικές περιοχές.

Συγκεκριμένα, στις εγκύους και στις περιπτώσεις επικείμενης εγκυμοσύνης συστήνεται ακύρωση του ταξιδιού σε περιοχές όπου αναφέρονται εκτεταμένα κρούσματα από τον ιό Zika, ή σε περίπτωση που το ταξίδι δεν είναι εφικτό να αναβληθεί συστήνονται αυξημένα μέτρα προστασίας κατά των δηγμάτων από κουνούπια.

Πρόσφατα, επιβεβαιώθηκε ότι ο ιός Zika μπορεί να μεταδοθεί με το σπέρμα και υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να παραμείνει στο σπέρμα για μερικές εβδομάδες μετά την ανάρρωση του άνδρα που νόσησε με λοίμωξη από τον ιό Zika.

Για αυτό εάν ο σύντροφος της εγκύου ταξιδεύει σε ενδημική περιοχή, υπάρχει πιθανότητα σεξουαλικής μετάδοσης του ιού μετά την επιστροφή του συντρόφου.

Επειδή οι περισσότερες λοιμώξεις από τον ιό Zika είναι ασυμπτωματικές, συνιστάται στους άνδρες και στις γυναίκες ταξιδιώτες να απέχουν από τις σεξουαλικές επαφές ή να εφαρμόζουν ασφαλείς σεξουαλικές πρακτικές για τουλάχιστον 6 μήνες μετά την επιστροφή τους.

Οι ταξιδιώτες συνιστάται να κάνουν χρήση εντομοαπωθητικών για τρεις εβδομάδες και να παρακολουθήσουν την υγεία τους για 21 ημέρες. Αν κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών παρουσιάσουν πυρετό, πονοκέφαλο, εξάνθημα, επιπεφυκίτιδα, μυαλγίες και αρθραλγίες, χρειάζεται να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια και να ενημερώσουν τον ιατρό για το ταξιδιωτικό τους ιστορικό.

Δυνητικά μολυσματικά άτομα ορίζονται ως εξής: κάθε άτομο που κατοικεί σε μια πληγείσα περιοχή μια γυναίκα, που διέμεινε σε μια πληγείσα περιοχή τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες ένας άντρας που διέμεινε σε μια πληγείσα περιοχή κατά τους τελευταίους έξι μήνες μια γυναίκα η οποία είχε σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη κατά τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες ή ένας άντρας που έχει σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη κατά τους τελευταίους έξι μήνες με ένα δυνητικά μολυσματικά άτομο.

Συνιστώνται ασφαλείς σεξουαλικές επαφές για 2 μήνες για τις γυναίκες και 6 μήνες για τους άντρες που επιστρέφουν από δυνητικά μολυσματικές περιοχές.

Ασφάλεια ταξιδιού

Επίσης, απαραίτητη είναι η μέριμνα για την ασφαλιστική κάλυψη κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Τα στοιχεία επικοινωνίας με την Ελληνική Πρεσβεία στη Βραζιλία ανευρίσκονται στο http://www.mfa.gr/missionsabroad/br/brazil.html.

Εγκληματικότητα

Λόγω της υψηλής εγκληματικότητας για να είστε ασφαλής και να μη γίνετε στόχος εγκληματιών:

Μετά το ταξίδι

Εάν δεν αισθάνεστε καλά μετά την επιστροφή σας συνιστάται η επίσκεψη στον ιατρό και η επισήμανση του πρόσφατου ταξιδιού σας.

Γλωσσάριο Υγείας στην Πορτογαλική γλώσσα